Usuari:Mcapdevila/Gerontologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La gerontologia (de Geronte, ancià i logos, estudi) és l'àrea de coneixement que estudia la vellesa i l'envelliment d'una població. A diferència de la geriatria-branca de la medicina que se centra en les patologies associades a la vellesa, i el tractament de les mateixes-, la gerontologia s'ocupa, a l'àrea de salut, estrictament d'aspectes de promoció de salut. D'altra banda, aborda aspectes psicològics, socials, econòmics, demogràfics i altres relacionats amb l'adult gran.

Diversos factors expliquen el recent desenvolupament d'aquest tipus de preocupacions. En primer lloc, la incrementada importància que ha pres l'envelliment de la població. A això se sumen les condicions de vida actuals de la gent gran que, a diferència del que passava anteriorment, el més corrent és que ja no conservin uns vincles familiars tan estrets amb la seva família; d'aquest aïllament és la necessitat de preocupar per la seva autonomia econòmica i pels diferents problemes vinculats a l'estat de creixent soledat en l'edat en què es troben.

La gerontologia té un doble objectiu:

  • Des d'un punt de vista quantitatiu, la prolongació de la vida (donar més anys a la vida, retardar la mort), i
  • Des d'un punt de vista qualitatiu, la millora de la qualitat de vida de la gent gran (donar més vida als anys).

La gerontologia és un estudi multidisciplinari perquè, com tota nova àrea de coneixement, s'ha nodrit i nodreix del coneixement aportats per altres. Així, la biologia, la sociologia, la psicologia, l'antropologia, la demografia, l'educació i altres camps del saber aboquen la seva quota de participació per fer de la gerontologia una realitat com a camp de coneixement independent:

La gerontologia incideix en la qualitat i condicions de vida de l'adult major mitjançant el disseny, execució i seguiment a polítiques i programes destinats al benefici de la població anciana. D'aquesta manera suma vida als anys més que anys a la vida, aquest últim seria un objectiu de la geriatria.

Un parell del llogaret de Caçarelhos, nord-est de Portugal

La gerontologia intervé i estudia en diversos camps:

Gerontologia biològica o biologia de l'envelliment[modifica]

És l'àrea de la gerontologia que abasta la comprensió dels processos biològics relacionats amb l'envelliment. Els temes inclosos en aquesta àrea comprenen l¡hormesi, els antioxidant s, les cèl·lules de plançó, els radicals lliures, dieta, immunologia i telòmers. El tractament i estudi d'aquests aspectes queda a càrrec generalment de metges geriatres, però, no han de ser descuidats pels gerontòlegs en les seves tasques d'avaluació i presa de decisions.

Gerontologia clínica[modifica]

Correspon a l'àrea de la gerontologia que estudia els aspectes mèdics de l'envelliment i la vellesa, així com els problemes psicològics, funcionals i socials associats a aquestes etapes del cicle vital.

Gerontologia educativa[modifica]

També coneguda com a geragogía, comprèn les temàtiques relacionades amb l'educació i l'aprenentatge en els adults grans.

Gerontologia social[modifica]

Estudia el lloc i la participació de l'adult major en societat i com aquesta afecta el procés d'envelliment. Respecte d'això, el professional de la gerontologia social ha de tenir en el seu haver acadèmic matèries com sociologia de l'envelliment, treball social, estadística, musicoteràpia, psicogerontologia. Aquest professional emfatitza en la seva pràctica en aspectes de recreació, avaluació de les activitats diàries de l'adult major, polítiques d'inserció en els diversos estrats socials. Tenint com a principal objectiu el manteniment del envejeciente dins del si familiar. Sent aquest últim el veritable receptacle de cures preventives i suport per a la millor qualitat de vida a edats tardanes. No obstant això, no sempre els familiars estan en condicions de proveir al envejeciente d'aquestes cures. D'allí que el procés de institucionalització, és a dir, l'ingrés als coneguts com asils, unitats geriàtriques o gerontogeriátricas, unitats de llarga estada, entre altres, es presenta com una alternativa. Aquesta situació juntament amb l'envelliment de la població a nivell mundial, fan del professional de la gerontologia social un veritable baluard en la lluita per les millors condicions de vida per als adults majors.

La gerontologia social és la branca de la gerontologia que s'encarrega del desenvolupament de la investigació sobre les diverses problemàtiques socials relacionades amb la vellesa, així com del disseny i aplicació d'accions tendents a aconseguir el benestar de l'ancià en el context social incidint sobre aspectes econòmics, protecció social, habitatge, educació per a la vellesa, interacció ancià familiar-comunitat i institucionalització, entre altres. Té dos components essencials: investigació i treball comunitari, amb accentuat èmfasi a l'àrea preventiva. La investigació és teòrica i diagnòstica, aporta elements a la pràctica gerontològica social, que es canalitza a través del disseny i l'aplicació de polítiques i programes. Els resultats obtinguts en l'avaluació i seguiment a la pràctica tornen a nodrir al cos d'investigació, que obté així nous elements d'estudi. Es forma així un circuit de coneixement que enllaça en forma permanent la teoria i la pràctica gerontològica.

Veure també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Gerontologia