Viduïtat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La vídua, quadre de Ramon Casas exposat a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

La viduïtat o viudetat és l'estat d'haver perdut un cònjuge a causa de la mort d'aquest. Si és un home se l'anomena vidu, i si és dona, vídua.[1][2] El seu reconeixement pot donar dret a determinats ajuts o prestacions.[3][4]

Efectes[modifica]

La mort d'un cònjuge és un trauma important, que és una font per al cònjuge supervivent d'un major risc de depressió i deteriorament de la salut, així com d'un increment de la mortalitat.[5] La càlida presència de familiars i familiars, i possiblement l’ajut d’un psicòleg, augmenta la resistència, però sempre hi ha dolor, de diferent durada.

Al començament de la dècada de 2000 els vidus tenien un major risc de morir que les parelles casades, especialment durant el primer any de viudetat. Aquest risc augmentava en homes en comparació amb les dones i en vidus joves en comparació amb vidus més grans.[5] En els cinc anys posteriors a la mort del cònjuge, es redueix l'excés de mortalitat dels vidus en comparació amb les parelles casades.

Referències[modifica]

  1. «Viduïtat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Definición de Viudez» (en espanyol europeu). [Consulta: 23 març 2021].
  3. «Diccionari General DCT». [Consulta: 24 març 2021].
  4. «Idescat. Anuari estadístic de Catalunya. Ajuts complementaris a les pensions de viduïtat. Beneficiaris i import. Comarques i Aran, àmbits i províncies. Metodologia». [Consulta: 24 març 2021].
  5. 5,0 5,1 Thierry X. Mortel veuvage: risques de mortalité et causes médicales des décès aux divers moments du veuvage. Gérontologie et société, 2000, p. 27-45. .

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Viduïtat