Usuari:Mcapdevila/Visualitzador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Split-flap d'informació de vols

Un visualitzador, o display en anglès, és un dispositiu d'alguns aparells mecànics que permet mostrar cert tipus d'informació a l'usuari.

Un visualitzador electrònic, o display en anglès, és un dispositiu d'alguns aparells electrònics que permet mostrar cert tipus d'informació a l'usuari.

Història[modifica]

Visualitzador de NCR.

De fet ja n'existia una versió mecànica a les caixes registradores mecàniques o en els marcadors esportius i els d'apostes o de borsa en els que s'empraven uns discs o cilindres amb els nombres del 0 al 9, dins d'unes cel·les, que indicaven les unitats, desenes, centenes, etc.

Va ser necessari idear un visualitzador electrònic a partir del moment en que les caixes registradores, les calculadores, els rellotges, els instruments de mesura, els indicadors d'ascensor i els marcadors esportius o d'altres events, etc. van passar a ser electrònics naixent llavors la necessitat de convertir els senyals elèctrics en senyals visuals.

Els primers visualitzadors, eren similars als dels ascensors, i es construïen amb llums que il·luminaven etiquetes impreses, de vegades transparents. Al permetre incloure algun tipus d'informació, ja es pot parlar amb propietat de visualitzadors.

La versió més evolucionada són els visualitzadors gegants (mecànics o electrònics) per a la informació sobre els vols als aeroports o els de les estacions de trens i terminals d'autobusos.

Tipus de visualitzadors[modifica]

Visualitzadors de incancescència.
Tub Nixie.
Especejament d'un visualitzador de projecció. Es poden apreciar les bombetes, els grups de lents, la pel·lícula amb els dígits i els diafragmes.
Component d'un display de LEDs de 7 segments, amb punt decimal.
Display VFD d'un rellotge digital.

Visualitzador electromecànic[modifica]

Els problemes dels primers visualitzadors per al seu ús a la intempèrie: manca de lluminositat i fragilitat van conduir al desenvolupament d'altres tipus de visualitzador, en els quals es mou mecànicament alguna peça que oculta o mostra un símbol o llegenda. Pertanyen a aquest tipus els visualitzadors "de cortineta", que consten d'un motor pas a pas que va passant les "fulles" que contenen diferents llegendes fins a arribar al missatge desitjat.

Va gaudir de gran popularitat en aeroports, estacions de tren i autobusos, etc. Però la dificultat per canviar els missatges significar la seva fi quan es va poder disposar d'alternatives en altres tecnologies. Un altre visualitzador mecànic, que es veu com 7 segments i com matriu consisteix en segments o punts fluorescents sobre làmines que poden girar per posar-se perpendiculars mitjançant l'acció d'un electroimant. Presenta l'avantatge que són visibles a plena llum solar i només consumeixen en el canvi d'estat.

Tub Nixie[modifica]

Un tub Nixie de fet és un llum de neó i en fa servir les seves propietatsperò amb diversos ànodes que tenen la forma dels símbols que es vol representar. Un altre avanç va ser la invenció del visualitzador de 7 segments.

Visualitzador de projecció[modifica]

Consisteixen en una matriu de llums, de les quals s'il·lumina només una cada vegada. La llum es dirigeix a un condensador que la projecta sobre una pel·lícula que conté els símbols que es vol representar. Després un altre grup de lents enfoca la imatge sobre una pantalla translúcida, que es fan visibles a la cara posterior. Com a norma general el nombre d'imatges està limitat a dotze i no es poden canviar, llevat que es desmunti la unitat i es canviï la pel·lícula.

Visualitzador de segments[modifica]

En un visualitzador de 7 segments es representen els dígits 0 a 9 il·luminant els segments adequats. També solen contenir el punt o la coma decimal. De vegades es representen també alguns caràcters com la "E" (Error), "b" o "L" (Low Battery), etc., Però per representar els caràcters alfabètics es va introduir el visualitzador de 14 segments. El visualitzador de 14 segments va tenir èxit reduït i només existeix de forma marginal causa de la competència de la matriu de 5x7 punts. Els visualitzadors de segments es fabriquen en diverses tecnologies: Incandescència, de càtode fred, LED, cristall líquid, fluorescent, etc.

Visualitzador de matriu[modifica]

La matriu de 5x7 permet representar lletres majúscules i minúscules, signes de puntuació i caràcters especials amb un grau de llegibilitat excel·lent. No és nova i ja en els anys 1940 es podia veure mostrant llegendes publicitàries. Estaven fabricades amb làmpades d'incandescència. Actualment es fabriquen amb LED i LCD.

A les matrius de 5x7 segueixen les línies de caràcters, principalment LCD i VFD Caldrà presentar múltiples formats, d'una a quatre línies de vuit a quaranta caràcters.

Matriu gràfica. Consisteix en una matriu més gran, que pot representar tant caràcters com gràfics. Es fabriquen en LCD i VFD. Les matrius de LED estan constituïdes per un mosaic de visualitzadors més petits (8x8, normalment). Poden ser multicolors (Vermell-Taronja-Verd o Vermell-Verd-Blau), trobant la seva utilitat en tanques publicitàries, camps de futbol, etc.

Visualitzador fluorescent de buit (VFD)[modifica]

Consisteixen en una ampolla de vidre que conté un o diversos filament es que actuen de càtode, diversos ànodes recoberts de fòsfor i una reixeta per caràcter. En polaritzar positivament els ànodes i les reixetes, els electrons emesos per càtode aconsegueixen un ànode, que s'encén. Depenent del model, funcionen amb tensions d'alimentació de reixetes i ànodes a partir de 12V.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Visualitzador de set segments