Vilhelm Hammershøi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVilhelm Hammershøi

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 maig 1864 Modifica el valor a Wikidata
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 1916 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de laringe i càncer de faringe Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióReial Acadèmia de Belles Arts de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Copenhaguen Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat pictòric Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFrederik Niels Martin Rohde, Vilhelm Kyhn, Holger Grønvold, Carl Ferdinand Andersen, Frederik Vermehren i Peder Severin Krøyer Modifica el valor a Wikidata
AlumnesSvend Hammershøi Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeIda Ilsted (1891–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
GermansSvend Hammershøi Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 17079749 Modifica el valor a Wikidata

Vilhelm Hammershøi (escolteu escolteu (pàg.); 15 de maig de 186413 de febrer de 1916) fou un pintor nascut a Copenhaguen (Dinamarca). Va treballar principalment a la seva ciutat natal pintant retrats, arquitectures, paisatges i escenes d'interiors. És famós sobretot per aquestes darreres, executades amb una paleta de colors freds i apagats.[1]

Obra[modifica]

Jove llegint. 1898

Les pintures d'Hammershøi es caracteritzen per una atmosfera calmosa i melangiosa, que fan evident la influència del pintor nord-americà James McNeill Whistler. Els seus interiors i paisatges fan un efecte estranyament sobri i purista; les representacions arquitectòniques (pintades a Copenhaguen, Londres i Roma) són fosques i desolades. La seva paleta, marcada pels grisos, els blancs, els verds i els blaus, recorda les grisalles medievals.

Posteritat[modifica]

Cambra assolellada. 1898

Després de la seva mort, ocorreguda el 1916, l'obra d'Hammershøi va caure en oblit. El seu estil fred i contingut no quadrava amb els experiments torbadors de les avantguardes. L'estridència dels nous moviments va fer que l'art trist i enigmàtic del pintor danès semblés passat de moda.

El redescobriment i la revaloració del simbolisme va permetre que l'obra d'Hammershøi recuperés un lloc destacat en la consciència del públic. Avui dia, el pintor no és només un dels artistes escandinaus més coneguts, sinó que també ha estat reconegut a París i a Nova York gràcies a les completes retrospectives que li van dedicar durant els anys noranta el Musée d'Orsay i el Museu Guggenheim. L'any 2007, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona li dedicà una exposició en què s'explorava la influència que Hammershøi va exercir sobre el director de cinema Carl Theodor Dreyer.

Referències[modifica]

  1. «Vilhelm Hammershøi». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 17 febrer 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vilhelm Hammershøi