Valèria de Llemotges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Valèria».
Infotaula de personaValèria de Llemotges

Valèria presenta el seu cap a Marcial, a l'altar de Saint-Michel-des-Lions
Biografia
NaixementValeria
segle III Modifica el valor a Wikidata
Augustoritum (actual Llemotges, França)
Mortsegles III-IV
Llemotges Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCrani a Saint-Michel-des-Lions (Llemotges), abans a l'Abadia de Sant Marcial; restes a Chambon-sur-Voueize 
Dades personals
Es coneix perSanta llegendària, sense existència real
verge i màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeSaint-Michel-des-Lions, Chambon-sur-Voueize
Festivitat9 de desembre
IconografiaNoia jove, amb el cap a les mans, presentant-lo al bisbe Marcial

Valeria de Llemotges (Augustoritum, actual Llemotges, s. III) fou una jove màrtir, venerada com a santa a la diòcesi de Llemotges. Probablement es tracta d'una figura llegendària sense existència real.

Llegenda[modifica]

Segona la tradició, només transmesa per la Vita prolixior de sant Marcial de Llemotges, Valèria era filla del governador d'Augustoritum, l'esposa del qual havia acollit Marcial en una ocasió. Va ésser promesa en matrimoni a un alt funcionari romà, però la jove, ja cristiana, no volia casar-se amb un pagà. Ofès, el seu promès la va fer decapitar. Llavors es produí el miracle: el botxí morí fulminat per una força divina i Valèria, ja decapitada, recollí el seu cap i començà a caminar fins a arribar al puig de Saint-Étienne, on Marcial feia missa. Marcial, en veure-la, va pregar per la seva ànima i Valèria morí en la pau de Déu. El promès, en veure-ho, va convertir-se al cristianisme i prengué el nom d'Esteve.

Veneració[modifica]

En el mateix lloc on caigué, s'edificà una capella, que després quedaria integrada al transsepte nord de la catedral de Llemotges. Al segle x, els monjos de l'abadia de Saint-Martial de Llemotges van traslladar les relíquies de Valèria a la ribera de la Voueize, a l'actual departamen de la Cruesa; un monestir hi nasqué i, al voltant seu, la vila de Chambon-sur-Voueize.

Una confraria femenina es creà en 2002 per mantenir el culte a Santa Valèria, el crani de la qual es conserva, segons la tradició a l'església de Saint-Michel-des-Lions de Llemotges. A les ruïnes de la cripta de l'antiga abadia de Sant Marcial, hi ha el lloc de les tombes antigues de Valèria i Esteve.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Valèria de Llemotges