Portal:Esport/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles destacats del Portal:Esport[modifica]

El bàsquet (o basquetbol) és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc.

Llegiu més...
{{Article d'esport 01}} - discussió - modifica - historial

Plantilla:Article d'esport 02
{{Article d'esport 02}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 03
{{Article d'esport 03}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 04
{{Article d'esport 04}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 05
{{Article d'esport 05}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 06
{{Article d'esport 06}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 07
{{Article d'esport 07}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Article d'esport 08
{{Article d'esport 08}} - discussió - modifica - historial


Partit de Corfbol

El corfbol o korfbal és un esport d'equip jugat entre dos equips que cerquen introduir una pilota dins d'una cistella. Els equips són mixts, formats per quatre homes i quatre dones, i l'àrea de joc es divideix entre les zones d'atac i defensa. El corfbol manté certes similituds amb el bàsquet, i de fet es considera una evolució d'aquest influenciat pel ringball suec.

El corfbol es basa en els principis de la cooperació, la no violència, la no especialització, l’habilitat i la coeducació.

Continuació... - Arxiu
{{Article d'esport 09}} - discussió - modifica - historial


Un instant en una partida de Bàdminton

El bàdminton és un esport en què s'enfronten dos jugadors, o dues parelles de jugadors, que es desenvolupa en una pista rectangular dividida transversalment per una xarxa. El joc consisteix a colpejar un volant amb una raqueta per fer-lo passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari no el pugui tornar.

El joc s'inicia després d'un sorteig per a veure qui és el primer jugador/jugadors que saca el volant i la puntuació és semblant a la que es fa al tennis. Després de cada joc els jugadors canvien de costat.
{{Article d'esport 10}} - discussió - modifica - historial


Obert dels Estats Units de tennis del 2015
Obert dels Estats Units de tennis del 2015
El tennis és un esport de pilota en què s'enfronten dos jugadors o dues parelles de jugadors, que es desenvolupa en una pista rectangular dividida transversalment per una xarxa, consistent a colpejar la pilota amb una raqueta per fer-la passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari no la pugui tornar.

El tennis actual té els seus orígens en un esport francès del segle xiv anomenat jeu de paume, disputat pels membres de la cort. Inicialment, el disputaven colpejant una mena de pilota amb les mans, però més endavant introduïren l'ús d'una mena de raqueta. Posteriorment, aquest esport s'expandí per Anglaterra. En els primers anys de desenvolupament l'esport s'anomenava tennis on the lawn (tennis sobre la gespa), nom que derivà en lawn tennis fins a l'actual tennis.


{{Article d'esport 11}} - discussió - modifica - historial
Cursa de Fórmula 1, Gran Premi d'Indianapolis EUA (2003)

La Fórmula 1 (F1) és una disciplina d'esport automobilístic on els participants disputen curses de Formula 1 seguint una "Formula" o reglamentació establerta pels òrgans reguladors de la competició d'obligat compliment per a tots els cotxes i participants a aquestes curses.

L'esport és seguit massivament per televisió, milions d'espectadors de més de 200 països solen seguir aquestes curses. Part de la espectacularitat de l'esport la posa la velocitat dels cotxes que pot arribar a ser major de 300 km/h i també la elevada velocitat de pas per curva (de fet la més alta de totes les especialitats d'automobilisme). No obstant el rendiment del cotxe depén clarament de l'electrònica, la aerodinàmica, la suspensió i els pneumàtics així que un pílot que no sigui al equip encertat en el moment oportú ho té complicat per a triomfar. La reglamentació de la Formula 1 ha canviat moltissimes vegades adaptant-se a les noves evolucions tecnològiques que van introduint els equips i també per a millorar continuament la seguretat. Per exemple, actualment (any 2006) els monoplaces han de pesar almenys 600 kg (pilot inclòs) i han de ser propulsats per un motor V8 de 2500cc que arriba a sobrepassar els 800 cavalls de potència.
{{Article d'esport 12}} - discussió - modifica - historial


Articles de moment no inclosos[modifica]

Hi ha molts més articles que podrien ser inclosos. Si s'arribara al número de 40 llavors es podrien canviar les plantilles per a què mutaren cada setmana (amb la variable {{CURRENTWEEK}}. De moment, però es llisten ací fins que s'arribe a aquest nombre.




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs