Usuari:Llturro/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Historia[modifica]

Ara o Mai és una entitat que va néixer l’agost de 2010, constituit inicialment per Carme Teixidó[1][2][3][4], Josep Maria Bellmunt i Noemi Mayoral, entre d'altres, recollint adhesions sota la petició d’una candidatura unitària de tots els partits independentistes catalans a les Eleccions al Parlament de Catalunya de 2010 com una organització constituïda per persones de diferents tendències, però amb un únic objectiu, la independència de Catalunya. Al setembre l'entitat va entregar una acta notarial amb més de 7.000 signatures[5] a tots els partits polítics independentistes, demanant la unitat.

Des de llavors la filosofia d’Ara o Mai ha estat l’acció continuada impulsant la unitat d’acció independentista, sobretot d’aquelles iniciatives que apleguin a totes les persones que desitgen que Catalunya esdevingui una nació independent amb un estat propi, o que volen que el poble català decideixi lliurement el seu futur[6].

Per això la seva presència ha estat continuada i ha estat present en moltes de les fites clau de l’independentisme català, com la seva col·laboració activa com entitat en la constitució inicial de l’Assemblea Nacional Catalana[7] (Conferència del 30 d’abril) de la que alguns dels seus membres també van formar part del nucli inicial, Consell Permanent[8], així con en la creació de campanyes importants com la de sobirania fiscal, o l’assessorament legal al moviment contra els peatges de les autopistes a Catalunya (a través de la creació de la plataforma Catalunya Diu Prou), o en la campanya contra la banalització del nazisme[9], o en el Pacte Nacionals pel Dret a Decidir, entre moltes altres, o impulsant accions contra la catalanofòbia, o en favor a la llengua catalana com el suport i difusió de la vaga de fam a favor del català del docent balear, Jaume Sastre i Font, o col·laborant en tot l'operatiu logístic de la manifestació del 30 d'abril del 2014 a Brussel·les a favor de l'exercici del Dret d'Autodeterminació[10][11], impulsada per l'International Comission of European Citizens (ICEC).

Per a realitzar aquests objectius es manté una gran presència a les xarxes socials, on l’entitat disposa de milers de seguidors[12][13][14]. En aquesta mateixa línia de treball ha impulsat una pàgina de notícies, en general de l’actualitat catalana, però que vol recollir aquelles informacions que a vegades no surten a la premsa, La progressió de les entrades a la pàgina ha estat ascendent i s’ha convertit en una pàgina de referència, tant per als lectors, com també en ocasions com per d’altres mitjans d’informació per allò que s’hi publica[15][16][17][18][19][20][21][22][23].

Ara o Mai organitza la primera Manifestació Independentista de la Societat Civil[modifica]

Entre les accions que ha realitzat Ara o Mai hi trobem la primera, i fins ara l’única manifestació organitzada des de la societat civil, que ha estat encapçalada per la paraula Independència[24], i que es va realitzar el dia 09 de juliol[25] del 2011 a Barcelona.

Més de 50.000 persones van venir a la convocatòria, malgrat l’hostilitat de l’ajuntament de Barcelona, que va negar-se a donar permís per fer un concert musical o per posar una tarima per poder llegir els parlaments, que es van haver de fer des d’un camió. Aquest manifestació va comptar el suport i amb la presència de tres personatges mítics del món català: L’ex-president del Parlament i antic líder del partit Esquerra Republicana, Heribert Barrera amb 94 anys, del prestigiós metge, Moisès Broggi i Vallès[26], 101 anys, que va ser cirurgia de la República, en la lluita contra l’aixecament feixista de Franco, concretament a les famoses Brigades Internacionals, formades per voluntaris estrangers, entre ells el famós escriptor nord-americà Ernest Hemingway, que va fer un retrat del "petit cirurgià" en una de les seves novel·les, i d’un altre antic resistent antifeixista, i també cirurgià, el Dr. Domènec (88 anys). Els tres membre d’honor de l'entitat, van realitzar el parlament al final de l’acte que va ser presentat per l'actor i director Quim Masferrer.

L’organització de la manifestació va ser un exemple d’organització de la societat civil, amb un pressupost gairebé zero[27]. El lema es va triar per votació popular, els cartells i tot el material gràfic i d’imatge el van aportar voluntaris de tot el territori sobretot utilitzant les xarxes socials. Ens van fer arribar més de 25 vídeos per fer difusió de la manifestació. Es va comptar amb grups de voluntaris arreu del territori que van encartellar els seus municipis. Els gràfics amb els cartells es descarregaven gratuïtament des de la pàgina que es va crear per a l’esdeveniment, i també s’enviaven a qui els demana, a preu de cost i pagament per pay-pal. Els dies previs es va convidar a persones conegudes, polítics i artistes de la societat civil a donar suport a la manifestació, i es van gravar vídeos[28][29] o entrevistes escrites d’aquestes persones animant a anar-hi.

Es va crear una plataforma amb totes les entitats i partits que van donar suport a la manifestació, amb el nom de Plataforma9J, que comptava amb l'adhesió de més de 150 entitats i partits polítics que hi donaven suport. Es va crear un servei d’ordre de voluntaris especialment per a la manifestació, i malgrat les desenes de milers d’assistents no es va produir cap incident. Es va demanar als partits que no portessin pancartes pròpies i l’única que lluir és la de la capçalera que deia: “Pel nostre futur Independència”.

Sobirania fiscal catalana. Insubmissió fiscal a Espanya[30].[modifica]

Ara o Mai ha estat la principal impulsora de la Plataforma Catalunya Diu Prou, que ha creat i elaborat la campanya de sobirania fiscal, amb la voluntat de que els diners dels catalans siguin recaptats i administrats pel govern de Catalunya. Per aquest motiu es paguen els impostos a l’Agència Tributària Catalana i no a l’Espanyola.

La campanya iniciada per Catalunya Diu Prou s’ha estès a empresaris, persones físiques, ajuntaments catalans i càrrecs electes, que han estat assessorats, i han adaptat la metodologia i la sistemàtica ideada per la plataforma per fer efectiu el pagament a l’Agència Tributària Catalana.

Actualment centenars d’empresaris i autònoms ja paguen els seus impostos a l’Agència Tributària Catalana, així com també ho van fer milers de persones en la declaració de la Renda del 2013, entre d’altres els tres diputats d’ERC al Congrés, i tots els diputats d’ERC i de la CUP al Parlament Català Fins el mes de febrer del 2015, prop de 90 ajuntaments i Consells Comarcals, s’han afegit a la campanya de Catalunya Diu Prou, i ja paguen a l’Agència Tributària Catalana amb l’assessorament de Catalunya Diu Prou. S’espera que els propers mesos uns 750 municipis, un 85% de tots els de Catalunya, segueixin la iniciativa i paguin els seus impostos a l’Agència Tributària Catalana.

Assessorament a la campanya d’insubmissió als peatges.[modifica]

El greuge que suposa que a Catalunya es paguin peatges per a les autopistes, mentre que a la resta de l’estat són gairebé inexistents va provocar un moviment d’insubmissió al seu pagament, la campanya No vull pagar[31][32]. Ara o Mai es va encarregar de l’assessorament[33] jurídic als conductors d’aquesta campanya, i va provocar la signatura d’un acord de defensa jurídica[34] amb els partits que hi donaven suport, que va tenir loc al Parlament de Catalunya. Com a impulsora de la Plataforma Catalunya Diu Prou, ha treballat realitzant informes jurídics, i creant més d’una trentena de documents per recórrer les sancions de la campanya, que es poden descarregar gratuitament des de la pàgina, alhora que contestant els correus relacionats amb el tema, i ajudant a gestionar milers d’expedients d’afectats per les sancions[35][36].

Bibliografia[modifica]

  • Ainsa, Enric. Els orígens de l´Assemblea Nacional Catalana - Les indiscrecions del majordom (en català). Edicions Publicacions de l’IPIH (Institut de Promoció i Investigació Històriques), 2012, p. 155. ISBN 978-84-616-0960-4. 

Referències[modifica]

  1. «http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/206784.html».
  2. «http://politica.e-noticies.es/otra-decepcionada-con-reagrupament-43704.html».
  3. «http://www.vilaweb.cat/noticia/4188270/20140429/carme-teixido-if-our-coffers-are-full-we-can-keep-functioning-as-country.html».
  4. «http://www.aragirona.cat/noticia/2014/05/08/erc-comenca-la-campanya-amb-el-suport-de-juanjo-puigcorbe-peyu-i-carme-teixido».
  5. «https://www.youtube.com/watch?v=qU4Ft6BFB0w».
  6. «http://www.naciodigital.cat/galeria/930/foto/16125#pagdalt».
  7. Ainsa, Enric. Els orígens de l´Assemblea Nacional Catalana - Les indiscrecions del majordom (en català). Edicions Publicacions de l’IPIH (Institut de Promoció i Investigació Històriques), 2012, p. 155. ISBN 978-84-616-0960-4. 
  8. «https://assemblea.cat/?q=consell».
  9. «http://www.vilaweb.cat/noticia/4148983/20131010/vint-entitats-anuncien-accions-legals-banalitzacio-nazisme.html».
  10. «http://www.directe.cat/noticia/333045/30m2014bru-si-a-la-democracia-si-a-lautodeterminacio».
  11. «https://lespedresparlen.wordpress.com/2014/03/31/declaracio-de-principis-30m2014bru/».
  12. «https://www.facebook.com/ara.omai».
  13. «https://www.facebook.com/pages/araomaicat/137088216328587».
  14. «https://twitter.com/araomai».
  15. «http://www.directe.cat/noticia/335215/el-grup-godo-lider-en-subvencions-de-presidencia».
  16. «https://www.llibertat.cat/2014/03/homenatge-a-daniel-cardona-a-sant-just-desvern-25332».
  17. «http://www.vilaweb.cat/noticia/4007004/20120429/lestudi-advocat-novullpagar-posa-questio-infraccions-apunta-govern.html».
  18. «http://www.vilaweb.cat/noticia/4007004/20120429/lestudi-advocat-novullpagar-posa-questio-infraccions-apunta-govern.html».
  19. «http://www.naciodigital.cat/noticia/46437/martinez/ingl/militar/favorable/independencia».
  20. «http://www.histocat.cat/?msgOrigen=6&CODART=ART02053».
  21. «https://es.noticias.yahoo.com/blogs/cuaderno-historias/los-independentistas-catalanes-que-lucharon-en-la-primera-guerra-mundial-123316216.html».
  22. «http://www.elpuntavui.cat/ma/article/1-territori/12-infraestructures/535137-interior-no-enviara-els-mossos-a-multar-els-que-no-paguin-peatges.html».
  23. «http://www.directe.cat/noticia/376420/lalcaldessa-de-malgrat-psc-retorna-el-material-del-9n».
  24. «http://www.rtve.es/noticias/20110709/miles-personas-reclaman-independencia-calles-barcelona/446737.shtml».
  25. «http://www.ara.cat/politica/Arrenca-manifestacio-Pel-nostre-independencia_0_514149069.html».
  26. «http://www.helpcatalonia.cat/2013/02/dr-broggi-great-man-great-loss.html».
  27. «http://www.vilaweb.cat/noticia/3908031/20110709/manifestacio-independentista-rememora-10-j.html».
  28. «https://www.youtube.com/watch?v=CuTY0UfMxq0».
  29. «http://vimeo.com/26249713».
  30. «http://www.ccma.cat/324/54-municipis-catalans-van-fer-insubmissio-fiscal-el-2013/noticia/2328176/».
  31. «http://www.ara.cat/politica/novullpagar-ERC-CUP-peatges-Solidaritat_0_702529873.html».
  32. «http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/05/18/protocol-per-donar-suport-juridic-als-conductors-que-se-sumin-a-la-campanya-no-vull-pagar/».
  33. «http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/seguro-beneficio-sin-limite-1868547».
  34. «http://www.vilaweb.cat/noticia/4012703/20120519/presenten-portal-dassessorament-juridic-novullpagar.html».
  35. «http://www.20minutos.es/noticia/2011063/0/servei-catala-transit/devuelve-importe-multas/campana-novullpagar/».
  36. «http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/09/08/juzgado-valencia-anula-multa-campana/1030874.html».

Enllaços externs[modifica]