Ventura Ruiz Aguilera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 20:28, 1 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaVentura Ruiz Aguilera

Fotografia de Ventura Ruiz Aguilera
Biografia
Naixement2 de novembre de 1820
Salamanca
Mort1 de juliol de 1881
Madrid
SepulturaSacramental de San Lorenzo y San José Modifica el valor a Wikidata
Director del Museu Arqueològic Nacional d'Espanya
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEspanya Espanya
FormacióUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófísic, poeta i escriptor
ActivitatSegle XIX
Membre de
GènerePoesia y narrativa
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Ventura Ruiz Aguilera (Salamanca, 2 de novembre de 1820 - Madrid, 1 de juliol de 1881) fou un escriptor espanyol nascut a Salamanca. Es va graduar en medicina a la mateixa ciutat. En 1844 va desplaçar-se a Madrid, on va treballar de periodista i on va guanyar gran popularitat amb la col·lecció de poemes Ecos Nacionales (1849). També a Madrid va dirigir el Museo Arqueológico Nacional del 16 de novembre dew 1868 al 10 de maig de 1872.[1]

Biografia

Durant el seu càrrec com a director del Museu Arqueològic, va organitzar comissions científiques per adquirir objectes amb què augmentar la col·lecció. Va ser també el que va començar l'edició l'any 1872 de la revista Museo Español de Antigüedades, dirigida per Juan de Dios de la Rada y Delgado.[1] Va ser membre de l'Academia de Buenas Letras de Sevilla, oficial del ministeri de la Governació, i redactor polític en diaris com la Prensa, el Sueco i la Nación.[2]

Altres obres seves rellevants foren Elegías y armonías (1863), Sátiras (1874) i Estaciones del año (1879). També Europa marcha, la novel·la El conspirador de á folio, Del agua mansa nos libre Dios, No se venga quien bien ama, Bernardo de Saldaña, Camino de Portugal, La limosna y el perdón, Flor marchita i altres moltes produccions dramàtiques i articles de literatura.

El poeta Víctor Balaguer i Cirera va traduir al català el seu poema Balada de Catalunya. L'hispanista Johannes Fastenrath també va traduir obres seves.

Va morir l'1 de juliol de 1881.

Vegeu també

Referències

  1. 1,0 1,1 «Ventura Ruiz Aguilera» (en castellà). Museo Arqueológico Nacional de España. [Consulta: 4 gener 2016].
  2. Manual de Biografía y de bibliografía de los escritores españoles del siglo XIX - Tomo II segons Manuel Ovilo y Otero. (castellà)

Enllaços externs