Varsenare

Plantilla:Infotaula geografia políticaVarsenare
Imatge
Casa de la vila

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 51° 11′ 20″ N, 3° 08′ 31″ E / 51.189°N,3.142°E / 51.189; 3.142
EstatBèlgica
Regióregió Flamenca
ProvínciaFlandes Occidental
Districtedistricte de Bruges
MunicipiJabbeke Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície10,28 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud13 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal8490 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webvarsenare.be Modifica el valor a Wikidata

Varsenare (en Flamenc occidental Vassenoare) és un nucli del municipi de Jabbeke a la província de Flandes Occidental a la regió flamenca de Bèlgica. L'1 de gener de 1977 fusionà amb Jabbeke. El 2011 tenia 5038 habitants per a una superfície de 1021 hectàrees.

Història[modifica]

Placa commemorativa del mil·lenari del poble i del faig plantat al 1920 en memòria dels caiguts a la Primera Guerra Mundial. S'hi veu l'escut amb tres espades.

La primera menció del poble data de l'any 1003 Fresnere en un document de l'abadia de Sant Pere de Gant.[1] Seria una deformació del mot llatí fraxinaria que significa bosc de freixes. A l'inici segle XIII es comença la construcció de l'església Sant-Maurici sota el patronat de l'abadia de Broekburg.[2] Al segle xvi va eixamplar-se i xix va construir-se la nau neogòtica. De l'edifici original, només el campanar i el portal (monument llistat) van romandre.

Es trobava al marge d'un braç de mar, anomenat Ieperleet que va romandre quan el mar va tornar-se progressivament als segles iX i X. Aquest braç servia de port. Més tard, aquest braç va utilitzar-se per a excavar el canal Bruges-Oostende que encara avui travessa el poble. El nom d'un carrer molt vell, anomenat Zeeweg (carrer del mar) data d'aquesta època, tot i trobar-se avui a més de dotze kilòmetres de la línia de la costa del mar del Nord.

Era un municipi independent fins a la fusió amb Jabbeke el 1971. El poble rural té uns masos històrics interessants.

Geografia[modifica]

Varsenare està situat en Bèlgica
Varsenare
Varsenare
Situació de Varsenare

El poble es troba a la frontera entre les terres riques dels pòlders i les terres sorrenques molt menys fèrtils. Fins als anys setanta del segle passat era un poble rural, quan a poc a poc va esdevenir un dormitori de la ciutat de Bruges, molt estimat per la seva qualitat de vida i el marc verd. Els masos en terres sorrenques van urbanitzar-se un darrere de l'altre. L'activitat agrícola va mantenir-se als pòlders.

Galeria[modifica]

Fills il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Varsenare
  1. «Varsenare (ID: 22134)» (en neerlandès). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (Inventari del patrimoni arquitectural). Onroerend Erfgoed (Agència del govern de Flandes del Patrimoni, 2004-2006. [Consulta: 24 abril 2014 (2014-04-24)].
  2. Gemeente Varsenare in de kijker Arxivat 2014-04-25 a Wayback Machine., Jabbeke, Ajuntament de Jabbeke, 24 de febrer de 2012, (en català: Mirem al poble de Varsenare)