Violència domèstica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La violència domèstica és, en el més bàsic, la violència que es produeix a la llar, però s'utilitza en el seu sentit més ampli i també fa referència a l'àmbit familiar o de parella.

Definicions, etimologia[modifica | modifica el codi]

Existeix una àmplia gamma de definicions, més o menys formals, i que generalment inclouen els següents elements:

És violència:

 • Violència física:
  • Violència física directa, que pot consistir en contacte físic no desitjat, cops, violacions i fins i tot l'assassinat.
  • Violència física indirecta, com destruir objectes, llançar objectes prop de la víctima o contra ella, maltractaments a animals...
 • Violència mental o emocional:
  • Amenaçar a la víctima amb actes de violència física contra la víctima, un mateix o altres, com els nens. Aquestes amenaces poden ser explícites i detallades o bé vagues en contingut i termini de temps.
  • Violència verbal: amenaces, insults...
  • Violència no verbal: gestos, expressions, postures...
  • Abús econòmic i social: controlar els diners i altres recursos econòmics de la víctima, impedir que pugui veure's amb amics o familiars, sabotejar les seves relacions socials i aïllar-la de contactes socials.
  • Violència Psicològica

És domèstica:

 • Domus en llatí tenia un sentit ampli, no solament comprenia la casa, sinó també la pàtria i la família. La violència domèstica és aquella que té lloc, per tant, en l'àmbit familiar, no solament entre les quatre parets d'una casa; el terme familiar haurà d'entendre's també en sentit ampli. Normalment es considera que la violència domèstica es dóna entre adults d'una edat similar o de descendents a ascendents. La violència cap als nens sol denominar-se abús de menors.
 • Pot ser exercida pel marit cap a la seva dona o fills, per un fill/ -a cap als seus pares/ -és (associat amb freqüència a la drogoaddicció, o pares ancians). Pot denominar-se així l'exercida per l'esposa cap a l'espòs, l'existent en parelles homosexuals (de lesbianes i de gais), etc. No sempre s'exerceix pel més fort física o econòmicament dintre de la família, sent amb freqüència raons purament psicològiques (vegeu síndrome d'Estocolm) les quals impedeixen a la víctima defensar-se.

Perquè un homicidi sigui classificat com a domèstic, l'autor i la víctima han d'haver iniciat una relació íntima de forma voluntaria, independentment de la duració de la mateixa.[1]

Donada la complexitat i varietat del fenomen és molt difícil conèixer les seves dimensions globals. No obstant això, almenys en les seves variants més greus (violència física amb resultat de lesions o mort), les estadístiques policials i judicials mostren que és molt més freqüent que l'agressor sigui un home i la víctima una dona (que és o ha estat la seva esposa, companya sentimental, o nòvia).

No obstant això, la violència domèstica, en les seves variants més greus (amenaces o insults), les estadístiques policials i judicials mostren que és molt més freqüent que l'agressora sigui dona i la víctima un home (que és o ha estat el seu espòs, company sentimental, o nòvio).

Noms alternatius[modifica | modifica el codi]

Per referir-se a aquest tipus de violència domèstica més comuna existeixen expressions com violència sexista, violència femellista, violència contra els homes, violència contra les dones, o violència de gènere. Aquest últim terme és el preferit per grups i associacions feministes, i és també utilitzat per la legislació espanyola en la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, mentre que en la normativa catalana s'usa més el terme violència masclista.

Llei, per cert, que està recorreguda al Tribunal Constitucional des de fa més d'any i mig perquè discrimina els homes heterosexuals per raó de sexe, ja que no considera "delicte" la violència contra l'home com ho fa amb la violència contra la dona, sinó que la considera simplement una "falta", cosa que contradiu l'article 14 de la Constitució, que estableix que tots els espanyols són iguals davant la llei sense cap discriminació per raó de sexe, entre altres motius. A més, també discrimina les parelles homosexuals, ja que la violència domèstica també es pot produir en aquestes parelles (d'home a home o de dona a dona), però aquesta llei no tan sols no empara la violència domèstica en parelles del mateix sexe, sinó que ignora l'existència d'aquestes.

No obstant això, és un terme controvertit, ja que alguns ho consideren una dolenta traducció de l'anglès gender violence, i consideren que Gènere en altres llengües és només una classe gramatical, per la qual les paraules poden ser femenines, masculines o neutres. No obstant això, en sociologia i altres ciències socials s'ha estès l'ús de la paraula gènere amb altre significat diferent. Mentre el sexe es refereix a les diferències biològiques entre homes i dones, el gènere es refereix a les diferències psicològiques, socials i culturals. Per tant, parlar de "violència de gènere" implica subratllar que és una violència derivada de la construcció social i cultural de la masculinitat i la feminitat. També implica un heterosexisme flagrant, ja que dóna a entendre que la violència domèstica només es pot produir en parelles heterosexuals.

A vegades s'ha associat al feminisme, al masclisme al matriarcat o al patriarcat, encara que les motivacions són amb freqüència econòmiques, socials, o d'altres tipus.


Etiopatogènia[modifica | modifica el codi]

En una investigació de 80 homicidis domèstics, les causes de la violència havia sigut:[2]

 • En relacions duradores (n=55, 68,7%)
  • 46 (57,5%) causa d'un desequilibri en l'auto-concepte de l'autor del crim.
  • 8 (10,0%) relacionat am trastorns o estats psicòtics.
  • 1 (1,3%) per eliminar obstacles o obtenir beneficis.
 • En relacions íntimes esporàdiques (n=6, 7,5%):
  • 4 (5,0%) amb motivació sexual
  • 2 (2,5%) sense motivació sexual.
 • 16 (20%) Més o menys accidental per alcoholisme o drogoaddicció, deficiència intel·lectual o lesions cerebrals
 • 3 (3,7%) no classificable o per superposició de diverses de les categories anteriors.

Els estudis mostren que en els homicidis domèstics en parelles estables sovint existeix una mateixa història: "l'autor sent que trontolla el seu auto-concepte, la forma de veure i valorar les seves pròpies habilitats, característiques i relacions humanes".[1] La relació de parella sol ser per les persones una de les fonts més importants d'auto-concepte. Si la parella corre perill, es pot qüestionar el concepte que tenen de si mateixos. L'evolució del conflictes sol ser:[1]

 1. La relació de parella es consolida i el subjecte es defineix sobretot a partir d'aquesta relació sentimental. La persona estimada transmet la sensació de ser reconeguda i necessitada.
 2. La parella es desestabilitza per motius diversos i l'auto-concepte del individu més centrat en la relació trontolla. Quan menys alternatives trobi aquest per al seu autoconcepte, més augmentaran els seus sentiments de cel, depressió i pensaments agressius o suïcides.
 3. El futur homicida te por, depressió, resignació o ràbia. Desenvolupa les primeres fantasies agressives contra si mateix o la seva parella. Aquesta fase no implica que les accions violentes es materialitzin.
 4. El futur homicida entra en una sensació de desesperació que li impedeix trobar solucions alternatives. En el llindar del crim, fracassen tots els mecanismes de domini i control i l'agressivitat predomina sobre la moral i els valors. Sovint el futur homicida domèstics manifesta indicis de desesperació i els primers actes agressius abans de cometre l'homicidi. Una observació atenta de tercers i oferir ajuda a les parelles amb problemes, pot prevenir finals tràgics.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 Andreas Marneros. «Homicidas domésticos». Mente y cerebro, 54, Maig-Juny 2012, pàg. 76-80.
 2. Andreas Marneros. Intimizid- Die Tötung des Intimpartners: Ursachen, Tatsituationen und forensische Beurteilung. Stuttgar: Schattaueer Verlag, 2008, p. 236.  [1]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Violència domèstica Modifica l'enllaç a Wikidata