Utba ibn Ghazwan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaUtba ibn Ghazwan

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) عُتبة بن غَزْوان المازني Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement584 Modifica el valor a Wikidata
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Mort638 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Medina Modifica el valor a Wikidata
1r Governor of Basra (en) Tradueix primer califat
636 – 636 – al-Mughira ibn Xuba → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, valí Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGran campanya de Badr, batalla d'Úhud, batalla del Fossat, batalla d'Aqraba i Conquesta musulmana de Pèrsia Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansBisra bint Ghazwan Modifica el valor a Wikidata

Abu-Ubayd-Al·lah Utba ibn Ghazwan ibn al-Hàrith o, més senzillament, Utba ibn Ghazwan (àrab: عتبة بن غزوان, ʿUtba b. Ḡazwān) fou un company del profeta Mahoma.

Es va convertir molt aviat i fou un dels companys de Mahoma més antics, sent anomenat el setè del set (el darrer dels set primers adeptes). Va participar en les dues hijres (hègires) a Axum i a la batalla de Badr, així com a diverses expedicions. Sota el califa Úmar ibn al-Khattab fou enviat a l'Iraq i va ocupar al-Ubulla matant als marzban (governador persa) de Dast Maysan; va fer presoner al sàhib (senyor) persa d'al-Furat, al lloc on després es va edificar Bàssora. El 635 va acampar a un lloc anomenat Khurayba, on va fundar una mesquita i va donar terres als beduïns que l'acompanyaven, i que fou el nucli de la futura Bàssora. Va morir el 638 als 57 anys i el va succeir en el govern de Khurayba/Bàssora al-Mughira ibn Xuba, tot i que fou Abu-Mussa al-Aixarí qui va eliminar els elements precaris de les construccions de Bàssora i va construir les primeres cases fetes de rajoles.

Bibliografia[modifica]