Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (32)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (10)
  1. Llista d'articles bons (133)
  2. Llista d'articles de qualitat (606)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, amb els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar-los com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles que tot seguit es llisten, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 32 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2014 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 943:
Avaluacions del 2014: 36
Avaluacions del 2013: 90
Avaluacions del 2012: 73
Avaluacions del 2011: 168
Avaluacions del 2010: 145
Avaluacions del 2009: 216
Avaluacions del 2008: 167
Avaluacions del 2007: 25
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Sírius[modifica | modifica el codi]

Sírius (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït dels articles de qualitat de la viquipèdia en anglès i castellà. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 15:46, 17 març 2014 (CET)

 • Hi manca una llegida amb calma. Per exemple, el títol "observació històrica" és una bona traducció del castellà, "observación histórica", però no té res a veure amb l'original anglès, "Observational history". S'hauria de traduir més aviat com "Història de la seva observació". Fet Fet!--Manlleus (disc.) 11:30, 9 juny 2014 (CEST) Amb una llegida amb calma, tenint en compte la versió anglesa per solucionar dubtes, segur que serà un bon AdQ.--Medol (disc.) 20:37, 17 març 2014 (CET)
 • D'acord amb en Medol. A més, hi ha desambiguacions per arreglar (suggereixo que t'instal·lis el detector de desambiguacions).--Pere prlpz (disc.) 17:07, 22 abr 2014 (CEST) Fet Fet! Merci per lo de les desambiguacions. No coneixia l'eina.--Manlleus (disc.) 11:41, 9 juny 2014 (CEST)
Checklist:

Revisió ortogràfica
Majúscules
Imatges
Traduir imatges
Introducció més clara
Eina d'ortografia (wikicheck)
Missions espacials en cursiva
Pronunciació en infotaula
Desambiguacions (detector) Fet Fet!
Referències (ordre dates, traducció dates)
Articles: Smithsonian Astrophysical Observatory (en:Smithsonian Astrophysical Observatory) Fet Fet!, Agrippa de Nettesheim (en:Heinrich Cornelius Agrippa) Fet Fet!
Repassar altres idiomes
Afegir seccions que falten d'altres idiomes --Manlleus (disc.) 21:49, 22 maig 2014 (CEST)


Arts[modifica | modifica el codi]

Josep Tapiró i Baró[modifica | modifica el codi]

Josep Tapiró i Baró (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article sobre aquest aquarel·lista africanista originari de Reus del que recentment s'han fet dues exposicions antològiques per commemorar el centenari de la seva mort. --amador (disc.) 16:58, 28 juny 2014 (CEST)

 • Està molt bé, però considero que convé millorar la introducció. Hi trobo a faltar un paràgraf amb els moviments on s'ha situat i quelcom similar al segon paràgraf de l'estil, que em sembla que resumeix bé les seves etapes pictòriques. Per altra banda, veig que les obres de les dues primeres etapes es mostren en un format diferent de les de l'etapa del Marroc. Em sembla que seria millor unificar la manera de presentar-les. Finalment, trobo a faltar alguna referència en la descripció de les pintures de l'etapa de Tànger. Va, que ja ho tens això.--Medol (disc.) 18:34, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: L'entradeta, arreglada. Les referències de l'etapa Tànger són úniques i estan a la capçalera de la secció (concretament la n. 44). La resposta al format de les fotos de la primera etapa, està inclosa en la resposta anterior, ja que d'aquestes imatges no tinc descripció "referenciable" (perquè no estaven a l'exposició i, per tant, no estaven al dossier). Posar-les en format taula em va semblar que faria més lleig perquè els hi mancaria descripció. Si creus que és millor i esperem millors temps per obtenir una descripció, ho canvio.--amador (disc.) 20:41, 14 jul 2014 (CEST)
@Amadalvarez: Bé, l'entradeta. No sé què dir-te pel que fa a les obres, entenc que no és una decisió tant senzilla com pensava.--Medol (disc.) 10:07, 21 jul 2014 (CEST)

William-Adolphe Bouguereau[modifica | modifica el codi]

William-Adolphe Bouguereau (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És de qualitat a la viquipèdia en portuguès, d'on l'he traduït. Té abundosa bibliografia i referències.--Carles (enraonem) 07:36, 3 maig 2014 (CEST)

Bona feina. En un primer cop d'ull, hi ha alguns redactats que podrien millorar. També, les obres d'art han d'anar en cursiva. He fet algun canvi però n'hi ha més que cal modificar.--Peer (disc.) 23:35, 6 maig 2014 (CEST)
Gràcies, Peer per mirar-t'ho. Tens raó, encara hi vaig fent rellegides i repassades, és un text molt llarg i a les traduccions sempre peco de massa literalitat, miraré de millorar les construccions estranyes!.--Carles (enraonem) 13:55, 7 maig 2014 (CEST)
Li he donat una ullada, té molt bona pinta. He fet algunes petites edicions, res d'importància. Hi ha una coseta on no estic massa d'acord, que és la seva adscripció a la infotaula al realisme, jo posaria més aviat l'academicisme, com bé diu a l'article. Hi ha una frase que no entenc: amb les nimfes inhumanes de Bouguereau els homes hi podien fantasejar tranquil·lament i educada en plens Salons. La resta bé, un gran treball.--Canaan (disc.) 18:09, 5 ago 2014 (CEST)
Moltes gràcies Canaan. He canviat el realisme per l'academicisme a la infotaula, estic d'acord amb tu. Sobre la frase, és gramaticalment correcta, tot i que potser no s'entén massa. Un altre intent: els homes podien fantasejar amb les nimfes inhumanes de Bouguereau, de forma tranquil·la i educada, en plens Salons., potser així millor?.--Carles (enraonem) 23:22, 5 ago 2014 (CEST)
Millor així; ja m'imaginava que seria tranquil·la i educadament, però el ment se sol posar a l'última. Salutacions.--Canaan (disc.) 20:38, 6 ago 2014 (CEST)
Hola! En català, el "-ment" es posa a la primera, no a l'última (tot i que el Carles té raó quan diu que la frase, tot i ser gramaticalment correcta, potser es pot reescriure perquè sigui més fàcil d'entendre).— Leptictidium (digui, digui) 09:33, 20 set 2014 (CEST)

Llibre de Kells[modifica | modifica el codi]

Llibre de Kells (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo l'avaluació de l'article Llibre de Kells, per ésser un manuscrit dels més brillants de l'Edat Mitjana, considerat peça principal del cristianisme cèltic. Ha estat realitzat dintre del viquiproyecte Unió Europea i és en la seva major part una traducció de la viquipèdia en castellà, amb aportacions de la viquipèdia anglesa, en ambdues hi és com Article destacat, també en la (basc), (francès), (italià), (noruec), (portuguès) i (rus). Espero després de les vostres repassades que també el podrem tindre aquí com AQ. Gràcies --MarisaLR (disc.) 15:48, 1 feb 2014 (CET)

Frases malsonants, probablement per la traducció:

 • El Llibre de Kells deu el seu nom a l'abadia de Kells, situada a Kells ...
Fet Fet! El nom del Llibre procedeix de l'abadia de Kells, situada en el comtat de Meath...--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
 • ...les incursions vikingues va acabar tornant l'illa de Iona massa perillosa,...
Fet Fet! A causa de l'augment dels atacs vikingues, els monjos van deixar l'illa de Iona i es van dirigir cap a Kells ...--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
 • ... a propòsit de la posada al punt d'un primmirat dispositiu d'aspiració que permetia mostrar i fotografiar les pàgines sense haver de tocar-les,..
...a propòsit de la posada a punt d'un delicat dispositiu d'aspiració que permetia mostrar i fotografiar les pàgines sense haver de tocar-les...Fet Fet!--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)

Altres punts:

 • de qui és la cita «la peça d'il·luminació més complexa mai realitzada [...] Ha hagut d'exigir moltes setmanes, potser mesos, d'un gran treball per al cos i la vista» ?
La frase completa és: Segons Claude Médiavilla, especialista en cal·ligrafia, el monograma de l'Encarnació seria probablement: «la peça d'il·luminació més complexa mai realitzada [...] Ha hagut d'exigir moltes setmanes, potser mesos, d'un gran treball per al cos i la vista»--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
Disculpa, quan he arribat al final de la frase, m'he oblidat d'on venia.--amador (disc.) 13:11, 2 feb 2014 (CET)
 • Podries esmentar a l'entradeta o a la infotaula quants folis té ?
Fet Fet! Posat a la infotaula i tota l'explicació a la secció de Descripció. --MarisaLR (disc.) 11:35, 2 feb 2014 (CET)

Bona feina !. --amador (disc.) 09:09, 2 feb 2014 (CET)

He afegit la seva inscripció en la Memòria del Món per la UNESCO, i vaig a veuré ara si trobo el nombre de folis. --MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET) Gràcies de nou por tota la teves correccions.--MarisaLR (disc.) 11:35, 2 feb 2014 (CET)

M'agrada molt l'article. Toco coses de redacció i deixo comentaris:

 • s'indica que la hipòtesi del doble origen Iona-Kells és la més acceptada, per què? Jo no puc assentar càtedra, encara que si és veritat que també veig que s'ha acceptat com la més probable, precisament per les dates i per la comunitat de monjos que primer van estar a Iona i van haver de sortir cap a Kells, és possible doncs que ho comencessin a Iona i l'ho acabessin a Kells. Hi ha dues referències explicant això. Crec que ja són suficients de moment fins nous estudis publicats. --MarisaLR (disc.) 23:03, 2 feb 2014 (CET)
 • jo posaria la secció de descripció la primera: és més lògic dir què és una cosa i després on es troba, reproduccions etc. Per tant suggereixo: descripció, utilitat, història, reproduccions i una darrera secció anomenada "llegat" (com en altres obres d'art) on figurés això de l'art contemporani Fet Fet! --MarisaLR (disc.) 22:43, 2 feb 2014 (CET)
 • si és possible, ampliaria el llegat: de l'edad mitjana a l'època de Joyce a qui ha influït? Essent un llibre tan famós ha de tenir una tradició cultural més àmplia Segurament va deure influir en altres manuscrits o en obres posteriors, però la veritat és que no trobo res. Ho sento.--MarisaLR (disc.) 23:13, 2 feb 2014 (CET)
 • no entenc la relació entre Kells i el Finnegans, podries ampliar-ho una mica? Fet Fet! el que he pogut Eco és força difícil de resumir.--MarisaLR (disc.) 22:43, 2 feb 2014 (CET)
 • Dels vermells de l'article, demanaria de crear "animàlia" com a motiu ornamental, cabdal per a entendre molts articles--barcelona (disc.) 19:42, 2 feb 2014 (CET)Fet Fet!--MarisaLR (disc.) 17:54, 6 feb 2014 (CET)
Intentaré fer "animalística" (és com se diu). Moltes gràcies per les teves correccions lingüístiques i per tots els teus suggeriments. --MarisaLR (disc.) 23:13, 2 feb 2014 (CET)

La Mare de Déu del rosari amb l'Infant[modifica | modifica el codi]

La Mare de Déu del rosari amb l'Infant (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo aquesta pintura de Bartolomé Esteban Murillo a avaluació amb la idea de presentar-ho per a AB. He tractat de posar tot el que he trobat sobre seu i les referències oportunes. Espero les vostres opinions. Moltes gràcies.--MarisaLR (disc.) 23:43, 30 gen 2014 (CET)

 • frase estranya: "Maria representada, dreta, quasi com una adolescent es troba en posició asseguda sobre un banc". Dreta o asseguda ?. per què "com una adolescent", perquè està dreta ?.
Hahaha]!! ja sabia jo que aquesta paraula estava malament, que algú me la retrauria... Canviada per: Maria representada molt jove quasi com una adolescent es troba en posició estàtica asseguda... Millor? --MarisaLR (disc.) 12:30, 2 feb 2014 (CET) Fet Fet!
Que passa, poses paranys per veure si ens llegim els articles amb prou atenció ?.--amador (disc.) 13:07, 2 feb 2014 (CET)
 • A part d'això, t'he fet alguns petits canvis. Senzill, però molt correcte. Salut !--amador (disc.) 12:12, 2 feb 2014 (CET)
Gràcies. --MarisaLR (disc.) 12:30, 2 feb 2014 (CET)
Estic fent una repassada. Revisa el que canvio perquè de vegades la neurona lingüística (una de les tres que faig servir) pot malinterpretar alguna frase. Ara desconnecto a mig revisar, però tinc dubtes si el títol ha de ser el de "Verge". En català sol ser "Mare de Deu".--Peer (disc.) 17:18, 3 feb 2014 (CET)
 • Jo vaig tenir aquest mateix dubte així que vaig cercar i vaig veure que en teníem alguna amb el títol Verge de..., em va semblar que per aquesta obra, potser era millor posar-li Verge que Mare de Déu, perquè tingués una major similitud amb el nom original, ja que no he trobat en cap lloc el nom d'aquesta pintura en català. T'ho deixo al teu gust. Gràcies per les revisions. --MarisaLR (disc.) 17:58, 3 feb 2014 (CET)
He fet una consulta a l'Enric. A veure que en diu.--Peer (disc.) 19:44, 3 feb 2014 (CET)
A l'espera de l'Enric, mira si el que he fet s'enten com tu voldries. I el títol: es tradueix (Verge) o s'adapta (Mare de Deu). I si és tradueix, cal anar barrejant verges i maresdedeu en el redactat? Bé, el criteri espero que serveixi per aquest article i per tota la família de verges i maresdedeu. Si sabeu d'algun altre sil·lustrat que pugui opinar, benvinguda l'opinió. Jo ho peguntaré també en el món que hi ha més enllà de la viquipèdia.--Peer (disc.) 09:15, 4 feb 2014 (CET)
Ja hi ha resposta de l'Enric:
Primer, quan he llegit el títol del quadre m'ha sobtat perquè no el tenia present. Normalment les vírgenes del Rosario en català són marededéus del Roser, però en aquest cas hi surt un rosari molt evident, per tant és un element descriptiu. Com a títol més satisfactori, jo en diria La Mare de Déu del rosari amb l'Infant (fent un "matxembrat" entre La Mare de Déu de les roques i La Mare de Déu i l'Infant amb santa Anna, per exemple). --Enric (--Peer (disc.) 09:54, 4 feb 2014 (CET))
 • D'acord amb el títol propost per l'Enric: Mare de Déu del rosari amb l'Infant, com també crec que és més acceptable en aquest cas «rosari» que «roser». (Consultat per la meva part per altres fonts externes). Fas tu el canvi del títol? Moltes gràcies a tots dos. --MarisaLR (disc.) 10:29, 4 feb 2014 (CET)
Ja he fet el canvi de títol... i de títol d'avaluació. Ja no m'enrecordava. Deu ni do! Per mi, el dono per bo; un article ben fet, bon equilibiri entre redactat, imatges, referències... made in M-LR®. Marisa, mira si et semblen bé els canvis! A l'article sobre la Mare de Déu del Roser hi ha informació que ajuda a aclarir tota la qüestió del nom.--Peer (disc.) 12:13, 4 feb 2014 (CET)
 • Tot perfecte! M'he mirat l'article Mare de Déu del Roser i en arribar a una frase d'invocació del final, quasi em salten les llàgrimes doncs m'ha recordat que era una de les frases que acostumava a dir la meva àvia. Quines coses! Moltes gràcies l'article ha quedat «chupiguay» →barreja de les llengues que vulguis--MarisaLR (disc.) 15:11, 4 feb 2014 (CET)

Dona i ocell[modifica | modifica el codi]

Dona i ocell (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article fet en col·laboració amb @ESM: i amb tota la documentació trobada al respecte a la Fundació Joan Miró. És una obra que entra a la selectivitat d'aquest any i volem tenir-la preparada.--Kippelboy (disc.) 09:36, 22 des 2013 (CET)

Bon tema i bàsic per a la sele! I m'alegra que surtin més candidats a adq per equips :)
 • Hi ha barreja de temps verbals, a mi m'agraden però crec que es va convenir no barrejar el perifràstic amb el perfet simpleFet Fet!
 • Les seccions d'història necessiten més fil conductor, hi ha massa salt de terra mar i aire a esbòs i d'aquest a l'espai, per exempleFet Fet!
 • Primer dieu que no es van fer més escultures perquè Miró estava delicat i a l'apartat de treballs posteriors sembla que sigui decisió municipal, aclariu-ho.
No queda clar a la bibliografia. A veure si la @ESM: ho pot aclarir amb la Fundació.
@Kippelboy: @Barcelona: Jo crec que va ser la conjunció dels dos factors: Miró era molt gran i els últims anys de la seva vida es va dedicar principalment a dibuixar, no a planificar més obres. Aquest fet, unit a la seva mort poc després d'inaugurar l'obra, va portar a l'ajuntament a deixar estar la idea d'incorporar més escultures al parc (perquè també seria contradictori que fossin d'algú altre). Si un cas, ja afino el redactat.Fet Fet!
 • Per què és un homenatge a Gaudí? Pel trencadís, clar, però poseu-ho explícit (surt després a elements però jo ho diria al redactat anterior, on per cert podríeu posar connectors entre frases perquè quedi menys telegràfic)Fet Fet!
 • Etimologia? Serà títol o nom, no? No indica l'etimonologia (o no ho entenc)Fet Fet!
 • L'apartat d'anàlisi d'una obra no pot ocupar menys que el context constructiu, amb la mateixa informació podeu redactar-ho de manera més extensa i entenedora (és el que buscaran a més a més els estudiants)Fet Fet!

--barcelona (disc.) 22:32, 25 des 2013 (CET)

@ESM: Com ho veus...li podries dedicar una mica de temps? A mi això em costa sempre més.--Kippelboy (disc.) 06:53, 18 gen 2014 (CET)
@Barcelona:: Què més manca? :-)--Kippelboy (disc.) 06:53, 18 gen 2014 (CET)
explicacions... Per què un ocell? per què aquests colors són mironians? A quin estil pertany i per què? Quines crítiques hi ha hagut sobre l'obra? etc--barcelona (disc.) 11:05, 18 gen 2014 (CET)Fet Fet!--Kippelboy (disc.) 05:44, 20 ago 2014 (CEST)
@ESM: això ho pots fer tu? A mi se m'escapa més enllà del recull de premsa :S--Kippelboy (disc.) 11:13, 18 gen 2014 (CET)
Un petit detall, crec que s'haurien d'enllaçar les referències a la premsa amb l'hemeroteca en línia. Com a mínim en el cas de la vanguardia s'hauria de poder fer fàcilment. Salut! --Jey (disc.) 13:34, 27 gen 2014 (CET)
Un altre suggeriment, les referències bibliogràfiques haurien de posar-s'hi en cadascuna la pàgina que fa referència al text, no solament el llibre en general. Si algú vol comprovar-ho és molt difícil de trobar d'on s'ha tret el text, llevat que es llegeixi el llibre sencer... I si la bibliografia no ha estat consultada per fer l'article no hauria de posar-s'hi. --MarisaLR (disc.) 18:50, 1 feb 2014 (CET)

Per terra, mar i aire

Pel que es veu, això que Dona i ocell és un dels projectes que en Porcioles va encarregar a Joan Miró per donar la benvinguda a Barcelona a aquells que hi arribaven per diferents medis resulta ser una mena de llegenda urbana. Dona i ocell va ser un encàrrec posterior, ja en temps democràtics, en el marc de la reurbanització del parc de l'escorxador i absolutament desvinculat del projecte de triple benvinguda a Barcelona.

El problema és que l'equip de conservadores m'han dit que no hi ha (ara per ara) fonts publicades que donin suport a aquest argument, tot i que probablement a partir de l'abril de 2014 en poguem disposar perquè es publicarà un catàleg d'expo que tractarà el tema. Ho comunico aquí perquè suposa un canvi important en l'article i contradiu pràcticament totes les fonts de què es disposa, però espero que se'm pugui fer certa confiança, ja que hem estat treballant aquest article en el marc del Viquiprojecte:Miró i des de la Fundació estan vetllant per a que realment quedi un article bo i ajustat a la realitat, desmentint equívocs que s'han anat perpetuant al llarg dels anys. --ESM (disc.) 13:03, 15 feb 2014 (CET)

  • És un bon raonament el que has exposat, potser s'hauria de copiar i pegar tot això a l'avaluació de l'article i... proposar l'espera de l'avaluació fins quan s'hagi pogut endreçar el contingut. No crec gaire prudent que havent-hi aquest conflicte de referències i possibles canvis se segueixi amb l'avaluació. És només un suggeriment. Copio i enganxo jo mateixa això a l'avaluació. --MarisaLR (disc.) 13:58, 15 feb 2014 (CET)
Recupero aquest article que tenia penjat. Disculpeu el meu silenci. Aplicaré els canvis comentats i en breu us torno a contactar. Doneu-me uns pocs dies.--Kippelboy (disc.) 07:27, 19 ago 2014 (CEST)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

ROT13[modifica | modifica el codi]

ROT13 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació aquest article de criptografia, traducció de la versió anglesa, on l'article és de qualitat. --Habicht (disc.) 17:04, 2 set 2014 (CEST)


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Llagostera[modifica | modifica el codi]

Llagostera (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Fa temps que vaig començar a fer retocs a l'article, fins que em vaig animar a completar-lo i ara vull que m'ajudeu a millorar-lo per a presentar-lo a votació. Gràcies per avançat!--Medol (disc.) 19:36, 1 ago 2014 (CEST)

Fa molt bona pinta, Medol. Per començar, t'he demanat referències a unes quantes seccions que no en tenen cap. Pau Cabot · Discussió 20:51, 1 ago 2014 (CEST)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Neutròfil[modifica | modifica el codi]

Neutròfil (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article parteix de la traducció en anglès i ha estat posteriorment ampliat amb text propi, és el més extens de totes les wikis. Tinc un problema amb la plantilla de la introducció, no se perquè no es veu desplegada.--Mbosch (会話) 12:24, 4 juny 2014 (CEST)


Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)

D'entrada, en un primer cop d'ull, m'ha semblat un article cuidat, ben referenciat i amb un redactat molt clar. Felicitats. A veure si puc fer-li una llegida de dalt a baix.
Abans de mirar-lo amb profunditat, algunes cosetesː Les referències van abans que la bibliografia, la introducció pel meu gust és curta i hi ha una desambiguació per a fer.--Medol (disc.) 22:25, 12 juny 2014 (CEST)

Moviment antitabac al Tercer Reich[modifica | modifica el codi]

Moviment antitabac al Tercer Reich (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Pos aquest article en avaluació, que és una traducció directa de la Viquipèdia anglesa (on hi és de qualitat). No dubteu en dir-me si hi trobau a faltar res.--Cparres (disc.) 15:14, 14 ago 2014 (CEST)

hola Cparres, un tema força interessant, article atípic :) Comento cosetes
 • No pot ser que un candidat adq tingui plantilles de manteniment o vermells a la introducció
 • jo faria canvis en l'estructura de les seccions
  • després d'antecedents, tota la part de "causes"(millor que motius), on posaria el que hi ha ara i també investigació i associació amb el racisme, ja que la recerca sobre el càncer o el mite sobre la raça superior eren motius per endegar la campanya
  • a continuació les seccions de mesures i efectivitat tal qual i per últim el "després de" --barcelona (disc.) 16:27, 19 ago 2014 (CEST)
@Barcelona: Moltes gràcies per l'aportació, ja he canviat l'estructura de l'article. Estic d'acord que a la versió anglesa la forma de l'article és una mica estranya; ara crec que és més lògica i entenedora. Respecte a les plantilles de manteniment, no sé què trobau exactament que li falta a la introducció, podríeu detallar-ho?--Cparres (disc.) 21:08, 19 ago 2014 (CEST)
dic que hi ha una plantilla de millorar la introducció, resol la demana o parla amb l'usuari que la va posar i treu-la, no es pot votar com a adq un article que dugui una plantilla--barcelona (disc.) 12:28, 23 ago 2014 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Mitologia nòrdica[modifica | modifica el codi]

Mitologia nòrdica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He posat aquest article en avaluació (és el primer que proposo) després d'haver-lo millorat amb la traducció danesa (és el millor article de totes les wikis), afegint el que ja hi havia en català no repetit i algunes coses de l'article anglès. A més he escrit algunes parts especialment per a l'article de llibres de text universitaris, així que crec que ara mateix és el més complet de totes les wikis. Tot i això no estic convençut que compleixi els requisits (ortografia, gramàtica...), així que ho deixo en mans dels savis i espero poder millorar-lo per a poder proposar-lo com article de qualitat. Cercaparaules (disc.) 09:09, 18 feb 2014 (CET)

Molt complet. He fet algunes edicions sobre el format i el redactat (he trobat unes quantes faltes per descuit, segurament hi ha més). Si és possible i pots crear els articles de la introducció i els principals millor que millor (tot i que no és un requisit indispensable pel distintiu).--Mbosch (会話) 13:30, 18 feb 2014 (CET)
Gràcies! Doncs m'hi posaré a redactar els articles que manquen començant pels que indiques, també els de la infotaula i a veure si puc anar completant els que quedin.Cercaparaules (disc.) 14:45, 18 feb 2014 (CET)

He començat la lectura i trobo alguns paràgrafs massa feixucs, si et sembla bé re-redactaré fragments sencers. M'ho poso de deures i deixaré comentaris quan vagi fent, dóna'm si us plau marge de temps que ara no puc, ok? Mentrestant pots anar omplint els vermells demanats. Un article clau!--barcelona (disc.) 11:07, 19 feb 2014 (CET)

Genial Barcelona, moltes gràcies! Jo ja m'hi he posat una estona aquest matí i he omplert alguns buits creant algun article, he enllaçat alguns articles que ja hi eren però amb títols diferents i he repolit alguns paràgrafs i re-redactat alguns fragments sencers, però és cert que l'hi falta una redacció millor en general i també hi ha alguns errors gramaticals petits, però d'aquells tan petits que s'acumulen perquè em van passar per alt (comes gratuïtes, algun accent, subordinades i coordinades on no toca...) entre la traducció, fusionar amb l'article que ja hi havia, etcètera... Seguiré creant articles nous pels espais en vermell i deixaré doncs el redactat per no trepitjar-nos la feina ;) Compte, també, que he vist que a l'article previ que hi havia en català hi ha força faltes ortogràfiques! Cercaparaules (disc.) 11:40, 19 feb 2014 (CET)
Té molt bona pinta. Sé que és un pal però caldria per servir la plantilla {{sfn}} per les referències i la {{ref-llibre}} per la bibliografia. La que no s'utilizi per referenciar es pot eliminar o posar en un apartat de "Bibliografia adicional". Agrairia també alguna referència en línia, si no és demanar molt :). Salut!--Jey (disc.) 12:14, 21 feb 2014 (CET)
Hola Jey! Doncs la veritat la utilització de plantilles no la domino, però m'hi posaré a veure si aprenc i si no demano ajuda :) Apunto lo de la "bibliografia addicional". El tema de les referències en línia, per desgràcia per molt que he buscat en català no hi ha res (més enllà d'algun bloc molt esporàdic amb informació minsa), però faré per posar més referències en altres idiomes i endreçar-les. Cercaparaules (disc.) 11:38, 22 feb 2014 (CET)
@Cercaparaules: Si miràs aquesta modificació veuràs un cas pràctic de com utilitzar les plantilles de referències. Si vols il·lustrar-te a bastament, mira't Viquipèdia:Guia per referenciar. Salut !.--amador (disc.) 21:14, 20 jul 2014 (CEST)

He canviat bastant trossos extensos del teu text, mira-te'l per si en alguna ocasió he tergiversat el que volies dir (desfés el que calgui sense problemes). Encara li convindria una repassada per eliminar repeticions i frases massa feixugues. Passo a comentar cosetes que he trobat:

 • Al primer apartat, això d'Homes del Nord en majúscula em sembla poc precís, de quins pobles es parla exactament? És un terme usat per la historiografia? De moment he posat pobles del nord a l'espera d'alguna referència o aclariment
 • No sé per què uses víking en masculí i no en femení quan acompanya a un nom femení. He fet els canvis, si és una convenció perdona per la ignorància i reverteix. Revisa de totes maneres que tots els adjectius siguin coherents.
 • Intenta no usar la primera persona del plural (trobem, conservem...), fa poc enciclopèdic. Penso que les he corregit totes
 • Les edda? Les eddes? Les eddas? Hi ha canvis, no sé si el terme està ja acceptat, si us plau, unifica grafies
 • T'animo de nou a crear tots els vermells que puguis, és un tema molt interessant del qual ens manca informació bàsica
 • L'apartat de "reconstrucció històrica" no respon al seu títol, parla més aviat de funcions dels mites. Si pots, elimina repeticions
 • Potser canviaria el títol de la secció cosmologia, ja que inclou més coses apart de la descripció del món
 • Tradueix la genealogia de la secció "mites de déus", és un apartat molt important en un panteó (crec que el Lepti et pot ajudar amb la imatge)
 • Insisteixes que el dualisme potser no és nòrdic sinó cristià però tots els exemples que surten són clarament dualistes, per tant no posaria tantes vegades aquesta possible no dualitat primigènia. Potser el que vols dir de vegades és que no era maniqueista, ja que l'oposició bé-mal no forma part de les tres oposicions essencials (mira el paràgraf que he reescrit del tot en aquesta part a veure si m'explico)
 • No he entès del tot la part de la creació i el paper masculí-femení, apart que ningunejaren les dones en la tradició posterior, ho podries tornar a escriure? (primer paràgraf secció creació, he començat canviant la primera frase però després m'he perdut des d'"encara que el poder...")
 • Quan comences a explicar l'origen del món, l'arbre i els mites del sol i la lluna, sembla un llistat de divinitats, caldria una redacció més unificada. Sé que els enllaços permetran explicar com cal cada història, però es pot millorar aquesta part en un potencial adq
 • Molt curiós que pensessin que el sol no donava llum, no ho sabia!
 • Els tres tipus de criatures sobrenaturals es poden relacionar amb la trifuncionalitat indoeuropea de Georges Dumézil? sembla que ho insinues però aquest paràgraf no s'entén del tot (des de "l'ordre social que caracteritza la mitologia...."
 • Freia apareix amb moltes formes diferents, quina és la correcta?
 • La secció mite i ritual la veig més aviat com a "religió nòrdica" no? La part de sacrificis s'ha d'ordenar, apareix al principi i després com a subsecció
 • La secció de difusió crec que es pot suprimir, afegint la informació nova a les seccions anteriors, especialment les introductòries (com el tema de la classe social), ja que la resta és molt redundant
 • Cites la influència sobre el Senyor dels Anells, algú podria fer la secció corresponent... ;)
 • La plantilla de navegació final té un format una mica estrany, amb parts grises massa amples, potser es pot aprofitar l'avaluació per arreglar-la (posa si no el text de la segona columna centrat al cantó esquerre i amb menys text)--barcelona (disc.) 19:56, 22 feb 2014 (CET)
Perfecte Barcelona! Molta feina i molt ben feta, genial! Així a primera vista i per sobre els canvis que veig estan genial, però ara mateix no puc contestar-te amb detall ni posar'm-hi detenidament. En un dia o dos et contesto punt per punt tot el que has posat i hem poso amb tot el que comentes. Endavant las atxes (mai millor dit)!Cercaparaules (disc.) 14:09, 23 feb 2014 (CET)

Passo a contestar totes les qüestions que has proposat i avui m'hi poso, aniré posant "fets" a tots els punts que has comentat a mesura que els tingui (tingues en compte que del meu puny i lletra hi ha ben poc, el que hi ha a l'article és bàsicament l'article vell + el danès):

 • El terme Homes del Nord ve de l'anglès Northmen a través de les llengües nòrdiques. Els escandinaus en el seu origen no s'anomenaven a si mateixos "Víkings", apel·latiu proposat pels saxos a través del substantiu nòrdic víkingr. A si mateixos es deien Homes del Nord, és a dir, nòrdics o, en català més arcaic, norrens, terme que per desgràcia quasi ja no es fa servir. També feien servir l'apel·latiu Danesos (Dane), inclús, en primer terme, pels pobles escandinaus noruecs o suecs, que en un principi no tenien una clara idea de pertànyer a un poble diferenciat. Ells sabien a quina tribu pertanyien i hi havien desenes. Es pot substituir sense problemes per pobles del nord, nòrdics o norrens, potser així és més correcte, sí, així que perfecte.
 • En català no ho sé, en anglès, que és la llengua en què llegeixo els textos nòrdics, no hi ha diferenciació però perquè no tenen distinció de gènere (moltes vegades penso en anglès i a vegades em juga males passades). En una llengua llatina és probable que sí que sigui més correcte l'apel·latiu femení, així que ho miraré per arreglar-ho.
 • Unifico grafies. En principi són les Eddes o la Edda si es refereix a una (Edda no està clar que significa, el més probable és que signifiqui "besàvia").
 • Canvio el títol de reconstrucció històrica + miraré repeticions i elimino les que vegi.
 • La secció de cosmologia és bastant "desastrosa", és pràcticament el que hi havia en l'article antic, però personalment no m'agrada gens, potser el reescriuré sencer, més ordenat i entenedor, sobretot per qui no sàpiga res de mites nòrdics.
 • El del dualisme i maniqueisme és un tema complexe. Els mites nòrdics que han perviscut són sota la forma islandesa, que no té res a veure amb la forma germànica continental (per exemple el Wodan germànic continental era el déu de la Cacera Salvatge i alhora un déu de la fertilitat i un xaman, atribucions que amb el contacte amb els déus originaris d'Escandinàvia muta i aglutina molts altres déus en el seu haver, perdent la W i transformant-se en Odin, que a més no és el mateix que l'Odin islandès cristià, que esta en molts casos evemeritzat). A part d'això, no són dualistes ni maniqueistes en el seu conjunt com cap religió pagana pre-cristiana. Casos i exemples hi han molts: Loki ajuda a l'ordre dels déus uns cops i altres no, Odin igual però més retorçat, Hyrrokin, Mímir o Skadi son gegants familiars o ajudants dels déus (el mateix Odin i els seus germans Vili i Vé són gegants, tot i que no queda clar), Thor és un déu que afavoreix l'ordre però, almenys en la seva forma última islandesa, és força "estúpid" i còmic, molts cops amoral, com qualsevol altre déu, etcètera. No existeix un dualisme femení/masculí per exemple (Freia i Odin tenen atribucions similars, però és que són déus de diferents panteons aglutinats en un únic panteó i a més originalment eren "matrimoni", però els cristians van marginar Freia i van inventar a Frigg, un aspecte matronal i submís de Freia, ja que Freia és "massa salvatge i amoral" pels cristians medievals, amb infidelitats, incest...). Tampoc existeix un dualisme ordre/caos tot i que en la seva última forma cristiana d'Snorri s'apunta a aquesta idea, el cas paradigmàtic és Loki: Loki posa a prova l'ordre dels déus perquè sense ell i la seva acció el món no es regeneraria. Així, en lloc d'una dualitat immutable ordre/caos, el paganisme nòrdic, com el cèltic o el bàltic, és cíclic, regeneratiu. Balder per exemple mor perquè l'error dels déus és fer-lo immutable, perfecte, bell i immortal, la idea de la mort de Balder i l'inici del Ragnarok és que res és immutable, tot ha de fluir en els cicles, d'aquí l'acció de Loki enganyant al déu cec perquè dispari a Loki: És una acció que des de la perspectiva escatològica cristiana medieval és "negativa", però per un pagà és perfectament comprensible. Igualment el pensament pagà no és: Loki va fer bé (o va fer malament). Seria més o menys "està malament però és necessari" però sense fatalisme, el pensament pagà precristià és força inabastable, és difícil d'expressar. Intentaré arreglar aquesta part perquè quedi més entenedor, precisant els termes i amb exemples, a veure com ho faig.
 • El mateix amb el tema femení/masculí. S'ha de diferenciar també entre l'última forma islandesa cristianitzada i el mite anterior. De fet els mites anteriors, especialment a les tribus germàniques continentals, eren matriarcals, amb figures com Frau Hulda i eren les sacerdotesses les que dirigien la religió, com indica Tàcit a Histories o Drus Germànic, de forma més o menys velada (ja sabem com eren els romans respecte als "bàrbars"). Reescriuré aquesta part amb notes de llibres concrets.
 • Sobre l'origen del món el mateix, miraré que es pot fer.
 • El tema de la trifuncionalitat podria estar relacionat, la qüestió és que l'arqueologia i els historiadors actuals han desmuntat punt per punt les teories de Dumézil, així com les d'Eliade respecte a la funció dels sacerdots i el mite/màgia i d'altres teòrics d'abans dels anys 90 e inclús 2000. Les societats precristianes eren molt més complexes del que s'havia pensat fins ara. Tot això s'hauria de precisar i donar les diferents hipòtesis. Normalment les idees i teories dels historiadors mostren més el seu pensament i la seva època que la realitat de la qual parlen, especialment quan no hi ha gairebé res on agafar-se com l'Edat del Ferro, ja no parlem del megalitisme o l'Edat del Bronze.
 • Segons em va comentar n'Enric: "Els noms de les divinitats de les cultures més properes sempre s'han catalanitzat (cas de la mitologia grega i llatina, per exemple), mentre que pel que fa a les cultures amb què tradicionalment hem tingut menys contacte hi ha moltes vacil·lacions. Per això els déus de la mitologia egípcia, per exemple, s'escriuen de diverses maneres, tot i que la major part ens vénen a través de la tradició grega, i no els coneixem pas amb el nom originari egipci. En la mitologia de les cultures precolombines, moltes vegades els déus ens han vingut segons la transcripció espanyola, i no és fins ara que s'estan expandint les formes originàries a través de les convencions del nàhuatl o del quítxua, per exemple. En el cas que ens ocupa, el nom germànic "original" també és una convenció, ja que els pobles on es van originar aquestes mitologies no disposaven de tradició escrita i tot es transmetia oralment; fins i tot l'alfabet rúnic és posterior, d'època medieval. El protogermànic mateix és una convenció "moderna", amb grafies preses dels diferents llenguatges germànics (ð de l'islandès, ö de l'alemany o el suec, etc.). Anant al gra, jo posaria els noms dels déus més coneguts segons com han anat sortint en la tradició catalana, a través del llatí i les llengües neollatines (Odin, Thor, Freia), tot indicant també la forma "originària" germànica dins l'article, i els poc o gens documentats tal com surtin més sovint en la bibliografia internacional, segurament en la forma germànica reconstruïda."

Així que s'hauria de mantenir la grafia catalanitzada per les més conegudes i per les menys la internacional. Em posaré a unificar.

 • Aquí sí que no canviaria res, perquè haig de fer l'article pròpiament dit de religió nòrdica, que seria el principal. No sé si és correcte que portin el mateix títol. Si ho és, ho canvio, cap problema.
 • Arreglo la secció de difusió i la taula dels mites.
 • Sobre el Senyor dels Anells, hi ha el que hi havia a l'article vell. Jo no podria fer-ho, ja que vaig llegir la novel·la fa quasi 20 anys i no sóc cap expert. Potser algú altre més ficat podria.

Molta, molta feina, però aniré fent!! Vaig actualitzant per aquí.Cercaparaules (disc.) 10:36, 3 març 2014 (CET)


Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Els jocs de la fam[modifica | modifica el codi]

Els jocs de la fam (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento a avaluació l'article sobre Els jocs de la fam, ampliat amb la usuària Barcelona fruit de la traducció de can EN (on és AdQ) i d'una ampliació a partir de la bibliografia pròpia. Una comparació amb la versió inicial permet copsar l'abast de l'ampliació ;-) --Davidpar (disc.) 12:30, 24 ago 2014 (CEST)


Star Wars episodi III: La venjança dels Sith[modifica | modifica el codi]

Star Wars episodi III: La venjança dels Sith (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Última pel·lícula (pel moment) de la saga. Ha estat traduït de l'anglès.--Mbosch (会話) 15:11, 12 maig 2014 (CEST)


La guerra de les galàxies[modifica | modifica el codi]

La guerra de les galàxies (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït del castellà. És un dels més extensos de tota la viquipèdia. El deixaré en avaluació un període bastant llarg, dono per fet que la llargada farà que sigui més difícil que la gent es pari a llegir-lo. Traduiré les referències i crearé articles.--Mbosch (会話) 20:20, 30 nov 2013 (CET)

Hola! He llegit l'article (quin tros d'article!), i he trobat alguna coseta:
 • No tinc clar si "jedi" hauria d'anar amb majúscula inicial; de fet, en molts punts es parla de "La venjança dels Sith".
 • Ja es va parlar sobre el tema, no és nom propi i per tant va amb minúscules no obstant a les pel·lícules ho han ficat amb majúscules.
 • On es va parlar del tema? Jo diria que el que diuen les pel·lícules va a missa.– Leptictidium (digui, digui) 15:10, 23 abr 2014 (CEST)
 • Hauria de ser "Ordre Jedi" o bé "Orde Jedi"? No m'ha quedat clar mirant el diccionari...
 • A mi em sona millor Ordre, s'hauria de mirar les pel·lícules i trobar el moment exacte que ho diuen.
  • Jo diria "orde", perquè és com un orde monàstic. Com a referència, a la viqui en castellà parlen de "la orden jedi", i si fossin un ordre crec que seria "orden" en masculí.--Pere prlpz (disc.) 17:24, 22 abr 2014 (CEST)
 • Crec que "nord americà" hauria de ser "nord-americà".
 • Mirant pel google és nord-americà.
 • L'apartat "Univers expedit" hauria de ser "Univers expandit", no?
 • Sep, és una errata.
 • Falten alguns planetes, suposo que és impossible posar-los tots, però crec que estaria bé Dagobah hi fos; és el planeta on s'exilia Yoda, i on Luke fa el seu entrenament com a Jedi.
 • Suposo que aquest és un dels importants, però per això ja hi ha l'article sobre els planetes, això és només una mostra.
 • Hem de parlar d'"androides" de "droides"? En el text s'hi van alternant.
 • No estic segur que droide és correcte, diria que no, així que fora.
 • Si a la pel·lícula diuen "droide", doncs "droide". De fet, droid tampoc no és correcte en anglès, és un terme inventat per en George Lucas.
 • Algunes cosetes lingüístiques:
 • S'hauria de vigilar l'ús de "a" en els objectes directes de verbs transitius: "entrenar *a Anakin", "netejant *a R2-D2", "contracten *al contrabandista", etc.
 • Intentaré tenir-ho present.
 • La frase "Moments després, arriba Palpatine per salvar el seu nou deixeble, atorgant per a això braços i cames mecàniques, una armadura de color negre, i una màscara perquè pogués respirar" no l'acabo d'entendre. Potser s'entendria millor "atorgant-li"?
 • Sí, canviat.
 • Sobre l'estil de redacció: hi ha alguna cosa que no em quadra a "[...]impregna l'univers i tot el que hi ha en ell".
 • Potser millor: impregna tot l'univers i tot el que hi ha en ell? Potser es pot eliminar la segona part, és redundant si agafa tot l'univers també agafa totes les coses i éssers que hi ha.
 • Sobre l'univers expandit: recordo haver jugat a uns videojocs de LucasArts: "X-Wing", "TIE Fighter" i "Rebel Assault". Potser valdria la pena de fer-hi menció. Hi ha documentació i referències a la wiki anglesa.
Pel demés, trobo que és un article molt complet. Felicitats! --Álvaro (disc.) 14:30, 4 des 2013 (CET)

No havia vist tots aquests missatges, ho fico aquí que sinó és un embolic.

 • Es va comentar en una altre avaluació (no ho recordo on, i òbviament que es parlés no vol dir que s'hagi de fer així). La paraula no és nom propi però va en majúscula en el títol perquè els noms de les pel·lícules en anglès fiquen totes les paraules amb la primera majúscula i a vegades es tradueix igual, la normativa no la conec. Com per exemple: ca/en.
 • Ja canvio el terme Orde.--Mbosch (会話) 15:30, 12 maig 2014 (CEST)
 • @Mbosch: Fa un moment he fusionat l'article BBY dins La Guerra de les Galàxies amb el corresponent CN. Només que ho sàpigues, fes-ne el que consideris oportú.--Medol (disc.) 17:37, 17 jul 2014 (CEST)

Marrecs de Salt[modifica | modifica el codi]

Marrecs de Salt (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que s'avalués aquest article per dos motius: Com ja he dit força cops (inclosa la meva pàgina d'usuari), pertanyo a la colla i podriem dir que hi tinc un conflicte d'interessos. Això explica el meu motivador principal i que vulgui que algú extern hi faci una ullada. Un altre motiu és que sovint he fet servir aquest article com a excusa per a endinsar-me en el món de l'edició a la viquipèdia. Portar-lo cap a un procés d'avaluació em permetrà experimentar per primera vegada aquesta experiència. Jordi Gran (disc.) 18:14, 28 juny 2014 (CEST)

Coses que jo milloraria:
 • Com ja vaig comentar a Discussió:Marrecs de Salt, eliminaria la secció de sortides a l'exterior. No fa falta ser exhaustiu i crec que basta citar-ne les més importants. Per forçar que hi siguin totes, algunes sortides s'han de referenciar amb fonts que no són gaire fiables com [1]. Crec que no fa falta. Ens convé un article menys exhaustiu i amb millors fonts que no un article súperexhaustiu en què s'hagi de tirar de fonts pròpies o dubtoses.
 • També, com vaig dir allà mateix, crec que no fa falta posar la llista de presidents. A tot estirar, posaria la dels caps de colla. La llista de presidents no ha rebut cobertura per part de terceres fonts i per això, en alguns casos, s'ha hagut de referenciar amb fonts pròpies.
@Paucabot: Del primer president no n'he trobat cap ref externa. De l'actual he preferit enllaçar el web de la colla però evidentment hi ha articles que en parlen. Els enllaço? Els altres tenen ref i a la pàgina de discussió semblava que hi havia una tendència a conservar la secció, presidents inclosos. Jordi Gran (disc.) 21:02, 28 juny 2014 (CEST)
Jo crec que és informació interna que no aporta res a l'article. Pau Cabot · Discussió 21:08, 28 juny 2014 (CEST)
@Paucabot: De moment ho deixo així ja que sembla que altres no ho veuen de la mateixa manera. Com podem posar-ho a votació de forma que quedi clar com procedir? Hi ha alguna eina per fer-ho? Pots posar-hi alguna cosa en questa mateixa pàgina pe que altrees editors hi puguin dir la seva de forma clara i llavors fem el que s'acordi segons el recompte de vots? Gràcies. Jordi Gran (disc.) 21:18, 28 juny 2014 (CEST)
Jo ho seguiria parlant aquí, però sense votacions. m:Les votacions són malèfiques. Pau Cabot · Discussió 21:25, 28 juny 2014 (CEST)
 • Miraria de substituir les referències a edicions locals de Vilaweb com [2], [3], [4] i [5]. Si no es fa això, almanco s'hauria d'indicar que corresponen a edicions locals i no a la redacció de Vilaweb.
@Paucabot: M'en pots posar un exemple? Com referenciaries la primera, la de Vic? Jordi Gran (disc.) 20:52, 28 juny 2014 (CEST)
Jo les llevaria, les edicions locals de Vilaweb no crec que siguin el que anomenam fonts fiables, però sinó, almanco, hauries de posar Vilaweb Vic en lloc de Vilaweb. Pau Cabot · Discussió 21:05, 28 juny 2014 (CEST)
Fet Fet! He tret les 4 que feien referència a les darreres 4 edicions de colles de l'eix (refs i paragraf, clar) i en el cas de dues de Vilaweb Catalunya Nord ho he especificat. Jordi Gran (disc.) 21:24, 29 juny 2014 (CEST)
 • Referències redundants: crec que s'ha intentat ser exhaustiu en les aparicions a la premsa i això fa que hi ha frases que estiguin referenciades amb tres o quatre referències (vegeu per exemple les referències dels inicis). Jo en deixaria una o a tot estirar, dues, les que l'autor consideri més significatives. Crec que l'autor deu considerar una fita que un article tan curt tengui tantes referències, però jo ho consider un cas proper a la sobrereferenciació, que crec que no ajuda a l'article.
Fet Fet! N'he deixat només una amb els dos llibres més generalistes. Serveixen per referenciar la fundació de la colla. Jordi Gran (disc.) 20:41, 28 juny 2014 (CEST)
 • Aquesta edició no aporta res i la llevaria. No es pot saber el nom de les colles mirant els logotips i per tant, és informació redundant més difícil d'interpretar que el propi text.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:44, 29 juny 2014 (CEST)
 • La imatge de l'escut brodat a la camisa és absolutament redundant amb el logotip que apareix una mica més amunt.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:00, 28 juny 2014 (CEST)
 • Les dates les posaria amb el format estàndard XX de XXXXXXXXXX de XXXX.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:43, 29 juny 2014 (CEST)
 • A la llista dels cap de colla, canviaria Ferran de Batlle.[66][67] 2009-2010. per Ferran de Batlle[66][67] (2009-2010). Pau Cabot · Discussió 19:46, 28 juny 2014 (CEST)
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:44, 29 juny 2014 (CEST)
 • I en general, dir que es nota que està fet per un membre de la colla i que s'ha hagut de fer molta feina per tal d'intentar adequar el que ell tenia al cap que havia de ser l'article amb el que realment és un article enciclopèdic. No es recomana fer articles sobre un mateix o les entitats a les quals pertany precisament per això. Pau Cabot · Discussió 19:46, 28 juny 2014 (CEST)
Temes pendents a debatre

Queden pendents quatre temes dels que s'hauria d'arribar a un consens abans de procedir a fer edicions al respecte. Si us sembla, per opinar podeu fer-ho tal qual o mirant aquest full d'avaluació, la pàgina de discussió de l'article (hi té opinions al respecte), les contribucions a l'article… El que volgueu vaja…

 • Conservar, modificar o eliminar l'apartat de Sortides fora de Catalunya
 • Conservar, modifcar o eliminar l'apartat d'Organització, especialment la llista de presidents, que s'ha comentat que podia ser considerada menys important que la dels caps de colla.
 • Valorar si l'article actual evidencia que el principal editor és membre de la colla i les connotacions negatives que això pugui tenir, com corregir-ho o eventualment si es prefereix recomanar a l'editor en qüestió (a mi vaja) que es desentengui de l'article.
 • L'usuari Baggio proposa afegir una taula Temporades com la que hi ha a les pàgines de Castellers de Barcelona i Castellers de Sabadell. Més info a la pàgina de discussió.

Gràcies Jordi Gran (disc.) 21:39, 29 juny 2014 (CEST)

Sortides fora de Catalunya: Sóc partidari de conservar aquest apartat, penso que és una informació interessant i un fet important el fet de saber a quins llocs (i l'any) s'ha portat el fet casteller fora de les nostres fronteres.
Podria ser interessant, però és enciclopèdica? Saber el número de telèfon de la colla també podria ser interessant, però potser no seria enciclopèdic, per exemple. Pau Cabot · Discussió 13:19, 3 jul 2014 (CEST)
Organització: La figura del cap de colla va lligada a la història de les colles, és una informació que trobo que no pot faltar a un bon article sobre una colla castellera. Respecte a la dels presidents sí que estic a favor d'eliminar-la, mantenint però la de l'actual president a la plantilla superior, tal com ja està actualment.
Fet Fet! Hi he deixat només els caps de colla Jordi Gran (disc.) 12:09, 3 jul 2014 (CEST)
Editor: En cap cas pot influenciar res respecte cap manera de ser o de pensar de "l'editor principal" o de cap altre usuari.
Idò això no és el que ha passat (vegeu la discussió de l'article). I és una cosa ben sabuda i previsible: Viquipèdia:Conflicte d'interessos. És per això que no es recomana fer articles sobre nosaltres i les nostres entitats, recomanació de la qual l'editor principal no ha fet cas ... Pau Cabot · Discussió 13:15, 3 jul 2014 (CEST)
Taula temporades: També crec que aquesta és una informació més que necessària si es vol fer un bon article sobre una colla castellera. Bàsicament les colles fan castells, saber quins han fet al llarg de la seva història forma part de l'article i una taula de resums per anys és al meu parer la millor manera per fer-ho.--Baggio (missatges) 09:25, 2 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! He simplificat gràficament la de Castellers de Barcelona i he afegit un codi de colors per facilitar-ne la lectura. Les notes i la llegenda probablement les canviaré/milloraré, però ara mateix no sé ben bé com. Jordi Gran (disc.) 12:20, 3 jul 2014 (CEST)
Crec que aquesta secció és pròpia d'una base de dades però no d'un article enciclopèdic com demostra el fet que està afusellat de la web d'estadístiques castelleres. Jo crec que aquesta informació pot ser interessant afegir-la com un enllaç extern (ara mateix no n'hi ha cap, a més) per si qualcú la vol consultar però no té gaire sentit duplicar-la a l'article. Com he dit altres vegades, no sempre més vol dir millor. La selecció de continguts forma part de l'enciclopedisme. Pau Cabot · Discussió 13:01, 3 jul 2014 (CEST)
@Paucabot: L'he simplificat i ara mostra menys castells (només els millors) i ja no hi ha els totals per cada temporada. El total global l'he incorporat al text introductori.
@Paucabot: Fet Fet! Finalment l'he tret per complet. Jordi Gran (disc.) 11:49, 14 jul 2014 (CEST)

@Paucabot: @Baggio: He fet alguns canvis a la pàgina. Si ningú hi aporta res més em disposaré a eliminar completament l'apartat de sortides fora de catalunya i la taula de temporades (que ara està simplificada). M'hi agradaven, però entenc que no tenen prou consens i que sempre es poden afegir més endavant si s'escaigués (i es consensués). Entenc que un article més sintetitzat destaca els altres apartats i és més fàcil de llegir. Si elimino la taula hi deixaré part del paràgraf introductori, amb el total de castells carregats i descarregats fins el 2013. Faig els canvis d'aquí a una setmaneta per si algú encara hi vol dir la seva si d'això… Jordi Gran (disc.) 13:55, 8 jul 2014 (CEST)

@Paucabot: @Baggio: @Baggio: llegint la discussió, crec que a l'apartat de sortides fora de Catalunya, s'arribaria a un consens simplificant i deixant només les mes importants. Eliminaria sortides a Mallorca i Catalunya nord, al entendre que com son llocs amb colla castellera pròpia, perdent una mica la particularitat, i les sortides de l'aplec, les trauria totes i en faria una simple al·lusió, comentant que s'ha anat a diferents aplecs. La resta potser les deixaria Flanipiku (disc.)
Si el consens el podem trobar només citant les sortides fora de l'àmbit català, ja em va bé. Però de les sortides a l'estranger, no en faria una secció, crec que amb una frase a l'apartat Història n'hi ha prou. En tot cas, s'hi podria afegir una segona frase per les sortides de l'Aplec. Pau Cabot · Discussió 15:07, 12 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! He fet una interpretació lliure del que s'exposa més amunt però crec que us agradarà. M'he passat? Creieu que hi segueix sobrant Mallorca? Hi faig l'esment que proposaveu a l'Aplec? He fet una primera versió esmentant només els països i una segona amb municipi (país). Quina us agrada més? Jordi Gran (disc.) 11:40, 14 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! Tretes les temporades. Jordi Gran (disc.) 11:49, 14 jul 2014 (CEST)
Proposta de noves informacions
 • Abans de començar, he de dir que a mi l'article em sembla molt bo, molt correcte, amb moltes dades. Però em sembla que convindria humanitzar-lo una mica. Una empresa no és només els diners que fa, ni una colla els castells que descarrega. Hi trobo a faltar més informació de la coma cross, de les activitats que duu a terme l'entitat, els castells que no serveixen per a guanyar premis, algun detall d'algun casteller il·lustres de l'entitat, la tasca social que fa de crear llaços entre cultures, dels pilars de quatre pujant per la Catedral de Girona que van generar un vídeo viral i les frikades que han fet. La història dels marrecs és molt més rica que els castells que han fet. Potser intentant ser objectiu per a fer un article molt correcte i estàndard, ens hem passat. Em sembla que hi ha referències per fer el que dic. Mantinc que l'article està molt bé, i el que s'ha de dir dels castells està excel·lentment dit, però trobo que hi manquen altres coses per a ser complert. No m'agradaria que aquest comentari desanimés ningú, veient que ja porta una llarga avaluació, però ho veig així. --Medol (disc.) 19:47, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: Moltes gràcies per la teva aportació. D'Oudiodial i del pilar de la catedral ja en parlem, però gràcies a un premi (de tasca social a Salt) i a que independentment de la viralitat del vídeo de l'Ester Bertran, l'actuació del pilar de la catedral és molt important. Abans ens esplaiavem més però ho hem reduit en pro de l'enciclopedisme (i els pilars de la viquipèdia es clar). La tolerància envers als immigrants i l'emoció que pugui transmetre el vídeo són temes subjectius, i si bé comparteixo el teu punt de vista, entenc que no tenen cabuda en aquest article. La Coma-Cros ja té article propi, que va iniciar Arnaugir arran de la nostra viquimarató al començar a escriure sobre la colla. Les activitats i les frikades han de ser considerades com una cosa anecdòtica per força. Jo personalment tinc mil anècdotes que podria explicar, però prefereixo convidar-te un dia a un cervesa i fer-ho, que pas reflexar-les a l'article. :D El tema de les vamcats (i d'altres) no serà gaire anecdòtic, el dia que tota colla tingui el seu model, i em sembla poc justificable destacar el tema d'aquestes vambes quan el merxandatge de la colla (com el de tantes altres colles) inclou infinitat de variacions. En tot cas, podria tenir-hi cabuda a un suposat article sobre VamCats, que ara mateix no existeix. I pel que fa als Marrecs il·lustres… no sé… sempre m'ha semblat anecdòtic i no he sapigut trobar un fil conductor per esmentar-lso a tots. Apart, una cosa és parlar de la colla i una altra molt diferent és parlar dels seus membres. La colla és una entitat molt entenedora i definida, però defensar (enciclopèdicament) la pertinença d'algú en concret com a membre de la colla és molt difícil per que hi intervenen massa factors: anys a la colla, pagament de la qüota de soci, si té camisa, si vé a assaig i/o a actuacions… Que jo tingui present, els que quedaran al tinter són: En Jaume Torramadé (Alcalde de Salt), En Daniel Castillo Isern (Director Científic i Mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), en Josep Thió (de Sopa de Cabra), en Xevi Pinsach (ell hi surt, per que va ser cap de colla, però no destaco que ara sigui sots cap de colla de Minyons de Terrassa), en Ramon Grau (primer president de la colla), la Luci (única baix femenina del món castellers en pilars de 6 en amunt)… i podriem seguir… Veus per on vaig? No ha sigut per descuit… Ha sigut més aviat per, mitjançant la tria, dónar valor al que quedava. Jordi Gran (disc.) 20:53, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: En tot cas no em desanima en absolut, i t'estic molt agraït. Hi havia cardat molta vomitada en aquest article, i he après moltes coses de la viquipèdia i d'una colla a la que quan vaig començar a escriure no feia ni un any que pertenyia. Em sembla que ara ha arribat el moment de consensuar el que hi té cabuda i el que ja no. I si la redacció pot ser més humanitzadora com proposes, perfecte. En tot cas, crec que jo ja no en sé més, o sigui que convido a qui s'atreveixi a fer-ho a que no es talli ni un pèl. Jordi Gran (disc.) 20:58, 14 jul 2014 (CEST)
@JordiGran: No estic parlant de canviar-ho tot. Potser tens raó i res del que he dit és rellevant. Fem una cosa, que la gent opini. Llisto el que he dit, i si algú passa per aquí i li sembla que és pertinent posar-ho que ho digui, partint de que tot el que comento em sembla que hi ha referències per a posar-ho. Jo tampoc tinc un coneixement exhaustiu (ni molt menys) dels marrecs ni porto gaires mesos a la Viquipèdia i potser vaig errat i no cal posar-ho. Per això, si el que dic no ajuda, fora.
 1. Castellers il·lustres. Jaume Torramadé (Alcalde de Salt), Daniel Castillo Isern (Director Científic i Mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), Josep Thió (de Sopa de Cabra), Xevi Pinsach (ell hi surt, per que va ser cap de colla, però no destaco que ara sigui sots cap de colla de Minyons de Terrassa), Ramon Grau (primer president de la colla), Luci (única baix femenina del món castellers en pilars de 6 en amunt).
  1. Em sembla significatiu. Potser simplement es podrien posar en una frase al final de la història o de la organització.
 2. Una mica d'informació de la Coma-cross.
  1. Encara que sigui un parell de frases. Potser a la història, en el moment que els marrecs van començar a assajar-hi.
 3. Implicació en la societat de Salt, immigració i manifestacions. Més referències 1, 2.
  1. Ho considero imprescindible per entendre què són els Marrecs de Salt. Potser es podria solucionar amb un paràgraf a la història.
 4. VamCats.
  1. No sé on posar-ho, potser no s'ha de posar, com dius.
 5. El vídeo viral dels pilars de quatre.
  1. Amb això no tinc gaires dubtes. Em sembla que hauria d'anar al lloc corresponent de Diades, amb un parell de frases explicant què és això, des de quan es fa i què va passar amb el vídeo.
 6. La secció d'història.
  1. Veig que la meitat de la història parla dels orígens, i l'altra meitat dels darrers anys. Hi ha diversos anys que no sembla que passés res. Potser no va passar res i ja està, però se'm fa estrany. No tinc ni idea de què va passar, però s'hauria de dir alguna cosa, encara que sigui que no va passar res perquè van passar una mala època.

--Medol (disc.) 21:58, 14 jul 2014 (CEST)

@Medol:

 • De marrecs il·lustres crec que és impossible trobar-ne referències. Potser hi ha referències demostrant que són il·lustres, però entendràs que és imprescindible trobar referències que els acreditin com a membres de la colla.
 • La coma-cros tindria cabuda si féssim un petit paragraf amb les diferents seus socials, ja que n'hi ha hagut diferents fins arribar a les naus guixeres.
 • El tema d'immigració a Salt i programes d'integració, tens raó que bé mereix un paràgraf.
 • El paràgraf de la versió del 28 de març sobre pilar de la catedral era així:
L'1 de novembre té lloc l'actuació del Pilar de la catedral, que se celebra des de l'any 1997.[1][2] Si bé és una diada en solitari on històricament no s'han assolit grans fites, ha agafat molt de renom per la seva repercussió mediàtica, èxit d'assistents i per tancar la temporada castellera de la colla.[3][4]
 1. «Els Marrecs van aconseguir pujar amb un pilar de quatre les escales de la Catedral». El Punt, 2 novembre 1997.
 2. «Els Marrecs assoleixen l'objectiu després de 90 graons d'emoció». Diari de Girona, 2 novembre 1997.
 3. «Esclata a la xarxa el vídeo 'Ho portem dins' com a metàfora del moment que viu el país». Vilaweb, 24 de novembre de 2012.
 4. «“L'important, quan un cau, és tornar-se a aixecar”». El Punt, 17 juliol 2012.

I el vam descartar amb Paucabot per poc neutral. Potser podeu mirar d'arribar a un consens, que inclogui aquesta singularitat, sense ser poc neutral. Entenc que en part és per que ho vaig escriure jo, que sóc de la colla, i dir que el vídeo va ser viral sona molt subjectiu. El vídeo va ser viral-de-la-hòstia i hi ha una abans i un després de la colla. L'han vist varis milions de persones i cada any n'hi ha noves versions i nous congressos que el passen i el fan servir d'exemple pels valors que transmet. Si pots preocupar-te d'aquesta part t'ho agraeixo. Crec que, com deia, jo quedo fora d'aquest punt, per que no vull impregnar-lo amb cap subjectivitat per la meva part.

 • La secció d'història, em temo que és una mica com tu dius. És el que hi ha. Partint d'una taula que he desenvolupat a partir de les dades de la CCCC he esmentat tots i cadascuns dels castells carregats o descarregats per primer cop. La secció història és basicament: 1. Tots els castells cronologicament. 2. La taula de millors actuacions. 3. Tots els apadrinaments excepte xerrics, que ja s'ha esmentat abans. 4. Tots els viatges “lluny”.

EN RESUM: Deures per tu: pilar de la catedral; deures per mi: immigració i seus socials. :D Moltes gràcies! Jordi Gran (disc.) 23:13, 14 jul 2014 (CEST)

Per cert, per a trobar referències de coses de Girona, és utilíssim això --Medol (disc.) 23:46, 14 jul 2014 (CEST)
Ja m'hi he estat barallant, ja. Jordi Gran (disc.) 00:24, 15 jul 2014 (CEST)

Em sembla molt bé, faré lu del pilar de la catedral. Només una idea, jo faria lu de les seus socials a la història, al lloc que cada seu li toqui cronològicament.--Medol (disc.) 23:43, 14 jul 2014 (CEST)

Em sembla una bona pensada. Jordi Gran (disc.) 00:24, 15 jul 2014 (CEST)

Ja he fet lu del vídeo amb les referències oportunes. Em sembla que ara és un article una mica millor.--Medol (disc.) 00:47, 15 jul 2014 (CEST)

@Medol: Vas molt llençat! :D Evidentment, si vols posa't tu amb el tema de l'immigració i de les seus socials. El que li falta a aquest article és més mà d'algú altre, o sigui que endavant i moltes gràcies. --Jordi Gran (disc.) 10:32, 15 jul 2014 (CEST)

 • Abans de fer res més m'agradaria saber què pensen @Paucabot: i @Baggio: del canvi que he fet al concepte i de la possibilitat d'incorporar informació sobre la immigració i les seus socials. Proposo també incloure els caps de colla i els viatges lluny dins la història, cronològicament. Però abans de res vull que més gent hi digui la seva, jo acabo d'arribar en aquesta avaluació.--Medol (disc.) 10:36, 15 jul 2014 (CEST)
@Medol: Perfecte! En tot cas jo no m'hi poso. -- Jordi Gran (disc.) 10:56, 15 jul 2014 (CEST)
@Medol: Una frikada de les que t'agraden a tu (i un repte de cares a trobar referències): A l'article hi diu que el primer cap de colla va ser Jordi Domingo (1995-1998). Doncs bé, en realitat durant el poc tall de 1995 i mig 1996 (més o menys) eren dos co-caps de colla: Jordi Domingo i… Jordi Domingo! El que es va quedar es diu Jordi Domingo Garcia (encara entre les nostres files) i el que va durar mig any (com a cap de colla) Jordi Domingo Ceperuelo (actualment amb la Colla Joves Xiquets de Valls). Tenir-los de caps de colla explica els padrins que tenim, doncs (i falta documentar per que n'estic segur però no en tinc fonts) JD Garcia era membre dels Castellers de Terrassa i JD Ceperuelo dels desapareguts Ganxets de Reus. -- Jordi Gran (disc.) 11:27, 15 jul 2014 (CEST)
Jo insisteixo en que la taula de castells per temporades és una informació molt necessària per un article d'una colla castellera. Al cap i a la fi les colles es dediquen a fer castells gairebé cada diumenge i una taula d'aquest tipus de caire anual aporta una informació bàsica per un article de castellers i ho fa d'una manera molt simplificada i pràctica per a la persona que consulta l'article, que tot sigui dit per experiència pròpia em trobo que en la majoria dels casos és de les parts que més interessa consultar a aficionats i castellers. Hi ha articles de qualitat que contenen informacions també en taules per l'estil com ara Michael Jordan, Magic Johnson, Ian Thorpe,... o que gairebé directament son taules com ara Discografia de Simon and Garfunkel.
Daltra banda dir que estic a favor de mantenir la taula feta per @Catalaalatac: respecte les participacions als concursos. Trobo que és una molt bona taula, felicitats per la feina. --Baggio (missatges) 11:00, 24 ago 2014 (CEST)
Taula d'actuacions al concurs

L'usuari @Catalaalatac: ha afegit una taula d'actuacions al concurs. Probablement no ha vist que hi havia engegat un procés d'avaluació, però en part crec que xoca (lleugerament) amb el criteri que ens va fer treure la Taula de castells per temporades (la viquipedia no és una base de dades). En tot cas, amb aquest missatge, ping inclòs, el convido a que hi digui la seva. De totes formes, si la taula es queda jo proposa simplificar-la tal com adjunto a continuació:

Concurs Rondes Pos.
1a 2a 3a 4a 5a
1998[1] 4de7 5de7 4de7a 3de7ps(i) 3de7ps(i) 18
2002[2] 4de8 2de7 3de8(i) Pde6(c) 7
2004[3] 5de7 2de7 3de7ps Pde6(i) 13
2006[4] 4de8 2de7(id) 4de7a 2de7 11
2008[5] 2de7 3de8(i) 5de7 3de7ps 12
2012[6] 4de8(c) 2de7 5de7 21

Per altra banda, faltaria documentar-nos i afegir referències, però juraria que el 1998 no s'hi va anar “a dreta llei”, sinó que Marrecs era una mena de colla convidada que no s'hagués classificat d'entre els 18 primers. Si més no esmentar-ho a veure com ho posem. --Jordi Gran (disc.) 15:05, 21 jul 2014 (CEST)

@JordiGran: El tema del concurs del 1998, també va passar al 2002 i al 2004, antigament el sistema de classificació al concurs era diferent, no era a traves de un rànquing, hi havia un castell frontissa, al 2004 era el 3d8, les colles que havien descarregat el 3d8 anaven a concurs, com que no s'arribava a les 18, es convidava a colles per completar, habitualment aquestes colles coincidien en l'ordre dels rànquings d'aquella època (Ranquing de l'Avui, i el rànquing de la colla jove)aquesta informació no la posaria, aixó ja deu estar explicat a les pagines dels concursos Flanipiku (disc.)

@Flanipiku: Entesos! --Jordi Gran (disc.) 09:43, 24 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Com que ningú s'hi ha pronuciat en contra (ni a favor) he modificat la taula de participació al concurs. --Jordi Gran (disc.) 17:43, 14 set 2014 (CEST)

Esports[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Música[modifica | modifica el codi]

Clau (notació musical)[modifica | modifica el codi]

Clau (notació musical) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso aquest article en avaluació després d'haver-lo traduït del castellà, on és de Qualitat. L'article ja existia, però no tenia referències i no tractava el tema en profunditat; crec que aquesta nova versió aprofundeix suficientment en el tema. He passat també el LanguageTool.--Unapersona (Sóc tot orelles!) 19:50, 18 març 2014 (CET)

Bona feina per desenvolupar aquest article del castellà. Ara cal polir-lo ja que encara es veu que és una traducció automàtica. He afegit plantilles (Ordena i de Enllaç AD|ES que indica que és article de qualitat a la viqui castellana). Quan es fan les traduccions automàtiques val la pena llegir-lo bé perquè alguns redactats queden malament (i més quan l'original ja no és prou bo). Ho aniré revisant.--Peer (disc.) 13:24, 20 abr 2014 (CEST)He fet el que he pogut He fet el que he pogut

Gràcies per comentar! Ja vaig mirar que la traducció quedés bé, però es veu que no vaig mirar prou bé... quan pugui em poso a revisar.--Unapersona (Sóc tot orelles!) 19:13, 19 maig 2014 (CEST)

Molt bona feina! Pensava que tu només servies per les dites i frases fetes XD. He arreglat 4 enllaços que enllaçaven a la pàgina de desembiguació d'octava. La resta crec que està molt bé, votaré per article de qualitat quan es posi en votació! --gerardduenasparlem-ne 18:02, 19 maig 2014 (CEST)
Gràcies pels retocs i pel comentari!--Unapersona (Sóc tot orelles!) 19:13, 19 maig 2014 (CEST)

Història[modifica | modifica el codi]

Sixt I[modifica | modifica el codi]

Sixt I (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento un altre "papa" a avaluació, tot i que encara haig de fer una ullada al papa Eusebi. Sobre aquest bisbe de Roma he de dir que la informació és bastant escassa, dades biogràfiques dubtoses i la majoria de la informació que he aconseguit és la que desmenteix de les fonts antigues com el Liber Pontificalis o similars. No sé si se'l podrà considerar de qualitat, però el presento per veure que n'opineu.--Sorenike (disc.) 18:40, 16 set 2014 (CEST)


Calígula[modifica | modifica el codi]

Calígula (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Una nova traducció de la versió anglesa que ja és AQ. Una biografia única i controvertida d'un dels emperadors més famosos de l'Imperi romà. Espero que us resulti interessant! Salut!--Jey (disc.) 01:18, 5 ago 2014 (CEST)
Pendent d'acabar d'arreglar alguna referència, ho faré en breu! --Jey (disc.) 01:22, 5 ago 2014 (CEST)

Està molt bé, a nivell de contingut l'he trobat complet. Tenint en compte que com s'afirma a l'article les fonts són escasses. Pel que fa a aspectes formals, he corregit algunes faltes o comes i punts mal col·locats (després de referències). El que sí trobo a faltar són algunes referències en llocs concrets de l'article:

 • Calígula es va fer construir dos grans vaixells anomenats vaixells de Nemi que van ser recuperats del fons del llac Nemi l'any 1929 i destruïts el 1944 durant la Segona Guerra Mundial, que es troben entre els vaixells més grans de l'antiguitat. El més gran d'ells servia de palau flotant i el més petit era un temple a Diana. Les restes arqueològiques que se'n van salvar es conserven al Museu Nacional de Roma.
 • L'any 39 Agripa va acusar Herodes Antipas, el tetrarca de Galilea i de Perea de planejar una rebel·lió en contra dels romans amb l'ajut de Pàrtia. Antipas va confessar i va ser exiliat, quedant Agripa al càrrec dels seus territoris.
 • La situació es va agreujar quan l'any 40 Calígula va anunciar al senat la seva intenció de marxar de Roma i establir-se a Alexandria, on esperava ser adorat com un déu en vida. La perspectiva de veure marxar l'emperador de Roma i, per tant, el seu poder polític era el súmmum per a molts, ja que hauria deixat tant al senat com a la guàrdia pretoriana impotents per aturar la repressió i el llibertinatge de Calígula. En aquest moment Quèrees va aconseguir convèncer als seus companys de conspiració per posar ràpidament el seu pla en marxa.
 • Segons Suetoni, el cos de Calígula va ser incinerat i enterrat per les seves germanes al Mausoleu d'August. L'any 410 durant el saqueig de Roma les seves cendres van ser saquejades i escampades.

Tanmateix, els darrers paràgrafs de l'apartat d'historiografia no sé si caldria ficar la referència, en tant que estas descrivint les pròpies fonts bibliogràfiques. Tot i així, l'aparat final de cultura popular sí caldria referenciar-la, ni que sigui amb fitxes o el que hi hagi per Internet (mínimament fiable) sobre llibres, pel·lícules i videojocs.--Sorenike (disc.) 15:16, 5 ago 2014 (CEST)


Ferdinand de Lesseps[modifica | modifica el codi]

Ferdinand de Lesseps (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Majoritàriament traduït de la versió castellana on ja és AQ. He modificat substancialment alguns paràgrafs, sobretot quan les referències tenen enllaços trencats, per la dificultat de contrastar tota la informació. També he afegit alguns paràgrafs i informacions de collita pròpia. Penso que està força complet. Espero que us resulti interessant! Salut! --Jey (disc.) 03:58, 20 jul 2014 (CEST)

A la introducció hi trobo a faltar els llocs d'on fou cònsul, i que se li dedicà una plaça a Barcelona. Per altra banda, trobo a faltar un apartat de bibliografia amb llibres de referència destacats. No demano fer el que fan en castellà, que és una llista absurda de llibres sense cap referència al text sobre aquests llibres, però sí agafar els dos o tres més destacats i incorporar referències al text, em sembla que l'enriquiria. Potser no és imprescindible perquè sigui adq, però a mi m'agradaria que hi hagués llibres.--Medol (disc.) 10:34, 21 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! Afegida petita secció bibliogràfica i ampliada la introducció. No tinc a disposició cap d'aquests llibres així que referències contextuals de moment no podran ser... :( Gràcies! --Jey (disc.) 20:42, 22 jul 2014 (CEST)

Papa Eusebi[modifica | modifica el codi]

Papa Eusebi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre). Presento l'article d'Eusebi a avaluació, és el trenta-primer bisbe/papa de Roma. El seu pontificat és curt, de quatre mesos, i, en termes generals, dels papes anteriors al Concili de Nicea la informació no és gaire extensa. He extret la informació d'obres com el Liber Pontificalis (una versió traduïda, crítica i comentada) o la Catholic Encyclopedia (a Wikisource), però també d'alguna obra més moderna, i altres que he emprat per complementar alguna informació no estrictament biogràfica, però que ocorre durant el seu pontificat. Com vaig esmentar en el cas del papa Lli, el problema és saber si aquest papa en qualitat de sant és venerat només a l'Església catòlica, o si també ho és a la protestant, ortodoxa, etc.--Sorenike (disc.) 02:37, 20 jul 2014 (CEST)

Molt bé, et faig algun suggeriment;

 • Pel que fa al format de les referències, em sembla que valdria la pena fer una secció de bibliografia amb els dos o tres llibres més utilitzats, indicant la pàgina amb la plantilla sfn.
 • Potser convindria contextualitzar breument el papa al moment històric que va viure.
 • Quan parles de l'epitafi, no acabo d'entendre què hi diu a l'epitafi i quina és la informació que se n'extreu.
 • Et suggereixo algunes referències per si vols utilitzar-les, tu mateix:

--Medol (disc.) 09:35, 31 jul 2014 (CEST)


Papa Lli[modifica | modifica el codi]

Papa Lli (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És el segon bisbe de Roma (Papa), després de sant Pere. Se'n desconeix pràcticament tot i la majoria de coses de l'article són suposocions o atribucions que se li fan posteriorment, però bé continua sent la biografia del considerat segon papa i, per tant, crec que en aquest aspecte té la seva importància. L'únic problema que m'he trobat és saber si, a més de l'Església Catòlica, com a sant si està venerat per altres esglésies.--Sorenike (disc.) 22:03, 18 abr 2014 (CEST)

Està molt bé! Et recomanaria que, donat que hi ha molt poca informació, miressis de reunir tota la que hi ha a l'article anglès i la que puguis trobar per internet.

Uns dubtes des del més profund desconeixement;

 • Va ser papa (és feia servir aquest nom aleshores?) o simplement és reconeix com a tal posteriorment? +info
 • He intentat aclarir el tema del martiri, sembla que és molt dubtós o directament fals.
 • No he trobat un web vaticà amb una llista "oficial" de papes però estaria bé tenir l'enllaç si existeix.
 • La referència 4 té un enllaç trencat, no sé on se suposa que hauria d'apuntar.
 • Aquí hi ha una biografia prou llarga també

Salut! --Jey (disc.) 04:53, 20 jul 2014 (CEST)

Gràcies pels enllaços i per l'aportació! Miraré de resoldre la referència 4, però diria que al ser un cercador es reinicia l'enllaç en col·locar-lo a la Viquipèdia, així que potser simplement l'elimino.
Hi ha una llista oficial de papes, però diria que online no hi és, en principi és l'Annuario Pontificio la llista del Vaticà.
Finalment, sobre el títol, el de papa és un títol més tardà, encara que no sé exactament quan es comença a emprar per designar al bisbe de Roma, però tenint en compte que és el segon, és evident que llavors no existia.--Sorenike (disc.) 13:23, 20 jul 2014 (CEST)

He fet un canvi radicalíssim a l'article. Bàsicament he indagat una mica més a veure que trobava i he posat algunes fonts més, però en general hi posa més o menys el mateix. Encara falta que li faci algun retoc i ampliació, però crec que aquesta anirà sent la seva forma definitiva.--Sorenike (disc.) 11:33, 21 jul 2014 (CEST)


Història del periodisme[modifica | modifica el codi]

Història del periodisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Em va sorprendre molt no trobar cap bon article sobre la història de periodisme en cap idioma, i per això em vaig decidir a fer-ne un. Doncs això, si voleu, ajudeu-me a millorar l'article. Gràcies!

Pendent d'una lectura a fons, però quant a l'estructuració del contingut: trobo que el periodisme no són solament notícies tal qual, trobo a faltar seccions o més espai de reportatges, periodisme de gènere etc. Falta molta part del segle XX, un salt massa brusc de la introducció de la ràdio a Internet (on són les guerres mundials?). Falten mitjans de referència que han marcat la història global. Em manca també una explicació sobre el model de negoci i la relació amb la política o les grans corporacions multimèdia. Seria desitjable, si és possible, alguna secció sobre el periodisme a casa nostra. --barcelona (disc.) 17:12, 1 feb 2014 (CET)
Trobo que es tracta molt superficialment la història del periodisme, un tema sobre el qual se n'ha escrit molta literatura. A part del que ha comentat Barcelona, el subtítol "Crisi del periodisme" és molt discutible: a més de ser una secció molt escueta, ens trobem ara mateix en la crisi d'una certa indústria periodística (opinió). No tenim prou perspectiva per dir-ne que actualment estem vivint una "crisi del periodisme". --Davidpar (disc.) 12:33, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies pels vostres comentaris. Completaré el concepte amb més informació sobre les guerres, el model de negoci, la relació amb la política i ampliaré l'apartat de la ràdio i la televisió. Sobre el periodisme a casa nostra no hi posaré gaire cosa, perquè més endavant en vull fer un altre article sobre això. Sobre la crisi del periodisme, opino que només cal fer un google per a veure'n la rellevància, o pensar en els anys que fa que els jutjats s'avancen als periodistes per a denunciar els delictes o en els milers de periodistes que des del 1997 es queden sense feina anualment. En qualsevol cas, i esperant que et sembli millor, ho he canviat per crisi de la indústrica periodística, i ho justifico amb això de Ramón Lobo. Com ho veus? --Medol (disc.) 15:05, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies. Bona feina i bona recerca bibliogràfica. --Davidpar (disc.) 23:04, 8 feb 2014 (CET)
En una lectura superficial, observo que hi ha molts enllaços vermells pendents de fer (entre d'altres, la Història de la ràdio). Jo començaria per aquí. --MALLUS (disc.) 14:31, 11 feb 2014 (CET) Fet Fet!--Medol (disc.) 10:04, 1 juny 2014 (CEST)

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song[modifica | modifica el codi]

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET) Ja feia massa que no feia cap article d'aquests rarots. Aquest és una llista de qualitat a en-wiki. Espero que us agradi.--Arnaugir (discussió) 19:54, 2 oct 2013 (CEST)

S'han de traduïr els mapes no? A més en el meu navegador no es veuen bé les imatges amb aquesta disposició, es pot arreglar?. Salut! --Jey (disc.) 17:53, 31 oct 2013 (CET)
Perquè sigui de qualitat a la introducció no hi hauries de deixar enllaços en vermell. O bé treure'ls o bé fer el concepte. Ànims! --Medol (disc.) 23:05, 18 nov 2013 (CET)
@Jey: què vols dir que no es veuen bé? Traduir-los està difícil ja que són jpgs, però ho intentaré.
@Medol: tot al seu temps :P --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET)
Hi ha un vermell clamorós (el de la Dinastia Jin (1115-1234)). Per la resta, l'article mereix bona qualificació (per cert, no hi ha articles "rars", sinó "poc coneguts") --MALLUS (disc.) 15:29, 11 feb 2014 (CET)

Tenint en compte que "jurchens" és una paraula transcrita del xinès no hauria de ser "jurtxens"? --Jove (disc.) 02:49, 4 maig 2014 (CEST)

Veges Discussió:Jurchens. No ho tinc clar.--Arnaugir (discussió) 08:20, 4 maig 2014 (CEST)
Hola crec que es podria canviar el format de les notes. En la meva opinió, el de redirecció al final de l'article, és una mica incòmode quan llegeixes, i trobo millor com el de les referències. Suposo que va per gustos, però.--Sorenike (disc.) 13:15, 24 jul 2014 (CEST)
@MALLUS: @Arnaugir: Us he creat l'enllaç en vermell demanat amb el sistema de traducció. Espero que a la propera Viquitrobada algú m'ajudi a posar el sistema a disposició de tothom.— Leptictidium (digui, digui) 11:48, 11 ago 2014 (CEST)
@Leptictidium: Gràcies. Farem el que podrem. Quan puguis parlem pel xat.--Arnaugir (discussió) 22:30, 11 ago 2014 (CEST)
@Arnaugir: Si vols, ara.— Leptictidium (digui, digui) 22:33, 11 ago 2014 (CEST)

Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa"[modifica | modifica el codi]

Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa" (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Ara que quasi s'ha complert un any i l'article està estabilitzat seria un bon moment per avaluar-lo i veure si pot ser AQ. És un article molt complet i ben referenciat que es va escriure "en directe" amb bastantes edicions i usuaris col·laboradors. Li feu una llegida? Gràcies! --Jey (disc.) 23:00, 2 set 2013 (CEST)

El primer que caldria fer és treure tota la llista de titulars i redactar un parell de paràgrafs, potser, amb els més rellevants.--Arnaugir (discussió) 16:45, 5 set 2013 (CEST) Fet Fet! Una feinada! Mireu a veure que us sembla. --Jey (disc.) 17:01, 5 nov 2013 (CET)

També caldria consensuar encara el Discussió:Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa"#Assistència de la CUP.--KRLS , (disc.) 00:48, 23 set 2013 (CEST)

Comentari Comentari @Arnaugir: i @Kippelboy: sou dos dels majors contribuidors a l'article així que amb el @KRLS: haviem parlat que ens agradaria que li donessiu una repassada a fons abans de presentar-lo i que comenteu com sembla que caldria repartir els punts si entrés a concurs. Gràcies! --Jey (disc.) 17:01, 5 nov 2013 (CET)

Quan pugui ho faré, no cal que digui que és un article que m'atreu força.--Arnaugir (discussió) 22:20, 9 des 2013 (CET)
Arxivem l'avaluació? – Leptictidium (digui, digui) 21:15, 20 abr 2014 (CEST)
Si n'@Arnaugir: no s'hi oposa es pot arxivar, crec que s'han atès totes les demandes i ja podria anar a votació. Salut! --Jey (disc.) 21:08, 20 abr 2014 (CEST)

Hi he pegat una ullada. Crec que és un molt bon article. Propostes de millora:

 • Potser no fa falta ser exhaustiu en els mitjans que van publicar la notícia (apartat Ressò mediàtic internacional). Jo citaria els més importants, però crec que no fa falta citar-los ni referenciar-los tots. De 115 a 228 van 113 referències, cosa que trob una mica excessiva. En canvi, hi trob a faltar més fonts secundàries que parlin d'això com aquesta de Vilaweb.Fet Fet! Potser estaria bé, si es creu convenient, fer la llista a un article nou (Ressó mediàtic ...) a partir d'aquesta versió.
 • S'haurien de millorar autoreferències com la de la campanya diem prou (Resposta ciutadana). Millor posar qualque notícia que la pròpia web, crec. Ve a ser el mateix que coment al punt anterior. Fet Fet!
 • Hi ha bastantes referències que s'haurien de formatar amb {{ref-web}} i similars.
 • S'hauria d'allargar la secció Repercussions amb les repercussions més a llarg plaç: Via Catalana, Referèndum d'autodeterminació de Catalunya i no sé si qualque cosa més. Almanco s'haurien de citar al text.

* Es podrien afegir les coordenades (del final de la manifestació, per exemple) a l'infotaula?

* A l'apartat Classe política, es podria aconseguir alinear a la dreta la taula dels partits? Fet Fet!

 • Potser estaria bé fer una secció específica pel ball de xifres. Se'n parla a la introducció i al ressò mediàtic, però crec que és un tema prou important com per tenir secció pròpia.

* Aquesta edició revertida crec que neutralitzava l'article. El terme "reduïda" ja s'ha eliminat, però es manté hostils, que jo canviaria per contraris. Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 11:03, 27 abr 2014 (CEST)

@Paucabot: D'acord amb quasi tots els punts. Només demano no eliminar referències ja que va costar molta feina recopilar-les i això és especialment rellevant en un article fet "en directe" com aquest. Conservem-les ni que sigui en un article a part. A més en el seu dia es va demanar incorporar-les al text i també ho trobo correcte. Arreglo algunes coses, gràcies per revitalitzar l'avaluació. Salut! --Jey (disc.) 01:24, 29 abr 2014 (CEST)
@Jey: La llista completa i exhaustiva crec que dóna més aviat per una llista a part. La feinada de recopilació s'ha de conservar però, crec jo, no dins l'article principal. És de gairebé impossible lectura i estaria molt millor a un article a part Ressò mediàtic de la manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa" o a Llista d'articles periodístics que donaren cobertura a la manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa". A l'article principal hi deixaria un resum tot citant-ne els més significatius. La redacció enciclopèdica implica la selecció dels continguts més importants per l'article (cosa que a l'apartat de ressò mediàtic no hi hagut). En canvi, la llista no tendria perquè fer cap selecció. Precisament, com més exhaustiva, millor. Pau Cabot · Discussió 08:02, 29 abr 2014 (CEST)
Ara que hi pens: afegir que precisament una de les coses a millorar d'aquest article és que, com tu bé indiques, fou fet en directe. La immediatesa permet coses molt bones, però precisament, mirar-se les coses una mica a més llarg plaç permet una selecció més acurada dels continguts, obviant aquells que no han tengut gaire transcendència i mirant de millorar els apartats que potser en aquell moment no semblaven importants però han acabat tenint repercussió. És per això que es recomana usar més aviat fonts secundàries que primàries per redactar els articles. Pau Cabot · Discussió 08:13, 29 abr 2014 (CEST)

Lletres[modifica | modifica el codi]


Romeu i Julieta[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És un article de qualitat en anglès, castellà i portuguès, entre altres. Crec que la traducció és del castellà; la va fer en Manlleus el 2009. Darrerament ha passat per algunes correccions d'alguns editors ja que el redactat tenia parts encara mal traduïdes. He revisat el redactat, he canviat l'estructura ja que la castellana seguia un patró diferent de l'anglesa i crec que amb un criteri discutible. També he revisat bastants enllaços, etc. Està millor però l'article és llarg i per tant, segur que encara hi ha detalls per polir.--Peer (disc.) 14:06, 19 abr 2014 (CEST)

Hola Peer, com et vaig prometre, avaluo! Vaig deixant comentaris numerats i algunes coses les canvio directament a l'article, reverteix directament les que no comparteixis
 1. canvio la introducció: malgrat que l'obra és superconeguda no es pot fer un spoiler al primer paràgraf, ha d'anar a l'argument
 2. caldria unificar entre aquest article i els altres de l'autor: firts folio, primer foli, folio? Hi apareix de tot
 3. si algú més fa una repassada lingüística es podran polir els detalls de males traduccions anteriors i frases que no sonen bé
 4. hi ha una frase (amb ref, ho sé), que diu " Anteriorment, l'amor no solia ser vist com un element digne d'una tragèdia que trobo molt discutible, no es podria posar com a cita d'un crític o canviar-la perquè sigui menys contundent?
 5. l'article té massa vermells per un futur adq, apart dels de la introducció (que es podrien treure) que per convenció han d'estar tots en blau, trobo que estaria bé anar fent els articles relacionats
 6. el terme star-crossed sembla sorgir justament de l'obra, potser caldria explicar-ho--barcelona (disc.) 17:19, 19 abr 2014 (CEST)
M'ho miro. Gràcies. I, sí, hi ha molts vermells. N'he revisat uns quants, però ... encara hi ha molts vermells.--Peer (disc.) 23:59, 6 maig 2014 (CEST)

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Aston Martin One-77[modifica | modifica el codi]

Aston Martin One-77 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article molt complert sobre el model One-77 de l'empresa Aston Martin. M'agradaria rebre suggeriments sobre com millorar-lo i que també se'n revisés l'ortografia. Trobo que és un article mereixedor del segell de qualitat ja que en ell s'hi recull una gran quantitat d'informació. El contingut ha estat extret de la web oficial de Aston Martin i d'altres webs relacionades amb el món del motor. He partit de l'article en anglès, castellà i alemany tot i que l'estructura prové de l'article del DBS.--Roger Francàs (disc.) 19:14, 20 jul 2014 (CEST)


Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)

Samsung Galaxy S III[modifica | modifica el codi]

Samsung Galaxy S III (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït de l'article de qualitat de la viquipèdia en anglès. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 16:15, 17 març 2014 (CET)

 • En un primer cop d'ull hi trobo els vermells de la introducció, una desambiguació i dues referències amb un error, diu Plantille:Cite Work. Però està molt bé eh.--Medol (disc.) 08:37, 31 jul 2014 (CEST)

SpaceShipTwo[modifica | modifica el codi]

SpaceShipTwo (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Jo he demanat l'avaluació perquè estic participant al Viquiprojecte de traducció d'articles de qualitat, i necessito saber si l'article és prou correcte com per poguer presentar la proposta de distinció.
L'article SpaceShipTwo està traduït de l'anglès.
Siusplau, comenteu el que hauria de polir per poguer presentar l'article com a article de qualitat.
Moltes gràcies, --Mikicat (Parlem-ne) 22:25, 26 abr 2014 (CEST)

@Mikicat: Hi he fet alguns retocs. El primer que hauries de fer és acabar la traducció. Si te'l llegeixes, veuràs que no s'entén gairebé res. Les traduccions automàtiques ja ho tenen, això ... Pau Cabot · Discussió 09:26, 27 abr 2014 (CEST)

@Mikicat: l'aviació no és el meu camp, però algunes coses, a part de la traducció:

 • Les referències no tenen un format bo. Algunes llançen missatge d'error i d'altres, l'anskarbot ho ha fet malament (Ni els bots son perfectes!).
 • Alguns llocs, hi ha encara el text en català i a sota, l'anglès.
 • Desconec si hi ha una infotaula per avions, pero si n'hi ha, estaria bé posar-la.

Ànims i endevant! (Em miraré les referències, a veure si faig alguna cosa...)--Unapersona (Sóc tot orelles!) 13:54, 10 maig 2014 (CEST)

@Unapersona: Gràcies per l'ajuda! --Mikicat (Parlem-ne) 14:01, 10 maig 2014 (CEST)
@Mikicat: Ja sé quin és el problema. El que has de fer és agafar les referències de l'article en anglès i passar-les manualment al català, arreglant els enllaços, el format... és a dir, començar des de zero. Va ànims, que si ho arregles potser aconsegueixes AdQ!--Unapersona (Sóc tot orelles!) 16:46, 11 maig 2014 (CEST)

 1. «Concurs 1998». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 2. «Concurs 2002». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 3. «Concurs 2004». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 4. «Concurs 2006». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 5. «Concurs 2008». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 6. «Concurs 2012». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].