Víctor Manuel Arbeloa Muru

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Víctor Manuel Arbeloa)
Infotaula de personaVíctor Manuel Arbeloa Muru

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r gener 1936 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Mañeru (Navarra) Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament Europeu

25 juliol 1989 – 18 juliol 1994

Circumscripció electoral: Espanya

Diputat al Parlament Europeu

1r gener 1986 – 24 juliol 1989

Circumscripció electoral: Espanya
Representant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa
Representa: Espanya

25 abril 1983 – 1r abril 1986
1r President del Parlament de Navarra
3 abril 1979 – 8 maig 1983
Senador al Senat espanyol
1r març 1979 – 22 juny 1986
Circumscripció electoral: Navarra
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Complutense de Madrid
Pontifícia Universitat Gregoriana Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, historiador, sacerdot catòlic, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Navarrès Independent
Partit Socialista de Navarra Modifica el valor a Wikidata
Interessat enMoviment obrer a Espanya i Església catòlica a Espanya Modifica el valor a Wikidata
Premis

Discogs: 1891429 Modifica el valor a Wikidata

Víctor Manuel Arbeloa Muru (Mañeru, Navarra, 1 de gener de 1936) és un sacerdot navarrès, escriptor, expolític i ex dirigent del Partit Socialista de Navarra.

Biografia[modifica]

Després de fer estudis eclesiàstics al Seminari de Pamplona, va ser ordenat sacerdot. Llicenciat en Teologia i Història de l'Església a la Universitat Gregoriana. Va realitzar cursos de doctorat. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Complutense de Madrid. Coadjutor de la parròquia de San Juan d'Estella i Capellà d'emigrants espanyols a Alemanya, Països Baixos i Anglaterra. Professor de la Universitat Pontifícia de Salamanca. Pertany a la Societat d'Estudis Bascos i a l'Ateneu Navarrès.

Va ser un dels promotors del Partit Socialista Obrer Espanyol a Navarra en els darrers anys de la dictadura franquista. No obstant això, a les primeres eleccions generals espanyoles de 1977 va conformar juntament amb altres personatges independents de Navarra el Front Navarrès Independent, que no va obtenir cap representació. Després d'aquest fracàs, es va afiliar a l'Agrupació Socialista de Navarra del PSOE (aleshores integrada en el Partit Socialista d'Euskadi).

El 1979 va ser escollit Parlamentari Foral de Navarra per les llistes del PSOE i fou el primer President del Parlament de Navarra (1979-1983). Va ser escollit Senador pel PSOE en la primera (1979-1982)[1] i segona legislatura (1982-1986). El 1987 va ser escollit Europarlamentari, i reescollit el 1989 fins a 1994.[2] Ha estat membre de les Comissions Executives del PSN-PSOE entre 1982 i 1994. El 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El 1996, després de la dimissió de Javier Otano Cid com apresident del Govern de Navarra i Secretari General del PSN-PSOE, va ser nomenat membre de la direcció provisional del PSN o Comissió Gestora, sent el seu President entre setembre de 1996 i juny de 1997, però va dimitir després de quedar les seves tesis en minoria dintre del PSN i cessar prèviament Juan José Lizarbe Baztán i Javier Remírez Apesteguía com membres de la Comissió Gestora. Des de llavors està allunyat de la política activa i posteriorment es va donar de baixa del PSN-PSOE (2002). Darrerament ha entrat en polèmica amb els seus antics companys de partit per criticar la política religiosa vers l'Església Catòlica del govern de la Segona República Espanyola i mostrar-se partidari d'un govern de coalició PSOE-UPN a Navarra després de les eleccions al parlament foral de 2007.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]