Vall del Segadell

Infotaula de geografia físicaVall del Segadell
Imatge
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRibes de Freser (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 18′ 02″ N, 2° 16′ 19″ E / 42.30069°N,2.27203°E / 42.30069; 2.27203
Dades i xifres
Altitud2.206 m
910 m Modifica el valor a Wikidata

La Vall del Segadell és una vall pirinenca situada en els termes municipals de Pardines i Ribes de Freser, a la comarca catalana del Ripollès.

Situació[modifica]

És una vall orientada d'est a oest, seguint el curs del riu Segadell, des del seu naixement entre la Collada Verda i els Plans de Pòrtoles, a 1.650 metres d'altitud, al municipi de Pardines, i la seva desembocadura, al municipi de Ribes de Freser, a la Vila de Dalt, o Vila Vella, on aflueix al Freser.

Els límits de la Vall del Segadell són, al nord, el Puig Cerverís, de 2206 metres d'altitud, en el terme de Pardines, i el Puig Cornador, de 1799,7 m, en el de Ribes de Freser. Al sud, està delimitat pel Taga, de 2040 metres d'altitud, en el límit dels termes municipals de Ribes de Freser, Pardines i Ogassa.

Geologia i climatologia[modifica]

El clima de la Vall del Segadell és un clima de muntanya mitjana i subalpí, amb hiverns freds i nevades freqüents a causa de la seva situació als Pirineus axials.

Centre Alpí Vall del Segadell de Pardines[modifica]

És l'única entitat o institució que incorpora clarament la toponímia de la Vall en el seu nom. Nascut l'hivern del 2003, el Centre reuneix un total de sis Seccions, una de les quals, la de Senderisme i Alta Muntanya, proposa un recull d'itineraris anomenats Senders de la Vall del Segadell que donen a conèixer a bastament aquesta bonica i rica vall. En destacaríem “L'Olla de Pardines”, un recorregut de llarga durada que permet contemplar la Vall del Segadell en tota la seva extensió.[1] A finals de l'any 2019 el Centre Alpí Vall del Segadell es fusiona amb el Club Pirinenc Queralbs Núria per constituir l'actual Club Pirinenc l'Esquella amb seu social a Pardines.[2][3]

Comunicacions[modifica]

La GIV-5262, carretera de Ribes de Freser a Pardines

Una única carretera creua la Vall del Segadell d'oest a est, de Ribes de Freser a Pardines, la GIV-5262.

A part de la carretera, hi ha dues pistes que discorren per la vall:

Flora[modifica]

Galeria d'imatges

Fauna[modifica]

Galeria d'imatges

Referències[modifica]

  1. “L'Olla de Pardines és un itinerari de llarg recorregut que ens permet arribar als dos cims més representatius de la vall del Segadell: el Puig Cerverís (2.206 m), el més alt, i el Taga (2.040 m) el punt de referència dels pardinencs. El recorregut circular fa possible veure el poble des de tots els angles i des de diferents alçades. Un itinerari ideal per veure la gran diversitat de flora i fauna de la vall.”
  2. «Neix una nova entitat esportiva, el Club Pirinenc l'Esquella». Corisa Media Group, 15-01-2019. [Consulta: 3 gener 2024].
  3. «Qui som». Club Pirinenec l'Esquella. [Consulta: 3 gener 2024].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vall del Segadell