Viquipèdia:Taulell de consultes

Sobre aquest tauler

Drecera:
VP:TC

Benvinguts al taulell de consultes de la Viquipèdia en català. Podeu fer-hi preguntes de caire enciclopèdic i altres usuaris i editors provaran de donar-vos una resposta.

Llegiu-vos les normes següents per evitar que la vostra pregunta sigui esborrada:

  • Esforceu-vos per trobar la informació abans de preguntar. La Viquipèdia té centenars de milers articles, així que probablement ja n'hi ha un que respon als vostres dubtes.
  • Aquest és un servei de consultes enciclopèdiques, no un servei de fer els deures.
  • Conformement amb l'Avís d'exempció de responsabilitat, no s'accepten preguntes de tipus mèdic, legal o similar. Es poden respondre preguntes sobre aquests àmbits sempre que siguin peticions d'informació i no peticions de consell.
  • Doneu-nos tanta informació com pugueu a l'hora de formular la demanda, així ens ajudeu a trobar la resposta més pertinent a les vostres preguntes.
  • Les preguntes es respondran únicament en aquesta pàgina. No afegiu la vostra adreça de correu electrònic, correu postal o qualsevol altre mitjà de comunicació. La Viquipèdia no es fa responsable del que puguin fer terceres persones posteriorment amb aquestes dades de caràcter personal.
  • Sigueu pacients perquè la gent tingui temps de respondre. Tingueu en compte que els col·laboradors són voluntaris i que no són necessàriament experts en la matèria. No és segur que obtingueu una resposta ni que aquesta sigui totalment fiable.
  • Les demandes sobre el funcionament de la Viquipèdia van a Viquipèdia:La taverna/Ajuda.

Quina és la plantilla equivalent en català?

6
Isurus88 (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que el sistema no és essencialment diferent del nostre. La diferència és quin bot es cuida de fer els arxivament i quins botaires té al darrera. Si algú vol fer el mateix aquí pot agafar el codi d'en Coet i en Vriullop, que crec que és en Python, o agafar el codi que fan servir en castellà que sembla en Visual Basic, o agafar qualsevol dels codis que fan servir en altres llengües.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Si algun botaire ho vol reprendre, l'opció bàsica és mw:Manual:Pywikibot/archivebot.py. Si estem encallats és perquè en el seu moment vaig fer un fork afegint més opcions, i ho va reprendre en Coet canviant més coses. Fer-lo anar amb les opcions incloses en el paquet no té cap complicació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Quina és la plantilla equivalent en català?»

Quina és en català la plantilla i el seu codi de recompte d'edicions d'un Usuari? Gracias

5
Isurus88 (discussiócontribucions)

Només vull saber-ho. En castellà Hi és, però en català no ho trobo

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Val a dir que aquesta última fa setmanes que no s'actualitza.

Isurus88 (discussiócontribucions)

Sí. Moltes gràcies.

Pere prlpz ha amagat aquest apunt (historial)
Resposta a «Quina és en català la plantilla i el seu codi de recompte d'edicions d'un Usuari? Gracias»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)
Resposta a «Futbol Club Barcelona»
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Si és per referir-se a competicions en les quals es donen medalles d'or, plata, etc., entenc que sí, no?

Masoud.h1368 ha amagat aquest apunt (historial)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Aleshores, en principi no, ja que les plantilles estan dissenyades per a competicions on es premien els guanyadors amb medalles.

Resposta a «Ús de {{Plantilles de medalles}}»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

En català tenim uns quants d'animals de tres lletres (gos, gat, bou, ruc, pop, boc, rap) i uns quants més que tenen més de tres lletres però que tenen tres fonemes (gall, peix, llop).

Hi ha realment un gran nombre d'animals entre els noms curts o és només una impressió meva?

Entenc que part del motiu ha de ser que les paraules quotidianes tendeixen a ser curtes i alguns dels meus exemples són animals domèstics habituals de fa molt, però s'ha estudiat la relació entre la mida dels noms dels animals i com són de familiars? És una fenomen que passa en moltes llengües?

Jey (discussiócontribucions)

Recordo que fa temps vaig llegir un assaig de Jorge Wagensberg que deia entre altres coses que la paraula "mama" té el so "M" en molts idiomes ja que és el que primer aprenen a dir els infants. Pot ser que la cosa vagi per aquí també.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

En el mateix assaig, Wagensberg manifestava que papallona és una paraula de tres o més síl·labes en moltes llengües, malgrat tenir procedències diferents (papallona / mariposa / πεταλούδα / butterfly / farfalla / Tagfalter / bolboreta / tximeleta / papillon / ...). Sento no poder ajudar (només sé el que ja has dit, que les paraules freqüents solen ser curtes), però com a mínim podem compartir curiositats similars :p

Leptictidium (discussiócontribucions)

El primer pas seria dur a terme una anàlisi estadística per veure si, efectivament, els noms d'animals tendeixen a ser més curts que altres substantius o només ho sembla. Se m'acudeixen força exemples de noms d'animals relativament comuns en el nostre àmbit lingüístic que no segueixen aquest esquema: cabra, ovella, cavall, petxina, conill, aranya, guineu, llebre, ocell, musaranya, balena, car[a]gol... i la mateixa papallona que esmenta el Pau.

Resposta a «Animals de tres lletres»
Carallot44 (discussiócontribucions)

Salut!

Voldria publicar amb el meu usuari la bio d'un artista pintor de la meva familia, ja la tinc feta i em surt amb el títol "Usuari:Jaume...." ja fa dies que la vaig publicar i no surt a la cerca.

Que faig malament?

gràcies penya!

Docosong (discussiócontribucions)

Hola @Carallot44, abans de publicar res és recomanable que donis un cop d'ull a Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Malauradament si teniu relació amb aquest pintor, potser no sou la persona més adequada per publicar el seu article enciclopèdic. Per altra banda, veient l'edició de proves, penso que cal contextualitzar algunes referències aportades. Salutacions!

Carallot44 (discussiócontribucions)

No veig clar on hi pot haver cap CI, interpreto que falten referències bibliogràfiques que intentaré afegir.

En cas que un link a una web dedicada al biografiat es consideri un CI el suprimiré.

salut!

Paucabot (discussiócontribucions)

Faríeu bé d'escoltar els consells del company Docosong. No hauríeu d'editar l'article d'un familiar vostre.

Resposta a «Biografia»
87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Hola,


He publicat dues vegades un article sobre un activista i el mateix usuari les ha esborrat.

És curiós el criteri d'aquest usuari perquè també ha fet algun article d'un altre activista com en Jaume Sastre.

He contribuït i modificat diversos articles en moltes altres ocasions i és el primer cas amb el que m'hi trobo.

Sincerament, vénen ganes de no contribuir més.


Jordi

Paucabot (discussiócontribucions)
87.125.36.67 (discussiócontribucions)

El meu descontent és precisament perquè, pels mateixos motius, tu mateix has creat un altre article sobre un activista (o el vas crear fa temps) i sembla que llavors no hi havia conflicte d'interessos.

No seria doncs un CI que siguis de Mallorca i hagis fet un article sobre un activista Mallorquí com en Jaume Sastre?


Jordi

Docosong (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Afegeixo que, segons se'ns ha fet arribar per missatge directe al compte de Twitter, el creador de l'article com a mínim coneix personalment i té el telèfon del biografiat. CI evident.

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

No disposo de cap telèfon de ningú ni conec personalment el biografiat. Tampoc m'he posat en contacte amb vosaltres per DM.

Si més no, sigueu sincers!


Jordi

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Us equivoqueu. El contacte ha estat via DM a Twitter. Us agrairia que no mentíssiu.

Doncs evidentment he contactat amb ell a Twitter i per fer constar, és el primer contacte. Si és un CI que informi a algú que retiren un article sobre ell a la Viquipèdia és que gaire plural i democràtic no ho és.

Conèixer personalment? Telèfon del biografiat? Així és com us justifiqueu?

No m'estranya que a les Universitats no acceptin articles de la Viquipèdia com a vàlids per realitzar qualsevol treball. Ara n'entenc la causa.

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Afegeixo per mencionar que sempre he fet aportacions a la Viquipèdia de forma anònima i mai m'ban retirat cap article ni me l'han modificat. Primera vegada que m'hi trobo. Per tant, no entenc això del CI.

El CI el tindrà doncs cada persona que editi un article sobre quelcom que li és del seu propi interès? És a dir, si faig una edició del meu poble, Vilacolum, també hi haurà un conflicte d'interessos i n'eliminareu la modificació?

Per cert, no he fet arribar cap missatge a ningú a través de cap DM a Twitter. Si això us serveix per justificar-vos, déu n'hi do!


Jordi

Docosong (discussiócontribucions)

Sobre l'últim argument, diria que els treballs universitaris o d'investigació no s'han de basar només en fonts terciàries o altrament enciclopèdies, sinó també en fonts secundàries. De fet, ja es diu clarament a Viquipèdia:Avís d'exempció de responsabilitat. Per altra banda, recomano rebaixar una mica to de la discussió, vegeu Viquipèdia:Viquietiqueta

87.125.36.67 (discussiócontribucions)

Rebaixar el nivell del to de la discussió? Per part de qui? He rebut diverses acusacions que no són certes per part vostra! Demano que no es menteixi públicament com ho esteu fent!

- Ni en tinc el telèfon (tal com s'ha dit)

- Ni hi tinc cap CI com també s'ha informat

- Ni m'he posat en contacte amb vosaltres a Twitter (tal com afirmeu).


Jordi

Resposta a «Article esborrat dues vegades»
Mmanso4 (discussiócontribucions)

Hola, ahir vaig publicar un article nou sobre els Nanos Vells de Tarragona per un treball de la Universitat i avui he vist que l'han borrat i el meu professor no l'ha pogut veure, el cas és que és el meu primer article i no sabia com podia guardar-lo sense publicar-lo i avui he vist que existeix dins la web personal una web de proves. Podria recuperar la informació per acabar d'editar l'article i demanar ajuda als Viquipedistes per millorar-lo sisplau?

Moltes gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)
Mmanso4 (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. Em podries dir quins són els aspectes que fan que l'article incompleixi les normes sisplau? Voldria millorar-lo i demanar ajuda als Viquipedistes per poder al final publicar-lo.

Paucabot (discussiócontribucions)

El primer que hauries de fer és indicar de quina font d'informació has tret cada secció. Veig que hi ha cinc notícies a l'apartat de referències però no sé si referencien tot el que hi dius. Per referenciar l'article, has d'usar fonts fiables i tot el que hi diguis ha d'estar referenciat. Això vol dir que si has entrevistat qualcú del grup i t'ha explicat qualque cosa, no la pots posar a l'article (a no ser que ho digui a una font fiable, és clar). Comença per aquí.

Kette~cawiki (discussiócontribucions)
Resposta a «Article borrat»
92.158.90.215 (discussiócontribucions)

Hola, espero que no us molestés, m'agradaria saber quins són els processos que impedeixen la putrefacció sense destruir les cèl·lules, per favor ? De fet, havia fet un esborrany d'un procés per fer alguna cosa en un futur llunyà a favor de les persones mortes (basat en el desmantellament del cervell en neurones excitades individualment per ordinador), però és necessari que les neurones estiguin intactes ...

Resposta a «Obstacles de la putrefacció»
FanaticMateriaEstranya (discussiócontribucions)

Bones, sóc novell en la Viquipèdia, però tinc un dubte sobre una paraula. La paraula és "Strangelet", em preguntava si hi hauria alguna traducció al català.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre! I tant: es diu «estranyeta» i es tracta d'un mot femení. En podeu trobar més informació aquí.

FanaticMateriaEstranya (discussiócontribucions)

Moltíssimes gràcies!

Resposta a «Pregunta»