Varvara Stepànova

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Varvara Stepanova)
Infotaula de personaVarvara Stepànova

(1924) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ru) Варвара Фёдоровна Степанова Modifica el valor a Wikidata
9 octubre 1894 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Kaunas Modifica el valor a Wikidata
Mort20 maig 1958 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Donskoi Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióQazan Art School (en) Tradueix
Académie de la Palette Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintora, escenògrafa, artista gràfica, artista de performance, artista tèxtil, poetessa, il·lustradora, dissenyadora, artista Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 1985 Modifica el valor a Wikidata)
OcupadorVkhutemas
Acadèmia d'Educació Comunista Krúpskaia Modifica el valor a Wikidata
MovimentConstructivisme Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAleksandr Ródtxenko Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 1449408 Modifica el valor a Wikidata

Varvara Fiódorovna Stepànova (en rus: Варва́ра Фёдоровна Степа́нова; Kovno o Kaunas, Lituània, Imperi Rus, 9 d'octubre de 1894, (21 d'octubre en el calendari gregorià) — Moscou, Unió Soviètica, 20 de maig de 1958), va ser una artista russa i soviètica nascuda a Lituània, origen i puntal del moviment pictòric constructivista soviètic. Va ser una de les artífexs de l'avantguarda russa i soviètica.[1][2][3]

Biografia[modifica]

Procedia d'una família camperola, però va obtenir una educació a l'Escola d'Art de Kazan (1910-1913), a la capital de la República de Tatarstan, a l'Imperi Rus, on va conèixer el seu col·laborador i parella, Aleksandr Ródtxenko. Seguidament, va fer un període d'estudis a l'Institut Central Artisticoindustrial Stroganov (en rus: Строгановское центральное художественно-промышленное училище, institut d'art i disseny industrial) a Moscou (1913-1914).[4][5] En els anys que van precedir la Revolució russa de 1917, van compartir un apartament a Moscou amb Vassili Kandinski i, en aquells anys, va conèixer Oleksandra Ekster i Liubov Popova. Ella i aquests artistes aviat es convertirien en les principals figures de l'avantguarda soviètica.[1]

L'any 1917 començà a escriure poesia visual, no figurativa (безпредметные стихи),[5] basada en la capacitat expressiva del so i coneguda després com a zaum. Va compondre poemes zaum (‘transracionals') i va crear llibres d'artista, manuscrits i collages, entre els quals Rtny Khomle, Zigra ar i, la seva obra mestra, Gaust Txaba (1918).[6][1]

El nou art abstracte a l'Imperi rus i després a la Unió Soviètica, que va començar al voltant del 1909, va ser una mostra més de l'art d'avantguarda que es coïa a Europa en aquell temps, com ara el cubisme i el futurisme italià, i que tenia influències de l'art camperol tradicional.

Referències[modifica]

Els jugadors de billar, 1920
  1. 1,0 1,1 1,2 «Varvara Fyodorovna Stepanova» (en anglès). Encyclopaedia Britannica. [Consulta: 8 novembre 2022].
  2. «Varvara Stepanova» (en castellà). HA Historia/Arte. [Consulta: 8 novembre 2022].
  3. Lora, Dominique. «Stepanova, Varvara Fedorovna» (en castellà). Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. [Consulta: 8 novembre 2022].
  4. Музей в музее ("Un museu dins el museu"), a cura d'Irina Karàssik, Museu Estatal Rus de Sant Petersburg i Palace Editions, 1998.
  5. 5,0 5,1 Варвара Степанова: Человек не может жить без чуда. Varvara Stepànova. ("L'home no pot viure sense miracles". diaris i escrits de la Varvara Stepànova), a cura de V. A. Ródtxenko i A. N. Lavrèntiev. Moscou: Sfera, 1994, cronologia de la seva vida, p.299-301. (en rus)
  6. Biografia de Varvara Stepànova per Christina Lodder a Grove Art Online, Oxford University Press, 2009, reproduït a la pàgina del MOMA de Nova York (en anglès).

Bibliografia[modifica]

  • Варвара Степанова: Человек не может жить без чуда [Varvara Stepànova. L'home no pot viure sense miracles. (diaris i escrits de la Varvara Stepànova)], a cura de V. A. Ródtxenko i A. N. Lavrèntiev. Moscou: Sfera, 1994, 303 pàgines. (en rus)
  • Музей в музее ("Un museu dins el museu"), a cura d'Irina Karàssik, Museu Estatal Rus de Sant Petersburg i Palace Editions, 1998. (en rus)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Varvara Stepànova