Viquipèdia:Citant les fonts amb Zotero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Zotero és una extensió o connector (plugin, en anglès) i un programari lliure, per gestionar dades bibliogràfiques, recollides des d'un navegador (Firefox, Chrome, Safari, Opera). Algunes pàgines (com les de la Viquipèdia) tenen un sistema d'identificació que permet a Zotero exportar-ne la referència fàcilment com a cita bibliogràfica. Després la cita es pot inserir en els articles de la Viquipèdia.

Entenem com a dades per a cada cita: el títol de l'obra, la url (adreça d'internet), els autors, l'any de la publicació, etc.

En aquest article ens referirem a Firefox, el navegador que s'aconsella.

Instal·lació de Zotero[modifica]

Visiteu el lloc web oficial de Zotero i descarregueu l'última versió, clicant "Download now", obrint-se la pàgina des d'on descarregar els elements necessaris per a Zotero. Caldrà tenir instal·lat prèviament Firefox (podeu instal·lar Firefox des d'aquí).

En la pàgina de descàrrega:

  1. Descarregueu i instal·leu Zotero Standalone (podreu veure en l'escriptori la drecera amb la icona de Zotero: al programa). En obrir-lo i si ja teniu instal·lat Firefox (com s'ha esmentat abans) se us demanarà si voleu que Zotero Standalone us instal·li el connector a Firefox.
  2. Si haguéssiu contestat que no a la instal·lació del connector o Zotero Standalone no us ho hagués preguntat ja que no teníeu instal·lat el Firefox, el podeu instal·lar després clicant Zotero for Firefox des d'aquesta pàgina de descàrrega per instal·lar-lo "manualment".
  3. Una vegada instal·lat el connector en Firefox caldrà reiniciar-lo (tal com se us demanarà). Llavors apareixerà una icona amb la Z en la barra d'ordres (així: ). També podeu comprovar (innecessàriament) que estigui instal·lat mirant en la finestra que s'obre des de la barra dels menús (Eines | Complements), clicant la pestanya Extensions: apareixerà Zotero en la llista de connectors.
  4. Si utilitzeu editors de documents (com Writer de LibreOffice/OpenOffice o Word de Microsoft Office) també podeu utilitzar Zotero per afegir referències en documents de text, una vegada descarregats i instal·lats els connectors corresponents.

Nota: Zotero Standalone i el Zotero encastat en el Firefox utilitzen la mateixa taula de dades bibliogràfiques, així es poden utilitzar un o altre indistintament.

Executant Zotero[modifica]

Es pot fer córrer Zotero de dos maneres:

  1. Clicant la Z (esmentada i mostrada anteriorment) de la barra del Firefox. Zotero apareixerà encastat en la part inferior del Firefox. Té la desavantatge que ocupa espai del visor de les pàgines en el navegador.
  2. Clicant la icona Firefox Standalone que trobareu a l'escriptori. Zotero s'obrirà com a finestra independent de Firefox. Té la desavantatge que cal saltar d'una a l'altra finestra.

En ambdós casos s'obrirà l'aplicació mostrant tres panells. El panell de l'esquerra porta un registre de les diferents carpetes de referències, anomenades col·leccions. Per defecte només té una senzilla carpeta arrel anomenada "La meva biblioteca". Si voleu fer subcarpetes feu clic dret a la carpeta arrel i aneu a la nova col·lecció. El panell central es mostrarà informació sobre totes les referències de la col·lecció que heu seleccionat, i el panell dret mostra informació sobre qualsevol de les referències del plafó central que hàgiu seleccionat.

Configuració de Zotero per a la Viquipèdia[modifica]

Cal canviar l'estil de sortida per defecte en Zotero. Per a això:

  1. Obriu Zotero en qualsevol de les dues maneres descrites en el capítol anterior.
  2. Feu clic a la icona d'engranatge ("Accions") i seleccioneu "Preferències". Feu clic a la pestanya "Exporta". En el "Format de sortida per defecte" i en el menú desplegable seleccioneu-ne "Wikipedia Citation Templates" i feu clic a "D'acord".
  3. Repetiu el procés en l'altre manera.

Addició de referències a Zotero[modifica]

Es poden donar dos situacions segons estigui o no preparada per a ser referenciada:

  1. Que la pàgina no ho estigui, com per exemple: .
  2. Que la pàgina ho estigui, com per exemple i en una captura d'aquesta mateixa pàgina: . Observeu la icona del llibre al final de l'adreça.

En el darrer cas, que és el que ens interessa, poden aparèixer una icona (a clicar per inserir referències), amb:

  1. Un full: .
  2. Una carpeta, per fer referència a moltes referències (a escollir): .

Addició de les referències en els articles de la Viquipèdia[modifica]

Quan obriu una finestra d'edició per a un article de la Viquipèdia on hi voleu afegir una referència:

  1. Habitualment se sol inserir una referència enmig de l'article[1], per això: Inseriu les dues etiquetes: <ref></ref> al lloc on vulgueu crear l'enllaç a la nota a peu de pàgina (ho podeu fer fàcilment mitjançant o Referència, de la barra d'eines). És entre les dues etiquetes on s'haurà d'enganxar la referència.
  2. Copieu al porta-retalls des de Zotero la informació de la referència escollida del plafó del mig de Zotero i enganxeu-la a l'espai d'edició de l'article. Es pot fer de dos maneres:
    1. A Zotero teclegeu "Control+Majúscules+C" i després enganxeu-la en l'article amb el Ctrl+V o Ctrl+Majúsc+V. És la millor forma quan utilitzeu Zotero Standalone.
    2. Des de Zotero arrossegueu l'element amb el ratolí fins l'article. És la millor forma quan Zotero és mostrat encastat en la part inferior del navegador.

De la plantilla de la referència que s'enganxa amb l'explicació anterior, el títol de la plantilla i els títols dels elements estan en anglès. No cal traduir-ne els títols. Recordeu les plantilles més habitualment exportades són:

Per mantenir-la més llegible podeu deixar la cita acabada d'inserir en el format que queda, on hi ha un element per línia (no hi ha cap raó per a "estalviar espai" i posar tota la informació de la referència en una sola línia).

Referències[modifica]

  1. Altrament se situa directament la referència en la secció de "Referències", llavors per això no calen les etiquetes "ref"

Vegeu també[modifica]