Victòria de Suècia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Princesa Victòria en 2007

Victòria de Suècia (Estocolm, 14 de juliol de 1977) és la princesa hereva de Suècia i duquessa de Västergötland.

Va néixer a l'hospital Karolinska d'Estocolm. És la filla gran dels reis Carles XVI Gustau de Suècia i de Sílvia Sommerlath i de Toledo. Fou batejada a l'església del Palau Reial d'Estocolm el 27 de setembre de 1977 amb els noms de Victòria, Ingrid, Alicia, Désirée Bernadotte, duquessa de Västergötland.[cal citació] La princesa és luterana com tots els membres de la familia reial.

El 1979, abolida la Llei Sàlica, es celebrà a la Sala del Tron del Palau Reial de Suècia, l'Acte de Successió que la titularia com a hereva al tron del seu país, per davant del seu únic germà baró, Carles Felip de Suècia.

Va realitzar la confirmació cristiana per juliol de 1992 a l'església de Räpplinge a l'illa d'Öland, on la família reial passa els estius.[cal citació]

Formació[modifica | modifica el codi]

Amb cinc anys començà a anar a la llar d'infància de la parròquia de Västerled (1982-84). A finals d'agost entrà a l'escola primària de Smedslätts en Bromma on restaria fins acabà l'ensenyança bàsica. Posteriorment va fer dos anys de preparació de batxillerat en l'escola Ålsten en Bromma. A l'acabar ingresà a l'Institut de batxiller d'Enskilda, Estocolm, on va elegir estudis de Ciències i Estudis Socials. Se graduà en batxiller en juny de 1996. Passà aquell estiu de vacances en un curs d'intercambi d'aprenentatge d'idiomes a Alemanya i als Estats Units. Llavors començaria per a ella un programa especial de treballs al Castell Reial d'Estocolm i en el Museu Nacional d'Antigüetats també a Estocolm.

Passà l'any acadèmica 1996-1997 en el Centre Internacional d'Estudis Francesos de la Universitat Catòlica de l'Ouest, en Angers (França) per millorar el seu francès. A la tardor de 1997 continuà amb la seva formació amb un programa especial en el parlament suèc, treballant en el Riksdag i posteriorment en Governació Estatal.

En 1998, Victòria de Suècia començaria a relacionar-se amb les Nacions Unides. Llavors també començaria a estudiar a la Universitat Yale (Estats Units) estudiant Ciències Polítiques i Història. En maig de 1999 entraria a treballar a l'Ambaixada de Suècia a Washington. Continuà durant la tardor de l'any 2000 amb estudis i formació a l'edifici de resolució de conflictes i de la Pau Internacional de les Nacions Unides fins al 2002. Per primavera de 2001 estudià la relació de la presidència suèca en la Unió Europea.

Continuà la seva formació amb nous programes especials en l'Agència Suèca de Cooperació Internacional pel Desarroll. Així mateix faria pràctiques a Uganda i a Etiopia.

Des de què tornà a viure habitualment a Suècia, la seva agènda professional s'ha anat augmentant. També passaria un temps en les oficines del Consell Comercial de Suècia a Berlín i a París.

A partir de la tardor de 2003 la princesa Victòria començaria la seva formació bàsica militar. A la primavera de 2005 treballaria en treballs d'ajuda internacional a Àsia. En 2005 va centrar els seus estudis i esforços en els estudis socials.

A partir de setembre de 2006, la princesa iniciaria el programa diplomàtic en el Ministeri d'Exteriors del govern suec. Va participar en conferències, seminaris i treballs de grup. S'encarrega des de llavors de tractar directament amb diverses autoritats i institucions.

Vida personal[modifica | modifica el codi]

La princesa Victòria va sofrir anorèxia[cal citació]. De més jove la varen detectar problemes d'estudis i de lectura, que varen resoldre amb classes especials per superar-ho.

Des de la seva majoria d'edat a Victòria se l'ha conegut dues relacions sentimentals.[cal citació] Des de l'any 2002 va començar a sortir amb Daniel Westling, un empresari suec, dedicat a la seva empresa de gimnasos de luxe, amb qui finalment es va prometre de forma oficial el 24 de febrer de 2009. En aquella data, Daniel i la princesa Victòria van rebre el permís necessari per contraure matrimoni per part del rei Carles XVI Gustau i del govern suec. El casament va ser el 19 de juny de 2010 a la catedral de Sant Nicolau d'Estocolm, i a partir de llavors el seu marit va rebre els títols de Príncep de Suècia i Duc de Västergötland, amb tractament d'Altesa Reial.

Entre les seves aficions la pintura, l'art, el cine, viatjar, els animals i gaudir de la familia.[cal citació]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Victòria de Suècia Modifica l'enllaç a Wikidata