Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, de les enciclopèdies especialitzades i d'almanacs. El seu contingut és divers i evoluciona constantment, però hi ha una sèrie de normes clares sobre allò que no és.

Estil i format[modifica]

La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper[modifica]

Drecera:
VP:NO#PAPER

És un projecte d'enciclopèdia col·laborativa en línia. No hi ha limitacions d'espai o de temes a tractar, més enllà dels punts presentats en aquesta pàgina. Tanmateix, cal distingir entre el que es pot fer i el que s'hauria de fer (vegeu la següent secció sobre el contingut). Per tant, això no és un xec en blanc per incloure qualsevol cosa: els articles s'han d'adequar a les polítiques pertinents sobre contingut, especialment els cinc pilars bàsics.

Alguns temes són presentats en enciclopèdies de paper en articles curts i estàtics, però nosaltres podem incloure més informació, proporcionar més referències i enllaços, i actualitzar més ràpidament. Per altra banda, hem de mantenir els articles amb una mida raonable per una qüestió d'accessibilitat. Un tema ampli pot créixer organitzat en diferents subtemes.

Contingut[modifica]

En una enciclopèdia la informació no s'inclou només perquè sigui verídica o útil. Encara que hi ha debats sobre l'admissibilitat i la conveniència enciclopèdica de determinats tipus d'entrades, hi ha consens en que els següents punts són bons exemples d'allò que la Viquipèdia no és. Aquests exemples no pretenen ser exhaustius.

La Viquipèdia no és un diccionari[modifica]

Drecera:
VP:NO#DICCIONARI

Els articles no han de ser definicions "de diccionari" (significat i usos dels mots) sinó articles enciclopèdics, que parlin sobre un tema determinat. El Viccionari és el lloc adequat per a això.

Específicament tampoc és un diccionari de traduccions. Les traduccions dels termes a altres llengües a més de en el Viccionari pot posar-se com a interviqui.

La Viquipèdia no és una editorial d'idees originals[modifica]

Drecera:
VP:NO#FORUM

La Viquipèdia no és un lloc per publicar assaigs, anàlisis o novetats; aspirem a recollir el coneixement generalment acceptat pels experts. D'acord amb la nostra política de recerca original, no utilitzeu la Viquipèdia per qualsevol dels següents motius:

  • Recerca original o inèdita, com ara proposar teories i solucions, idees originals, definir termes o noves paraules, etc. Si heu fet un treball d'investigació sobre un tema, els resultats haurien de ser publicats en altres llocs, com ara revistes avaluades per experts, altres publicacions impreses o publicacions en línia acreditades. La Viquipèdia pot informar sobre el vostre treball un cop hagi estat publicat i es converteix en part del coneixement acceptat; tanmateix, cal citar les fonts fiables per demostrar que el material és verificable, i no només l'opinió de l'editor.
  • Invencions personals. Haver inventat una paraula, un joc o un moviment de ball, no és prou destacable com per fer-ne un article fins que múltiples fonts secundàries, independents i fiables, tractin el tema aportant prou informació. La Viquipèdia no és per les coses que es van inventar un dia.
  • Assajos personals que exposen la visió particular sobre un tema (en lloc de l'opinió d'experts). Encara que se suposa que la Viquipèdia recull tot el coneixement humà, no és un vehicle per fer que les opinions personals formin part d'aquests coneixements. En situacions rares on les opinions d'un individu siguin prou importants per discutir, és preferible deixar que altres escriguin sobre elles. Els assajos personals sobre temes relacionats amb la Viquipèdia són acceptats en l'espai de noms d'usuari o en altres llocs web.
  • Fòrum de discussió. No perdeu de vista l'objectiu de crear una enciclopèdia. Podeu xerrar amb la gent sobre temes relacionats amb la Viquipèdia a les seves pàgines de discussió, i s'han de resoldre els problemes amb articles en les pàgines de discussió corresponents, però no porteu la discussió als articles. A més, tingueu en compte que les pàgines de discussió existeixen per tal de millorar els articles. Les pàgines de discussió no són per comentar en general el tema de l'article, ni tampoc són un servei per obtenir instruccions o assistència tècnica. Si voleu fer alguna pregunta específica sobre un tema, la Viquipèdia té un taulell de consultes on les podeu fer. Els viquipedistes que volen mantenir converses informals amb els companys poden utilitzar els canals IRC, com #wikipedia-ca. El contingut inadequat en pàgines de discussió pot ser eliminat segons les normes existents.

La Viquipèdia no és una plataforma de promoció[modifica]

Drecera:
VP:NO#PROMOCIÓ

La Viquipèdia no és un lloc per difondre ideologia o fer promoció, propaganda o publicitat de qualsevol tipus. Això s'aplica tant als articles com a les pàgines del projecte (categories, plantilles, pàgines de discussió i pàgines d'usuari). Per tant, cap contingut allotjat a la Viquipèdia no és per:

  • Promoció, propaganda o reclutament de cap tipus: polític, comercial, religiós, nacional, esportiu o altres formes. Un article pot informar objectivament sobre aquestes coses, sempre que s'intenti descriure el tema des d'un punt de vista neutral. Obriu un blog o participeu en un fòrum, si el que voleu és convèncer la gent dels mèrits dels vostres punts de vista.
  • Articles d'opinió. Alguns temes, especialment els relatius a temes d'actualitat i política, poden despertar passions i temptar a la gent per "pujar a la tribuna" (per exemple, per defensar apassionadament el seu punt de vista particular). La Viquipèdia no és el mitjà per a això. Els articles han de ser equilibrats per transmetre, especialment per als esdeveniments d'actualitat, una perspectiva global raonable i representant un punt de vista neutral. D'altra banda, els editors haurien de fer un esforç en escriure articles que no es converteixin ràpidament en obsolets. En canvi, en el Viquinotícies es permet fer comentaris en els seus articles.
  • Difondre escàndols, rumors o xafarderies. Els articles i continguts sobre persones vives estan obligats a complir amb unes normes especialment rigoroses, ja que en cas contrari pot ser difamatori o infringir drets privats del subjecte. Els articles no han de ser escrits només per atacar la reputació d'una altra persona.
  • Autopromoció. Pot ser temptador per escriure sobre un mateix o sobre projectes en els quals un hi està especialment involucrat. No obstant això, recordeu que les normes per als articles enciclopèdics s'apliquen a aquest tipus de pàgines igual que qualsevol altre. Això inclou el requisit de mantenir un punt de vista neutral, que pot ser difícil en escriure sobre un mateix o sobre els seus projectes. Crear excessivament enllaços i referències a fonts autobiogràfiques, és inacceptable. Vegeu Viquipèdia:Conflicte d'interessos i Viquipèdia:Criteris d'admissibilitat.
  • Publicitat. Tota informació sobre empreses i productes estan escrits en un estil objectiu i imparcial. Tots els temes d'articles han de ser verificables amb fonts independents de terceres parts, de manera que articles sobre empreses petites o locals solen ser inacceptables. Els enllaços externs a organitzacions comercials són acceptables si identifiquen les principals organitzacions relacionades amb el tema de l'article. La Viquipèdia no dóna suport a cap organització ni té cap programa d'afiliació. Aquells que vulguin promocionar causes o esdeveniments, o fer anuncis públics, encara que sense finalitat de lucre, haurien d'utilitzar un fòrum diferent a la Viquipèdia per fer-ho.

Les opinions ben intencionades sobre les normes internes de la Viquipèdia sí que es poden fer en pàgines d'usuari o del projecte, ja que són rellevants per al funcionament actual i futur del projecte.

La Viquipèdia no és un dipòsit d'enllaços o fitxers[modifica]

Drecera:
VP:NO#DIPÒSIT

No és un directori d'internet: els articles han de tenir contingut, i no limitar-se a ser una col·lecció d'enllaços externs. Vegeu Viquipèdia:Enllaços externs.

Les imatges són molt valuoses, però sempre com a complement del text. Wikimedia Commons és el lloc adequat per a emmagatzemar imatges lliures.

No és un recopilador de textos jurídics o històrics. Viquitexts és el lloc adequat per a les meres recopilacions de fonts primàries.

La Viquipèdia no és un servei de pàgines personals[modifica]

Drecera:
VP:NO#BLOG

Les pàgines d'usuari són per donar informació personal bàsica, i per parlar de coses relacionades amb el projecte. Si voleu compartir les vostres aficions, exposar els vostres punts de vista, penjar col·leccions de fotos, etc., és millor que busqueu un altre lloc!

Tampoc és un servei d'allotjament web. La majoria de restriccions són aplicables a les pàgines d'usuari. La vostra pàgina d'usuari no és vostra. És part de la Viquipèdia per facilitar la coordinació amb els altres usuaris. No és un blog ni un lloc per l'autopromoció.

La Viquipèdia no és un directori[modifica]

Drecera:
VP:NO#DIRECTORI

No és un recopilador de citacions cèlebres, refranys o altres expressions paremiològiques. Viquidites és el lloc adequat per a això.

La Viquipèdia no és un manual ni una guia[modifica]

Drecera:
VP:NO#MANUAL

No és una col·lecció de manuals d'instruccions, guies d'ús o receptes de cuina. Feu servir un llenguatge "impersonal", i eviteu frases del tipus "Podem fer sevir el programa X per crear imatges...", "Per fer un bon sofregit us caldrà ceba, tomata, etc.". Eviteu sobretot de fer recomanacions subjectives sobre programes informàtics, llibres, autors, etc. Viquillibres és el lloc adequat per a això.

La Viquipèdia no és una col·lecció indiscriminada d'informació[modifica]

Drecera:
VP:NO#COL·LECCIÓ

No és una recopilació de tot el que existeix. Tant els articles com el seu contingut han de tenir un mínim de notorietat per tal de poder ser inclosos en una enciclopèdia. Si busqueu un repositori de dades o informació consulteu Wikidata.

Comunitat[modifica]

Aquest apartat és sobre les pàgines no enciclopèdiques de suport del projecte. El treball col·laboratiu a gran escala amb un wiki suposa un gran experiment social, però l'únic objectiu és crear una enciclopèdia. La Viquipèdia no té cap altre propòsit.

La Viquipèdia no és una anarquia[modifica]

Drecera:
VP:NO#ANARQUIA

És un projecte obert, autogestionat i sense jerarquies, però aquestes llibertats es poden restringir si interfereixen amb el propòsit de construir una enciclopèdia. L'objectiu no és fer un experiment d'anarquisme.

La Viquipèdia no és una democràcia[modifica]

Drecera:
VP:NO#DEMOCRÀCIA

En alguns casos determinats es poden fer votacions, però el principi de funcionament és el consens. El que compta és l'argumentació, el convenciment i la cerca dels punts en comú per aconseguir acords d'àmplia majoria.

La Viquipèdia no és una burocràcia[modifica]

Drecera:
VP:NO#BUROCRÀCIA

Les normes són per facilitar la feina i per recordar allò que està consensuat. En cas de dubte, llanceu-vos-hi! En cas de conflicte preval l'esperit de la norma per sobre de la lletra. Si les normes us impedeixen millorar l'enciclopèdia, ignoreu-les, però esperem que respecteu el consens. Els desacords s'haurien de discutir sobre la base de consens i no de forma reglamentista.

La Viquipèdia no és un camp de batalla[modifica]

Drecera:
VP:NO#BATALLA

La Viquipèdia no és un lloc per tenir rancúnia, importar conflictes personals, dur a terme batalles ideològiques, o nodrir-se de prejudicis, odis o temors. Fer batalles personals fora de les discussions de la Viquipèdia va totalment en contra del nostre propòsit i objectiu. A més d'evitar les batalles en les discussions, no tracteu de guanyar posicions en els desacords fent canvis en el contingut o les polítiques. No feu obstruccionisme per recolzar una opinió.

S'espera que tots els usuaris es comportin amb civilitat, calma i esperit de cooperació. No insulteu, assetgeu o intimideu a aquells amb els que esteu en desacord. Per contra, abordeu l'assumpte amb intel·ligència i participeu de forma educada. Si algú es comporta de forma incivil, no cooperativa o insultant, o fins i tot si tracta d'assetjar-vos o intimidar-vos, això no és excusa per respondre de la mateixa forma. Centreu-vos només en els punts factuals a tirar endavant, ignorant els comentaris inapropiats o fent cas omís d'aquest usuari per complet. Si cal, feu veure prudentment que penseu que els comentaris poden ser considerats incivils, i deixeu clar que voleu seguir endavant centrant-vos només en la qüestió sobre el contingut. Si el conflicte continua molestant-vos, demaneu la intervenció i mediació d'altres usuaris.

En cas de conflictes persistents, eviteu la temptació de convertir la Viquipèdia en un camp de batalla entre les faccions. Assumiu de bona fe que tothom està aquí per millorar la Viquipèdia, especialment si tenen un punt de vista amb el qual no esteu d'acord. Treballeu amb qui vulgueu, però no organitzeu faccions amb l'objectiu principal de distorsionar el procés fonamental de presa de decisions de la Viquipèdia, que es basa en la construcció d'un consens. Els editors implicats en controvèrsies haurien de treballar de bona fe per trobar punts bàsics d'acord entre els diferents punts de vista.

No utilitzeu la Viquipèdia per a fer amenaces legals o d'altre tipus contra la Viquipèdia, els viquipedistes o la Fundació Wikimedia. Existeixen altres mitjans per comunicar problemes legals. No es poden tolerar amenaces i poden ser motiu de bloqueig.

La Viquipèdia no és cap obligació[modifica]

La Viquipèdia és una comunitat de voluntaris i no es demana als usuaris que dediquin més temps i esforç del que desitgin. Centreu-vos en millorar l'enciclopèdia vosaltres mateixos en lloc de demanar més d'altres usuaris. Els editors no tenen cap obligació, són lliures de prendre's un descans o de deixar la Viquipèdia en qualsevol moment.

La Viquipèdia no és moltes coses[modifica]

Per acabar, aquesta és una llista incompleta d'allò que la Viquipèdia no és. Els punts exposats més amunt són els més probables que sorgeixen quan algú té alguna idea nova que de fet no és cap bona idea. No es poden anticipar totes les males idees que algú pugui tenir i fer una llarga llista d'idees equivocades sobre què és una enciclopèdia col·laborativa. En general, "no és una bona idea" és motiu suficient per no fer alguna cosa, sempre que hi hagi una bona raó per la qual la idea no és bona. Simplement pregunteu-vos què és allò que un lector esperaria trobar en una enciclopèdia, o allò que un editor pot esperar d'una comunitat col·laborativa.