Usuari:Mcapdevila/Despolarització

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La despolarització és una disminució del valor absolut del potencial de membrana en una neurona. [1] El potencial de membrana d'una neurona en repòs és normalment negatiu a la zona intracel·lular (-70 mV). Aquest potencial negatiu es genera per la presència a la membrana de bombes sodi/potassi (que extreuen de forma activa 3 ions Na+(sodi) des de l'interior cap a l'exterior cel·lular i introdueixen 2 ions K+(potassi), consumint 1 molècula de ATP), canals per al potassi (que permeten l'intercanvi lliure dels ions K+) i bombes per Cl-(que extreuen clorur de forma activa). Com a resultat, l'exterior cel·lular és més ric en Na+i Cl-que l'interior, mentre que els ions K+s'acumulen a l'interior respecte a l'exterior. El balanç net de càrregues és negatiu perquè surten 3 ions Na+per cada 2 ions K 'i també, per la presència de molècules amb càrrega negativa a l'interior cel·lular com ATP i proteïnes.

Quan una neurona rep un estímul, s'obren els canals de sodi presents en la membrana, i per tant el Na+entra a la cèl·lula a favor del gradient de concentració, de manera que el potencial de membrana canvia a positiu mitjançant l'intercanvi de ions, produint-se una despolarització. Si la despolarització arriba a un determinat valor llindar, es genera un potencial d'acció. El següent pas és l'obertura dels canals de potassi i el tancament dels canals de sodi, de manera que es produeix la repolarització de la membrana. Aquest procés forma part de la transmissió sinàptica.

Referències[modifica]

  1. Vander, A.J.; Sherman, J.H. & Luciano, D.S., "Human Physiology", 7th ed., <http://orton.catie.ac.cr/cgi-bin/wxis.exe/?IsisScript=BIBUN.xis>. Consulta: 30 juny 2009