Viquipèdia:Notes de premsa/200.000 articles en català

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Amb la creació de l'article «Carnaval de Solsona», el 21 de setembre del 2009 a les 13:32 h:

La Viquipèdia creix...
La Viquipèdia creix...
La viquipèdia en català arriba als 200.000 articles.

L'any 2001 vam començar la viquipèdia en català. Va ser la primera en tenir articles després de l'anglesa. Teníem el somni de fer un projecte on tothom tingués accés a tot el coneixement de la humanitat en català.

Avui entre la viquipèdia i els seus projectes germans Viccionari, Viquitexts, Viquillibres, Viquinotícies i Viquidites que la complementen, comença a prendre cos aquest somni.

La viquipèdia creix en viquipedistes que hi participen i s'hi coordinen, en articles i sobretot en qualitat.

Pel que fa al nombre d'articles la catalana és la 15a llengua però el ritme de creixement és més ràpid que les que van davant.

Pel que fa a la qualitat, fa sis mesos es va encetar un projecte per millorar els 1.000 articles fonamentals. Al juliol es va assolir el tercer lloc després de l'anglesa i l'alemanya i en aquests moments ja és la segona, segons un estudi de Wikimedia, basat en la llista d'articles que tota viquipèdia hauria de tenir. Seguim treballant per assolir el primer lloc en aquesta classificació.

El nombre total d'articles de la Viquipèdia fa que sigui la més gran de les petites i la més petita de les grans. Per nombre de parlants de la nostra llengua anem molt per davant d'altres viquipèdies més àmplies per nombre d'articles.

...ja portem en 200.000!
...ja portem en 200.000!

Perquè la viquipèdia en català pugui estar a la altura d'altres llengües, com ara els projectes en espanyol o en francès, amb molts més parlants, cal un esforç extraordinari per part de tota la societat.

Per una banda el plurilingüisme permet augmentar la productivitat si parlem de poder traduir i millorar en comptes d'escriure des de zero. Per altra banda cal que l'índex de participació de la societat catalana sigui molt més gran que en altres llengües. Per a facilitar la participació s'ha creat l'Associació d'Amics de la Viquipèdia que fa conferències explicant la viquipèdia, cursets ensenyant a editar i convenis amb institucions perquè alliberin continguts.

Els passats dies 26 a 28 d'agost es va reunir a Buenos Aires la comunitat viquipedista mundial on varen assistir quatre membres de l'associació catalana. En aquesta reunió es va encetar la definició del pla estratègic pels propers cinc anys. Un dels punts estratègics serà potenciar els treballs en llengües europees (com la catalana), en què la majoria dels seus parlants són bilingües i per tant aquestes han d'oferir un plus respecte les altres que també entenen els seus lectors.

El proper 3 d'octubre es celebrarà a Figueres, capital de la cultura catalana d'enguany, la tercera trobada i el primer congrés viquipedista català, també es reunirà l'assemblea de l'Associació d'Amics de la Viquipèdia, on s'estudiaran les estratègies de futur pel cas concret de la viquipedia i els seus projectes germans en català.

A la viquipèdia s'hi poden aprendre coses sobre sanitat, cuina, astronomia, cosmologia, matemàtiques, art o història. Però quan se n'aprèn més és quan s'hi participa escrivint. Pràcticament tothom pot contribuir-hi. Els que tenen interès per un tema, cercant informació i ampliant els articles, els que els agraden els idiomes, traduint d'altres llengües, els que gaudeixen amb la llengua, repassant i corregint les expressions i l'ortografia. Contribuir a la viquipèdia és una afició, que requereix esforç i disciplina com tantes altres, per exemple fer excursions, jugar als escacs o cercar bolets. Però proporciona la satisfacció afegida de deixar una obra feta que contribueix a normalitzar el català.

En aquest precís instant la Viquipèdia en català compta amb 750.218 articles.