Usuari:Emma Penella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmma Penella
Biografia
Naixement2 de març de 1926 (1926-03-02) (98 anys)
Espanya Madrid, España
Mort27 d'agost de 2007(2007-08-27) (als 81 anys)
Espanya Madrid, España
Activitat
OcupacióActriu


Manuela Ruiz Penella (Madrid, 2 de març de 1926 Vital Emma Penella(ABC, 1973.07.14)] </ ref> -ibíd, 27 d'agost de 2007), coneguda artísticament comEmma Penella, va ser una actriu espanyola de cinema, teatre i televisió.

Filla del polític Ramón Ruiz Alonso (1901-1977) i de Magdalena Penella Silva; néta del compositor Manuel Penella Moreno i besnéta del també músic Manuel Penella Raga, era germana de les també actrius Elisa Montés (1934) i Terele Pávez (1939) i es va casar amb el productor de cinema Emiliano Pedra (1931-1991). A més, era tia de l'actriu Emma Ozores (filla de la seva germana Elisa i de l'actor Antonio Ozores).

Intèrpret de marcada personalitat i gran prestigi des de la dècada de 1950, va triomfar en cinema gràcies a pel lícules comEl botxí, de Luis García Berlanga i va mantenir una intensa activitat teatral. Després d'un semirretiro a mitjans de la dècada de 1990, va tornar a adquirir gran popularitat gràcies a la seva participació en la reeixida sèrie de televisióAquí no hi ha qui visquii posteriorment enLa que s'acosta, que li va tornar l'afecte del públic i va significar el seu comiat.

Biografia[modifica]

Emma Penella va néixer a Madrid el 1931 en el si d'una família conservadora i amb antecedents artístics. El seu pare va ser diputat per Granada entre 1933 i 1935 en les files del partit conservador catòlic Acció Popular. La seva mare era germana de la tiple còmica Teresina Silva i filla del compositor Manuel Penella, que havia tingut un gran èxit amb l'òperaEl gat salvatge(la seva germana Elisa adopta "Montés" com cognom artístic).

Començaments[modifica]

Al principi la família es va oposar que Emma es dediqués a la interpretació encara que al final ho va consentir i, després d'abandonar els seus estudis de Batxillerat, es va incorporar al Teatre Maria Guerrero com meritòria. El 1949 va participar a la pel.lículaLa duquessa de Benamejí, de Luis Lucia, com a doble de llums de Amparo Rivelles. Durant els primers anys cinquanta va compaginar el seu treball en algunes funcions de teatre amb diverses pel.lícules en què va ser doblegada, ja que els nòduls que tenia a la gola li feien tenir una veu no d'acord amb els gustos de l'època, raó per la qual seria operada diverses vegades al llarg de la seva vida, encara que sense arribar a solucionar el problema, que d'altra banda es convertiria en un dels seus senyals d'identitat.

AmbEls ulls deixen petjades(1952), de José Luis Sáenz d'Heredia, li arriba la seva primera gran oportunitat en el cinema, a la qual seguirien lícules comCarn de forca,Còmics(on Juan Antonio Bardem utilitza per primera vegada la seva veu real),Els peixos vermellsoFedra, de Manuel Mur Oti, que va ser un escàndol a l'època per l'erotisme mostrat per Penella, alguna cosa comú a altres pel lícules d'aquesta primera etapa, comLa quarta finestra(1963), única que protagonitza amb els seus dos germanes.

Consolidació i matrimoni[modifica]

Aquest mateix any Luis García Berlanga li va brindar l'oportunitat d'aparèixer enEl botxí, seu paper cinematogràfic més celebrat. La cinta es va projectar al Festival de Cinema de Venècia i els organitzadors van ordenar que l'actriu entrés al Lido per la porta del darrere a causa de la desaprovació de la comunitat internacional cap al Franquisme. Penella es va negar i va aparèixer per la porta principal del recinte.

El 1967 participa a la pel.lículaLa cerca , de Angelino Fons. Per aquests anys es va casar amb el productor Emiliano Pedra, el que li va permetre oferir papers a actors com Pilar Bardem. El matrimoni tindria tres filles: Emma, ​​Lola i Emiliana.

Des de 1969 Emma espai més les seves intervencions, participant en pel lícules produïdes pel seu marit, comFortunata i JacintaiEl primer lliurament, de Fons , i La Regenta, de Gonzalo Suárez, els seus personatges més rellevants d'aquesta època. Després d'aquesta pel.lícula s'apartaria del món del cinema durant més d'una dècada.

Finalitzada la Transició, va aparèixer en diversos papers de repartiment a les ordres de Francisco Regueiro (Pare Nostre) i Carlos Saura (L'amor bruixot) i va protagonitzar la pel lícula de Eloy de l'EsglésiaLa estanquera de Vallecas, convertint-se en actriu fetitxe d'aquest director i quedant associada a un cinema de temàtica transgressora. També a la dècada de 1980 va tornar al teatre per desenvolupar una intensa activitat. El 1991 va morir el seu marit, Emiliano Pedra, per a qui va recollir un Goya d'Honor pòstum el 1992. El 1993 es va acomiadar de les taules ambEl malalt imaginari, de Molière.

L'èxit televisiu[modifica]

Quan gaudia d'un retir sol interromput esporàdicament, com a la pel.lículaDemana-li comptes al Rei, la directora de càsting Elena Arnao la va visitar el 2003 a casa seva per interessar-se per el seu estat de salut. En resposta, Emma va ballar una jota per a ella i va acceptar un paper en la sèrie de televisióAquí no hi ha qui visqui(Antena 3), obtenint una gran popularitat interpretant aConcha, una pensionista malhumorada, garrepa i xafardera. El personatge, que formava el trio anomenat com "Les Supernenas" al costat dels de Mariví Bilbao i Gemma Cuervo, es va fer famosa per la seva frase "Vagi-se'n, senyor Costa, ¡vagi-se'n!", Que repetia constantment al personatge interpretat per José Luis Gil i que parodiava la frase "Vagi-se'n, senyor González", que l'expresident del govern José María Aznar solia dirigir al seu antecessor en el càrrec Felipe González .

Descoberta així pel públic més jove, el 2004 participa en el doblatge a l'espanyol de la pel.lícula d'animacióEls increïblesia l'any següent, animada pel seu company José Luis Gil, ho fa en l'espanyolaEl somni d'una nit de Sant Joan .

El 2007 va començar a treballar en una nova sèrie,La que s'acosta(Telecinco), hereva directa deAquí no hi ha qui visqui. En ella interpretava aDonya Charo de la Vega, una pensionista, farmacèutica aficionada, que guarda tota mena de medicaments i que es mostra constantment descontenta amb el nou habitatge que el seu gendre Enrique ha adquirit. Durant els últims mesos de rodatge la salut de l'actriu es va ressentir, de manera que la productora va decidir donar-li un descans utilitzant, per justificar l'absència del personatge, l'habitual recurs de "anar-se'n de vacances al poble".

L'actriu va morir el 27 d'agost de Notícia de la defunció d'Emma Penella d'El País] </ ref> a l'edat de 76 anys, després d'una insuficiència renal i cardíaca, produïda per una septicèmia ocasionada per la diabetis que patia des d'anys enrere. Va ser enterrada al Cementiri de l'Almudena de Madrid al dia següent, aniversari de la mort del seu marit. Aquest mateix any, a títol pòstum, va rebre, en el marc del Festival de Cinema Iberoamericà de Huelva, el premi Ciutat de Huelva, que va reunir en record seu a la seva germana Terele Pávez ia la seva filla Emiliana, a més d'amics i companys de professió.

El 27 de juny de 2011 es va inaugurar el Passeig de la Fama de Madrid en el qual Emma té un estel.


Enllaços externs[modifica]