Vent de Santa Ana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El vents de Santa Ana al sud de Califòrnia.

Els vents de Santa Ana són vents forts i extremadament secs caracterísitics del sud de Califòrnia i nord de Baixa Califòrnia. Bufen a finals de la tardor i a l'hivern. Poden ser calents o freds segons les temperatures que hi hagi a les regions font que són la Gran Conca i el desert de Mojave. Aquests vents sovint aporten el temps més càlid i sec de l'any i produeixen incendis forestals. L'etimologia del nom Santa Ana no està clara podria ser de les properes muntanyes Santa Ana o derivats de vent de Satanàs.

Descripció[modifica]

El vents Santa Ana són del tipus de vent catabàtic que resulten de les altres pressions en grans altituds a la Gran Conca entre Sierra Nevada i les Muntanyes Rocoses. Es diu sovint que l'aire s'escalfa i s'asseca quan passa pel desert de Mojave i el desert de Sonora però en realitat no és així. Quan arriba a la costa l'aire portat pel vent de Santa Ana té una humitat relativa sovint inferior al 10%.

La combinació de vent, calor i sequedat que acompanyen aquest vent torna la vegetació del chaparral en un combustible explosiu i provoquen grans incendis com el d'octubre de 2003 on cremaren 2.921 km².[1]

Com a efecte positiu fa pujar les aigües fredes del mar a la superfície aportant molts nutrients i fa augmentar els peixos i per tant la pesca.

Boira de Santa Ana[modifica]

La Boira de Santa Ana és un fenomen derivat que es produeix quan acaba de bufar el vent de Santa Ana.[2][3]

Santa Ana fred[modifica]

El vent Santa Ana pot ser també fred i sec i poden donar el temps més fred de l'any a Califòrnia.

Referències[modifica]

  1. *http://www.geotimes.org/oct03/WebExtra103103.html
  2. Leipper, D. F., Fog development at San Diego, California, J. Mar. Research, 7, 337-346, 1948.
  3. Leipper, D. F., Fog on the United States West Coast: a review. Bull. Amer. Meteor. Soc. 75, 229-240.

Enllaços externs[modifica]