Veo Televisión

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióVeo Televisión
Dades
Tipusemissora de televisió Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballTV
Història
Creaciójuny 2002
Data de dissolució o abolició31 desembre 2011 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deUnidad Editorial Modifica el valor a Wikidata

Lloc webveo.es Modifica el valor a Wikidata

Veo Televisión (anteriorment, Veo7) fou una de les dues cadenes d'àmbit estatal creades específicament per a la televisió digital terrestre a Espanya, amb una llicència adjudicada simultàniament a la de Net TV el 2002. Pertanyia a Unidad Editorial (pertanyent al grup italià de comunicació RCS MediaGroup), després de l'absorció del grup Recoletos (Marca) per part d'Unedisa (El Mundo). Inicialment va tenir també en el seu accionariat a l'extinta plataforma de televisió de pagament per TDT espanyola, Quiero TV. Va tancar en 2011[1] en fracassar per no disposar de finançament privat suficient.[2]

Història[modifica]

Primeres emissions[modifica]

Les emissions de Veo TV varen començar al juny de 2002 amb la reemissió d'Expansión TV, canal del mateix grup.[3] Quan aquesta va cessar les emissions al maig de 2005 va començar a emetre programes antics de la mateixa fins que va néixer el canal Intereconomía TV, el qual va substituir.

Rellançament de la TDT (2005)[modifica]

El novembre de 2005, durant la fase de rellançament de la TDT a Espanya, disposa de dos canals en emissió ambdós pel múltiplex del canal 66, amb cobertura estatal i sense possibilitat de desconnexions territorials. El primer, denominat directament Veo, comença en aquesta fase les seves emissions en horari de tard amb quatre programes: Escuela de Cocina Telva, Fórmula Marca, El Mundo en Portada i Conciertos Fundación Guerrero, a part d'una telebotiga. El 10 de maig del 2006 va ampliar l'emissió regular a dotze hores de programació, incorporant els primers serveis informatius nascuts expressament per a la TDT a Espanya, a més de programes com a Escuela de Talento, Aurum presenta, Arait presenta, En la cocina, la novela Ka Ina...

Temporada 2006-2007[modifica]

L'11 de setembre de 2006, Veo Televisión va estrenar nous continguts, que acompanyaven als ja habituals del canal, arribant a les setze hores diàries d'emissió. Informació, actualitat, esports, cinema, música, sèries i motor, entre d'altres, compondran la seva nova temporada. Un dels protagonistes d'ella serà el cinema perquè, a més dels Grandes clásicos, la Filmoteca VO i els "thrillers" d'Aurum presenta, també hi haurà el millor cinema de terror en La noche fantástica Filmax i d'aventures amb Ciclo de ciencia ficción. Quant a la programació infantil, aquesta aproparà als teleespectadors als divertits personatges d'Hit Kids, programa diari d'entreteniment, i els monstres destructors de Ciclo Gamera, que, junt amb l'anime de Jester el aventurero i Card Captor Sakura, centraran aquesta programació per als més petits. D'altra banda, Veo continua apostant per Canal Ocio, que ofereix totes les novetats del sector dels videojocs i les pel·lícules, així com per la sèrie de divulgació científica més reconeguda a Europa: Didavisión. A més, s'incorporen a la seva graella Turbo, programa d'actualitat del món del motor, i Outdoor Workout, la manera més còmoda i eficaç de posar-se en forma cada matí. I en aquesta nova temporada tampoc no podien faltar els documentals com Voces anónimas (anècdotes i històries reals amb misteri) i els relatius als viatges.

El segon canal rep la denominació de Sony Entertainment Television en Veo. En la seva primera fase, en el primer semestre de 2006, el canal va emetre el senyal d'Intereconomia TV. Després de l'acord amb Sony, el 12 de juny del 2006 passa a transmetre els continguts de Sony Entertainment Television amb una programació basada en sèries de ficció; emetent multileguaje en les seves dues pistes d'àudio amb subtítols opcionals en castellà.

Temporada 2007-2008[modifica]

El 4 de febrer de 2008, Veo Televisión es trasllada a un nou estudi a Torrejón de Ardoz. Aquest estudi té més de 2.400 metres quadrats d'instal·lacions. Amb aquest pas, s'evita el problema de la divisió de la redacció i els estudis a diferents llocs que hi havia quan l'empresa estava a Madrid. Aquest mateix dia, el canal va estrenar nova imatge i plató en els seus informatius anomenats Las Noticias de Veo (que van passar a tenir una emissió al migdia, a part de la del vespre), i en els programes Fórmula Marca i El Mundo en portada. A més, el canal estrenà novetats en la seva programació com la sitcom Casa Vianello, la telenovel·la juvenil Media falta, Wacky TV i Victor English.

Temporada 2008-2009[modifica]

L'1 de setembre de 2008, Veo canvia el seu logotip i la seva imatge corporativa que mantenia des del naixement del canal. A més, els programes estrella del canal inclouen Veo en el nom del programa: El Mundo en Portada es reanomenà Veo El Mundo; Las Noticias de Veo, Veo Noticias; i els programes esportius Fórmula Marca i Plusmarca, unifiquen els seus noms passant-se a anomenar Veo Marca. Apareixen, també, nous programes: Veo la diferencia, Veo Opina (debats), Veo Expansión (economia), Veo Fútbol (esportiu) i Veo Cine (cinema).

El 12 de gener de 2009, Veo modifica nom i logotip afegint-li un 7, i passant-se a denominar Veo7, amb l'objectiu que els espectadors col·loquin el canal al dial 7 del comandament a distància. Amb aquest canvi, el canal elimina les versions de tarda de Veo Noticias i Veo Marca, i més tard, adquireix l'exitosa sèrie d'ETB Mi querido Klikowsky.

El 20 de febrer de 2009, Veo7 adquireix l'emissió del programa La hora de Federico, del polèmic locutor de la COPE i un dels propietaris de Libertad Digital. El programa va substituir Veo la diferencia, que s'emetia els divendres a la nit.

El dia 13 d'abril de 2009, Veo reforma de nou la seva programació, afegint-hi l'exitos sèrie americana Ley y orden, que fins llavors era propietat a Espanya de TVE i Calle 13. Juntament amb aquesta estrena, Veo Noticias va passar a anomenar-se 7 Noticias, dins de la campanya iniciada a principis d'any per associar Veo al 7. El programa de notícies es reestructurà en dues emissions, una a les 19:00 en format avanç d'uns 20 minuts, i a les 21:30, abans de Veo El Mundo. A més, s'elimina la versió informativa nocturna de Veo Marca, quedant-ne només l'edició de tarda.

El 29 d'abril s'estrena Investigación al descubierto, que s'emeté les nits del dimecres, i que va comptar amb l'emissió de 13 documentals sobre ETA i posteriorment, l'emissió de 50 documentals del canal anglès Channel 4. El programa va ser presentat pel director del canal, Melchor Miralles.

El dissabte 4 de juliol de 2009, Veo7 va emetre el programa 12 horas sin piedad, en què se superà un Rècord Guinness, en realitzar l'entrevista més llarga de l'artista, humorista, escriptor i presentador Pedro Ruiz, amb 12 hores seguides responent a diferents entrevistadors. A més, el programa va batre els rècords d'audiència del canal, amb una mitjana del 2,2% a la TDT i 176.800 persones de mitjana (1.906.000 d'audiència acumulada). El canal va tenir una audiència diària total de l'1,91%.[4][5]

Referències[modifica]

  1. Sánchez, Martín. «El Mundo resucita la productora que destapó el fraude de Miss España» (en castellà), 01-06-2019. [Consulta: 13 febrer 2021].
  2. Colado, Sergio. «Así se transvasan recursos públicos: los contratos millonarios de Telemadrid con El Mundo TV» (en castellà). El Plural, 26-11-2013. [Consulta: 13 febrer 2021].
  3. «VEO TV». Digicat. Arxivat de l'original el 2007-08-13. [Consulta: 4 maig 2014 (2014-05-04)].
  4. Una entrevista de récord El Mundo, 5 de juliol de 2009
  5. L'entrevista de televisió més llarga Arxivat 2010-01-07 a Wayback Machine. Web Guiness, 15 de juliol de 2009

Enllaços externs[modifica]