Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (17)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (12)
  1. Llista d'articles bons (138)
  2. Llista d'articles de qualitat (637)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 17 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2015 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 979:
Avaluacions del 2014: 70
Avaluacions del 2013: 95
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 215
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article m'ha portat força feina de traducció però ha valgut la pena. L'he traduït de l'espanyol i mancarien algunes faltes de traducció literals però la veritable feina ja està feta. Crec que amb els suggeriments que rebi aquí i amb la meva predisposició per treballar en el que em digueu ho puc aconseguir. Gràcies. Wiki-i-love-you.png Rauletemunoz Conversa afable? 03:05, 5 nov 2014 (CET)

Mmmm... trobo que hi ha molts paràgrafs sense referències; destaca, a més, que, malgrat que hi ha una secció de bibliografia, referenciada només hi ha el 'VVAA, La Catedral de Pamplona (Tom I)'. No ho acabo de veure clar.--Sorenike (disc.) 10:31, 5 nov 2014 (CET) Comentari Comentari: Nuvola apps kcmsystem.svg Treballant.
Bones! És un article enorme però l'he mirat per sobre i crec que ara mateix li falta molt per rebre alguna distinció (entre d'altres): té massa faltes d'ortografia i sintaxi, no utlitza les plantilles {{sfn}} o {{ref-llibre}}, falten enllaços interns... Salut! --Jey (disc.) 14:02, 5 nov 2014 (CET)
Ho aniré mirant a estones i deixaré el que trobi. Molta feina feta per la teva part!:
 • Reafirmo el tema de les {{sfn}} + {{ref-llibre}}. Fonamental per un article de qualitat (i molt pràctic).
 • Manquen enllaços interns al capítol de "persones enterrades".
 • El capítol "La catedral com arquetip", creus que cal? només té una frase i podria estar dins "façana"
 • Mira't aquesta revisió de llengua feta amb el Languagetool. Tot i no ser la llengua la meva especialitat, detecto girs propis d'haver fet servir un traductor i que s'haurien de polir: "enterrar als canonges en el sòl del claustre" (terra, no sòl), "però sí la va anar la més virulenta" (en lloc de "va ser" o "fou" la més virulenta..). He arreglat un parell, però cal una revisió acurada.
 • Si mires aquesta eina, trobaràs que hi ha molts enllaços externs (alguns dins les referències) que són erronis o inexistents.
 • (seguiré)--amador (disc.) 11:52, 19 nov 2014 (CET)

@Rauletemunoz: podries resoldre els temes pendents?? Crec que amb una mica de polida, l'article podrà ser de qualitat!--Arnaugir (discussió) 11:54, 13 feb 2015 (CET)


Fonts de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Fonts de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

 • Comentaris: presento aquest article sobre fonts de Barcelona, fet amb bibliografia especialitzada en la matèria. En general crec que acompleix els requisits, potser calgui una repassada ortogràfica.--Canaan (disc.) 11:27, 4 feb 2015 (CET)
Hola! Només comentar que de les últimes fonts, les que són de sèrie, i m'he fixat que les de Trav. de Gràcia i Pg. Lluís Companys són iguals (tret de l'escut) que les de Badalona. Segons el catàleg de patrimoni de l'Aj. de Badalona, són de Francesc Rogent, fill d'Elies Rogent. Encara que potser l'autor d'aquestes no sigui una informació essencial.--Sorenike (disc.) 15:55, 4 feb 2015 (CET)
Gràcies. Miraré d'afegir-ho, però abans, dius que hi ha altre a la Travessera de Gràcia? Saps a quina alçada? I saps d'alguna altra?--Canaan (disc.) 17:16, 5 feb 2015 (CET)
Em referia a la que surt a l'article, que és d'una altra tipologia. També surt en les fotografies del catàleg de Badalona, així que imagino que són del mateix autor (si no són iguals, almenys són molt semblants, la qualitat de la fotografia del catàleg és molt dolenta).--Sorenike (disc.) 00:13, 10 feb 2015 (CET)
He afegit informació sobre la del passeig Lluís Companys, l'altre no estic segur. Miraré d'averiguar quelcom més. Salutacions.--Canaan (disc.) 18:27, 10 feb 2015 (CET)
he tret frases de la introducció que em semblaven propagandístiques, probablement culpa de la bibliografia, i repeticions (com l'esdevenir històric). El fil conductor històric és pertinent i permet veure l'evolució artística. Trobo que falta en canvi informació sobre les fonts "en sèrie", per exemple segur que el model típic que cites té un nom o una referència; hi ha variants etc. És a dir es podria escriure sobre el que es veu a la galeria. Un tema curiós i interessant!--barcelona (disc.) 11:15, 5 feb 2015 (CET)
Sí, potser alguna frasse no era molt neutra, ho sento. Sobre les fonts en sèrie no he trobat molta informació, tots el llibres parlen preferentment de les ornamentals; ja m'agradaria trobar quelcom més. Salutacions.--Canaan (disc.) 17:16, 5 feb 2015 (CET)

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Sistema solar[modifica | modifica el codi]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït de l'article de qualitat de la viquipèdia en anglès. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 22:17, 12 des 2014 (CET)

Aquest article és molt necessari i fa molt bona pinta. El problema que hi veig és respecte a les referències: hi ha una desena de paràgrafs sense referències i s'han de solventar alguns errors com els falta publicació que es veuen al final. Per altra banda, no sé si es podria escurçar una mica Descobriment i Exploració, tenint en compte que hi ha un article específic, però això entenc que és totalment opinable. Endavant però, que està molt bé.--Medol (disc.) 22:15, 23 gen 2015 (CET)

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Montevideo[modifica | modifica el codi]

Montevideo (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

És un article que vaig fer fa temps i penso que amb les referències que ja té i les diferents seccions, podria ser considerat per a article de qualitat. Algunes seccions són traduccions, bé de l'anglès o del castellà, i la resta són de producció pròpia, amb material fiable que he anat trobant. Espero els vostres comentaris i suggeriments. Gràcies! --J. G. Góngora (disc.) 12:20, 26 març 2015 (CET)

@Góngora: Bona feina! M'he l'he llegit per sobre, i me'l vull llegir més a fons quan tingui temps. He fet un parell de suggeriments gramaticals. A aquesta primera lectura vaig trobar tres objeccions. 1) Hi ha un lloc on diu que a la dictadura hi van haver-hi "milers de desapareguts i afusellats". Crec que això no és així, a l'Uruguai sí que haver-hi desapareguts, però és del ordre de 100 o així, no com a l'Argentina. I d'afusellats, almenys de forma oficial, no van haver-hi. Sí que van haver-hi molts presos polítics i tortura generalitzada. En tot cas aquesta part s'hauria de documentar amb referències. 2) La segona objecció és que trobo a faltar una secció de monuments. Sí que es comenten alguns edificis emblemàtics com el Palau Legislatiu i d'altres, però es podria mencionar per exemple que a Montevideo es va fer la primera estàtua al President Companys, em sembla que a principis de la dècada de 1940. També es pot mencionar la presència d'una colònia catalana important, amb un Casal Català, i de figures catalanes importants com la Margarida Xirgú. 3) Això de la "festa del gautxo" que menciones no em sona com a cap celebració important, i sí falta mencionar les «llamadas» i els «tablados» al Carnaval, que es considera el carnaval més llarg del món, per la qual cosa també hi ha referències. En resum, em sembla que l'article promet molt però aquestes són les objeccions que he vist, a manca d'una lectura més a fons.--Wgarcia (disc.) 18:26, 27 març 2015 (CET)

Segart[modifica | modifica el codi]

Segart (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria saber com creieu que està l'article, així com les millores que hauria de fer. Gràcies! --Ber94 (disc.) 02:06, 13 gen 2015 (CET)

Li he donat una ullada ràpida i em sembla un article prometedor, però tinc un seguit de comentaris: 1) la descripció inicial ha de ser més llarga, 2) l'ordre i títols de les seccions han de seguir un ordre més coherent i lògic, fixa't en alguns articles de qualitat de municipis (per exemple Llagostera o Alcoi) per veure alguns exemples, 3) hi ha algunes seccions amb poca redacció, per exemple les de barris i pedanies, 4) hi ha algun grafisme que no sé si toca, per exemple el de les carreteres. Bé aquestes són algunes observacions inicials. Wgarcia (disc.) 19:15, 19 feb 2015 (CET)
Bona feina. Bastant d'acord amb el que comenta Wgarcia:
 • S'haurien d'eliminar moltes negretes del text.
 • Els codis de les carreteres de colorins dificulten molt la lectura.
 • Barris, pedanies i urbanitzacions hauria d'anar dins la secció de geografia i s'hauria de referenciar adequadament.
 • A la secció Història manquen referències. S'hauria de posar almenys, una referència per paràgraf. En aquesta secció, els paràgrafs, en molt casos, són d'una sola frase: s'haurien de fer paràgrafs més llargs.
 • Hi ha enllaços externs dins el text (Edat contemporània (1800-fins a l'actualitat))
 • Falten referències a Administració
 • Cultius de Regadiu i Cultius de Secà haurien de ser subseccions d' Economia (o d' Agricultura).
 • Falten referències a Muntanyes.
 • Muntanyes, Explotacions forestals, Barrancs i Fonts podrien anar a Geografia.
 • Falten referències a Fonts.
 • Falten referències a Festes, Monuments i Llocs d'interès. Potser es podrien agrupar en una secció Cultura.
 • Estaria bé afegir seccions sobre clima, geologia, flora i fauna, entitats, mitjans de comunicació, esport i personatges il·lustres.
 • Recoman, per acabar, pegar una ullada a d'altres articles de qualitat de municipis de per aquí. A part d'Alcoi i Llagostera, tens Castellar del Vallès, La Baronia de Rialb, La Seu d'Urgell, Badalona o Tortellà. Pau Cabot · Discussió 16:53, 26 feb 2015 (CET)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Tritó del Montseny[modifica | modifica el codi]

Tritó del Montseny (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article propi de l'única espècie vertebrada endèmica de Catalunya. Tot i ser tant breu (no hi ha molta informació), és l'article més extens i de llarg de totes les wikis.--Mbosch (会話) 13:31, 21 març 2015 (CET)

Bon dia, @Mbosch:, així mirant-me l'article per sobre hi trobo a faltar una secció sobre l'estat de conservació, especialment si és una espècie en perill greu d'extinció. També hi ha faltes lingüístiques. —Leptictidium (digui, digui) 15:56, 26 març 2015 (CET)
Bones @Leptictidium:, sobre l'estat de conservació, és el segon paràgraf de l'apartat de demografia. Si vols es pot ficar per separat però al haver-hi tant poca informació ho he unit. Sobre la llengua... bé, és un clàssic meu, ja li donaré una ullada quan tingui ganes.--Mbosch (会話) 22:36, 26 març 2015 (CET)
Merci per la resposta. Havent-me mirat l'entrada a la pàgina de la UICN, crec que es podria expandir la secció de conservació (per exemple, la part que diu que està afectat per l'extracció d'aigua del Montseny, els canvis de distribució vegetal, etc.) i fer-ne una secció separada.

Llista d'amfibis i rèptils de Catalunya[modifica | modifica el codi]

Llista d'amfibis i rèptils de Catalunya (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article propi que només existeix en la nostra viquipèdia. Hi ha un animal que no té article, el crearé abans de ficar-lo en votació.--Mbosch (会話) 17:03, 7 març 2015 (CET)

Em sembla un article excel·lent, enhorabona per la feina. --Wgarcia (disc.) 16:54, 11 març 2015 (CET)

Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)

D'entrada, en un primer cop d'ull, m'ha semblat un article cuidat, ben referenciat i amb un redactat molt clar. Felicitats. A veure si puc fer-li una llegida de dalt a baix.
Abans de mirar-lo amb profunditat, algunes cosetesː Les referències van abans que la bibliografia, la introducció pel meu gust és curta i hi ha una desambiguació per a fer.--Medol (disc.) 22:25, 12 juny 2014 (CEST)
Feta, la desambiguació.--Climent Sostres (disc.) 01:35, 13 nov 2014 (CET)
He mogut l'apartat de referències. Caldria fer dues columnes, però no ho sé fer.--Climent Sostres (disc.) 00:35, 14 nov 2014 (CET)
He arreglat lu de les columnes de la bibliografia. Convé arreglar un petit error perquè funcionin els enllaços de sfn. Al final de cada referència hi ha una secció ref= que s'ha d'eliminar. Aquest camp impedeix que funcionin els enllaços. Per a saber què vull dir pots clicar allà on diu "Vives, 1984" de les referències, on he tret aquest camp, i comprovaràs que és l'únic que funciona. Endavant, que mica en mica va millorant això.--Medol (disc.) 01:11, 14 nov 2014 (CET)
Medol: com pots veure, he ordenat alfabèticament la bibliografia, però no me'n surto amb la secció ref=. Si em poguéssis donar un cop de ma...--Climent Sostres (disc.) 01:07, 16 nov 2014 (CET)

He anat repassant tot l'article, i des del punt de vista d'algú que no té coneixements sobre la matèria, poso les recomanacions que he anat pensant per ordre:

 • Com en Medol crec que la introducció es podria ampliar.
He ampliat la introducció resumint els diversos apartats de l'article.--Climent Sostres (disc.) 02:15, 16 nov 2014 (CET)
 • A la introducció també: "Té hàbitats terrestres i nocturns." es pot considerar nocturn un hàbitat? No ho sé, però no ho havia sentit mai.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 01:44, 13 nov 2014 (CET)
 • De morfologia a distribució ho he trobat tot perfecte, la fotografia de la larva també està molt bé i el mapa de distribució de la salamandra als Països Catalans és excel·lent.
 • A hàbitat: "Espècie d'hàbits terrestres i típicament forestal, als Països Catalans es presenta gairebé sempre per sobre dels 500 mm de precipitació anual" la part remarcada no l'acabo d'entendre. Es refereix a zones amb una pluviometria determinada? A la resta d'hàbitat tot bé.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:33, 13 nov 2014 (CET)
 • Ecologia, reproducció i dieta tot molt bé.
 • A depredadors l'enllaç intern del depredador "Turó" redirigeix a l'elevació de terreny.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:36, 13 nov 2014 (CET)
 • A sistemes de defensa "...exhibint els seus colors i les glàndula paròtide", suposo que és un error del sistema d'inserir enllaços.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:47, 13 nov 2014 (CET)
 • La bibliografia té una part separada en dues columnes i una altra part que no, és per algun motiu en concret?
He mirat de resoldre això de les columnes, però si algú sap fer-ho millor, endavant.--Climent Sostres (disc.) 23:58, 13 nov 2014 (CET)

I això és tot. Crec que arreglant aquests petits detalls és un article excel·lent que es mereix la distinció de qualitat. Salut, --Auledas (disc.) 12:17, 4 oct 2014 (CEST)

Li he fet una ullada ràpida. Em sembla un article molt bo en general. He fet algun canvi mínim. Si se solucionen els comentaris anteriors, crec que es podria posar a votació. --Habicht (disc.) 14:58, 13 oct 2014 (CEST)
Les referències van després dels signes de puntuació, no abans. N'he corregit alguns.--Climent Sostres (disc.) 01:38, 13 nov 2014 (CET)
Fet Fet!--Climent Sostres (disc.) 23:56, 15 nov 2014 (CET)
 • Ja he arreglat totes les referències, ara ja estan bé.--Medol (disc.) 16:59, 11 gen 2015 (CET)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Carles Solà i Ferrando[modifica | modifica el codi]

Carles Solà i Ferrando (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Porto aquest article a avaluació perquè considero que tota la informació rellevant referent a aquesta personalitat es troba plasmada a l'article; així com enllaços externs d'interès i imatges representatives. Té les plantilles d'infotauula i de conselleria de govern de la Generalitat. Suposo que si no per a qualitat, per article bo sí que seria vàlid. Accepto les vostres crítiques i suggerències! --Xavi Dengra (MISSATGES) 14:25, 21 feb 2015 (CET)

Em sembla un article correcte però té quatre paràgrafs de contingut i un d'introducció. No dic que sigui un esborrany, però fins i tot si el tema no dóna per més, el veig molt curt per ser un article bo.--Pere prlpz (disc.) 20:10, 21 feb 2015 (CET)

@Pere prlpz: Gràcies per donar el teu parer! Hi retocaries alguna cosa, però? Tens tota la raó en què és força curt, però la veritat és que el tema no dóna per res més. De tota manera crec que la extensió no hauria de ser ni molt menys prioritària en quant a que tingui prou qualitat per a ser considerat bo, i més si hi és tot el contingut representatiu, no? --Xavi Dengra (MISSATGES) 13:57, 22 feb 2015 (CET)
@Xavier Dengra: Per mi no, tot i que és veritat que tenim articles de qualitat d'una longitud ridícula, que crec que com a molt haurien de ser bons. Hi ha temes que donen per un article de qualitat, temes que donen per un article bo, i temes que no donen ni per un article bo, però això no treu que siguin interessants i que fer-ne un article (curtet) aporti coneixement.--Pere prlpz (disc.) 14:11, 22 feb 2015 (CET)

crec que el contingut és correcte, hi ha alguna cosa personal interessant? família d'origen per exemple.--barcelona (disc.) 17:03, 22 feb 2015 (CET)

@Barcelona: En principi totes les dades representatives que hi ha sobre ell a les fonts fiables d'Internet estan representades a l'article. No he trobat res més d'informació personal o en quant a família més enllà del lloc de residència. Gràcies per fer-hi una ullada. --Xavi Dengra (MISSATGES) 11:50, 23 feb 2015 (CET)

D'acord amb Pere prlpz. Article massa breu. Diria que els seus tres anys com a conseller haurien de donar per més d'un paràgraf. Ara mateix només hi ha tres frases. Sobre els vuit anys de rector, crec que també se'n podria dir més, ara hi ha dues frases. Pau Cabot · Discussió 17:01, 26 feb 2015 (CET)

@Paucabot: Gràcies pel comentari. Intentaré afegir més informació sobre aquestes dues etapes, malgrat que sobre la de rector a la UAB costarà trobar-ne. --Xavi Dengra (MISSATGES) 23:20, 26 feb 2015 (CET)
@Paucabot, Pere prlpz: Millor ara? He reestructurat i ampliat considerablement les seccions que heu comentat. --Xavi Dengra (MISSATGES) 19:08, 28 feb 2015 (CET)
@Xavier Dengra, Pere prlpz: Molt millor. Trob a faltar coses de la seva designació com a rector. Degué guanyar unes eleccions, no? El mandat és de vuit anys? Va guanyar unes eleccions o dues? Segur que hi deu haver cosa. Una bona eina que pots emprar és l'hemeroteca de La Vanguardia: [1]. També de ben segur que es podria ampliar el seu pas per la Conselleria. Les publicacions professionals, potser es podrien citar les més importants.
Més coses que he trobat: El 2002 es va votar una moció de confiança. Pau Cabot · Discussió 19:33, 28 feb 2015 (CET)
Sí, he tirat força de les hemeroteques del País, Periódico i Vanguardia. Buscaré com dius aspectes sobre la designació i abandó del càrrec de rector, i intentaré ampliar la secció sobre la conselleria i publicacions. Prenc nota de l'enllaç sobre la moció de confiança. --Xavi Dengra (MISSATGES) 19:39, 28 feb 2015 (CET)
@Xavier Dengra, Paucabot: Els articles d'actualitat tendeixen a ser reculls de notícies, que és dubtós que siguin fonts secundàries, i crec per algun lloc tenim escrit que els articles no haurien de ser reculls de fonts primàries. No crec que això, per si sol, sigui un motiu per esborrar un article, tot i que de vegades es fa servir aquest argument a les discussions d'esborrat. Ara bé, no m'he mirat si els enllaços que esteu posant són biografies del personatge, o coses més o menys equivalents, però dubto si un article que voregés les nostres polítiques podria rebre una distinció com un model del que fem i hem de fer, fins i tot si l'extensió deixés de ser un problema.--Pere prlpz (disc.) 00:02, 1 març 2015 (CET)
Jo crec que és millor fonts secundàries que primàries, però en un context de dificultat per trobar les fonts, millor usar l'hemeroteca. En tot cas, aquest article no té problemes d'admissibilitat (l'autor, per exemple, té article a la GEC). O sigui, millor usar aquestes fonts secundàries sempre que es pugui i, quan no, usar fonts primàries. Pensa que hi ha articles que han rebut distincions gairebé sense cap font secundària ... De moment, intentem millorar l'article i a veure què en surt. Pau Cabot · Discussió 10:58, 1 març 2015 (CET)
Més fonts (secundàries) que poden anar bé: [2], [3], [4], [5], [6]. En els casos que es pugui, s'haurien de substituir fonts de currículums i similars per aquestes altres més fiables. Pau Cabot · Discussió 10:58, 1 març 2015 (CET)
@Paucabot: He afegit tots els enllaços suggerits i ampliades i recopilades les informacions sobre la seva designació com a rector, militàncies a partits, controvèrsies amb cèl·lules mare, promoció de Bolonya, tesi doctoral, etc. He afegit més fonts primàries (anuaris, l'article del GEC, DOGs i altres publicacions de la Generalitat) i canviat la infotaula. Com ho vas veient? --Xavi Dengra (MISSATGES) 00:16, 2 març 2015 (CET)
Molt millor. El DOG sí que seria una font primària, però l'article de la GEC és d'aquelles fonts (secundàries) que cercàvem. Per millorar, se m'acuden unes quantes coses: fer una repassada al text (coses com [7]), millorar la introducció, que almanco hauria de citar els dos càrrecs més importants del biografiat i ampliar la seva biografia a partir del 2006, si és possible. A més, crec que eliminaria l'enllaç a Acció Cultural Valenciana de l'infotaula (que supòs que volia ser a Acció Cultural del País Valencià). A l'infotaula, jo només hi deixaria les entitats en què ha estat membre significat. ACPV crec que no cau dins aquest criteri. Pau Cabot · Discussió 16:36, 2 març 2015 (CET)

@Paucabot: Fet Fet! Ortografia (tot i que evidentment caldria una segona revisió per errades puntuals que m'hagin passat per alt), introducció, breus addicions, i els detalls sobre entitats. Pel que fa a la seva biografia més enllà de 2006, l'única informació disponible ja hi és... He remenat força hemeroteques i no he trobat gaire cosa més enllà de la seva presentació a les llistes de SI i participació com a jurat de premis. Ara mateix, segons els últims segons amb el Cuní, ja només és catedràtic. Això últim, però, no veig on afegir-ho. Per cert, per què no el consideres santcugatenc a les categories? --Xavi Dengra (MISSATGES) 21:24, 2 març 2015 (CET)

Les categories de gentilicis es posen per la localitat de naixement i no per altres motius. Pau Cabot · Discussió 14:54, 3 març 2015 (CET)
@Paucabot, Pere prlpz, Barcelona: En tant que tots tres heu participat en l'avaluació, la donaríeu ja per acabada? Si és així, m'agradaria presentar l'article a votació: qualitat o bo? Gràcies per les vostres consideracions i per suportar la meva pesadesa. --Xavi Dengra (MISSATGES) 18:32, 3 març 2015 (CET)
Molt bona feina. Jo el presentaria a article bo. Si tens temps, estaria bé que creassis, encara que fossin breus, alguns enllaços vermells de l'article com enginyeria bioquímica, moció de confiança, Universitat de Southampton, Federació Europea de Biotecnologia, Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles o Institut Americà d'Enginyers Químics. Pau Cabot · Discussió 14:02, 7 març 2015 (CET)
La frase de la moció de confiança no s'entén. Potser valdria la pena allargar una mica el text per explicar millor els fets. Pau Cabot · Discussió 14:09, 7 març 2015 (CET)

@Paucabot: Fet Fet! El porto a votació. --Xavi Dengra (MISSATGES) 18:08, 7 març 2015 (CET)


Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Mew (Pokémon)[modifica | modifica el codi]

Mew (Pokémon) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

Proposo aquest article, que ha estat traduït de l'article de qualitat anglès, a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Durant l'avaluació aniré creant els enllaços vermells de la introducció. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç. —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

m'encanta que es presenti a avaluació un article de pokémon donades les polèmiques que han envoltat aquest tema, es demostra que es poden fer bons articles de personatges i temes populars! Només una cosa: la inspiració d'on va sortir? es va partir d'animals ja existents? per què es va crear així? es diu que ve del miol del gat, si tens més informació relacionada amb l'aspecte, podria millorar l'article --barcelona (disc.) 18:28, 14 març 2015 (CET)
Hola, @Barcelona:! La inspiració va venir dels felins, com s'explica a la secció 1.1. Afegiré informació sobre altres aspectes de la seva creació, a veure si t'agrada. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 29 març 2015 (CEST)
Fet! —Leptictidium (digui, digui) 10:45, 29 març 2015 (CEST)

sí, havia llegit ja que venia dels felins però volia més detalls. No pateixis, era curiositat--barcelona (disc.) 19:45, 29 març 2015 (CEST)

Les referències cal polir-les perquè algunes tenen errors. El contingut existent no està pas malament, però molt allunyat per a ser de qualitat. Al meu criteri, per ser-ho, manquen dades com:
 • A quines edicions de Pokémon apareix? I quin rol desenvolupa? S'hauria de fer una secció amb una llista mitjanament exhaustiva.
 • Versió shiny i evolució dels sprites al llarg de les seves aparicions? Relació amb Pokémon llegendaris posteriors? Diria que en les últimes edicions Arceus hi manté una relació i li passa la mà per davant quant a creador i llegendari suprem.
 • No apareix gairebé res sobre les cartes i és un dels aspectes què més va revolucionar en el seu moment.
 • Característiques? És un Pokémon amb bon atac especial, o velocitat? Té molts PS o pocs? Explicar una mica els EV's estaria bé. A l'article només esmenta atributs potents; ho veig una descripció pobre.
 • La informació de l'anime és molt curta, i falta teca sobre la seva aparició a les pel·lícules. Hi ha més d'una vintena de pel·lícules i temporades de sèrie animada.
 • Figuretes, peluixos i altres objectes de col·leccionisme?
 • La seva presència als Parcs d'Atraccions temàtics sobre Pokémon.
 • Comparació de noms entre llengües?
 • A les primeres edicions japoneses no calia esdeveniments per aconseguir-lo, hi havia glitchs possibles.
 • La infotaula podria ser més completa.
 • No estaria malament alguna imatge més.
Em sap greu si tot el que esmento pot semblar una crítica desesperançadora. No vull fer una comparació directa amb la Bulbapedia, perquè aquella no està referenciada i pren sprites i fotos que aquí no podem agafar, però tenint en compte que és dels Pokémon més rellevants i codiciats pels que en aquell moment estàvem enganxats en aquest món, ara mateix només frega l'article Bo i amb certs dubtes. Ànims, i si cal res avisa'm! --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:24, 29 març 2015 (CEST)
Bon dia, @Xavier Dengra:. Gairebé tota la informació que esmentes es proporcionava a la Viquipèdia en anglès fa uns anys, però es va decidir retirar-la per ser informació massa específica per a la Viquipèdia. Per mi, encantat de posar-la, però abans voldria que la nostra comunitat decidís clarament si aquesta informació és apta per a la Viquipèdia o si és massa específica. A veure si la gent hi diu alguna cosa aquí o, si no, portaré el tema a la Taverna.
D'altra banda, sobre les imatges crec que no se'n pot afegir cap més, ja que la política del fair use requereix que les imatges es facin servir el mínim necessari per il·lustrar l'article, i no més. Posar una altra imatge fair use quan ja en tenim una a la infotaula no seria abusar del fair use? @Vriullop: En tot cas, gràcies per la teva anàlisi! —Leptictidium (digui, digui) 10:26, 30 març 2015 (CEST)

Castells[modifica | modifica el codi]

Casteller (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Jo no tinc cap mèrit per a aquest article. Només l'he descobert recentment, quan he fet l'article Castells a la viqui neerlandesa i trobo que l'article català mereix una distinció. Des de la darrere avaluació el 2008, s'ha moltíssim millorat. Demés, com un castell, ara sembla l'obra col·lectiva de molts i trobo que és de qualitat.--Flamenc (disc.) 21:27, 27 nov 2014 (CET)

Faig ping a alguns usuaris que podrien estar interessats en ajudar, aquest ens l'hem de mirar amb afecte :D @JordiGran, Baggio, Joanrovira24, Pcm, Ignasipuig: Gràcies!! --Jey (disc.) 13:51, 28 nov 2014 (CET)
D'entrada veig que té un problema amb les referències: massa poques, la majoria en línia, alguns enllaços trencats i la bibliografia infrautilitzada o sobrera. Li cal millorar. --Jey (disc.) 16:33, 22 des 2014 (CET)
Pel meu gust falten referències de llibres. I els llibres de la bibliografia que no s'han utilitzat, o sigui que no tenen referències, convindria treure'ls.--Medol (disc.) 15:59, 11 gen 2015 (CET)

Esports[modifica | modifica el codi]

Boxa[modifica | modifica el codi]

Boxa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Article visiblement millorat que vaig fer fa un temps i que mai no he proposat a avaluació. Crec que qualsevol suggeriment m'ajudarà a millorar-lo. --J. G. Góngora (disc.) 13:46, 26 març 2015 (CET)


Música[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Història[modifica | modifica el codi]

Teodoric I (rei dels visigots)[modifica | modifica el codi]

Teodoric I (rei dels visigots) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació l'article del rei visigot Teodoric I (418-451), primer després de Vàlia en estar federat amb els romans, tot i que s'hi enfrontà diverses vegades. Encara estic buscant més bibliografia per si se m'ha passat alguna cosa important. No obstant això, m'agradaria tenir altres opinions sobre continguts, estructura, etc. La informació l'he extreta bàsicament de llibres a través d'Internet, i d'algun que tinc jo. Hauria posat alguna imatge més, però no estic segur de quina o quines serien més adients, si bé hi ha altres relats ideals del monarca.--Sorenike (disc.) 20:03, 9 feb 2015 (CET)

M'ha agradat l'article. He fet algunes edicions suggerint correccions lingüístiques. Penso que el títol de les seccions és una mica incoherent, passant de períodes cronológics (Orígens, Primers anys) a fets protagonitzats pel personatge (Incursions..., Aliances...). Potser podria fer-se més coherent seguint "Primers anys" amb "Maduresa" o alguna cosa així, i els fets protagonitzats posar-los com a subseccions dins d'aquesta secció. Wgarcia (disc.) 13:44, 10 feb 2015 (CET)
@Wgarcia: En general intento mantenir un ordre cronològic, perquè és una biografia, però també és bàsicament l'article del seu regnat. He reorganitzat l'article de manera que quedi un gran apartat de "Regnat", dins he posat les campanyes militars i he eliminat les subseccions amb els noms dels setges, però he mantingut les plantilles d'articles principals. Potser el que queda penjat és el de la seva mort, perquè la participació a la batalla del camps catalàunics és també una part del seu regnat.--Sorenike (disc.) 14:06, 10 feb 2015 (CET)
D'acord, em sembla que queda millor així. Wgarcia (disc.)

Història d'Andorra[modifica | modifica el codi]

Història d'Andorra (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que l'article Història d'Andorra rebés el títol d'article de qualitat, perquè considero que el que hi havia abans del que he estat fent era massa general, poc aprofunditzat i perquè m'agradaria que la versió en català tingués el distintiu de qualitat. La informació de tot l'article l'he treta de diferents llibres relacionats amb història d'Andorra, de portals especialitzats i de pàgines del Govern o del Consell General d'Andorra. És important que es revisi tot abans que rebi el qualificatiu de qualitat. Estic obert a tota mena de proposició i canvis.--Boigandorra (disc.) 15:16, 25 gen 2015 (CET)

Vejam... No sóc un entès en història d'Andorra, és evident que hi ha moltíssima feina feta en aquest article, de fet, hi ha molta informació, en la meva opinió massa i tot i, a més, en alguns casos m'atreviria a dir que s'hauria de reformular el seu ordre (un exemple és en la secció de reformes al segle XIX, sobre les escoles, que s'explica el que passa a l'època, però després en el següent paràgraf apareixen referències del segle XX i de Ban Ki-Mon) o fins i tot reduir la quantitat d'informació que no fa una referència explícita a Andorra i que no sigui necessari en l'article per entendre'l (per exemple explicar què és el franquisme [quan s'esten parlant de les relacions amb aquest règim, es pot posar obviament un "vegeu també: franquisme"] o explicar tot el procés de Kosovo o la guerra de Iugoslàvia, i l'explicació de la posició d'Andorra entre França i Espanya l'he trobada massa enrevessada).
Hi ha altres apartats que no els hi trobo sentit en aquest article, per exemple la qüestió del SIDA: que se li dedica un apartat sencer quan podria ser esmentat de passada o en un altre apartat més general sobre normatives o quelcom similar. També hi ha un apartat sobre la família d'Areny-Plandolit, crec que d'aquest informació se'n podria fer un article, i deixar més lliure l'article general d'història, on es parli de les reformes (que més enllà de les escoles, no he vist la resta [o no les he sabut veure]) i es parli de la importància d'aquesta família.
D'altra banda, hi ha referències sense format, podrien posar-se molts més enllaços blaus. A la secció "De la Reformeta al Procés Constituent" hi ha plantilles de cal citació, caldria referenciar aquests paràgrafs. S'hauria de fer una revisió de la redacció i, a més, trobo que alguns paràgrafs són massa llargs (alguns molt, com el darrer que explicar les conseqüències de la guerra de successió a Andorra), farragosos i, personalment, tanta lletra junta fa el text avorrit de llegir, més encara si sumem el factor que hi ha molt poques imatges tot i que és un article molt extens. Per tant, s'hauria de fer més paràgrafs, per espaiar una mica el text i fer-lo més còmode.--Sorenike (disc.) 17:45, 25 gen 2015 (CET)

Jo no tinc tan clar que hi sobri text, tot i que encara no m'he llegit l'article sencer. Ara bé, a mi el primer que em crida l'atenció són els paràgrafs en cursiva. Si són cites textuals són excessives i no les veig justificades, perquè són cites de llibres i el mateix es pot dir amb unes altres paraules sense copiar res. Un cas diferent són les cites moderades de discursos i documents històrics, que si són útils poden ser admissibles.--Pere prlpz (disc.) 19:59, 25 gen 2015 (CET)


Hola a tothom,

Mare meva! Sí que hi ha coses que hauré de modificar. Però ho veig tot molt positiu. No obstant, pel que fa la SIDA, i això podríem parlar-ne, penso que és important perquè al segle XXI (a partir del 2005) hi ha la polèmica "Dóna Sang". És a dir, que van negar-li als homosexuals donar sang i això serà un dels temes principals de la legislatura d'Albert Pintat. Ara per ara, és important que l'article sencer passi per revisió. Però tenia previst fer el segle XXI i, per tant, és important que el lector sàpiga que ja hi ha precedents sobre la SIDA.

Pel que fa al tema que dieu de massa informació jo proposo, ara que hi penso, una plantilla (a l'estil història de Catalunya on s'enllaci) on s'enllaci altres articles on hi pugui haver més informació i altres persones puguin aportar més. Pel que fa a això que comentes sobre el franquisme,... doncs potser sí que tens raó Sorenike. I hauríem de mirar com fer entendre l'article del Kossovo. Quan dius enrevessada, a què et refereixes? Pel que fa al Procés Constituent, "estoy en ello". M'ha costat moltíssim tenir tota aquesta part perquè resulta que la història recent d'Andorra no s'explica als col·les, a la tele, a la ràdio o a la premsa. Total, que hi ha com una opacitat bestial (no sé si intencionada) i m'he estat buscant de dalt a baix informació, fent relacions,... fins que he tingut a mà a un periodista que conec i li he preguntat com va anar la història. Per això he ficat que cal citació. Pel que fa als paràgrafs en cursiva, doncs és per explicar una mica de què va la cosa abans d'abordar el tema. És a dir, per exemple, la Reforma: explico en cursiva què és, i després continuo explicant les repercussions que va tenir sobre Andorra. Ara, potser millor l'elimino. Per últim, m'agradaria precisar que tampoc sóc historiador, ni un gran entès sobre història d'Andorra. Simplement, em sembla que al segle XXI ja va ser hora que els llibres passin a internet. Sinó la gent comet errors, importants, però naturalment normals ja que no estan informats. És a dir, volia que com a mínim si algú s'interessa per la història d'Andorra, quan acabi de llegir, no digui allò típic "Andorra no té història,... la història d'Andorra és de quatre pagesos que van decidir aprofitar-se d'un pariatge per crear un país". I considero que no és així, perquè hi ha hagut guerres (com la 2a Guerra Mundial), i s'ha de tenir memòria història. Però repeteixo, no sóc historiador i, per tant, si hi ha gent que en sàpiga més, que vulgui aportar més o fer-ho d'una altra manera, benvingut siga.

Per tant, què faig? Ara per ara m'agradaria saber si tinc el vistiplau per fer la plantilla. A partir d'aquí aplico els canvis que cregueu necessaris.--Boigandorra (disc.) 18:45, 26 gen 2015 (CET)

Sobre la llargada, jo el trobo força llegible, per cal reconèixer que té el triple de llargada d'història de Catalunya o història del Japó (que és de qualitat), i més del doble de Cristòfor Colom, que és un dels articles de qualitat d'història més llargs que devem tenir. A més, el detall d'aquest article és superior al d'alguns articles principals que en tracten temes específics (per exemple, hi ha més informació sobre Oscar Ribas a l'article història d'Andorra que al seu article).
Aleshores, d'acord en que si hi ha algun tema que es pugui treure de l'article principal o deixar-lo resumit, se'n faci un article a banda, i d'acord amb fer la plantilla de navegació si hi ha articles per omplir-la.--Pere prlpz (disc.) 20:08, 26 gen 2015 (CET)

Hola :)

Acabo d'escurçar tres ítems: prehistòria, edat antiga i franquisme. He estat mirant els articles de Cristòfor Colom i teniu tota la raó. Per tant, he fet articles a banda i resumit l'article principal. Hi estic mirant-me la plantilla. Però caldria que hi hagués més gent favorable.--Boigandorra (disc.) 14:22, 27 gen 2015 (CET)

Hola de nou! Mirant-ho amb aquesta perspectiva em sembla molt millor. La idea de la plantilla trobo que és adient (de fet amb la d'articles secundaris que s'estan creant, diria que més que adient serà totalment necessària), d'aquesta manera la informació essencial queda en l'article principal, i aquella que és útil però potser no necessària del tot, el lector la pot consultar en un altre article per aprofundir. La veritat és que és una gran feina, el problema de buscar informació més recent és que has de recórrer a la premsa normalment; no sé si hi ha algun diari andorrà (sigui en paper o digital) possiblement seria interessant consultar-los per temes concrets o fins i tot pel desenvolupament polític dels darrers anys. Per cer cert, quan deia enrevessada volia dir que la posició d'Andorra respecte a la independència de Kosovo, i les afectacions amb França i Espanya crec que es podria explicar de forma més planera (m'ho llegiré de nou, per veure si no sóc jo que no s'aclareix, :P). En tot cas, bona feina, m'aniré mirant l'article i ajudant en el que pugui (per exemple en posar enllaços blaus, o coses així de format dels paràgrafs, etc.)--Sorenike (disc.) 00:52, 28 gen 2015 (CET)
En el cas que s'acabi fent una reducció important de la mida de l'article, crec que estria bé agafar la versió estesa i copiar-la a Viquillibres. Era molt gran per un article però estava prou bé i tenia unitat, de manera que pot ser un bon viquillibre.--Pere prlpz (disc.) 12:14, 28 gen 2015 (CET)


Bon vespre. Dos petits detalls, l'article no està categoritzat enlloc i les referències 12, 109 i 146 presenten errors amb la plantilla refname. Bona feina amb l'article. --Lluis_tgn (disc.) 19:58, 1 feb 2015 (CET)

Bones,

Bé, com heu pogut comprovar aquells i aquelles que heu estat mirant les meves modificacions, he fet canvis en l'article. He seguit les vostres consignes. Però ara em queda clar que l'article està molt malament i que l'he de modificar encara més i de dalt a baix. Tot i així, he:

 • Eliminat totes aquelles referències o paràgrafs que expliquen esdeveniments contemporanis i que no tenen res a veure amb l'època que l'ocupa (ex.: allò que deia en Sorenike d'en Ban-ki Moon).
 • Eliminat les preliminars (ex.: el franquisme) i els paràgrafs en cursiva
 • Adjuntat la biografia de l'Areny-Planolit al seu propi article
 • Rectificat tota la llargada de l'article. Ara és molt més curt i, penso fer-lo encara més curt (es pot veure en les referències, han passat de quasi 500 a 100)
 • Creat una plantilla a part on he anat vessant els articles de manera que quedi el principal més escurçat i hi hagi informaicó més àmplia en un article a part

Em falta:

 • Mirar-me el tema de Kosovo i la SIDA.
 • Mirar-me el tema d'Òscar Ribas (és a dir, hi ha més informació d'ell a Història d'Andorra que no pas al seu propi article)
 • Categoritzar l'article, però m'hauríeu de dir com es fa
 • Mirar-me com donar fonts sobre la Reformeta i Procés Constituent (estic mirant-m'ho, no existeixen periòdics amb una periodicitat contínua, i no puc accedir-hi; però m'ho estic mirant igualment, a veure com puc trobar fonts)
 • Escurçar el Procés Constituent de l'article principal

Vull:

 • Revisar els articles a part de la plantilla: fer-los més comprensibles, fer-los més llegibles, curts i millor estructurats

Ara:

 • M'hauríeu de dir què s'ha de modificar
 • Que he fet bé, que he fet malament
 • Que em queda per fer

Però:

 • He comès un error (falta), crear un article titulat Anys 60 i 70 a Andorra, quan l'havia de titular Anys 50 i 60. Això va fer que m'adonés que estava cansat en aquell dia i vaig deixar les modificacions durant uns quants dies.

Espero que tot el que hagi fet estigui bé o, més o menys bé. En tot cas, més propostes no serien rebutjades. --Boigandorra (disc.) 16:51, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Categoritzat ja ho està, a categoria:Història d'Andorra.
Si el tema de l'error consisteix en que l'article Dècada dels 1960 i 1970 a Andorra s'ha de dir decàda dels 1950 i 1960 a Andorra, això ho pots arreglar tu mateix amb la pestanya "reanomena" que hi ha a dalt de l'article. Ara bé, si els articles abasten dues dècades, jo els posaria el nom en plural "dècades" en comptes del singular "dècada".--Pere prlpz (disc.) 17:16, 9 feb 2015 (CET)

Hola Pere,

I on és la pestanya de reanomena perquè no la trobo. Ho sento.--Boigandorra (disc.) 18:23, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Si no la veus, clica la pestanya "més" i es desplegarà.--Pere prlpz (disc.) 19:44, 9 feb 2015 (CET)

Fet, i he ficat "dècades" en lloc de dècada. Gràcies.--Boigandorra (disc.) 10:35, 10 feb 2015 (CET)

Hola novament,
He eliminat procés constituent de la pàgina principal atenent al fet que s'ha de resumir el text. El resum que he fet d'entrada a la dècada dels 1980 resumeix la parrafada i així el que vulgui saber-ne més només ha d'anar a l'article secundari.--Boigandorra (disc.) 13:58, 15 feb 2015 (CET)
Hola a tothom,
He estat modificant la Revolució del 1933 en el seu article principal perquè m'he llegit un llibre sobre el tema i no té res a veure amb el manual d'escola que tenia. Quan dic res a veure, és que res a veure. El manual d'escola fa pena. És per aquest motiu que he començar a reescriure'l. Sento aquests retocs enormes però com ja he indicat més amunt la història contemporània d'Andorra pràcticament no s'explica. No hi ha gaire cosa sobre el tema. Si n'hi ha són dos llibres (que parlen principalment de la Guerra Civil Espanyola i la 2a Guerra Mundial) i para de comptar. Per exemple, amb el franquisme ha hagut de moure mar i cel per obtenir informació. Així doncs, només disculpar-me i avisar perquè ningú quedi impactat després dels canvis.--Boigandorra (disc.) 21:26, 16 feb 2015 (CET)

Temple egipci[modifica | modifica el codi]

Temple egipci (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat en anglès (d'on prové la traducció al castellà, que és considerada també AdQ en aquest idioma). Revisat i corregides les possibles errades de contingut. --MALLUS (disc.) 20:41, 28 des 2014 (CET)

mirant estructura, no entenc per què la descripció dels rituals religiosos està tan separada de les funcions generals, ídem amb personal. --barcelona (disc.) 17:20, 1 gen 2015 (CET)
Hola, jo tampoc entenc ben bé què vols dir, però si et refereixes a què tot el tema religiós va separat, "trossejat", per mi és una qüestió de criteris i gustos, de totes maneres, estem parlant dels temples en general i en diferents èpoques. No hi veig pegues en aquest sentit, sincerament, no sé fins a quin punt coneixes el tema, ja sé que has col·laborat en temes egipcis així que suposo que alguna cosa en deus saber, però miro d'explicar-ho d'una manera que s'entengui per si ho desconeixes o no ho coneixes prou: diria que s'assemblen molt més als monestirs medievals que a una església o una catedral, si ho comparo amb elements més "propers" a nosaltres. Els temples egipcis tenien altres papers destacats a part de ser un centre religiós, en alguns dels temples hi havia immensos graners que servien de magatzem per a grans àrees, per exemple (el de Luxor n'és un), també servien de centres administratius (sobretot els commemoratius, pots trobar alguna explicació més detallada si busques en els articles relacionats amb la primera vaga), un altre exemple: dins del complex de Medinet Habu (tothom es pensa que era només un temple) hi havia un dels palaus del faraó, i possiblement també l'harem o part dels edificis dedicats a l'harem, dins del Ramesseum es parla de la Casa de la vida, on es copiaven tota mena de textos (s'han trobat diverses còpies de la història de Sinuhé, per exemple - i també tenia graners i altres "seccions" no religioses, etc, etc. Pel que fa als ritus religiosos, pensa que política i religió anaven força lligades (i sovint enfrontades), molts dels rituals també tenien un paper polític... Bé, m'hi podria passar hores, però crec que no cal. La llàstima és que encara ens manquen molts articles i se n'han d'ampliar molts. Per mi potser caldria reforçar un pèl l'explicació del paper dels temples dedicats als faraons, especialment durant l'Imperi Nou, però només és una opinió. --Luna92 (disc.) 11:28, 5 gen 2015 (CET)
Has oblidat importar de la vikipèdia en anglès la bibliografia. En les referències, quan estigui la bibliografia, convindria utilitzar la plantilla {{sfn}} o el camp ref de les plantilles bibliogràfiques, per a relacionar els dos apartats, el de referències i el de bibliografia. Bona sort.--Columbusalbus (disc.) 21:18, 1 feb 2015 (CET)

Història del periodisme[modifica | modifica el codi]

Història del periodisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Em va sorprendre molt no trobar cap bon article sobre la història de periodisme en cap idioma, i per això em vaig decidir a fer-ne un. Doncs això, si voleu, ajudeu-me a millorar l'article. Gràcies!

Pendent d'una lectura a fons, però quant a l'estructuració del contingut: trobo que el periodisme no són solament notícies tal qual, trobo a faltar seccions o més espai de reportatges, periodisme de gènere etc. Falta molta part del segle XX, un salt massa brusc de la introducció de la ràdio a Internet (on són les guerres mundials?). Falten mitjans de referència que han marcat la història global. Em manca també una explicació sobre el model de negoci i la relació amb la política o les grans corporacions multimèdia. Seria desitjable, si és possible, alguna secció sobre el periodisme a casa nostra. --barcelona (disc.) 17:12, 1 feb 2014 (CET)
Trobo que es tracta molt superficialment la història del periodisme, un tema sobre el qual se n'ha escrit molta literatura. A part del que ha comentat Barcelona, el subtítol "Crisi del periodisme" és molt discutible: a més de ser una secció molt escueta, ens trobem ara mateix en la crisi d'una certa indústria periodística (opinió). No tenim prou perspectiva per dir-ne que actualment estem vivint una "crisi del periodisme". --Davidpar (disc.) 12:33, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies pels vostres comentaris. Completaré el concepte amb més informació sobre les guerres, el model de negoci, la relació amb la política i ampliaré l'apartat de la ràdio i la televisió. Sobre el periodisme a casa nostra no hi posaré gaire cosa, perquè més endavant en vull fer un altre article sobre això. Sobre la crisi del periodisme, opino que només cal fer un google per a veure'n la rellevància, o pensar en els anys que fa que els jutjats s'avancen als periodistes per a denunciar els delictes o en els milers de periodistes que des del 1997 es queden sense feina anualment. En qualsevol cas, i esperant que et sembli millor, ho he canviat per crisi de la indústrica periodística, i ho justifico amb això de Ramón Lobo. Com ho veus? --Medol (disc.) 15:05, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies. Bona feina i bona recerca bibliogràfica. --Davidpar (disc.) 23:04, 8 feb 2014 (CET)
En una lectura superficial, observo que hi ha molts enllaços vermells pendents de fer (entre d'altres, la Història de la ràdio). Jo començaria per aquí. --MALLUS (disc.) 14:31, 11 feb 2014 (CET) Fet Fet!--Medol (disc.) 10:04, 1 juny 2014 (CEST)

No sóc expert en el tema, però jo crec que s'explica d'una manera entenedora, encara que sí que és veritat que a la part de fotoperiodisme hi ha molts enllaços en vermell.--Mikicat 19:41, 16 nov 2014 (CET)

Estic retocant l'article, ara sí, per enllestir-lo i proposar-lo definitivament a votació. De moment pretenc crear una secció per les agències de notícies al periodisme modern i millorar significativament la secció del periodisme digital. A part d'això, hi trobeu alguna altra possible millora abans de portar-lo a votació?--Medol (disc.) 12:55, 27 feb 2015 (CET)

Lletres[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És un article de qualitat en anglès, castellà i portuguès, entre altres. Crec que la traducció és del castellà; la va fer en Manlleus el 2009. Darrerament ha passat per algunes correccions d'alguns editors ja que el redactat tenia parts encara mal traduïdes. He revisat el redactat, he canviat l'estructura ja que la castellana seguia un patró diferent de l'anglesa i crec que amb un criteri discutible. També he revisat bastants enllaços, etc. Està millor però l'article és llarg i per tant, segur que encara hi ha detalls per polir.--Peer (disc.) 14:06, 19 abr 2014 (CEST)

Hola Peer, com et vaig prometre, avaluo! Vaig deixant comentaris numerats i algunes coses les canvio directament a l'article, reverteix directament les que no comparteixis
 1. canvio la introducció: malgrat que l'obra és superconeguda no es pot fer un spoiler al primer paràgraf, ha d'anar a l'argument
 2. caldria unificar entre aquest article i els altres de l'autor: first folio, primer foli, folio? Hi apareix de tot
 3. si algú més fa una repassada lingüística es podran polir els detalls de males traduccions anteriors i frases que no sonen bé
 4. hi ha una frase (amb ref, ho sé), que diu " Anteriorment, l'amor no solia ser vist com un element digne d'una tragèdia" que trobo molt discutible, no es podria posar com a cita d'un crític o canviar-la perquè sigui menys contundent?
 5. l'article té massa vermells per un futur adq, apart dels de la introducció (que es podrien treure) que per convenció han d'estar tots en blau, trobo que estaria bé anar fent els articles relacionats
 6. el terme star-crossed sembla sorgir justament de l'obra, potser caldria explicar-ho--barcelona (disc.) 17:19, 19 abr 2014 (CEST)
M'ho miro. Gràcies. I, sí, hi ha molts vermells. N'he revisat uns quants, però ... encara hi ha molts vermells.--Peer (disc.) 23:59, 6 maig 2014 (CEST)
He fet alguns canvis, ens enllaços externs estaven trencats. Peer, barcelona es podria utilitzar la {{llibre}}? --Jey (disc.) 13:59, 17 oct 2014 (CEST)
endavant!--barcelona (disc.) 12:13, 18 oct 2014 (CEST)
Hola! He fet algun retoc sense saber que estava en avaluació. Espero no haver xafat la feina de ningú... Algun suggeriment:
 1. La majoria d'enllaços vermells es podrien treure, com han fet a la versió portuguesa. A no ser que per norma calgui que tots els noms propis tinguin enllaç. De molts dels antics se sap poc més que el nom o no són gaire rellevants. Un cop trets veuríem si en canvi potser hi ha algunes poques paraules interessants que es podrien enllaçar i ara passen desapercebudes.
 2. La introducció és molt llarga.
  1. Al segon paràgraf per exemple no cal explicar tota la història de les fonts, que té un apartat propi. Acabant en Mateo Bandello, per exemple, seria suficient, no?
  2. Al tercer paràgraf, que comença amb "Durant la major part del segle XX, els crítics tendiren a menysprear-la..." i fins a "Aquesta obsessió mai no havia estat tan bellament descrita." tampoc no sembla prou general per a una introducció. No es pot passar a alguna secció? Pantera Rosa · (disc.) 12:17, 1 nov 2014 (CET)

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)
 • Aniria bé millorar la bibliografia. M'explico. No es tracta de fer una llista de llibres, sinó de fer-los servir per a donar credibilitat al text, incloent referències dins el text. Convindria incloure alguna referència dels llibres que has llistat dins el text. Endavant!--Medol (disc.) 09:33, 4 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He inclòs tres llibres diferents que fan referència a part de la història i models de la maraca. En breu els afegiré a la bibliografia.