Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (18)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (13)
  1. Llista d'articles bons (134)
  2. Llista d'articles de qualitat (614)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, amb els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar-los com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles que tot seguit es llisten, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 18 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2014 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 958:
Avaluacions del 2014: 48
Avaluacions del 2013: 93
Avaluacions del 2012: 73
Avaluacions del 2011: 168
Avaluacions del 2010: 145
Avaluacions del 2009: 216
Avaluacions del 2008: 167
Avaluacions del 2007: 25
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]


Arts[modifica | modifica el codi]

Josep Tapiró i Baró[modifica | modifica el codi]

Josep Tapiró i Baró (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article sobre aquest aquarel·lista africanista originari de Reus del que recentment s'han fet dues exposicions antològiques per commemorar el centenari de la seva mort. --amador (disc.) 16:58, 28 juny 2014 (CEST)

 • Està molt bé, però considero que convé millorar la introducció. Hi trobo a faltar un paràgraf amb els moviments on s'ha situat i quelcom similar al segon paràgraf de l'estil, que em sembla que resumeix bé les seves etapes pictòriques. Per altra banda, veig que les obres de les dues primeres etapes es mostren en un format diferent de les de l'etapa del Marroc. Em sembla que seria millor unificar la manera de presentar-les. Finalment, trobo a faltar alguna referència en la descripció de les pintures de l'etapa de Tànger. Va, que ja ho tens això.--Medol (disc.) 18:34, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: L'entradeta, arreglada. Les referències de l'etapa Tànger són úniques i estan a la capçalera de la secció (concretament la n. 44). La resposta al format de les fotos de la primera etapa, està inclosa en la resposta anterior, ja que d'aquestes imatges no tinc descripció "referenciable" (perquè no estaven a l'exposició i, per tant, no estaven al dossier). Posar-les en format taula em va semblar que faria més lleig perquè els hi mancaria descripció. Si creus que és millor i esperem millors temps per obtenir una descripció, ho canvio.--amador (disc.) 20:41, 14 jul 2014 (CEST)
@Amadalvarez: Bé, l'entradeta. No sé què dir-te pel que fa a les obres, entenc que no és una decisió tant senzilla com pensava.--Medol (disc.) 10:07, 21 jul 2014 (CEST)
  • Em sembla un article molt bo. Pel que fa a les fotografies més que unificar-les, jo veig que queda un espai molt gran en blanc entre les primeres i l'última. Has provat posar la secció «Exposicions en vida...» després de «Trayectòria professional» i abans de l'«Obra»? L'ho he verificat i em sembla que queden millor les fotografies. --MarisaLR (disc.) 18:15, 6 oct 2014 (CEST)

Un gran treball. Només tres cosetes:

 • Hi ha un parell de llocs on posa darcagüey i altres darcawi, s'hauria d'unificar.
 • A l'apartat Mort, diu «Va ser una notícia molt sentida entre la població local», i «va iniciar una col·lecta local per a fer un monument en la seva memòria a la ciutat». Entenc que es tracta de Tànger, però potser no està prou clar, sobretot perquè al paràgraf anterior diu que s'havia traslladat a Madrid, i també perquè cita al Museu i l'Ajuntament de Reus i diu que era «fill de la ciutat».
 • A l'apartat Obra hi ha un gran espai a Obra de l'etapa a Tànger —sinó és que es tracta del meu ordinador—, suposo que per la cronologia; potser es podria posar més a dalt, posant algunes fotos a l'esquerra.

Bona feina, enhorabona.--Canaan (disc.) 21:09, 7 oct 2014 (CEST)


Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Llagostera[modifica | modifica el codi]

Llagostera (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Fa temps que vaig començar a fer retocs a l'article, fins que em vaig animar a completar-lo i ara vull que m'ajudeu a millorar-lo per a presentar-lo a votació. Gràcies per avançat!--Medol (disc.) 19:36, 1 ago 2014 (CEST)

Fa molt bona pinta, Medol. Per començar, t'he demanat referències a unes quantes seccions que no en tenen cap. Pau Cabot · Discussió 20:51, 1 ago 2014 (CEST)Fet Fet!--Medol (disc.) 17:23, 25 oct 2014 (CEST)
Si no recordo malament, quan vaig presentar el de Badalona, Paucabot em va suggerir fer un apartat amb una breu explicació del patrimoni arquitectònic o edificis emblemàtics. Els cites a la introducció: "El municipi té diversos espais emblemàtics com la renaixentista Casa de les Vídues (segle XVI), l'església gòtica de Sant Feliu de Llagostera, les restes de l'antic castell de Llagostera, el centre d'interpretació a Can Caciques o el Museu Vilà. També té antigues i importants masies als veïnats de Penedès, Llobatera, Sant Llorenç i la Mata". Crec que seria interessant que en fessis esment a l'article.--Sorenike (disc.) 19:04, 4 oct 2014 (CEST)Fet Fet!--Medol (disc.) 17:23, 25 oct 2014 (CEST)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Neutròfil[modifica | modifica el codi]

Neutròfil (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article parteix de la traducció en anglès i ha estat posteriorment ampliat amb text propi, és el més extens de totes les wikis. Tinc un problema amb la plantilla de la introducció, no se perquè no es veu desplegada.--Mbosch (会話) 12:24, 4 juny 2014 (CEST)

A primer cop d'ull sembla un article complet, ben estructurat i referenciat. Té alguns problemes lingüístics, com ara la puntuació (no s'hauria de separar subjecte i verb amb una coma, no s'hauria de posar una coma seguida de parèntesis sinó al revés, el subjecte i el verb han de concordar...). Potser pots utilitzar el LanguageTool per corregir-los, a mi em va molt bé: [1] Si tinc temps li faré una llegida més a fons. --Habicht (disc.) 15:16, 24 set 2014 (CEST)

Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)

D'entrada, en un primer cop d'ull, m'ha semblat un article cuidat, ben referenciat i amb un redactat molt clar. Felicitats. A veure si puc fer-li una llegida de dalt a baix.
Abans de mirar-lo amb profunditat, algunes cosetesː Les referències van abans que la bibliografia, la introducció pel meu gust és curta i hi ha una desambiguació per a fer.--Medol (disc.) 22:25, 12 juny 2014 (CEST)


He anat repassant tot l'article, i des del punt de vista d'algú que no té coneixements sobre la matèria, poso les recomanacions que he anat pensant per ordre:

 • Com en Medol crec que la introducció es podria ampliar.
 • A la introducció també: "Té hàbitats terrestres i nocturns." es pot considerar nocturn un hàbitat? No ho sé, però no ho havia sentit mai.
 • De morfologia a distribució ho he trobat tot perfecte, la fotografia de la larva també està molt bé i el mapa de distribució de la salamandra als Països Catalans és excel·lent.
 • A hàbitat: "Espècie d'hàbits terrestres i típicament forestal, als Països Catalans es presenta gairebé sempre per sobre dels 500 mm de precipitació anual" la part remarcada no l'acabo d'entendre. Es refereix a zones amb una pluviometria determinada? A la resta d'hàbitat tot bé.
 • Ecologia, reproducció i dieta tot molt bé.
 • A depredadors l'enllaç intern del depredador "Turó" redirigeix a l'elevació de terreny.
 • A sistemes de defensa "...exhibint els seus colors i les glàndula paròtide", suposo que és un error del sistema d'inserir enllaços.
 • La bibliografia té una part separada en dues columnes i una altra part que no, és per algun motiu en concret?

I això és tot. Crec que arreglant aquests petits detalls és un article excel·lent que es mereix la distinció de qualitat. Salut, --Auledas (disc.) 12:17, 4 oct 2014 (CEST)

Li he fet una ullada ràpida. Em sembla un article molt bo en general. He fet algun canvi mínim. Si se solucionen els comentaris anteriors, crec que es podria posar a votació. --Habicht (disc.) 14:58, 13 oct 2014 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Mitologia nòrdica[modifica | modifica el codi]

Mitologia nòrdica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He posat aquest article en avaluació (és el primer que proposo) després d'haver-lo millorat amb la traducció danesa (és el millor article de totes les wikis), afegint el que ja hi havia en català no repetit i algunes coses de l'article anglès. A més he escrit algunes parts especialment per a l'article de llibres de text universitaris, així que crec que ara mateix és el més complet de totes les wikis. Tot i això no estic convençut que compleixi els requisits (ortografia, gramàtica...), així que ho deixo en mans dels savis i espero poder millorar-lo per a poder proposar-lo com article de qualitat. Cercaparaules (disc.) 09:09, 18 feb 2014 (CET)

Molt complet. He fet algunes edicions sobre el format i el redactat (he trobat unes quantes faltes per descuit, segurament hi ha més). Si és possible i pots crear els articles de la introducció i els principals millor que millor (tot i que no és un requisit indispensable pel distintiu).--Mbosch (会話) 13:30, 18 feb 2014 (CET)
Gràcies! Doncs m'hi posaré a redactar els articles que manquen començant pels que indiques, també els de la infotaula i a veure si puc anar completant els que quedin.Cercaparaules (disc.) 14:45, 18 feb 2014 (CET)

He començat la lectura i trobo alguns paràgrafs massa feixucs, si et sembla bé re-redactaré fragments sencers. M'ho poso de deures i deixaré comentaris quan vagi fent, dóna'm si us plau marge de temps que ara no puc, ok? Mentrestant pots anar omplint els vermells demanats. Un article clau!--barcelona (disc.) 11:07, 19 feb 2014 (CET)

Genial Barcelona, moltes gràcies! Jo ja m'hi he posat una estona aquest matí i he omplert alguns buits creant algun article, he enllaçat alguns articles que ja hi eren però amb títols diferents i he repolit alguns paràgrafs i re-redactat alguns fragments sencers, però és cert que l'hi falta una redacció millor en general i també hi ha alguns errors gramaticals petits, però d'aquells tan petits que s'acumulen perquè em van passar per alt (comes gratuïtes, algun accent, subordinades i coordinades on no toca...) entre la traducció, fusionar amb l'article que ja hi havia, etcètera... Seguiré creant articles nous pels espais en vermell i deixaré doncs el redactat per no trepitjar-nos la feina ;) Compte, també, que he vist que a l'article previ que hi havia en català hi ha força faltes ortogràfiques! Cercaparaules (disc.) 11:40, 19 feb 2014 (CET)
Té molt bona pinta. Sé que és un pal però caldria per servir la plantilla {{sfn}} per les referències i la {{ref-llibre}} per la bibliografia. La que no s'utilizi per referenciar es pot eliminar o posar en un apartat de "Bibliografia adicional". Agrairia també alguna referència en línia, si no és demanar molt :). Salut!--Jey (disc.) 12:14, 21 feb 2014 (CET)
Hola Jey! Doncs la veritat la utilització de plantilles no la domino, però m'hi posaré a veure si aprenc i si no demano ajuda :) Apunto lo de la "bibliografia addicional". El tema de les referències en línia, per desgràcia per molt que he buscat en català no hi ha res (més enllà d'algun bloc molt esporàdic amb informació minsa), però faré per posar més referències en altres idiomes i endreçar-les. Cercaparaules (disc.) 11:38, 22 feb 2014 (CET)
@Cercaparaules: Si miràs aquesta modificació veuràs un cas pràctic de com utilitzar les plantilles de referències. Si vols il·lustrar-te a bastament, mira't Viquipèdia:Guia per referenciar. Salut !.--amador (disc.) 21:14, 20 jul 2014 (CEST)

He canviat bastant trossos extensos del teu text, mira-te'l per si en alguna ocasió he tergiversat el que volies dir (desfés el que calgui sense problemes). Encara li convindria una repassada per eliminar repeticions i frases massa feixugues. Passo a comentar cosetes que he trobat:

 • Al primer apartat, això d'Homes del Nord en majúscula em sembla poc precís, de quins pobles es parla exactament? És un terme usat per la historiografia? De moment he posat pobles del nord a l'espera d'alguna referència o aclariment
 • No sé per què uses víking en masculí i no en femení quan acompanya a un nom femení. He fet els canvis, si és una convenció perdona per la ignorància i reverteix. Revisa de totes maneres que tots els adjectius siguin coherents.
 • Intenta no usar la primera persona del plural (trobem, conservem...), fa poc enciclopèdic. Penso que les he corregit totes
 • Les edda? Les eddes? Les eddas? Hi ha canvis, no sé si el terme està ja acceptat, si us plau, unifica grafies
 • T'animo de nou a crear tots els vermells que puguis, és un tema molt interessant del qual ens manca informació bàsica
 • L'apartat de "reconstrucció històrica" no respon al seu títol, parla més aviat de funcions dels mites. Si pots, elimina repeticions
 • Potser canviaria el títol de la secció cosmologia, ja que inclou més coses apart de la descripció del món
 • Tradueix la genealogia de la secció "mites de déus", és un apartat molt important en un panteó (crec que el Lepti et pot ajudar amb la imatge)
 • Insisteixes que el dualisme potser no és nòrdic sinó cristià però tots els exemples que surten són clarament dualistes, per tant no posaria tantes vegades aquesta possible no dualitat primigènia. Potser el que vols dir de vegades és que no era maniqueista, ja que l'oposició bé-mal no forma part de les tres oposicions essencials (mira el paràgraf que he reescrit del tot en aquesta part a veure si m'explico)
 • No he entès del tot la part de la creació i el paper masculí-femení, apart que ningunejaren les dones en la tradició posterior, ho podries tornar a escriure? (primer paràgraf secció creació, he començat canviant la primera frase però després m'he perdut des d'"encara que el poder...")
 • Quan comences a explicar l'origen del món, l'arbre i els mites del sol i la lluna, sembla un llistat de divinitats, caldria una redacció més unificada. Sé que els enllaços permetran explicar com cal cada història, però es pot millorar aquesta part en un potencial adq
 • Molt curiós que pensessin que el sol no donava llum, no ho sabia!
 • Els tres tipus de criatures sobrenaturals es poden relacionar amb la trifuncionalitat indoeuropea de Georges Dumézil? sembla que ho insinues però aquest paràgraf no s'entén del tot (des de "l'ordre social que caracteritza la mitologia...."
 • Freia apareix amb moltes formes diferents, quina és la correcta?
 • La secció mite i ritual la veig més aviat com a "religió nòrdica" no? La part de sacrificis s'ha d'ordenar, apareix al principi i després com a subsecció
 • La secció de difusió crec que es pot suprimir, afegint la informació nova a les seccions anteriors, especialment les introductòries (com el tema de la classe social), ja que la resta és molt redundant
 • Cites la influència sobre el Senyor dels Anells, algú podria fer la secció corresponent... ;)
 • La plantilla de navegació final té un format una mica estrany, amb parts grises massa amples, potser es pot aprofitar l'avaluació per arreglar-la (posa si no el text de la segona columna centrat al cantó esquerre i amb menys text)--barcelona (disc.) 19:56, 22 feb 2014 (CET)
Perfecte Barcelona! Molta feina i molt ben feta, genial! Així a primera vista i per sobre els canvis que veig estan genial, però ara mateix no puc contestar-te amb detall ni posar'm-hi detenidament. En un dia o dos et contesto punt per punt tot el que has posat i hem poso amb tot el que comentes. Endavant las atxes (mai millor dit)!Cercaparaules (disc.) 14:09, 23 feb 2014 (CET)

Passo a contestar totes les qüestions que has proposat i avui m'hi poso, aniré posant "fets" a tots els punts que has comentat a mesura que els tingui (tingues en compte que del meu puny i lletra hi ha ben poc, el que hi ha a l'article és bàsicament l'article vell + el danès):

 • El terme Homes del Nord ve de l'anglès Northmen a través de les llengües nòrdiques. Els escandinaus en el seu origen no s'anomenaven a si mateixos "Víkings", apel·latiu proposat pels saxos a través del substantiu nòrdic víkingr. A si mateixos es deien Homes del Nord, és a dir, nòrdics o, en català més arcaic, norrens, terme que per desgràcia quasi ja no es fa servir. També feien servir l'apel·latiu Danesos (Dane), inclús, en primer terme, pels pobles escandinaus noruecs o suecs, que en un principi no tenien una clara idea de pertànyer a un poble diferenciat. Ells sabien a quina tribu pertanyien i hi havien desenes. Es pot substituir sense problemes per pobles del nord, nòrdics o norrens, potser així és més correcte, sí, així que perfecte.
 • En català no ho sé, en anglès, que és la llengua en què llegeixo els textos nòrdics, no hi ha diferenciació però perquè no tenen distinció de gènere (moltes vegades penso en anglès i a vegades em juga males passades). En una llengua llatina és probable que sí que sigui més correcte l'apel·latiu femení, així que ho miraré per arreglar-ho.
 • Unifico grafies. En principi són les Eddes o la Edda si es refereix a una (Edda no està clar que significa, el més probable és que signifiqui "besàvia").
 • Canvio el títol de reconstrucció històrica + miraré repeticions i elimino les que vegi.
 • La secció de cosmologia és bastant "desastrosa", és pràcticament el que hi havia en l'article antic, però personalment no m'agrada gens, potser el reescriuré sencer, més ordenat i entenedor, sobretot per qui no sàpiga res de mites nòrdics.
 • El del dualisme i maniqueisme és un tema complexe. Els mites nòrdics que han perviscut són sota la forma islandesa, que no té res a veure amb la forma germànica continental (per exemple el Wodan germànic continental era el déu de la Cacera Salvatge i alhora un déu de la fertilitat i un xaman, atribucions que amb el contacte amb els déus originaris d'Escandinàvia muta i aglutina molts altres déus en el seu haver, perdent la W i transformant-se en Odin, que a més no és el mateix que l'Odin islandès cristià, que esta en molts casos evemeritzat). A part d'això, no són dualistes ni maniqueistes en el seu conjunt com cap religió pagana pre-cristiana. Casos i exemples hi han molts: Loki ajuda a l'ordre dels déus uns cops i altres no, Odin igual però més retorçat, Hyrrokin, Mímir o Skadi son gegants familiars o ajudants dels déus (el mateix Odin i els seus germans Vili i Vé són gegants, tot i que no queda clar), Thor és un déu que afavoreix l'ordre però, almenys en la seva forma última islandesa, és força "estúpid" i còmic, molts cops amoral, com qualsevol altre déu, etcètera. No existeix un dualisme femení/masculí per exemple (Freia i Odin tenen atribucions similars, però és que són déus de diferents panteons aglutinats en un únic panteó i a més originalment eren "matrimoni", però els cristians van marginar Freia i van inventar a Frigg, un aspecte matronal i submís de Freia, ja que Freia és "massa salvatge i amoral" pels cristians medievals, amb infidelitats, incest...). Tampoc existeix un dualisme ordre/caos tot i que en la seva última forma cristiana d'Snorri s'apunta a aquesta idea, el cas paradigmàtic és Loki: Loki posa a prova l'ordre dels déus perquè sense ell i la seva acció el món no es regeneraria. Així, en lloc d'una dualitat immutable ordre/caos, el paganisme nòrdic, com el cèltic o el bàltic, és cíclic, regeneratiu. Balder per exemple mor perquè l'error dels déus és fer-lo immutable, perfecte, bell i immortal, la idea de la mort de Balder i l'inici del Ragnarok és que res és immutable, tot ha de fluir en els cicles, d'aquí l'acció de Loki enganyant al déu cec perquè dispari a Loki: És una acció que des de la perspectiva escatològica cristiana medieval és "negativa", però per un pagà és perfectament comprensible. Igualment el pensament pagà no és: Loki va fer bé (o va fer malament). Seria més o menys "està malament però és necessari" però sense fatalisme, el pensament pagà precristià és força inabastable, és difícil d'expressar. Intentaré arreglar aquesta part perquè quedi més entenedor, precisant els termes i amb exemples, a veure com ho faig.
 • El mateix amb el tema femení/masculí. S'ha de diferenciar també entre l'última forma islandesa cristianitzada i el mite anterior. De fet els mites anteriors, especialment a les tribus germàniques continentals, eren matriarcals, amb figures com Frau Hulda i eren les sacerdotesses les que dirigien la religió, com indica Tàcit a Histories o Drus Germànic, de forma més o menys velada (ja sabem com eren els romans respecte als "bàrbars"). Reescriuré aquesta part amb notes de llibres concrets.
 • Sobre l'origen del món el mateix, miraré que es pot fer.
 • El tema de la trifuncionalitat podria estar relacionat, la qüestió és que l'arqueologia i els historiadors actuals han desmuntat punt per punt les teories de Dumézil, així com les d'Eliade respecte a la funció dels sacerdots i el mite/màgia i d'altres teòrics d'abans dels anys 90 e inclús 2000. Les societats precristianes eren molt més complexes del que s'havia pensat fins ara. Tot això s'hauria de precisar i donar les diferents hipòtesis. Normalment les idees i teories dels historiadors mostren més el seu pensament i la seva època que la realitat de la qual parlen, especialment quan no hi ha gairebé res on agafar-se com l'Edat del Ferro, ja no parlem del megalitisme o l'Edat del Bronze.
 • Segons em va comentar n'Enric: "Els noms de les divinitats de les cultures més properes sempre s'han catalanitzat (cas de la mitologia grega i llatina, per exemple), mentre que pel que fa a les cultures amb què tradicionalment hem tingut menys contacte hi ha moltes vacil·lacions. Per això els déus de la mitologia egípcia, per exemple, s'escriuen de diverses maneres, tot i que la major part ens vénen a través de la tradició grega, i no els coneixem pas amb el nom originari egipci. En la mitologia de les cultures precolombines, moltes vegades els déus ens han vingut segons la transcripció espanyola, i no és fins ara que s'estan expandint les formes originàries a través de les convencions del nàhuatl o del quítxua, per exemple. En el cas que ens ocupa, el nom germànic "original" també és una convenció, ja que els pobles on es van originar aquestes mitologies no disposaven de tradició escrita i tot es transmetia oralment; fins i tot l'alfabet rúnic és posterior, d'època medieval. El protogermànic mateix és una convenció "moderna", amb grafies preses dels diferents llenguatges germànics (ð de l'islandès, ö de l'alemany o el suec, etc.). Anant al gra, jo posaria els noms dels déus més coneguts segons com han anat sortint en la tradició catalana, a través del llatí i les llengües neollatines (Odin, Thor, Freia), tot indicant també la forma "originària" germànica dins l'article, i els poc o gens documentats tal com surtin més sovint en la bibliografia internacional, segurament en la forma germànica reconstruïda."

Així que s'hauria de mantenir la grafia catalanitzada per les més conegudes i per les menys la internacional. Em posaré a unificar.

 • Aquí sí que no canviaria res, perquè haig de fer l'article pròpiament dit de religió nòrdica, que seria el principal. No sé si és correcte que portin el mateix títol. Si ho és, ho canvio, cap problema.
 • Arreglo la secció de difusió i la taula dels mites.
 • Sobre el Senyor dels Anells, hi ha el que hi havia a l'article vell. Jo no podria fer-ho, ja que vaig llegir la novel·la fa quasi 20 anys i no sóc cap expert. Potser algú altre més ficat podria.

Molta, molta feina, però aniré fent!! Vaig actualitzant per aquí.Cercaparaules (disc.) 10:36, 3 març 2014 (CET)


Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Els jocs de la fam[modifica | modifica el codi]

Els jocs de la fam (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento a avaluació l'article sobre Els jocs de la fam, ampliat amb la usuària Barcelona fruit de la traducció de can EN (on és AdQ) i d'una ampliació a partir de la bibliografia pròpia. Una comparació amb la versió inicial permet copsar l'abast de l'ampliació ;-) --Davidpar (disc.) 12:30, 24 ago 2014 (CEST)

Bones. Bona feina! Jo no m'he llegit la novel·la ni he vist la sèrie, pel que puc fer de lector que s'interessa per un article. Comentaris o propostes de millora:
 • A la introducció no es parla de la seva traducció al català i penso que s'hauria d'incloure (data, persona, adaptació...)
  • Fet Fet!
 • L'article té poques imatges, caldria cercar elements que puguin il·lustrar els conceptes que es mencionen.
  • Fet Fet!
 • Cal revisar els temps verbals i millorar-ne la concordància.
 • Dins de l'apartat argument jo afegiria l'avís de spoiler. L'article és molt detallat.
es va acordar suprimir aquesta plantilleta en el passat.--barcelona (disc.) 18:08, 5 oct 2014 (CEST)
 • Pregunta: els personatges en quin sistema estan ordenats? Per protagonisme? Si no és així, ho posaria per ordre alfabètic
  • Fet Fet!
 • A l'apartat temes, jo milloraria el format fent més clar els "temes" que es mencionen : via llista puntejada o via negreta a principi de paràgraf, per facilitar la lectura en diagonal.
  • Crec que una llista no és el format més adient per un AdQ. De fet, tenim la plantilla {{Prosa}}, que recorda que s'hauria de redactar en forma de prosa. --Davidpar (disc.) 22:51, 10 oct 2014 (CEST)
 • Temes de correcció ortotipogràfica no hi entro, per manca de capacitats :P

Tot això són petits detalls. Molt bona feina!--Kippelboy (disc.) 23:55, 2 oct 2014 (CEST)

Un article molt bo, de veritat. Però millorable. Coincideixo que hi manquen algunes il·lustracions. Mira si ho pots resoldre. I, sobre tot, s'ha de fer una revisió general del text, perquè s'hi detecten alguns defectes de traducció. Bàsicament, una sintaxi no del tot correcta. A part d'això, molt bé tot l'article.--Climent Sostres (disc.) 00:36, 7 oct 2014 (CEST)

Star Wars episodi III: La venjança dels Sith[modifica | modifica el codi]

Star Wars episodi III: La venjança dels Sith (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Última pel·lícula (pel moment) de la saga. Ha estat traduït de l'anglès.--Mbosch (会話) 15:11, 12 maig 2014 (CEST)


La guerra de les galàxies[modifica | modifica el codi]

La guerra de les galàxies (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït del castellà. És un dels més extensos de tota la viquipèdia. El deixaré en avaluació un període bastant llarg, dono per fet que la llargada farà que sigui més difícil que la gent es pari a llegir-lo. Traduiré les referències i crearé articles.--Mbosch (会話) 20:20, 30 nov 2013 (CET)

Hola! He llegit l'article (quin tros d'article!), i he trobat alguna coseta:
 • No tinc clar si "jedi" hauria d'anar amb majúscula inicial; de fet, en molts punts es parla de "La venjança dels Sith".
 • Ja es va parlar sobre el tema, no és nom propi i per tant va amb minúscules no obstant a les pel·lícules ho han ficat amb majúscules.
 • On es va parlar del tema? Jo diria que el que diuen les pel·lícules va a missa.– Leptictidium (digui, digui) 15:10, 23 abr 2014 (CEST)
 • Hauria de ser "Ordre Jedi" o bé "Orde Jedi"? No m'ha quedat clar mirant el diccionari...
 • A mi em sona millor Ordre, s'hauria de mirar les pel·lícules i trobar el moment exacte que ho diuen.
  • Jo diria "orde", perquè és com un orde monàstic. Com a referència, a la viqui en castellà parlen de "la orden jedi", i si fossin un ordre crec que seria "orden" en masculí.--Pere prlpz (disc.) 17:24, 22 abr 2014 (CEST)
 • Crec que "nord americà" hauria de ser "nord-americà".
 • Mirant pel google és nord-americà.
 • L'apartat "Univers expedit" hauria de ser "Univers expandit", no?
 • Sep, és una errata.
 • Falten alguns planetes, suposo que és impossible posar-los tots, però crec que estaria bé Dagobah hi fos; és el planeta on s'exilia Yoda, i on Luke fa el seu entrenament com a Jedi.
 • Suposo que aquest és un dels importants, però per això ja hi ha l'article sobre els planetes, això és només una mostra.
 • Hem de parlar d'"androides" de "droides"? En el text s'hi van alternant.
 • No estic segur que droide és correcte, diria que no, així que fora.
 • Si a la pel·lícula diuen "droide", doncs "droide". De fet, droid tampoc no és correcte en anglès, és un terme inventat per en George Lucas.
 • Algunes cosetes lingüístiques:
 • S'hauria de vigilar l'ús de "a" en els objectes directes de verbs transitius: "entrenar *a Anakin", "netejant *a R2-D2", "contracten *al contrabandista", etc.
 • Intentaré tenir-ho present.
 • La frase "Moments després, arriba Palpatine per salvar el seu nou deixeble, atorgant per a això braços i cames mecàniques, una armadura de color negre, i una màscara perquè pogués respirar" no l'acabo d'entendre. Potser s'entendria millor "atorgant-li"?
 • Sí, canviat.
 • Sobre l'estil de redacció: hi ha alguna cosa que no em quadra a "[...]impregna l'univers i tot el que hi ha en ell".
 • Potser millor: impregna tot l'univers i tot el que hi ha en ell? Potser es pot eliminar la segona part, és redundant si agafa tot l'univers també agafa totes les coses i éssers que hi ha.
 • Sobre l'univers expandit: recordo haver jugat a uns videojocs de LucasArts: "X-Wing", "TIE Fighter" i "Rebel Assault". Potser valdria la pena de fer-hi menció. Hi ha documentació i referències a la wiki anglesa.
Pel demés, trobo que és un article molt complet. Felicitats! --Álvaro (disc.) 14:30, 4 des 2013 (CET)

No havia vist tots aquests missatges, ho fico aquí que sinó és un embolic.

 • Es va comentar en una altre avaluació (no ho recordo on, i òbviament que es parlés no vol dir que s'hagi de fer així). La paraula no és nom propi però va en majúscula en el títol perquè els noms de les pel·lícules en anglès fiquen totes les paraules amb la primera majúscula i a vegades es tradueix igual, la normativa no la conec. Com per exemple: ca/en.
 • Ja canvio el terme Orde.--Mbosch (会話) 15:30, 12 maig 2014 (CEST)
 • @Mbosch: Fa un moment he fusionat l'article BBY dins La Guerra de les Galàxies amb el corresponent CN. Només que ho sàpigues, fes-ne el que consideris oportú.--Medol (disc.) 17:37, 17 jul 2014 (CEST)

Marrecs de Salt[modifica | modifica el codi]

Marrecs de Salt (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que s'avalués aquest article per dos motius: Com ja he dit força cops (inclosa la meva pàgina d'usuari), pertanyo a la colla i podriem dir que hi tinc un conflicte d'interessos. Això explica el meu motivador principal i que vulgui que algú extern hi faci una ullada. Un altre motiu és que sovint he fet servir aquest article com a excusa per a endinsar-me en el món de l'edició a la viquipèdia. Portar-lo cap a un procés d'avaluació em permetrà experimentar per primera vegada aquesta experiència. Jordi Gran (disc.) 18:14, 28 juny 2014 (CEST)

Coses que jo milloraria:
 • Com ja vaig comentar a Discussió:Marrecs de Salt, eliminaria la secció de sortides a l'exterior. No fa falta ser exhaustiu i crec que basta citar-ne les més importants. Per forçar que hi siguin totes, algunes sortides s'han de referenciar amb fonts que no són gaire fiables com [2]. Crec que no fa falta. Ens convé un article menys exhaustiu i amb millors fonts que no un article súperexhaustiu en què s'hagi de tirar de fonts pròpies o dubtoses.
 • També, com vaig dir allà mateix, crec que no fa falta posar la llista de presidents. A tot estirar, posaria la dels caps de colla. La llista de presidents no ha rebut cobertura per part de terceres fonts i per això, en alguns casos, s'ha hagut de referenciar amb fonts pròpies.
@Paucabot: Del primer president no n'he trobat cap ref externa. De l'actual he preferit enllaçar el web de la colla però evidentment hi ha articles que en parlen. Els enllaço? Els altres tenen ref i a la pàgina de discussió semblava que hi havia una tendència a conservar la secció, presidents inclosos. Jordi Gran (disc.) 21:02, 28 juny 2014 (CEST)
Jo crec que és informació interna que no aporta res a l'article. Pau Cabot · Discussió 21:08, 28 juny 2014 (CEST)
@Paucabot: De moment ho deixo així ja que sembla que altres no ho veuen de la mateixa manera. Com podem posar-ho a votació de forma que quedi clar com procedir? Hi ha alguna eina per fer-ho? Pots posar-hi alguna cosa en questa mateixa pàgina pe que altrees editors hi puguin dir la seva de forma clara i llavors fem el que s'acordi segons el recompte de vots? Gràcies. Jordi Gran (disc.) 21:18, 28 juny 2014 (CEST)
Jo ho seguiria parlant aquí, però sense votacions. m:Les votacions són malèfiques. Pau Cabot · Discussió 21:25, 28 juny 2014 (CEST)
 • Miraria de substituir les referències a edicions locals de Vilaweb com [3], [4], [5] i [6]. Si no es fa això, almanco s'hauria d'indicar que corresponen a edicions locals i no a la redacció de Vilaweb.
@Paucabot: M'en pots posar un exemple? Com referenciaries la primera, la de Vic? Jordi Gran (disc.) 20:52, 28 juny 2014 (CEST)
Jo les llevaria, les edicions locals de Vilaweb no crec que siguin el que anomenam fonts fiables, però sinó, almanco, hauries de posar Vilaweb Vic en lloc de Vilaweb. Pau Cabot · Discussió 21:05, 28 juny 2014 (CEST)
Fet Fet! He tret les 4 que feien referència a les darreres 4 edicions de colles de l'eix (refs i paragraf, clar) i en el cas de dues de Vilaweb Catalunya Nord ho he especificat. Jordi Gran (disc.) 21:24, 29 juny 2014 (CEST)
 • Referències redundants: crec que s'ha intentat ser exhaustiu en les aparicions a la premsa i això fa que hi ha frases que estiguin referenciades amb tres o quatre referències (vegeu per exemple les referències dels inicis). Jo en deixaria una o a tot estirar, dues, les que l'autor consideri més significatives. Crec que l'autor deu considerar una fita que un article tan curt tengui tantes referències, però jo ho consider un cas proper a la sobrereferenciació, que crec que no ajuda a l'article.
Fet Fet! N'he deixat només una amb els dos llibres més generalistes. Serveixen per referenciar la fundació de la colla. Jordi Gran (disc.) 20:41, 28 juny 2014 (CEST)
 • Aquesta edició no aporta res i la llevaria. No es pot saber el nom de les colles mirant els logotips i per tant, és informació redundant més difícil d'interpretar que el propi text.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:44, 29 juny 2014 (CEST)
 • La imatge de l'escut brodat a la camisa és absolutament redundant amb el logotip que apareix una mica més amunt.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:00, 28 juny 2014 (CEST)
 • Les dates les posaria amb el format estàndard XX de XXXXXXXXXX de XXXX.
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:43, 29 juny 2014 (CEST)
 • A la llista dels cap de colla, canviaria Ferran de Batlle.[66][67] 2009-2010. per Ferran de Batlle[66][67] (2009-2010). Pau Cabot · Discussió 19:46, 28 juny 2014 (CEST)
Fet Fet! Jordi Gran (disc.) 20:44, 29 juny 2014 (CEST)
 • I en general, dir que es nota que està fet per un membre de la colla i que s'ha hagut de fer molta feina per tal d'intentar adequar el que ell tenia al cap que havia de ser l'article amb el que realment és un article enciclopèdic. No es recomana fer articles sobre un mateix o les entitats a les quals pertany precisament per això. Pau Cabot · Discussió 19:46, 28 juny 2014 (CEST)
Temes pendents a debatre

Queden pendents quatre temes dels que s'hauria d'arribar a un consens abans de procedir a fer edicions al respecte. Si us sembla, per opinar podeu fer-ho tal qual o mirant aquest full d'avaluació, la pàgina de discussió de l'article (hi té opinions al respecte), les contribucions a l'article… El que volgueu vaja…

 • Conservar, modificar o eliminar l'apartat de Sortides fora de Catalunya
 • Conservar, modifcar o eliminar l'apartat d'Organització, especialment la llista de presidents, que s'ha comentat que podia ser considerada menys important que la dels caps de colla.
 • Valorar si l'article actual evidencia que el principal editor és membre de la colla i les connotacions negatives que això pugui tenir, com corregir-ho o eventualment si es prefereix recomanar a l'editor en qüestió (a mi vaja) que es desentengui de l'article.
 • L'usuari Baggio proposa afegir una taula Temporades com la que hi ha a les pàgines de Castellers de Barcelona i Castellers de Sabadell. Més info a la pàgina de discussió.

Gràcies Jordi Gran (disc.) 21:39, 29 juny 2014 (CEST)

Sortides fora de Catalunya: Sóc partidari de conservar aquest apartat, penso que és una informació interessant i un fet important el fet de saber a quins llocs (i l'any) s'ha portat el fet casteller fora de les nostres fronteres.
Podria ser interessant, però és enciclopèdica? Saber el número de telèfon de la colla també podria ser interessant, però potser no seria enciclopèdic, per exemple. Pau Cabot · Discussió 13:19, 3 jul 2014 (CEST)
Organització: La figura del cap de colla va lligada a la història de les colles, és una informació que trobo que no pot faltar a un bon article sobre una colla castellera. Respecte a la dels presidents sí que estic a favor d'eliminar-la, mantenint però la de l'actual president a la plantilla superior, tal com ja està actualment.
Fet Fet! Hi he deixat només els caps de colla Jordi Gran (disc.) 12:09, 3 jul 2014 (CEST)
Editor: En cap cas pot influenciar res respecte cap manera de ser o de pensar de "l'editor principal" o de cap altre usuari.
Idò això no és el que ha passat (vegeu la discussió de l'article). I és una cosa ben sabuda i previsible: Viquipèdia:Conflicte d'interessos. És per això que no es recomana fer articles sobre nosaltres i les nostres entitats, recomanació de la qual l'editor principal no ha fet cas ... Pau Cabot · Discussió 13:15, 3 jul 2014 (CEST)
Taula temporades: També crec que aquesta és una informació més que necessària si es vol fer un bon article sobre una colla castellera. Bàsicament les colles fan castells, saber quins han fet al llarg de la seva història forma part de l'article i una taula de resums per anys és al meu parer la millor manera per fer-ho.--Baggio (missatges) 09:25, 2 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! He simplificat gràficament la de Castellers de Barcelona i he afegit un codi de colors per facilitar-ne la lectura. Les notes i la llegenda probablement les canviaré/milloraré, però ara mateix no sé ben bé com. Jordi Gran (disc.) 12:20, 3 jul 2014 (CEST)
Crec que aquesta secció és pròpia d'una base de dades però no d'un article enciclopèdic com demostra el fet que està afusellat de la web d'estadístiques castelleres. Jo crec que aquesta informació pot ser interessant afegir-la com un enllaç extern (ara mateix no n'hi ha cap, a més) per si qualcú la vol consultar però no té gaire sentit duplicar-la a l'article. Com he dit altres vegades, no sempre més vol dir millor. La selecció de continguts forma part de l'enciclopedisme. Pau Cabot · Discussió 13:01, 3 jul 2014 (CEST)
@Paucabot: L'he simplificat i ara mostra menys castells (només els millors) i ja no hi ha els totals per cada temporada. El total global l'he incorporat al text introductori.
@Paucabot: Fet Fet! Finalment l'he tret per complet. Jordi Gran (disc.) 11:49, 14 jul 2014 (CEST)

@Paucabot: @Baggio: He fet alguns canvis a la pàgina. Si ningú hi aporta res més em disposaré a eliminar completament l'apartat de sortides fora de catalunya i la taula de temporades (que ara està simplificada). M'hi agradaven, però entenc que no tenen prou consens i que sempre es poden afegir més endavant si s'escaigués (i es consensués). Entenc que un article més sintetitzat destaca els altres apartats i és més fàcil de llegir. Si elimino la taula hi deixaré part del paràgraf introductori, amb el total de castells carregats i descarregats fins el 2013. Faig els canvis d'aquí a una setmaneta per si algú encara hi vol dir la seva si d'això… Jordi Gran (disc.) 13:55, 8 jul 2014 (CEST)

@Paucabot: @Baggio: @Baggio: llegint la discussió, crec que a l'apartat de sortides fora de Catalunya, s'arribaria a un consens simplificant i deixant només les mes importants. Eliminaria sortides a Mallorca i Catalunya nord, al entendre que com son llocs amb colla castellera pròpia, perdent una mica la particularitat, i les sortides de l'aplec, les trauria totes i en faria una simple al·lusió, comentant que s'ha anat a diferents aplecs. La resta potser les deixaria Flanipiku (disc.)
Si el consens el podem trobar només citant les sortides fora de l'àmbit català, ja em va bé. Però de les sortides a l'estranger, no en faria una secció, crec que amb una frase a l'apartat Història n'hi ha prou. En tot cas, s'hi podria afegir una segona frase per les sortides de l'Aplec. Pau Cabot · Discussió 15:07, 12 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! He fet una interpretació lliure del que s'exposa més amunt però crec que us agradarà. M'he passat? Creieu que hi segueix sobrant Mallorca? Hi faig l'esment que proposaveu a l'Aplec? He fet una primera versió esmentant només els països i una segona amb municipi (país). Quina us agrada més? Jordi Gran (disc.) 11:40, 14 jul 2014 (CEST)
Fet Fet! Tretes les temporades. Jordi Gran (disc.) 11:49, 14 jul 2014 (CEST)
Proposta de noves informacions
 • Abans de començar, he de dir que a mi l'article em sembla molt bo, molt correcte, amb moltes dades. Però em sembla que convindria humanitzar-lo una mica. Una empresa no és només els diners que fa, ni una colla els castells que descarrega. Hi trobo a faltar més informació de la coma cross, de les activitats que duu a terme l'entitat, els castells que no serveixen per a guanyar premis, algun detall d'algun casteller il·lustres de l'entitat, la tasca social que fa de crear llaços entre cultures, dels pilars de quatre pujant per la Catedral de Girona que van generar un vídeo viral i les frikades que han fet. La història dels marrecs és molt més rica que els castells que han fet. Potser intentant ser objectiu per a fer un article molt correcte i estàndard, ens hem passat. Em sembla que hi ha referències per fer el que dic. Mantinc que l'article està molt bé, i el que s'ha de dir dels castells està excel·lentment dit, però trobo que hi manquen altres coses per a ser complert. No m'agradaria que aquest comentari desanimés ningú, veient que ja porta una llarga avaluació, però ho veig així. --Medol (disc.) 19:47, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: Moltes gràcies per la teva aportació. D'Oudiodial i del pilar de la catedral ja en parlem, però gràcies a un premi (de tasca social a Salt) i a que independentment de la viralitat del vídeo de l'Ester Bertran, l'actuació del pilar de la catedral és molt important. Abans ens esplaiavem més però ho hem reduit en pro de l'enciclopedisme (i els pilars de la viquipèdia es clar). La tolerància envers als immigrants i l'emoció que pugui transmetre el vídeo són temes subjectius, i si bé comparteixo el teu punt de vista, entenc que no tenen cabuda en aquest article. La Coma-Cros ja té article propi, que va iniciar Arnaugir arran de la nostra viquimarató al començar a escriure sobre la colla. Les activitats i les frikades han de ser considerades com una cosa anecdòtica per força. Jo personalment tinc mil anècdotes que podria explicar, però prefereixo convidar-te un dia a un cervesa i fer-ho, que pas reflexar-les a l'article. :D El tema de les vamcats (i d'altres) no serà gaire anecdòtic, el dia que tota colla tingui el seu model, i em sembla poc justificable destacar el tema d'aquestes vambes quan el merxandatge de la colla (com el de tantes altres colles) inclou infinitat de variacions. En tot cas, podria tenir-hi cabuda a un suposat article sobre VamCats, que ara mateix no existeix. I pel que fa als Marrecs il·lustres… no sé… sempre m'ha semblat anecdòtic i no he sapigut trobar un fil conductor per esmentar-lso a tots. Apart, una cosa és parlar de la colla i una altra molt diferent és parlar dels seus membres. La colla és una entitat molt entenedora i definida, però defensar (enciclopèdicament) la pertinença d'algú en concret com a membre de la colla és molt difícil per que hi intervenen massa factors: anys a la colla, pagament de la qüota de soci, si té camisa, si vé a assaig i/o a actuacions… Que jo tingui present, els que quedaran al tinter són: En Jaume Torramadé (Alcalde de Salt), En Daniel Castillo Isern (Director Científic i Mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), en Josep Thió (de Sopa de Cabra), en Xevi Pinsach (ell hi surt, per que va ser cap de colla, però no destaco que ara sigui sots cap de colla de Minyons de Terrassa), en Ramon Grau (primer president de la colla), la Luci (única baix femenina del món castellers en pilars de 6 en amunt)… i podriem seguir… Veus per on vaig? No ha sigut per descuit… Ha sigut més aviat per, mitjançant la tria, dónar valor al que quedava. Jordi Gran (disc.) 20:53, 14 jul 2014 (CEST)
@Medol: En tot cas no em desanima en absolut, i t'estic molt agraït. Hi havia cardat molta vomitada en aquest article, i he après moltes coses de la viquipèdia i d'una colla a la que quan vaig començar a escriure no feia ni un any que pertenyia. Em sembla que ara ha arribat el moment de consensuar el que hi té cabuda i el que ja no. I si la redacció pot ser més humanitzadora com proposes, perfecte. En tot cas, crec que jo ja no en sé més, o sigui que convido a qui s'atreveixi a fer-ho a que no es talli ni un pèl. Jordi Gran (disc.) 20:58, 14 jul 2014 (CEST)
@JordiGran: No estic parlant de canviar-ho tot. Potser tens raó i res del que he dit és rellevant. Fem una cosa, que la gent opini. Llisto el que he dit, i si algú passa per aquí i li sembla que és pertinent posar-ho que ho digui, partint de que tot el que comento em sembla que hi ha referències per a posar-ho. Jo tampoc tinc un coneixement exhaustiu (ni molt menys) dels marrecs ni porto gaires mesos a la Viquipèdia i potser vaig errat i no cal posar-ho. Per això, si el que dic no ajuda, fora.
 1. Castellers il·lustres. Jaume Torramadé (Alcalde de Salt), Daniel Castillo Isern (Director Científic i Mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), Josep Thió (de Sopa de Cabra), Xevi Pinsach (ell hi surt, per que va ser cap de colla, però no destaco que ara sigui sots cap de colla de Minyons de Terrassa), Ramon Grau (primer president de la colla), Luci (única baix femenina del món castellers en pilars de 6 en amunt).
  1. Em sembla significatiu. Potser simplement es podrien posar en una frase al final de la història o de la organització.
 2. Una mica d'informació de la Coma-cross.
  1. Encara que sigui un parell de frases. Potser a la història, en el moment que els marrecs van començar a assajar-hi.
 3. Implicació en la societat de Salt, immigració i manifestacions. Més referències 1, 2.
  1. Ho considero imprescindible per entendre què són els Marrecs de Salt. Potser es podria solucionar amb un paràgraf a la història.
 4. VamCats.
  1. No sé on posar-ho, potser no s'ha de posar, com dius.
 5. El vídeo viral dels pilars de quatre.
  1. Amb això no tinc gaires dubtes. Em sembla que hauria d'anar al lloc corresponent de Diades, amb un parell de frases explicant què és això, des de quan es fa i què va passar amb el vídeo.
 6. La secció d'història.
  1. Veig que la meitat de la història parla dels orígens, i l'altra meitat dels darrers anys. Hi ha diversos anys que no sembla que passés res. Potser no va passar res i ja està, però se'm fa estrany. No tinc ni idea de què va passar, però s'hauria de dir alguna cosa, encara que sigui que no va passar res perquè van passar una mala època.

--Medol (disc.) 21:58, 14 jul 2014 (CEST)

@Medol:

 • De marrecs il·lustres crec que és impossible trobar-ne referències. Potser hi ha referències demostrant que són il·lustres, però entendràs que és imprescindible trobar referències que els acreditin com a membres de la colla.
 • La coma-cros tindria cabuda si féssim un petit paragraf amb les diferents seus socials, ja que n'hi ha hagut diferents fins arribar a les naus guixeres.
 • El tema d'immigració a Salt i programes d'integració, tens raó que bé mereix un paràgraf.
 • El paràgraf de la versió del 28 de març sobre pilar de la catedral era així:
L'1 de novembre té lloc l'actuació del Pilar de la catedral, que se celebra des de l'any 1997.[1][2] Si bé és una diada en solitari on històricament no s'han assolit grans fites, ha agafat molt de renom per la seva repercussió mediàtica, èxit d'assistents i per tancar la temporada castellera de la colla.[3][4]
 1. «Els Marrecs van aconseguir pujar amb un pilar de quatre les escales de la Catedral». El Punt, 2 novembre 1997.
 2. «Els Marrecs assoleixen l'objectiu després de 90 graons d'emoció». Diari de Girona, 2 novembre 1997.
 3. «Esclata a la xarxa el vídeo 'Ho portem dins' com a metàfora del moment que viu el país». Vilaweb, 24 de novembre de 2012.
 4. «“L'important, quan un cau, és tornar-se a aixecar”». El Punt, 17 juliol 2012.

I el vam descartar amb Paucabot per poc neutral. Potser podeu mirar d'arribar a un consens, que inclogui aquesta singularitat, sense ser poc neutral. Entenc que en part és per que ho vaig escriure jo, que sóc de la colla, i dir que el vídeo va ser viral sona molt subjectiu. El vídeo va ser viral-de-la-hòstia i hi ha una abans i un després de la colla. L'han vist varis milions de persones i cada any n'hi ha noves versions i nous congressos que el passen i el fan servir d'exemple pels valors que transmet. Si pots preocupar-te d'aquesta part t'ho agraeixo. Crec que, com deia, jo quedo fora d'aquest punt, per que no vull impregnar-lo amb cap subjectivitat per la meva part.

 • La secció d'història, em temo que és una mica com tu dius. És el que hi ha. Partint d'una taula que he desenvolupat a partir de les dades de la CCCC he esmentat tots i cadascuns dels castells carregats o descarregats per primer cop. La secció història és basicament: 1. Tots els castells cronologicament. 2. La taula de millors actuacions. 3. Tots els apadrinaments excepte xerrics, que ja s'ha esmentat abans. 4. Tots els viatges “lluny”.

EN RESUM: Deures per tu: pilar de la catedral; deures per mi: immigració i seus socials. :D Moltes gràcies! Jordi Gran (disc.) 23:13, 14 jul 2014 (CEST)

Per cert, per a trobar referències de coses de Girona, és utilíssim això --Medol (disc.) 23:46, 14 jul 2014 (CEST)
Ja m'hi he estat barallant, ja. Jordi Gran (disc.) 00:24, 15 jul 2014 (CEST)

Em sembla molt bé, faré lu del pilar de la catedral. Només una idea, jo faria lu de les seus socials a la història, al lloc que cada seu li toqui cronològicament.--Medol (disc.) 23:43, 14 jul 2014 (CEST)

Em sembla una bona pensada. Jordi Gran (disc.) 00:24, 15 jul 2014 (CEST)

Ja he fet lu del vídeo amb les referències oportunes. Em sembla que ara és un article una mica millor.--Medol (disc.) 00:47, 15 jul 2014 (CEST)

@Medol: Vas molt llençat! :D Evidentment, si vols posa't tu amb el tema de l'immigració i de les seus socials. El que li falta a aquest article és més mà d'algú altre, o sigui que endavant i moltes gràcies. --Jordi Gran (disc.) 10:32, 15 jul 2014 (CEST)

 • Abans de fer res més m'agradaria saber què pensen @Paucabot: i @Baggio: del canvi que he fet al concepte i de la possibilitat d'incorporar informació sobre la immigració i les seus socials. Proposo també incloure els caps de colla i els viatges lluny dins la història, cronològicament. Però abans de res vull que més gent hi digui la seva, jo acabo d'arribar en aquesta avaluació.--Medol (disc.) 10:36, 15 jul 2014 (CEST)
@Medol: Perfecte! En tot cas jo no m'hi poso. -- Jordi Gran (disc.) 10:56, 15 jul 2014 (CEST)
@Medol: Una frikada de les que t'agraden a tu (i un repte de cares a trobar referències): A l'article hi diu que el primer cap de colla va ser Jordi Domingo (1995-1998). Doncs bé, en realitat durant el poc tall de 1995 i mig 1996 (més o menys) eren dos co-caps de colla: Jordi Domingo i… Jordi Domingo! El que es va quedar es diu Jordi Domingo Garcia (encara entre les nostres files) i el que va durar mig any (com a cap de colla) Jordi Domingo Ceperuelo (actualment amb la Colla Joves Xiquets de Valls). Tenir-los de caps de colla explica els padrins que tenim, doncs (i falta documentar per que n'estic segur però no en tinc fonts) JD Garcia era membre dels Castellers de Terrassa i JD Ceperuelo dels desapareguts Ganxets de Reus. -- Jordi Gran (disc.) 11:27, 15 jul 2014 (CEST)
Jo insisteixo en que la taula de castells per temporades és una informació molt necessària per un article d'una colla castellera. Al cap i a la fi les colles es dediquen a fer castells gairebé cada diumenge i una taula d'aquest tipus de caire anual aporta una informació bàsica per un article de castellers i ho fa d'una manera molt simplificada i pràctica per a la persona que consulta l'article, que tot sigui dit per experiència pròpia em trobo que en la majoria dels casos és de les parts que més interessa consultar a aficionats i castellers. Hi ha articles de qualitat que contenen informacions també en taules per l'estil com ara Michael Jordan, Magic Johnson, Ian Thorpe,... o que gairebé directament son taules com ara Discografia de Simon and Garfunkel.
Daltra banda dir que estic a favor de mantenir la taula feta per @Catalaalatac: respecte les participacions als concursos. Trobo que és una molt bona taula, felicitats per la feina. --Baggio (missatges) 11:00, 24 ago 2014 (CEST)
Taula d'actuacions al concurs

L'usuari @Catalaalatac: ha afegit una taula d'actuacions al concurs. Probablement no ha vist que hi havia engegat un procés d'avaluació, però en part crec que xoca (lleugerament) amb el criteri que ens va fer treure la Taula de castells per temporades (la viquipedia no és una base de dades). En tot cas, amb aquest missatge, ping inclòs, el convido a que hi digui la seva. De totes formes, si la taula es queda jo proposa simplificar-la tal com adjunto a continuació:

Concurs Rondes Pos.
1a 2a 3a 4a 5a
1998[1] 4de7 5de7 4de7a 3de7ps(i) 3de7ps(i) 18
2002[2] 4de8 2de7 3de8(i) Pde6(c) 7
2004[3] 5de7 2de7 3de7ps Pde6(i) 13
2006[4] 4de8 2de7(id) 4de7a 2de7 11
2008[5] 2de7 3de8(i) 5de7 3de7ps 12
2012[6] 4de8(c) 2de7 5de7 21

Per altra banda, faltaria documentar-nos i afegir referències, però juraria que el 1998 no s'hi va anar “a dreta llei”, sinó que Marrecs era una mena de colla convidada que no s'hagués classificat d'entre els 18 primers. Si més no esmentar-ho a veure com ho posem. --Jordi Gran (disc.) 15:05, 21 jul 2014 (CEST)

@JordiGran: El tema del concurs del 1998, també va passar al 2002 i al 2004, antigament el sistema de classificació al concurs era diferent, no era a traves de un rànquing, hi havia un castell frontissa, al 2004 era el 3d8, les colles que havien descarregat el 3d8 anaven a concurs, com que no s'arribava a les 18, es convidava a colles per completar, habitualment aquestes colles coincidien en l'ordre dels rànquings d'aquella època (Ranquing de l'Avui, i el rànquing de la colla jove)aquesta informació no la posaria, aixó ja deu estar explicat a les pagines dels concursos Flanipiku (disc.)

@Flanipiku: Entesos! --Jordi Gran (disc.) 09:43, 24 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Com que ningú s'hi ha pronuciat en contra (ni a favor) he modificat la taula de participació al concurs. --Jordi Gran (disc.) 17:43, 14 set 2014 (CEST)
 1. «Concurs 1998». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 2. «Concurs 2002». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 3. «Concurs 2004». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 4. «Concurs 2006». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 5. «Concurs 2008». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].
 6. «Concurs 2012». concursdecastells.cat. [Consulta: 20 de juliol de 2014].

Esports[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Música[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.

Història[modifica | modifica el codi]

Anaclet[modifica | modifica el codi]

Anaclet (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bé, un altre "papa", el tercer. Encara hi estic treballant, però la seva forma definitiva serà aquesta més o menys, per això mentrestant vull tenir altres opinions. No té tanta bibliografia com Lli o Sixt I, però bé, jo diria que la informació sobre aquest és encara més escassa i a més complicada de destriar, a causa de la duplicitat que hi va haver durant segles entre Anaclet i Clet.--Sorenike (disc.) 23:59, 24 oct 2014 (CEST)


Sixt I[modifica | modifica el codi]

Sixt I (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento un altre "papa" a avaluació, tot i que encara haig de fer una ullada al papa Eusebi. Sobre aquest bisbe de Roma he de dir que la informació és bastant escassa, dades biogràfiques dubtoses i la majoria de la informació que he aconseguit és la que desmenteix de les fonts antigues com el Liber Pontificalis o similars. No sé si se'l podrà considerar de qualitat, però el presento per veure que n'opineu.--Sorenike (disc.) 18:40, 16 set 2014 (CEST)

Hola de nou! Algunes coses que he vist:
 • És sant segons les diferents esglésies? Ho he afegit perquè ho diu la categoria però no ho sé.
 • És màrtir? Se'n sap res del seu martiri o simplement és perquè va viure en l'època post-apostòlica que comentes?
 • Hi ha altres imatges seves? La wiki anglesa diu que surt a la Madonna Sixtina però sembla que és una confusió amb Sixt II (l'anglesa també parla d'una confusió amb Sixt II en el cànon de la missa). Podries afegir potser la imatge de les relíquies o d'alguna de les esglésies que se li han dedicat?
 • La nota de l'error de la GEC jo no la posaria (ho veig redundant) crec que ja queda prou clara la confusió de dates en el primer paràgraf de "mort".
 • A can fr diuen que és patró d'Alatri i Alife i que va instaurar la quaresma (no ho he pogut contrastar) i la ref2 diu que va lliutar contra el Gnosticisme.

Salut! --Jey (disc.) 23:46, 16 oct 2014 (CEST)

Hola!
 • Sobre les altres esglésies, de fet l'altre dia vaig trobar unes webs interessant on buscar sants (estan a l'article de Climent I) però no sé si hi apareixen tots els sants venerats, o només els destacats.
 • Bé, en general es consideren màrtirs a la gran majoria de papes d'abans de l'edicte de Milà, però d'alguns ja se'n dubta, però buscaré si hi ha alguna llegenda sobre el martiri de Sixt.
 • Em sembla que imatges de les relíquies d'Alife i Alatri no n'hi, si que hi ha de processos d'unes estàtues en aquestes ciutats a la wikipedia italiana, però estan a l'arxiu de wikipedia (o alguna cosa així) i no han estat traslladades a Commons, no sé si es podria demanar el seu trasllat. Hi ha una altre relíquia a Commons que es un suposat cap a Croàcia, però quan busco referències a internet no hi trobo res.
 • Si creus convenient treure la GEC la trec, només l'havia posat com exemple.
 • A la plantilla de papa, hi ha la referència que diu que es patró d'Alife i Alatri. Lo de la quaresma i el gnosticisme no en tinc ni idea. Però... que és "can fr"?

Gràcies per aquestes indicacions, he trobat més informació sobre el seu nom i intentaré incorporar-la en els pròxims dies. Salutacions--Sorenike (disc.) 16:15, 17 oct 2014 (CEST)

OK en tot! "Can fr" vull dir la versió francesa de Viquipèdia, com deia hi ha informacions difícils de contrastar o directament falses així que cal deixar només les bones. Bona feina!--Jey (disc.) 22:17, 18 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He revisat les viquipèdies anglesa i francesa, he fet servir un llibre no referenciat de la bibliografia de l'anglesa per afegir la informació del cànon de la missa. El tema de les relíquies, no hi ha fotografies de les relíquies d'Alatri; potser en aquest sentit, seria interessant trobar informació sobre alguna celebració que es dugui a terme (també vaig comentar que hi ha fotografies a la viquipèdia italiana però no a Commons. He retirat la GEC de la nota i, d'altra banda he afegit un apartat sobre el seu nom i l'he ampliat. Finalment, he retirat la informació sobre que era sant a altres esglésies, no he trobat res a la referències que vaig comentar. Crec que això és tot. Si es creu convenient buscar informació sobre les celebracions de Sixt I a Alife i Alatri ho busco, sinó crec que es podria tirar endavant per a votació.--Sorenike (disc.) 23:14, 21 oct 2014 (CEST)
He traslladat l'article a votació.--Sorenike (disc.) 22:06, 22 oct 2014 (CEST)
Bones! L'he rellegit i està molt bé. Entenc que has fet molta recerca i que has eliminat o contrastat tot el que es pot amb les fonts que hi ha. Només trobo a faltar un comentari sobre les 3 disposicions que s'esmenten a la versió castellana. Son certes? Salut! --Jey (disc.) 20:56, 23 oct 2014 (CEST)
@Jey Hola! Les tres disposicions apareixen al darrer paràgraf del pontificat. L'únic que ho he posat tot junt i no he fet tres punts com a la castellana.--Sorenike (disc.) 22:23, 23 oct 2014 (CEST)

Calígula[modifica | modifica el codi]

Calígula (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Una nova traducció de la versió anglesa que ja és AQ. Una biografia única i controvertida d'un dels emperadors més famosos de l'Imperi romà. Espero que us resulti interessant! Salut!--Jey (disc.) 01:18, 5 ago 2014 (CEST)
Pendent d'acabar d'arreglar alguna referència, ho faré en breu! --Jey (disc.) 01:22, 5 ago 2014 (CEST)

Està molt bé, a nivell de contingut l'he trobat complet. Tenint en compte que com s'afirma a l'article les fonts són escasses. Pel que fa a aspectes formals, he corregit algunes faltes o comes i punts mal col·locats (després de referències). El que sí trobo a faltar són algunes referències en llocs concrets de l'article:

 • Calígula es va fer construir dos grans vaixells anomenats vaixells de Nemi que van ser recuperats del fons del llac Nemi l'any 1929 i destruïts el 1944 durant la Segona Guerra Mundial, que es troben entre els vaixells més grans de l'antiguitat. El més gran d'ells servia de palau flotant i el més petit era un temple a Diana. Les restes arqueològiques que se'n van salvar es conserven al Museu Nacional de Roma.
 • L'any 39 Agripa va acusar Herodes Antipas, el tetrarca de Galilea i de Perea de planejar una rebel·lió en contra dels romans amb l'ajut de Pàrtia. Antipas va confessar i va ser exiliat, quedant Agripa al càrrec dels seus territoris.
 • La situació es va agreujar quan l'any 40 Calígula va anunciar al senat la seva intenció de marxar de Roma i establir-se a Alexandria, on esperava ser adorat com un déu en vida. La perspectiva de veure marxar l'emperador de Roma i, per tant, el seu poder polític era el súmmum per a molts, ja que hauria deixat tant al senat com a la guàrdia pretoriana impotents per aturar la repressió i el llibertinatge de Calígula. En aquest moment Quèrees va aconseguir convèncer als seus companys de conspiració per posar ràpidament el seu pla en marxa.
 • Segons Suetoni, el cos de Calígula va ser incinerat i enterrat per les seves germanes al Mausoleu d'August. L'any 410 durant el saqueig de Roma les seves cendres van ser saquejades i escampades.

Tanmateix, els darrers paràgrafs de l'apartat d'historiografia no sé si caldria ficar la referència, en tant que estas descrivint les pròpies fonts bibliogràfiques. Tot i així, l'aparat final de cultura popular sí caldria referenciar-la, ni que sigui amb fitxes o el que hi hagi per Internet (mínimament fiable) sobre llibres, pel·lícules i videojocs.--Sorenike (disc.) 15:16, 5 ago 2014 (CEST)

@Sorenike: gràcies m'ho apunto per fer! --Jey (disc.) 17:18, 5 oct 2014 (CEST)
@Sorenike: Fet Fet! he afegit referències a 1, 2 i 4. Per la 3 no veig quin punt cal referenciar exactament (assassinat, exili, complot...) L'apartat de cultura popular té bàsicament referències de imdb, són breus però em semblen molt completes i fiables. Gràcies de nou! --Jey (disc.) 19:35, 15 oct 2014 (CEST)
Aquest paràgraf el vaig esmentar perquè no té cap referència. Però bé, potser no cal posar-ne, no ho sé. Per cert, m'he fixa't que la majoria de la bibliografia són autors antics... Mmm... No sé si caldria posar més bibliografia contemporània, no sé si hi ha algun debat historiogràfic o qüestions polèmiques en torn a la biografia d'aquest emperador que potser els historiadors tinguin diversos punts de vista.--Sorenike (disc.) 22:17, 15 oct 2014 (CEST)
@Sorenike: Sí, bàsicament s'utilitzen fonts primàries que poden contradir-se i que sovint son parcials (imprecises, sovint anecdòtiques, i normalment hostils). Aquestes contradiccions es tracten en l'apartat d'historiografia. També en molts casos es diu "segons ... mentre que segons ..." (ex: Segons Cassi Dió, l'Imperi Romà va haver d'afrontar una greu crisi econòmica l'any 39,[40] mentre que Suetoni n'estableix l'inici a l'any 38 o Segons Josep, Quèrees podria haver tingut motius polítics per assassinar Calígula[105] mentre que Suetoni únicament esmenta el fet que Calígula se'n mofava). Crec que l'autor original ho va contrastar prou bé. :) Salut! --Jey (disc.) 12:24, 16 oct 2014 (CEST)
@Jey: Molt bé, d'acord. Llavors jo crec que es podria passar al "judici final" :P--Sorenike (disc.) 12:29, 16 oct 2014 (CEST)

Papa Eusebi[modifica | modifica el codi]

Papa Eusebi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre). Presento l'article d'Eusebi a avaluació, és el trenta-primer bisbe/papa de Roma. El seu pontificat és curt, de quatre mesos, i, en termes generals, dels papes anteriors al Concili de Nicea la informació no és gaire extensa. He extret la informació d'obres com el Liber Pontificalis (una versió traduïda, crítica i comentada) o la Catholic Encyclopedia (a Wikisource), però també d'alguna obra més moderna, i altres que he emprat per complementar alguna informació no estrictament biogràfica, però que ocorre durant el seu pontificat. Com vaig esmentar en el cas del papa Lli, el problema és saber si aquest papa en qualitat de sant és venerat només a l'Església catòlica, o si també ho és a la protestant, ortodoxa, etc.--Sorenike (disc.) 02:37, 20 jul 2014 (CEST)

Molt bé, et faig algun suggeriment;

 • Pel que fa al format de les referències, em sembla que valdria la pena fer una secció de bibliografia amb els dos o tres llibres més utilitzats, indicant la pàgina amb la plantilla sfn.
 • Potser convindria contextualitzar breument el papa al moment històric que va viure.
 • Quan parles de l'epitafi, no acabo d'entendre què hi diu a l'epitafi i quina és la informació que se n'extreu.
 • Et suggereixo algunes referències per si vols utilitzar-les, tu mateix:

--Medol (disc.) 09:35, 31 jul 2014 (CEST)

Hola Medol! Sento no haver contestat fins ara. He contextualitzat al papa amb l'ajuda d'una referència de l'article de la persecució de Dioclecià, i he anat ampliant i reordenant una mica la informació. Encara em falta mirar la darrera referència que em vas posar del Metropolitan, i d'altra banda vull mirar bibliografia que he fet servir per a altres papes. Per cert, gràcies per les referències!--Sorenike (disc.) 01:06, 7 oct 2014 (CEST)

Història del periodisme[modifica | modifica el codi]

Història del periodisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Em va sorprendre molt no trobar cap bon article sobre la història de periodisme en cap idioma, i per això em vaig decidir a fer-ne un. Doncs això, si voleu, ajudeu-me a millorar l'article. Gràcies!

Pendent d'una lectura a fons, però quant a l'estructuració del contingut: trobo que el periodisme no són solament notícies tal qual, trobo a faltar seccions o més espai de reportatges, periodisme de gènere etc. Falta molta part del segle XX, un salt massa brusc de la introducció de la ràdio a Internet (on són les guerres mundials?). Falten mitjans de referència que han marcat la història global. Em manca també una explicació sobre el model de negoci i la relació amb la política o les grans corporacions multimèdia. Seria desitjable, si és possible, alguna secció sobre el periodisme a casa nostra. --barcelona (disc.) 17:12, 1 feb 2014 (CET)
Trobo que es tracta molt superficialment la història del periodisme, un tema sobre el qual se n'ha escrit molta literatura. A part del que ha comentat Barcelona, el subtítol "Crisi del periodisme" és molt discutible: a més de ser una secció molt escueta, ens trobem ara mateix en la crisi d'una certa indústria periodística (opinió). No tenim prou perspectiva per dir-ne que actualment estem vivint una "crisi del periodisme". --Davidpar (disc.) 12:33, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies pels vostres comentaris. Completaré el concepte amb més informació sobre les guerres, el model de negoci, la relació amb la política i ampliaré l'apartat de la ràdio i la televisió. Sobre el periodisme a casa nostra no hi posaré gaire cosa, perquè més endavant en vull fer un altre article sobre això. Sobre la crisi del periodisme, opino que només cal fer un google per a veure'n la rellevància, o pensar en els anys que fa que els jutjats s'avancen als periodistes per a denunciar els delictes o en els milers de periodistes que des del 1997 es queden sense feina anualment. En qualsevol cas, i esperant que et sembli millor, ho he canviat per crisi de la indústrica periodística, i ho justifico amb això de Ramón Lobo. Com ho veus? --Medol (disc.) 15:05, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies. Bona feina i bona recerca bibliogràfica. --Davidpar (disc.) 23:04, 8 feb 2014 (CET)
En una lectura superficial, observo que hi ha molts enllaços vermells pendents de fer (entre d'altres, la Història de la ràdio). Jo començaria per aquí. --MALLUS (disc.) 14:31, 11 feb 2014 (CET) Fet Fet!--Medol (disc.) 10:04, 1 juny 2014 (CEST)

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song[modifica | modifica el codi]

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET) Ja feia massa que no feia cap article d'aquests rarots. Aquest és una llista de qualitat a en-wiki. Espero que us agradi.--Arnaugir (discussió) 19:54, 2 oct 2013 (CEST)

S'han de traduïr els mapes no? A més en el meu navegador no es veuen bé les imatges amb aquesta disposició, es pot arreglar?. Salut! --Jey (disc.) 17:53, 31 oct 2013 (CET)
Perquè sigui de qualitat a la introducció no hi hauries de deixar enllaços en vermell. O bé treure'ls o bé fer el concepte. Ànims! --Medol (disc.) 23:05, 18 nov 2013 (CET)
@Jey: què vols dir que no es veuen bé? Traduir-los està difícil ja que són jpgs, però ho intentaré.
@Medol: tot al seu temps :P --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET)
Hi ha un vermell clamorós (el de la Dinastia Jin (1115-1234)). Per la resta, l'article mereix bona qualificació (per cert, no hi ha articles "rars", sinó "poc coneguts") --MALLUS (disc.) 15:29, 11 feb 2014 (CET)

Tenint en compte que "jurchens" és una paraula transcrita del xinès no hauria de ser "jurtxens"? --Jove (disc.) 02:49, 4 maig 2014 (CEST)

Veges Discussió:Jurchens. No ho tinc clar.--Arnaugir (discussió) 08:20, 4 maig 2014 (CEST)
Hola crec que es podria canviar el format de les notes. En la meva opinió, el de redirecció al final de l'article, és una mica incòmode quan llegeixes, i trobo millor com el de les referències. Suposo que va per gustos, però.--Sorenike (disc.) 13:15, 24 jul 2014 (CEST)
@MALLUS: @Arnaugir: Us he creat l'enllaç en vermell demanat amb el sistema de traducció. Espero que a la propera Viquitrobada algú m'ajudi a posar el sistema a disposició de tothom.— Leptictidium (digui, digui) 11:48, 11 ago 2014 (CEST)
@Leptictidium: Gràcies. Farem el que podrem. Quan puguis parlem pel xat.--Arnaugir (discussió) 22:30, 11 ago 2014 (CEST)
@Arnaugir: Si vols, ara.— Leptictidium (digui, digui) 22:33, 11 ago 2014 (CEST)

@Arnaugir: ja fa més d'un any de la proposta. Arxivem? --Jey (disc.) 13:36, 17 oct 2014 (CEST)

Lletres[modifica | modifica el codi]


Romeu i Julieta[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És un article de qualitat en anglès, castellà i portuguès, entre altres. Crec que la traducció és del castellà; la va fer en Manlleus el 2009. Darrerament ha passat per algunes correccions d'alguns editors ja que el redactat tenia parts encara mal traduïdes. He revisat el redactat, he canviat l'estructura ja que la castellana seguia un patró diferent de l'anglesa i crec que amb un criteri discutible. També he revisat bastants enllaços, etc. Està millor però l'article és llarg i per tant, segur que encara hi ha detalls per polir.--Peer (disc.) 14:06, 19 abr 2014 (CEST)

Hola Peer, com et vaig prometre, avaluo! Vaig deixant comentaris numerats i algunes coses les canvio directament a l'article, reverteix directament les que no comparteixis
 1. canvio la introducció: malgrat que l'obra és superconeguda no es pot fer un spoiler al primer paràgraf, ha d'anar a l'argument
 2. caldria unificar entre aquest article i els altres de l'autor: firts folio, primer foli, folio? Hi apareix de tot
 3. si algú més fa una repassada lingüística es podran polir els detalls de males traduccions anteriors i frases que no sonen bé
 4. hi ha una frase (amb ref, ho sé), que diu " Anteriorment, l'amor no solia ser vist com un element digne d'una tragèdia que trobo molt discutible, no es podria posar com a cita d'un crític o canviar-la perquè sigui menys contundent?
 5. l'article té massa vermells per un futur adq, apart dels de la introducció (que es podrien treure) que per convenció han d'estar tots en blau, trobo que estaria bé anar fent els articles relacionats
 6. el terme star-crossed sembla sorgir justament de l'obra, potser caldria explicar-ho--barcelona (disc.) 17:19, 19 abr 2014 (CEST)
M'ho miro. Gràcies. I, sí, hi ha molts vermells. N'he revisat uns quants, però ... encara hi ha molts vermells.--Peer (disc.) 23:59, 6 maig 2014 (CEST)
He fet alguns canvis, ens enllaços externs estaven trencats. Peer, barcelona es podria utilitzar la {{llibre}}? --Jey (disc.) 13:59, 17 oct 2014 (CEST)
endavant!--barcelona (disc.) 12:13, 18 oct 2014 (CEST)

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)
 • Aniria bé millorar la bibliografia. M'explico. No es tracta de fer una llista de llibres, sinó de fer-los servir per a donar credibilitat al text, incloent referències dins el text. Convindria incloure alguna referència dels llibres que has llistat dins el text. Endavant!--Medol (disc.) 09:33, 4 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He inclòs tres llibres diferents que fan referència a part de la història i models de la maraca. En breu els afegiré a la bibliografia.

SpaceShipTwo[modifica | modifica el codi]

SpaceShipTwo (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Jo he demanat l'avaluació perquè estic participant al Viquiprojecte de traducció d'articles de qualitat, i necessito saber si l'article és prou correcte com per poguer presentar la proposta de distinció.
L'article SpaceShipTwo està traduït de l'anglès.
Siusplau, comenteu el que hauria de polir per poguer presentar l'article com a article de qualitat.
Moltes gràcies, --Mikicat (Parlem-ne) 22:25, 26 abr 2014 (CEST)

@Mikicat: Hi he fet alguns retocs. El primer que hauries de fer és acabar la traducció. Si te'l llegeixes, veuràs que no s'entén gairebé res. Les traduccions automàtiques ja ho tenen, això ... Pau Cabot · Discussió 09:26, 27 abr 2014 (CEST)

@Mikicat: l'aviació no és el meu camp, però algunes coses, a part de la traducció:

 • Les referències no tenen un format bo. Algunes llançen missatge d'error i d'altres, l'anskarbot ho ha fet malament (Ni els bots son perfectes!).
 • Alguns llocs, hi ha encara el text en català i a sota, l'anglès.
 • Desconec si hi ha una infotaula per avions, pero si n'hi ha, estaria bé posar-la.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:11, 10 oct 2014 (CEST)

Ànims i endevant! (Em miraré les referències, a veure si faig alguna cosa...)--Unapersona (Sóc tot orelles!) 13:54, 10 maig 2014 (CEST)

@Unapersona: Gràcies per l'ajuda! --Mikicat (Parlem-ne) 14:01, 10 maig 2014 (CEST)
@Mikicat: Ja sé quin és el problema. El que has de fer és agafar les referències de l'article en anglès i passar-les manualment al català, arreglant els enllaços, el format... és a dir, començar des de zero. Va ànims, que si ho arregles potser aconsegueixes AdQ!--Unapersona (Sóc tot orelles!) 16:46, 11 maig 2014 (CEST)
Afegeixo més informació a traduir.--Manlleus (disc.) 22:53, 4 oct 2014 (CEST)
Informació nova traduïda però cal afegir més informació d'estudis, documents i notícies. Com també actualitzar dades.--Manlleus (disc.) 21:52, 9 oct 2014 (CEST)

Topònims[modifica | modifica el codi]

Montargull (Artesa de Segre)[modifica | modifica el codi]

Montargull (Artesa de Segre) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article sobre aquest poble de La Noguera. Penso que he fet una recerca força completa sobre la història i sobre els principals elements del poble. --wgarcia (disc.) 19:58, 22 octubre 2014 (CEST)

M'he l'he llegit per sobre. En termes generals la informació està prou bé. T'apunto algunes coses: crec que es podria millorar el format d'algunes referències, algunes són simples, i no fa servir per exemple d'altres que fan més compleció com les de {{ref-llibre o {{ref-web...; la plantilla de presentació, encara que sigui una entitat de població d'Artesa de Segre, comprenc que probablement té un codi postal, festa major (o potser patró), per tant es podrien afegir més dades. Una cosa més concreta és que Luis Alberto Riart sigui fill il·lustre de Montargull, de fet, ell va néixer a Argentina i mor a Paraguay, va viure alguna vegada a Montargull? perquè llavors, en tot cas, seria interessant fer un article d'aquesta persona i llavors en dit article fer esment del que comentaves, que era fill d'un veí de Montargull emigrat a llatinoamèrica, etc.--Sorenike (disc.) 20:16, 22 oct 2014 (CEST)
@Sorenike: Moltes gràcies pel comentaris! Començaré per mirar allò del format de les referències. Quant a anomenar a Luis Alberto Riart fill il·lustre del poble tens raó, l'hauré de treure perquè en tot cas el seu pare era fill del poble. També miraré de completar la fitxa inicial --wgarcia Usuari Discussió:wgarcia 20:29, 22 oct 2014 (CEST)