Vell nu al sol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaVell nu al sol

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorMarià Fortuny i Marsal Modifica el valor a Wikidata
Creacióc. 1871
Mètode de fabricacióoli sobre tela
Gènerenu i retrat Modifica el valor a Wikidata
Mida76 (alçària) × 60 (amplada) cm
Col·leccióMuseu del Prado (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariP002612 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

Vell nu al sol és una pintura a l'oli realitzada per Marià Fortuny el 1870 a Granada. Actualment s'exposa al Museu del Prado de Madrid.[1]

Quan Fortuny va visitar per primera vegada el Museu del Prado el 1860 va sentir una profunda admiració per Velázquez, Goya i Ribera. Ribera va ser qui més va influir en aquesta imatge d'una figura envellida, especialment per la decadència de la pell i els músculs, com feia en els seus sants el mestre de Xàtiva. L'ancià s'ubica en primer pla, retalla la seva figura davant d'un fons fosc per accentuar els contrasts, banyat per un potent focus de llum solar amb què l'home se sent feliç, gaudint del moment com s'aprecia al seu rostre, molt expressiu. Al tors i els braços trobem el pas de l'edat, accentuant el naturalisme de la figura. L'artista empra pinzellades ràpides i precises, sense renunciar a alguns detalls, especialment en el rostre, on l'ancià ens transmet el seu esperit com si es tractés d'un retrat. Amb aquests treballs, Fortuny s'anticipa a la pintura de Sorolla.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Nude Old Man in the Sun» (en anglès). Museu del Prado, 04-08-2023. [Consulta: 13 desembre].

Bibliografia[modifica]

  • Doñate, Mercè; Mendoza, Cristina; Quílez, Francesc Maria. Fortuny: (1838 - 1874) ; Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona, del 17 d'octubre de 2003 al 18 de gener de 2004. 1. ed. Barcelona: Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2004. ISBN 978-84-8043-129-3.