Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (20)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (13)
  1. Llista d'articles bons (134)
  2. Llista d'articles de qualitat (629)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 20 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2015 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 972:
Avaluacions del 2014: 64
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 215
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Sistema solar[modifica | modifica el codi]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït de l'article de qualitat de la viquipèdia en anglès. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 22:17, 12 des 2014 (CET)

Aquest article és molt necessari i fa molt bona pinta. El problema que hi veig és respecte a les referències: hi ha una desena de paràgrafs sense referències i s'han de solventar alguns errors com els falta publicació que es veuen al final. Per altra banda, no sé si es podria escurçar una mica Descobriment i Exploració, tenint en compte que hi ha un article específic, però això entenc que és totalment opinable. Endavant però, que està molt bé.--Medol (disc.) 22:15, 23 gen 2015 (CET)

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Plantilla:Fet1Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)

Arts[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article m'ha portat força feina de traducció però ha valgut la pena. L'he traduït de l'espanyol i mancarien algunes faltes de traducció literals però la veritable feina ja està feta. Crec que amb els suggeriments que rebi aquí i amb la meva predisposició per treballar en el que em digueu ho puc aconseguir. Gràcies. Wiki-i-love-you.png Rauletemunoz Conversa afable? 03:05, 5 nov 2014 (CET)

Mmmm... trobo que hi ha molts paràgrafs sense referències; destaca, a més, que, malgrat que hi ha una secció de bibliografia, referenciada només hi ha el 'VVAA, La Catedral de Pamplona (Tom I)'. No ho acabo de veure clar.--Sorenike (disc.) 10:31, 5 nov 2014 (CET) Comentari Comentari: Nuvola apps kcmsystem.svg Treballant.
Bones! És un article enorme però l'he mirat per sobre i crec que ara mateix li falta molt per rebre alguna distinció (entre d'altres): té massa faltes d'ortografia i sintaxi, no utlitza les plantilles {{sfn}} o {{ref-llibre}}, falten enllaços interns... Salut! --Jey (disc.) 14:02, 5 nov 2014 (CET)
Ho aniré mirant a estones i deixaré el que trobi. Molta feina feta per la teva part!:
 • Reafirmo el tema de les {{sfn}} + {{ref-llibre}}. Fonamental per un article de qualitat (i molt pràctic).
 • Manquen enllaços interns al capítol de "persones enterrades".
 • El capítol "La catedral com arquetip", creus que cal? només té una frase i podria estar dins "façana"
 • Mira't aquesta revisió de llengua feta amb el Languagetool. Tot i no ser la llengua la meva especialitat, detecto girs propis d'haver fet servir un traductor i que s'haurien de polir: "enterrar als canonges en el sòl del claustre" (terra, no sòl), "però sí la va anar la més virulenta" (en lloc de "va ser" o "fou" la més virulenta..). He arreglat un parell, però cal una revisió acurada.
 • Si mires aquesta eina, trobaràs que hi ha molts enllaços externs (alguns dins les referències) que són erronis o inexistents.
 • (seguiré)--amador (disc.) 11:52, 19 nov 2014 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

Paritat del zero[modifica | modifica el codi]

Paritat del zero (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola! Aquest darrer mes he anat traduint l'article de la paritat del zero de la Viquipèdia anglesa, que és de qualitat. L'article és bastant complet; potser falta afegir-hi informació més "de casa" als apartats d'Educació i Contexts quotidians, però no sé on trobar-ne (ni sé si n'hi ha). Qualque suggerència?--Cparres (disc.) 20:43, 14 gen 2015 (CET)

Què vol dir "informació més de casa"? Podem trobar referències sobre la paritat del zero, però trobar reportatges que parlin d'aquest tema serà complicat. Estaria bé (vaja, és necessari) traduir les imatges que tenen text com File:FrobisherZeroParity.svg. Si no ho saps fer diga-ho i ja ho faré j mateix.--Arnaugir (discussió) 21:43, 14 gen 2015 (CET)
Ah! I felicitats per l'article! Tenia en ment fer-lo jo des de fa temps, però te m'has avançat. Genial!--Arnaugir (discussió) 21:43, 14 gen 2015 (CET)
Gràcies Arnaugir! Ja he traduït la imatge que m'has demanat. Amb "de casa" volia dir si es podria trobar, per exemple, informació sobre quan s'estudia la paritat del zero als llocs de parla catalana, sobre els coneixements dels alumnes d'aquests llocs, etc. Però tal com tu dius ho veig complicat.--Cparres (disc.) 23:49, 14 gen 2015 (CET)

@Cparres: Sóc absolutament profana en el tema i hi he fet una lectura molt en diagonal. Només voldria apuntar tres coses:

 • Hi ha alguns enllaços que cal desambiguar. N'he desambiguat alguns, però els altres no sé ben bé on haurien d'apuntar exactament.
 • A l'apartat de bibliografia hi ha plantilles i elements en vermell que s'haurien de traure.
 • A l'apartat de referències crec que hi ha alguns comentaris que caldria revisar (el 62, per exemple). A més, com que hi ha tant text, potser seria bona idea posar-ho en dues columnes en lloc de tres.

Res més, bona feina! --ESM (disc.) 22:39, 15 gen 2015 (CET)

Gràcies ESM! Ja he arreglat el que m'has dit, segurament m'he deixat qualque cosa més però un dia d'aquests que tengui més temps faré una revisió més a fons d'aquests tres punts.--Cparres (disc.) 00:46, 16 gen 2015 (CET)
Boníssima feina amb aquest article, és llegidor per als qui no són experts. T'animo a completar els vermells més importants i revisar-lo un darrer cop perquè pugui passar a votació. Potser estaria bé que se l'acabessin de mirar els usuaris matemàtics, faig ping a Ssola, SMP i Txebixev per si no han vist aquest article i volen acabar de millorar-lo.--barcelona (disc.) 13:09, 20 gen 2015 (CET)
Hola barcelona, gràcies per la confiança. Aquest és un article que no se m'hauria passat pel cap d'escriure. El 0 és parell, ja està. Entenc que potser algunes coses puguin ser útils i que mereixi un article ... però 57000 bytes?? Sincerament, em sembla allargat com un xiclet. Algunes explicacions elementals que hi ha tenen la seva gràcia, però jo treuria tot el contingut de "matemàtiques superiors", ja que la paritat del 0 no és un tema de matemàtiques superiors; és presumptuós. Potser estaria bé que hi hagués un article sobre la "numeralitat" del zero, que històricament ha tingut el seu què. I de fet, el zero té un article immerescudament breu :-( --Txebixev (disc.) 21:08, 21 gen 2015 (CET)
@Txebixev: Crec que seria exagerat treure tot el contingut de matemàtiques superiors. És cert que pot parèixer presumptuós, i a més també és cert que la paritat del zero no té un paper clau en cap dels contexts exposats, però crec que l'article es redueix exclusivament i de forma bastant adequada les conseqüències de la paritat del zero en cada un d'aquests contexts. A mi mai em passaria pel cap fer un article sobre la paritat de qualsevol nombre que no fos el zero (i potser l'u), però crec que el zero és un nombre prou peculiar, summament rellevant en informàtica i que per més inri la seva paritat es presta a confusió entre el públic general. Dit això, la notabilitat i la longitud de l'article serien debats apart, però si t'interessa ho podem debatre.--Cparres (disc.) 14:50, 22 gen 2015 (CET)

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Lagidium ahuacaense[modifica | modifica el codi]

Lagidium ahuacaense (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) —Leptictidium (digui, digui) 09:15, 23 gen 2015 (CET)

Estava continuant el projecte de crear un article per a cada espècie de mamífer vivent, anava pels xinxíl·lids quan de sobte he pensat… «Què dimonis, avui no només faràs un esborrany sinó un article bo!». L'article és una traducció adaptada de l'article bo equivalent en anglès. He canviat algunes cosetes lingüístiques i he dividit l'última secció en dues per reflectir l'organització que tenim aquí. Abans de presentar l'article a distinció, crearé els enllaços en vermell de la introducció. Moltes gràcies pel vostre temps i el vostre esforç de revisió. —Leptictidium (digui, digui) 09:15, 23 gen 2015 (CET)


Neutròfil[modifica | modifica el codi]

Neutròfil (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article parteix de la traducció en anglès i ha estat posteriorment ampliat amb text propi, és el més extens de totes les wikis. Tinc un problema amb la plantilla de la introducció, no se perquè no es veu desplegada.--Mbosch (会話) 12:24, 4 juny 2014 (CEST)

A primer cop d'ull sembla un article complet, ben estructurat i referenciat. Té alguns problemes lingüístics, com ara la puntuació (no s'hauria de separar subjecte i verb amb una coma, no s'hauria de posar una coma seguida de parèntesis sinó al revés, el subjecte i el verb han de concordar...). Potser pots utilitzar el LanguageTool per corregir-los, a mi em va molt bé: [1] Si tinc temps li faré una llegida més a fons. --Habicht (disc.) 15:16, 24 set 2014 (CEST)
He fet una repassada a la introducció, però no em sap greu si algú altre s'hi apunta.--Climent Sostres (disc.) 01:45, 12 nov 2014 (CET)
Hola, molt bona elecció d'article, trobo que és un tema molt interessant. Normalment, quan es vol obtenir un AdQ, es demana que es tradueixin les imatges en idiomes estrangers.—Leptictidium (digui, digui) 08:05, 12 nov 2014 (CET)
Hola! He fet un parell de millores amb el LanguageTool, però trobo que caldria millorar una mica la redacció en general, hi ha moltes construccions en passiva (calcs de l'anglès, em penso) que queden millor com a impersonals en català. Com a cirereta, quan apareixen diverses referències a una mateixa pàgina d'un mateix llibre, et recomano el que em van recomanar en el seu dia: la plantilla {{sfn}}. Jo ja he canviat la primera referència, a veure què et sembla. En general, em sembla un article molt interessant i necessari en qualsevol enciclopèdia. Continua així! --Álvaro (disc.) 13:49, 22 nov 2014 (CET)

Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)

D'entrada, en un primer cop d'ull, m'ha semblat un article cuidat, ben referenciat i amb un redactat molt clar. Felicitats. A veure si puc fer-li una llegida de dalt a baix.
Abans de mirar-lo amb profunditat, algunes cosetesː Les referències van abans que la bibliografia, la introducció pel meu gust és curta i hi ha una desambiguació per a fer.--Medol (disc.) 22:25, 12 juny 2014 (CEST)
Feta, la desambiguació.--Climent Sostres (disc.) 01:35, 13 nov 2014 (CET)
He mogut l'apartat de referències. Caldria fer dues columnes, però no ho sé fer.--Climent Sostres (disc.) 00:35, 14 nov 2014 (CET)
He arreglat lu de les columnes de la bibliografia. Convé arreglar un petit error perquè funcionin els enllaços de sfn. Al final de cada referència hi ha una secció ref= que s'ha d'eliminar. Aquest camp impedeix que funcionin els enllaços. Per a saber què vull dir pots clicar allà on diu "Vives, 1984" de les referències, on he tret aquest camp, i comprovaràs que és l'únic que funciona. Endavant, que mica en mica va millorant això.--Medol (disc.) 01:11, 14 nov 2014 (CET)
Medol: com pots veure, he ordenat alfabèticament la bibliografia, però no me'n surto amb la secció ref=. Si em poguéssis donar un cop de ma...--Climent Sostres (disc.) 01:07, 16 nov 2014 (CET)

He anat repassant tot l'article, i des del punt de vista d'algú que no té coneixements sobre la matèria, poso les recomanacions que he anat pensant per ordre:

 • Com en Medol crec que la introducció es podria ampliar.
He ampliat la introducció resumint els diversos apartats de l'article.--Climent Sostres (disc.) 02:15, 16 nov 2014 (CET)
 • A la introducció també: "Té hàbitats terrestres i nocturns." es pot considerar nocturn un hàbitat? No ho sé, però no ho havia sentit mai.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 01:44, 13 nov 2014 (CET)
 • De morfologia a distribució ho he trobat tot perfecte, la fotografia de la larva també està molt bé i el mapa de distribució de la salamandra als Països Catalans és excel·lent.
 • A hàbitat: "Espècie d'hàbits terrestres i típicament forestal, als Països Catalans es presenta gairebé sempre per sobre dels 500 mm de precipitació anual" la part remarcada no l'acabo d'entendre. Es refereix a zones amb una pluviometria determinada? A la resta d'hàbitat tot bé.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:33, 13 nov 2014 (CET)
 • Ecologia, reproducció i dieta tot molt bé.
 • A depredadors l'enllaç intern del depredador "Turó" redirigeix a l'elevació de terreny.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:36, 13 nov 2014 (CET)
 • A sistemes de defensa "...exhibint els seus colors i les glàndula paròtide", suposo que és un error del sistema d'inserir enllaços.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:47, 13 nov 2014 (CET)
 • La bibliografia té una part separada en dues columnes i una altra part que no, és per algun motiu en concret?
He mirat de resoldre això de les columnes, però si algú sap fer-ho millor, endavant.--Climent Sostres (disc.) 23:58, 13 nov 2014 (CET)

I això és tot. Crec que arreglant aquests petits detalls és un article excel·lent que es mereix la distinció de qualitat. Salut, --Auledas (disc.) 12:17, 4 oct 2014 (CEST)

Li he fet una ullada ràpida. Em sembla un article molt bo en general. He fet algun canvi mínim. Si se solucionen els comentaris anteriors, crec que es podria posar a votació. --Habicht (disc.) 14:58, 13 oct 2014 (CEST)
Les referències van després dels signes de puntuació, no abans. N'he corregit alguns.--Climent Sostres (disc.) 01:38, 13 nov 2014 (CET)
Fet Fet!--Climent Sostres (disc.) 23:56, 15 nov 2014 (CET)
 • Ja he arreglat totes les referències, ara ja estan bé.--Medol (disc.) 16:59, 11 gen 2015 (CET)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Edward Sheriff Curtis[modifica | modifica el codi]

Edward Sheriff Curtis (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

La pensada de demanar l'avaluació em va venir quan vaig veure, entre les wikis consultades sobre el tema, que l'article italià tenia la qualificació d'article de qualitat i trobo que podia ser més complet, amb una estructura més lògica i que facilités més trobar les informacions, i amb una redacció menys literària i més enciclopèdica. D'altra banda, l'anglesa (que no té la qualificació) la trobo massa extensa. Tampoc me n'agrada que, seguint un estil que veig molt en la wiki-en, fa un apartat de "crítiques" que està fet des d'un punt de vista massa actual i de correcció política, oblidant el context del tema tractat - de l'obra de Curtis i la seva època en aquest cas. En la redacció del meu article he mirat que compensar aquests aspectes.

D'altra banda, també la demano perquè estic segur que les crítiques i suggeriments que pugui rebre em serviran per millorar els meus treballs en futur.

Vaig escriure l'article a rel de la lectura del número de la revista Sàpiens al qual faig referència a la bibliografia de l'article, i que em va fer conéixer l'obra de Curtis. Posteriorment vaig fer recerques a internet i a les wikis (anglès, castellà, francès i italià). Per a la redacció de l'article m'he basat sobre tot en l'esmentat article de Sàpiens i els materials de la pàgina web de la Northwestern University Library, i també de les wikis anglesa i italiana.--Fredericg (disc.) 17:46, 9 des 2014 (CET)

Bones! m'alegro que t'hagis animat a presentar-lo. Li he fet alguns retocs espero que et semblin bé. Algunes recomanacions generals:
 • Si la versió anglesa és més llarga hauries de valorar si tota la informació que no inclous es pot obviar. Jo penso que cal incloure qualsevol informació mitjanament rellevant, per exemple la que apareix en la línia temporal, encara que pot estar més integrada.
 • Caldria traduir les "notes"
 • Caldria homogeneïtzar l'ús de cursives i cometes (cometes baixes) per obres en angles, noms, localitzacions...
 • En general et recomano consultar articles similars que s'han fet sobre el tema. Deportació dels indis dels Estats Units, Assimilació cultural dels amerindis dels Estats Units... Sense tenir-ne coneixement em semblen molt complets i potser et poden ajudar.

Salut! --Jey (disc.) 20:55, 10 des 2014 (CET)

Gràcies per les observacions. De moment he traduït les notes, ja m'aniré posant amb la resta. Gràcies també per la millora de les referències, aquestes plantilles no les domino... --Fredericg (disc.) 04:04, 12 des 2014 (CET)
He revisat el tema de les cometes, amb el següent criteri: he utilitzat cursives per paraules estrangeres (que no siguin noms propis), pels títols de les obres i per paraules o expressions "posades en dubte", fent la funció d'un (sic) -per exemple: la dansa del sol considerada un "crim religiós".

També he fet una primera revisió del contingut de l'article anglès i de la línia de temps, com suggereixes. Així, he incorporat la referència a les col·leccions de materials de Curtis. Per la resta no he considerat que hi hagi més informació rellevant, especialment en el context català. Així, per exemple, els detalls sobre com Clara i les seves filles vivien a Seattle després de la separació considero que no tenen interès ja que es refereixen a les vides d'elles i poden tenir un interès local, però no en relació a Edward que és qui, com a catalans, ens pot interessar per l'abast de l'obra que va realitzar. De totes maneres, faré una segona llegida.--Fredericg (disc.) 17:16, 12 des 2014 (CET)


Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Star Wars episodi III: La venjança dels Sith[modifica | modifica el codi]

Star Wars episodi III: La venjança dels Sith (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Última pel·lícula (pel moment) de la saga. Ha estat traduït de l'anglès.--Mbosch (会話) 15:11, 12 maig 2014 (CEST)

Hola de nou! Tornem a la càrrega :-) T'escric els meus comentaris:
 • He passat el LanguageTool. A més, he fet alguns canvis gramaticals i mecanogràfics menors
 • Alternança entre ordre/orde jedi, caldria unificar. Però atenció amb les modificacions massives: «l'ordre secreta 66» ja està bé
 • Alternança entre Grievous/Grevous/Grievos, caldria unificar també
 • A les referències, cal catalanitzar les dates, en algun cas, o posar-les en format DD-MM-AAAA, en d'altres
 • També a les referències, la plantilla {{harvard citation no brackets}} no existeix. Caldria considerar crear-la o canviar-la per {{sfn}} o per alguna altra de Categoria:Plantilles de referències
 • Es podrien buscar referències noves per aquelles on consta "enllaç no actiu"?
Bona feina! --Álvaro (disc.) 19:14, 22 nov 2014 (CET)

La guerra de les galàxies[modifica | modifica el codi]

La guerra de les galàxies (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït del castellà. És un dels més extensos de tota la viquipèdia. El deixaré en avaluació un període bastant llarg, dono per fet que la llargada farà que sigui més difícil que la gent es pari a llegir-lo. Traduiré les referències i crearé articles.--Mbosch (会話) 20:20, 30 nov 2013 (CET)

Hola! He llegit l'article (quin tros d'article!), i he trobat alguna coseta:
 • No tinc clar si "jedi" hauria d'anar amb majúscula inicial; de fet, en molts punts es parla de "La venjança dels Sith".
 • Ja es va parlar sobre el tema, no és nom propi i per tant va amb minúscules no obstant a les pel·lícules ho han ficat amb majúscules.
 • On es va parlar del tema? Jo diria que el que diuen les pel·lícules va a missa.– Leptictidium (digui, digui) 15:10, 23 abr 2014 (CEST)
 • Hauria de ser "Ordre Jedi" o bé "Orde Jedi"? No m'ha quedat clar mirant el diccionari...
 • A mi em sona millor Ordre, s'hauria de mirar les pel·lícules i trobar el moment exacte que ho diuen.
  • Jo diria "orde", perquè és com un orde monàstic. Com a referència, a la viqui en castellà parlen de "la orden jedi", i si fossin un ordre crec que seria "orden" en masculí.--Pere prlpz (disc.) 17:24, 22 abr 2014 (CEST)
 • Crec que "nord americà" hauria de ser "nord-americà".
 • Mirant pel google és nord-americà.
 • L'apartat "Univers expedit" hauria de ser "Univers expandit", no?
 • Sep, és una errata.
 • Falten alguns planetes, suposo que és impossible posar-los tots, però crec que estaria bé Dagobah hi fos; és el planeta on s'exilia Yoda, i on Luke fa el seu entrenament com a Jedi.
 • Suposo que aquest és un dels importants, però per això ja hi ha l'article sobre els planetes, això és només una mostra.
 • Hem de parlar d'"androides" de "droides"? En el text s'hi van alternant.
 • No estic segur que droide és correcte, diria que no, així que fora.
 • Si a la pel·lícula diuen "droide", doncs "droide". De fet, droid tampoc no és correcte en anglès, és un terme inventat per en George Lucas.
 • Algunes cosetes lingüístiques:
 • S'hauria de vigilar l'ús de "a" en els objectes directes de verbs transitius: "entrenar *a Anakin", "netejant *a R2-D2", "contracten *al contrabandista", etc.
 • Intentaré tenir-ho present.
 • La frase "Moments després, arriba Palpatine per salvar el seu nou deixeble, atorgant per a això braços i cames mecàniques, una armadura de color negre, i una màscara perquè pogués respirar" no l'acabo d'entendre. Potser s'entendria millor "atorgant-li"?
 • Sí, canviat.
 • Sobre l'estil de redacció: hi ha alguna cosa que no em quadra a "[...]impregna l'univers i tot el que hi ha en ell".
 • Potser millor: impregna tot l'univers i tot el que hi ha en ell? Potser es pot eliminar la segona part, és redundant si agafa tot l'univers també agafa totes les coses i éssers que hi ha.
 • Sobre l'univers expandit: recordo haver jugat a uns videojocs de LucasArts: "X-Wing", "TIE Fighter" i "Rebel Assault". Potser valdria la pena de fer-hi menció. Hi ha documentació i referències a la wiki anglesa.
Pel demés, trobo que és un article molt complet. Felicitats! --Álvaro (disc.) 14:30, 4 des 2013 (CET)

No havia vist tots aquests missatges, ho fico aquí que sinó és un embolic.

 • Es va comentar en una altre avaluació (no ho recordo on, i òbviament que es parlés no vol dir que s'hagi de fer així). La paraula no és nom propi però va en majúscula en el títol perquè els noms de les pel·lícules en anglès fiquen totes les paraules amb la primera majúscula i a vegades es tradueix igual, la normativa no la conec. Com per exemple: ca/en.
 • Ja canvio el terme Orde.--Mbosch (会話) 15:30, 12 maig 2014 (CEST)
 • @Mbosch: Fa un moment he fusionat l'article BBY dins La Guerra de les Galàxies amb el corresponent CN. Només que ho sàpigues, fes-ne el que consideris oportú.--Medol (disc.) 17:37, 17 jul 2014 (CEST)
Hola! Què fem amb aquesta proposta que porta més de sis mesos sense canvis? S'arxiva o es presenta l'article? —Leptictidium (digui, digui) 09:17, 23 gen 2015 (CET)

Castells[modifica | modifica el codi]

Casteller (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Jo no tinc cap mèrit per a aquest article. Només l'he descobert recentment, quan he fet l'article Castells a la viqui neerlandesa i trobo que l'article català mereix una distinció. Des de la darrere avaluació el 2008, s'ha moltíssim millorat. Demés, com un castell, ara sembla l'obra col·lectiva de molts i trobo que és de qualitat.--Flamenc (disc.) 21:27, 27 nov 2014 (CET)

Faig ping a alguns usuaris que podrien estar interessats en ajudar, aquest ens l'hem de mirar amb afecte :D @JordiGran, Baggio, Joanrovira24, Pcm, Ignasipuig: Gràcies!! --Jey (disc.) 13:51, 28 nov 2014 (CET)
D'entrada veig que té un problema amb les referències: massa poques, la majoria en línia, alguns enllaços trencats i la bibliografia infrautilitzada o sobrera. Li cal millorar. --Jey (disc.) 16:33, 22 des 2014 (CET)
Pel meu gust falten referències de llibres. I els llibres de la bibliografia que no s'han utilitzat, o sigui que no tenen referències, convindria treure'ls.--Medol (disc.) 15:59, 11 gen 2015 (CET)

Esports[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Música[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Història[modifica | modifica el codi]

Història d'Andorra[modifica | modifica el codi]

Història d'Andorra (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que l'article Història d'Andorra rebés el títol d'article de qualitat, perquè considero que el que hi havia abans del que he estat fent era massa general, poc aprofunditzat i perquè m'agradaria que la versió en català tingués el distintiu de qualitat. La informació de tot l'article l'he treta de diferents llibres relacionats amb història d'Andorra, de portals especialitzats i de pàgines del Govern o del Consell General d'Andorra. És important que es revisi tot abans que rebi el qualificatiu de qualitat. Estic obert a tota mena de proposició i canvis.--Boigandorra (disc.) 15:16, 25 gen 2015 (CET)

Vejam... No sóc un entès en història d'Andorra, és evident que hi ha moltíssima feina feta en aquest article, de fet, hi ha molta informació, en la meva opinió massa i tot i, a més, en alguns casos m'atreviria a dir que s'hauria de reformular el seu ordre (un exemple és en la secció de reformes al segle XIX, sobre les escoles, que s'explica el que passa a l'època, però després en el següent paràgraf apareixen referències del segle XX i de Ban Ki-Mon) o fins i tot reduir la quantitat d'informació que no fa una referència explícita a Andorra i que no sigui necessari en l'article per entendre'l (per exemple explicar què és el franquisme [quan s'esten parlant de les relacions amb aquest règim, es pot posar obviament un "vegeu també: franquisme"] o explicar tot el procés de Kosovo o la guerra de Iugoslàvia, i l'explicació de la posició d'Andorra entre França i Espanya l'he trobada massa enrevessada).
Hi ha altres apartats que no els hi trobo sentit en aquest article, per exemple la qüestió del SIDA: que se li dedica un apartat sencer quan podria ser esmentat de passada o en un altre apartat més general sobre normatives o quelcom similar. També hi ha un apartat sobre la família d'Areny-Plandolit, crec que d'aquest informació se'n podria fer un article, i deixar més lliure l'article general d'història, on es parli de les reformes (que més enllà de les escoles, no he vist la resta [o no les he sabut veure]) i es parli de la importància d'aquesta família.
D'altra banda, hi ha referències sense format, podrien posar-se molts més enllaços blaus. A la secció "De la Reformeta al Procés Constituent" hi ha plantilles de cal citació, caldria referenciar aquests paràgrafs. S'hauria de fer una revisió de la redacció i, a més, trobo que alguns paràgrafs són massa llargs (alguns molt, com el darrer que explicar les conseqüències de la guerra de successió a Andorra), farragosos i, personalment, tanta lletra junta fa el text avorrit de llegir, més encara si sumem el factor que hi ha molt poques imatges tot i que és un article molt extens. Per tant, s'hauria de fer més paràgrafs, per espaiar una mica el text i fer-lo més còmode.--Sorenike (disc.) 17:45, 25 gen 2015 (CET)

Jo no tinc tan clar que hi sobri text, tot i que encara no m'he llegit l'article sencer. Ara bé, a mi el primer que em crida l'atenció són els paràgrafs en cursiva. Si són cites textuals són excessives i no les veig justificades, perquè són cites de llibres i el mateix es pot dir amb unes altres paraules sense copiar res. Un cas diferent són les cites moderades de discursos i documents històrics, que si són útils poden ser admissibles.--Pere prlpz (disc.) 19:59, 25 gen 2015 (CET)


Temple egipci[modifica | modifica el codi]

Temple egipci (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat en anglès (d'on prové la traducció al castellà, que és considerada també AdQ en aquest idioma). Revisat i corregides les possibles errades de contingut. --MALLUS (disc.) 20:41, 28 des 2014 (CET)

mirant estructura, no entenc per què la descripció dels rituals religiosos està tan separada de les funcions generals, ídem amb personal. --barcelona (disc.) 17:20, 1 gen 2015 (CET)
Hola, jo tampoc entenc ben bé què vols dir, però si et refereixes a què tot el tema religiós va separat, "trossejat", per mi és una qüestió de criteris i gustos, de totes maneres, estem parlant dels temples en general i en diferents èpoques. No hi veig pegues en aquest sentit, sincerament, no sé fins a quin punt coneixes el tema, ja sé que has col·laborat en temes egipcis així que suposo que alguna cosa en deus saber, però miro d'explicar-ho d'una manera que s'entengui per si ho desconeixes o no ho coneixes prou: diria que s'assemblen molt més als monestirs medievals que a una església o una catedral, si ho comparo amb elements més "propers" a nosaltres. Els temples egipcis tenien altres papers destacats a part de ser un centre religiós, en alguns dels temples hi havia immensos graners que servien de magatzem per a grans àrees, per exemple (el de Luxor n'és un), també servien de centres administratius (sobretot els commemoratius, pots trobar alguna explicació més detallada si busques en els articles relacionats amb la primera vaga), un altre exemple: dins del complex de Medinet Habu (tothom es pensa que era només un temple) hi havia un dels palaus del faraó, i possiblement també l'harem o part dels edificis dedicats a l'harem, dins del Ramesseum es parla de la Casa de la vida, on es copiaven tota mena de textos (s'han trobat diverses còpies de la història de Sinuhé, per exemple - i també tenia graners i altres "seccions" no religioses, etc, etc. Pel que fa als ritus religiosos, pensa que política i religió anaven força lligades (i sovint enfrontades), molts dels rituals també tenien un paper polític... Bé, m'hi podria passar hores, però crec que no cal. La llàstima és que encara ens manquen molts articles i se n'han d'ampliar molts. Per mi potser caldria reforçar un pèl l'explicació del paper dels temples dedicats als faraons, especialment durant l'Imperi Nou, però només és una opinió. --Luna92 (disc.) 11:28, 5 gen 2015 (CET)

Solimà I el Magnífic[modifica | modifica el codi]

Solimà I el Magnífic (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Us presento una nova traducció de la versió anglesa que ja és AQ. Va ser substancialment ampliat per Peer el 2009.
Tasques pendents:

Gràcies! --Jey (disc.) 02:03, 5 nov 2014 (CET)

mentre s'avalua i es creen els vermells esmentats: no entenc que els ancestres estiguin després de llegat i separat dels apartats de la família--barcelona (disc.) 08:18, 12 nov 2014 (CET) Fet Fet! --Jey (disc.) 00:56, 13 nov 2014 (CET)

A banda de que canviaria les cometes baixes, que això és a gust de cadascú suposo, he corregit el topònim d'Erzurum. Suposo que es referia a la regió d'aquesta ciutat. En termes generals ho he vist bé. Molt bé!--Sorenike (disc.) 22:30, 11 des 2014 (CET)


Papa Eusebi[modifica | modifica el codi]

Papa Eusebi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre). Presento l'article d'Eusebi a avaluació, és el trenta-primer bisbe/papa de Roma. El seu pontificat és curt, de quatre mesos, i, en termes generals, dels papes anteriors al Concili de Nicea la informació no és gaire extensa. He extret la informació d'obres com el Liber Pontificalis (una versió traduïda, crítica i comentada) o la Catholic Encyclopedia (a Wikisource), però també d'alguna obra més moderna, i altres que he emprat per complementar alguna informació no estrictament biogràfica, però que ocorre durant el seu pontificat. Com vaig esmentar en el cas del papa Lli, el problema és saber si aquest papa en qualitat de sant és venerat només a l'Església catòlica, o si també ho és a la protestant, ortodoxa, etc.--Sorenike (disc.) 02:37, 20 jul 2014 (CEST)

Molt bé, et faig algun suggeriment;

 • Pel que fa al format de les referències, em sembla que valdria la pena fer una secció de bibliografia amb els dos o tres llibres més utilitzats, indicant la pàgina amb la plantilla sfn.
 • Potser convindria contextualitzar breument el papa al moment històric que va viure.
 • Quan parles de l'epitafi, no acabo d'entendre què hi diu a l'epitafi i quina és la informació que se n'extreu.
 • Et suggereixo algunes referències per si vols utilitzar-les, tu mateix:

--Medol (disc.) 09:35, 31 jul 2014 (CEST)

Hola Medol! Sento no haver contestat fins ara. He contextualitzat al papa amb l'ajuda d'una referència de l'article de la persecució de Dioclecià, i he anat ampliant i reordenant una mica la informació. Encara em falta mirar la darrera referència que em vas posar del Metropolitan, i d'altra banda vull mirar bibliografia que he fet servir per a altres papes. Per cert, gràcies per les referències!--Sorenike (disc.) 01:06, 7 oct 2014 (CEST)

Deixo aquest missatge per avisar que m'he tornat a posar en marxa amb aquest article, després d'haver-lo deixat penjat, de moment consultaré més bibliografia, però per la qüestió del curt pontificat, possiblement no serà gaire més llarg. Després revisaré redacció i la resta de qüestions formals.--Sorenike (disc.) 22:20, 2 des 2014 (CET)


Història del periodisme[modifica | modifica el codi]

Història del periodisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Em va sorprendre molt no trobar cap bon article sobre la història de periodisme en cap idioma, i per això em vaig decidir a fer-ne un. Doncs això, si voleu, ajudeu-me a millorar l'article. Gràcies!

Pendent d'una lectura a fons, però quant a l'estructuració del contingut: trobo que el periodisme no són solament notícies tal qual, trobo a faltar seccions o més espai de reportatges, periodisme de gènere etc. Falta molta part del segle XX, un salt massa brusc de la introducció de la ràdio a Internet (on són les guerres mundials?). Falten mitjans de referència que han marcat la història global. Em manca també una explicació sobre el model de negoci i la relació amb la política o les grans corporacions multimèdia. Seria desitjable, si és possible, alguna secció sobre el periodisme a casa nostra. --barcelona (disc.) 17:12, 1 feb 2014 (CET)
Trobo que es tracta molt superficialment la història del periodisme, un tema sobre el qual se n'ha escrit molta literatura. A part del que ha comentat Barcelona, el subtítol "Crisi del periodisme" és molt discutible: a més de ser una secció molt escueta, ens trobem ara mateix en la crisi d'una certa indústria periodística (opinió). No tenim prou perspectiva per dir-ne que actualment estem vivint una "crisi del periodisme". --Davidpar (disc.) 12:33, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies pels vostres comentaris. Completaré el concepte amb més informació sobre les guerres, el model de negoci, la relació amb la política i ampliaré l'apartat de la ràdio i la televisió. Sobre el periodisme a casa nostra no hi posaré gaire cosa, perquè més endavant en vull fer un altre article sobre això. Sobre la crisi del periodisme, opino que només cal fer un google per a veure'n la rellevància, o pensar en els anys que fa que els jutjats s'avancen als periodistes per a denunciar els delictes o en els milers de periodistes que des del 1997 es queden sense feina anualment. En qualsevol cas, i esperant que et sembli millor, ho he canviat per crisi de la indústrica periodística, i ho justifico amb això de Ramón Lobo. Com ho veus? --Medol (disc.) 15:05, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies. Bona feina i bona recerca bibliogràfica. --Davidpar (disc.) 23:04, 8 feb 2014 (CET)
En una lectura superficial, observo que hi ha molts enllaços vermells pendents de fer (entre d'altres, la Història de la ràdio). Jo començaria per aquí. --MALLUS (disc.) 14:31, 11 feb 2014 (CET) Fet Fet!--Medol (disc.) 10:04, 1 juny 2014 (CEST)

No sóc expert en el tema, però jo crec que s'explica d'una manera entenedora, encara que sí que és veritat que a la part de fotoperiodisme hi ha molts enllaços en vermell.--Mikicat 19:41, 16 nov 2014 (CET)


Lletres[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És un article de qualitat en anglès, castellà i portuguès, entre altres. Crec que la traducció és del castellà; la va fer en Manlleus el 2009. Darrerament ha passat per algunes correccions d'alguns editors ja que el redactat tenia parts encara mal traduïdes. He revisat el redactat, he canviat l'estructura ja que la castellana seguia un patró diferent de l'anglesa i crec que amb un criteri discutible. També he revisat bastants enllaços, etc. Està millor però l'article és llarg i per tant, segur que encara hi ha detalls per polir.--Peer (disc.) 14:06, 19 abr 2014 (CEST)

Hola Peer, com et vaig prometre, avaluo! Vaig deixant comentaris numerats i algunes coses les canvio directament a l'article, reverteix directament les que no comparteixis
 1. canvio la introducció: malgrat que l'obra és superconeguda no es pot fer un spoiler al primer paràgraf, ha d'anar a l'argument
 2. caldria unificar entre aquest article i els altres de l'autor: first folio, primer foli, folio? Hi apareix de tot
 3. si algú més fa una repassada lingüística es podran polir els detalls de males traduccions anteriors i frases que no sonen bé
 4. hi ha una frase (amb ref, ho sé), que diu " Anteriorment, l'amor no solia ser vist com un element digne d'una tragèdia" que trobo molt discutible, no es podria posar com a cita d'un crític o canviar-la perquè sigui menys contundent?
 5. l'article té massa vermells per un futur adq, apart dels de la introducció (que es podrien treure) que per convenció han d'estar tots en blau, trobo que estaria bé anar fent els articles relacionats
 6. el terme star-crossed sembla sorgir justament de l'obra, potser caldria explicar-ho--barcelona (disc.) 17:19, 19 abr 2014 (CEST)
M'ho miro. Gràcies. I, sí, hi ha molts vermells. N'he revisat uns quants, però ... encara hi ha molts vermells.--Peer (disc.) 23:59, 6 maig 2014 (CEST)
He fet alguns canvis, ens enllaços externs estaven trencats. Peer, barcelona es podria utilitzar la {{llibre}}? --Jey (disc.) 13:59, 17 oct 2014 (CEST)
endavant!--barcelona (disc.) 12:13, 18 oct 2014 (CEST)
Hola! He fet algun retoc sense saber que estava en avaluació. Espero no haver xafat la feina de ningú... Algun suggeriment:
 1. La majoria d'enllaços vermells es podrien treure, com han fet a la versió portuguesa. A no ser que per norma calgui que tots els noms propis tinguin enllaç. De molts dels antics se sap poc més que el nom o no són gaire rellevants. Un cop trets veuríem si en canvi potser hi ha algunes poques paraules interessants que es podrien enllaçar i ara passen desapercebudes.
 2. La introducció és molt llarga.
  1. Al segon paràgraf per exemple no cal explicar tota la història de les fonts, que té un apartat propi. Acabant en Mateo Bandello, per exemple, seria suficient, no?
  2. Al tercer paràgraf, que comença amb "Durant la major part del segle XX, els crítics tendiren a menysprear-la..." i fins a "Aquesta obsessió mai no havia estat tan bellament descrita." tampoc no sembla prou general per a una introducció. No es pot passar a alguna secció? Pantera Rosa · (disc.) 12:17, 1 nov 2014 (CET)

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)
 • Aniria bé millorar la bibliografia. M'explico. No es tracta de fer una llista de llibres, sinó de fer-los servir per a donar credibilitat al text, incloent referències dins el text. Convindria incloure alguna referència dels llibres que has llistat dins el text. Endavant!--Medol (disc.) 09:33, 4 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He inclòs tres llibres diferents que fan referència a part de la història i models de la maraca. En breu els afegiré a la bibliografia.