Usuari:Mcapdevila/Felicitació de Nadal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una targeta nadalenca és una targeta de felicitació que s'adorna d'una manera que celebri Nadal. A Espanya, es coneix popularment com nadala . El contingut típic s'estén des de símbols veritablement cristians tals com escenes del Naixement de Jesús i l'estrella de Betlem a les referències purament seglars, de vegades chistosas, de vegades estacionals (paisatges, meteorologia, etc.) Oa les activitats comunes de Nadal com a compres i festejos. Les targetes de Nadal són enviades durant el període nadalenc (al voltant del 25 de desembre) per molta gent (incloent no cristians) en la cultura occidental i en Àsia.

Història[modifica]

Les primeres targetes de Nadal comercials van ser patrocinades per Sir Henry Cole a Londres, 1843, i oferien una il·lustració de Joan Callcott Horsley. L'estampa d'una família que bevia vi juntament amb un nen petit es va manifestar polèmica, però la idea era astuta: Col havia ajudat a introduir el Correu a Penic tres anys abans. Una sèrie de 1.000 targetes va ser impresa i venuda per un xíling cadascuna.

Les primeres targetes angleses rarament van mostrar imatges de l'hivern o de temes religiosos, afavorint al seu lloc les flors, les fada es i altres dissenys imaginaris que recordessin al receptor l'acostament de la primavera. Les imatges chistosas i sentimentals de nens i d'animals van ser populars igual que les formes, les decoracions i els materials cada vegada més elaborats. El 1875 Louis Prang es va convertir en la primera impressora a oferir targetes en Amèrica, i no obstant el renom de les seves targetes, les imitacions barates ho van portar fora del mercat. L'adveniment de la postal va ser l'inici de la fi de la targeta elaborades a l'estil victorià, però cap als dècada del 1920, les targetes amb sobres havien tornat.

Les targetes van continuar desenvolupant a través del segle XX amb canvi de gust i tècniques d'impressió. Les guerres mundials van portar targetes amb temes patriòtics. Les targetes d'estudi idiosincràtiques amb imatges d'historieta i de vegades humor arriscat van calar en els anys 50. Imatges nostàlgiques, sentimentals i les imatges religioses són ara de nou populars, i les reproduccions de targetes victorianes i Edwardianas són fàcils d'obtenir.

Les targetes de Nadal "oficials" van començar amb la reina Victòria en els dècada del 1840. Les targetes de la família reial britànica són generalment retrats que reflecteixen els esdeveniments personals significatius de l'any. El 1953, el president Dwight D. Eisenhower va publicar la primera targeta oficial de la Casa Blanca. Les targetes representen generalment escenes de la Casa Blanca interpretades per prominents artistes americans. El nombre de receptors ha crescut al llarg de les dècades, a partir de només 2.000 en 1961 a 1,4 milions el 2005.[1]

Les targetes de Nadal poden comprar individualment però es venen generalment en paquets del mateix disseny o de dissenys variats. El renaixement de l'interès per l'artesania amb paper, scrapbooking en particular, ha millorat l'estat de la targeta feta a casa i ha fet disponible un arsenal d'eines per estampar, perforar i tallar. Els avenços en la fotografia digital i en la qualitat d'impressió han proporcionat una manera més tecnològica de personalitzar targetes amb fotos, missatges o clip art.

Disseny d'una felicitació nadalenca contemporània

La tecnologia pot també ser responsable del declivi de la targeta de Nadal. El nombre estimat de targetes rebudes per les cases americanes va caure de 29 el 1987 a 20 en 2004[2] i els telèfons mòbils permeten un contacte més freqüent i és més fàcil que les noves generacions els utilitzin en comptes dels textos manuscrits - donat especialment per la disponibilitat de pàgines web que ofereixen targetes de Nadal gratis per correu electrònic. No obstant això, amb un total de 1.900 milions de targetes enviades tan sols en els Estdos Units el 2005, és poc probable que les targetes nadalenques tradicionals desapareguin aviat.

Des del principi, les targetes de Nadal han estat col·leccionades àvidament. La reina Maria d'Anglaterra va reunir una gran col·lecció que ara es guarda al Museu Britànic.[3] Els exemplars de la edat d'or de la impressió (1840s-1890s) són especialment estimats i es venen en grans sumes en les subhasta s. El desembre de 2005, una de les targetes originals de Horsley va ser venuda en gairebé £ 9000. Els col·leccionistes poden centrar-se en imatges particulars com Pare Noel, poetes o determinades tècniques d'impressió.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Felicitació de Nadal


Nota[modifica]