Vagina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aparell reproductor femení: 1. Trompa de Fal·lopi, 2. Ovari, 5. Glàndules de Skene, 7. Clítoris, 8. Vestíbul de la vulva, 9. Llavi menor, 10. Llavi major, 11. Fímbria o franja ovàrica, 13. Úter, 14. Fòrnix, 15. Coll uterí, 17. Vagina.
3. Bufeta urinària, 4. Símfisi púbica, 6. Uretra, 12. Còlon sigmoide, 16. Recte, 18. Anus
Vagina
Gray subject #269 1264
Artèria nodridora Artèria iliolumbar
Artèria vaginal
Artèria rectal mitja
Limfa Nòduls limfàtics ilíacs interns
Nòduls limfàtics inguinals superficials
Precursor Sinus urogenital
MeSH Vagina
Dorlands/Elsevier v_01/12842531

La vagina és un òrgan de l'aparell reproductor femení en els mamífers. En català, la vagina, o més ben dit la vulva, rep denominacions populars com clòtxina (val.), conill, cony, figa (val., cat., etc.), patata, parrús (val., cat., etc.), xona (val., cat., etc.), xuna (alg.) o xitxirinel·la (usat a L'Alguer per referir-se a la vulva de la nena). Té forma de conducte que s'estén entre la vulva i l'úter. Aquest s'utilitza per expulsar la menstruació, realitzar el coit i eventualment per a donar a llum. En el cas de les dones, aquest conducte s'utilitza també en altres pràctiques sexuals que poden no estar orientades a la reproducció.

La vagina és un òrgan molt musculós, ric en fibres de col·làgena, i relativament innervat en comparació amb la vulva. La seva superfície està colonitzada per múltiples espècies bacterianes i fongs, que conviuen en l'ecosistema de la flora vaginal i on predominen les espècies del gènere Lactobacillus, que li confereixen un pH baix. Aquesta aciditat impedeix l'entrada a l'organisme d'agents patògens. La vagina, com les altres mucoses, necessita una certa humectació, per la qual cosa produeix contínuament fluix vaginal.

Aquesta flora vaginal pot veure's minvada o modificada a causa de dutxes vaginals, abús de compreses i tampons, malalties de transmissió sexual, infeccions, etc. cosa que pot donar quadres més o menys greus de candidosi, tricomonosi, vaginosi bacteriana, Streptococcus faecalis, etc.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]