Ruta del Carrilet I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Via verda del Carrilet I)
Infotaula carreteraRuta del Carrilet I
Pont a Bescanó
TipusVia Verda
GestióConsorci de les vies verdes
ÀreaCatalunya
Cota màxima558 msnm
Cota mínima70 msnm
Recorregut
Estat

Origen/final
IniciOlot
FiGirona

La Ruta del Carrilet I: Olot-Girona[1] és una via verda amb un traçat de 57 quilòmetres que travessa tres comarques i dotze pobles recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter.

Descripció[modifica]

L'antiga línia Olot-Girona, abandonada el 1969, va ser rehabilitada com a via verda des dels anys 1990.[2] Té un suau pendent des d'Olot (440 metres sobre el nivell mitjà del mar) fins a Girona (70 metres) i el seu punt més alt se situa al Coll d'en Bas, a 558 metres. El recorregut, apte per a vianants i bicicletes, es troba en molt bon estat i ha estat condicionat amb nous ponts, baranes i senyalització.

La Ruta del Carrilet I travessa paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural. S'inicia a la Zona Volcànica de la Garrotxa i, sempre seguint el recorregut del carrilet (1911-1969),[3] l'antic tren de via estreta, arriba fins a la vall del Ter i les deveses de Salt i Girona.[4] La via que antigament unia la Garrotxa i el Gironès permet ara conèixer els recursos naturals de la zona Volcànica de la Garrotxa, el castell d'Hostoles i els nuclis urbans d'Anglès, l'antiga estació restaurada de La Cellera de Ter,[5] Sant Feliu de Pallerols i Girona, entre d'altres. A Amer, l'estació té un punt d'informació turístic, i els antics tallers han estat reformats per allotjar el Parc de Bombers. Espais com les deveses de Salt o de Girona s'integren així mateix en aquesta ruta, que transcorre pròxima al Ter en el seu darrer tram i permet observar els aprofitaments que s'han fet dels recursos hidràulics del riu.[4]

A Girona connecta amb la Ruta del Carrilet II cap a Sant Feliu de Guíxols i la Costa Brava. El tram d'enllaç cap a Sant Joan de les Abadesses via la Vall de Bianya i Santa Llúcia de Puigmal encara queda en projecte. Hi ha una alternativa via el Coll de Sentigosa que culmina al Coll de Coubet a 1010 metres.[6]

Recorregut [7][modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ruta del Carrilet I». Girona: Consorci des vies verdes. Arxivat de l'original el 2015-07-14. [Consulta: maig 2016].
  2. «La Garrotxa». A: Comarques de Catalunya. Barcelona: Editorial de la Gran Enciclopèdia Catalana, s.d. 
  3. Serrano i Miracle, 2003, p. 29.
  4. 4,0 4,1 Consorci Vies Verdes, 2016.
  5. «La Cellera rehabilita l´antiga estació del ferrocarril al costat de la Via Verda». Diari de Girona, 25-06-2008. Arxivat de l'original el 2015-07-14 [Consulta: 7 gener 2016]. Arxivat 2015-07-14 a Wayback Machine.
  6. «Tram d'enllaç de la Via verda entre Sant Joan de les Abadesses i Olot» (pdf). Vies Verdes, s.d, pàg. 8.
  7. Azzouzi, Alaaddine. «Divuit vies verdes dels Països Catalans per a gaudir-ne a la tardor: 4. Via verda del Carrilet I (d'Olot a Girona)». VilaWeb. [Consulta: 3 maig 2023].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruta del Carrilet I