Viquipèdia:Citau les fonts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Citau les fonts (citar): donau referències que puguin ajudar el lector a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació. Les bones citacions són crítiques per ajudar a fer una Viquipèdia creïble i fàcil d'usar.

La Viquipèdia incorpora coneixements publicats en fonts acreditades i en cap cas genera nou coneixement. Quan consultau fonts externes mentre escriviu un article, citar-les és d'una honradesa intel·lectual bàsica. Més que això, heu de cercar activament referències autoritzades per citar. Si escriviu sobre el vostre propi coneixement, llavors sabreu suficient per identificar les referències bones que el lector pot consultar sobre l'argument —sobre el que voleu respondre qüestions. (Això també us obliga a comprovar la verificabilitat, i podríeu trobar que no ho sabeu tot). El punt principal és ajudar el lector; citau tot allò que cregueu que pot ser de més ajuda.

Això s'aplica quan escriviu sobre opinions, així guardau-vos de la temptació d'escriure frases imprecises com: “algú ha dit...” Qui ho ha dit, a on i quan? (recordau que la Viquipèdia no és el lloc adequat per posar-hi les vostres opinions o per fer investigació original).

Això és d'aplicació fins i tot quan la informació no és discutida actualment, fins i tot si no hi ha cap discussió just ara, algú podria venir en els pròxims cinc anys i voler discutir, verificar, o aprendre més sobre una qüestió. Per a postulats discutits és molt útil tenir una citació de forma que la conclusió pugui tant ser investigada (pels lectors) com resolta (per la comunitat d'editors de Viquipèdia).

Quan citar les fonts

La Viquipèdia és per la seva natura un treball amb amplis nivells de diferents nivells de coneixement. El lector necessita ser assessorat en el sentit que el material contingut és significatiu. El propòsit de citar les fonts és:

 1. Ajudar els lectors i editors a trobar informació addicional sobre el tema.
 2. Assegurar que el contingut dels articles pugui ser comprovat per qualsevol lector o editor.
 3. Demostrar que les vostres edicions no són fruit de recerca original i reduir guerres d'edicions.
 4. Evitar demandes de plagi i còpia.
 5. Assegurar que el material sobre persones vives compleix les polítiques de biografies.
 6. Incrementar la credibilitat de la Viquipèdia.

A causa de Viquipèdia:Verificabilitat cada fet presentat a l'article ha de ser concretament verificable; a criteri de l'editor, pot incloure tantes citacions correctes i apropiades com consideri per tal de defensar les afirmacions de l'article. Tot i així les citacions només haurien de ser absolutament indispensables:

 • Quan es cita una frase dita o escrita per una persona.
 • Quan s'escriu una frase en què el subjecte no és clarament identificable de l'estil "Els experts creuen que..."
 • Quan s'afegeix informació sobre una persona viva.
 • Quan s'afegeixen fonts a articles en els quals no heu desenvolupat els continguts.
 • Quan s'afegeixen arxius multimèdia dels quals no disposeu de drets de còpia i reproducció o no està clar que siguin de domini públic.

Com citar les fonts

Pàgina principal: Ajuda:Notes a peu de pàgina

Existeixen diferents formats per incloure les referències dins del text, en el seu context, i mostrar-les en una llista a peu de pàgina. L'opció entre un format o altre pot dependre de la característica de les referències utilitzades i és una qüestió d'edició.

La referència va darrere l'últim mot que provoca la nota. Si aquest mot va seguit d'un signe de puntuació, tots dos són inseparables i la referència ha d'anar després del signe de puntuació. Vegeu Viquipèdia:Estructura d'un article per veure on hauria d'anar la secció de referències o notes.

Format a peu de pàgina

Per a afegir referències de les vostres fonts podeu fer servir el sistema de notes i cites, que és l'explicat de manera resumida a continuació:

 1. Afegiu <ref> ... </ref> al lloc on vulgueu crear l'enllaç a la nota a peu de pàgina. Escriviu el text de la nota entre les dues etiquetes ref.
 2. Afegiu la plantilla {{referències}} en una secció de l'article anomenada "Notes" o "Referències" prop del final de l'article. De fet, aquesta plantilla utilitza l'etiqueta <references/> amb algunes opcions addicionals. La llista de notes i el seu contingut es mostrarà allí.
 3. Si heu de repetir una referència, en la primera instància donau-li un nom <ref name="nomdelareferencia"> i en les altres no cal repetir-la, només escriure <ref name="nomdelareferencia" />

Exemple d'edició:

El Sol és bastant gran,<ref>Miller, Edward. ''El Sol''. Academic Press, 2005, p. 1.</ref> però la Lluna no tant.<ref>Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", ''Scientific American'', 51(78):46.</ref> A més, el Sol és força calent.<ref>Serra, Joan. ''L'escalfor del Sol''. Premsa Universitària, 2005, p. 2.</ref>

==Referències==
{{Referències}}

Així es mostrarà a l'article:

El Sol és bastant gran,[1] però la Lluna no tant.[2] A més, el Sol és força calent.[3]

Referències


 • ^ Miller, Edward. El Sol. Academic Press, 2005, p. 1.
 • ^ Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", Scientific American, 51(78):46.
 • ^ Serra, Joan. L'escalfor del Sol. Premsa Universitària, 2005, p. 2.

Format de llista definida a peu de pàgina

Per no sobrecarregar el text amb les referències completes entre línies, es pot fer una llista definida de referències a peu de pàgina. Això és possible amb el paràmetre |refs= de la plantilla {{Referències}} o utilitzant un parell d'etiquetes HTML (<references> i </references>) en lloc de <references />. Les referències definides s'han d'utilitzar en el cos de l'article. Si no, es mostrarà un missatge d'error. Les referències no definides en la llista (amb el format habitual entre les etiquetes <ref> i </ref>) es mostraran junt amb les altres.

Exemple d'edició:

El Sol és bastant gran,<ref name="Miller2005p23" /> però la Lluna no tant.<ref name="Brown2006" /> A més, el Sol és força calent.<ref name="Miller2005p34" />

==Referències==
{{Referències|refs=
<ref name="Miller2005p23">Miller, Edward.''El Sol''. Academic Press, 2005, p. 23.</ref>
<ref name="Miller2005p34">Miller, Edward.''El Sol''. Academic Press, 2005, p. 34.</ref>
<ref name="Brown2006">Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", ''Scientific American,'' 51(78):46</ref>
}}

Així es mostrarà a l'article:

El Sol és bastant gran,[1] però la Lluna no tant.[2] A més, el Sol és força calent.[3]

Referències


 1. ^ Miller, Edward. El Sol. Academic Press, 2005, p. 23.
 2. ^ Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", Scientific American, 51(78):46.
 3. ^ Miller, Edward. El Sol. Academic Press, 2005, p. 34.

Plantilles sobre referències

Vegeu també: Categoria:Plantilles de referències

Per demanar les fonts o referències, podeu afegir {{Falten referències}} al començament de l'article, o {{Cal citació}} per un paràgraf concret.

En cas d'una traducció d'una altra Viquipèdia, per mantenir els requeriments de la llicència GFDL, afegiu {{Traduït de}} a la pàgina de discussió. Si el text prové d'un altre article de la Viquipèdia mogut per fusió o escissió, afegiu {{Copiat de}}.

En cas de fonts externes amb autorització sota llicència GFDL, vegeu Viquipèdia:Autoritzacions. L'equip OTRS afegirà la plantilla {{PermísOTRS}} (amb un tiquet de validació) a la pàgina de discussió o a la pàgina d'autorització general. En aquest últim cas, afegiu una nota a la pàgina de discussió de l'article amb un enllaç a la pàgina d'autorització.

A Categoria:Plantilles de referències es disposa de plantilles d'ajuda per fer citacions bibliogràfiques i d'altres tipus. Entre altres:

La plantilla {{referències}} funciona com l'etiqueta <references/> però fa la lletra més petita.

Referències a la mateixa obra però de diferents pàgines

Suposeu que desitgeu citar un llibre, però diferents explicacions apareixen en diferents pàgines. Us agradaria citar el llibre una vegada i una altra, però amb una referència a la pàgina correcta. Suposem que una explicació és a la pàgina 8, una explicació diferent a la pàgina 12, una tercera explicació, a la pàgina 18, una quarta explicació a la pàgina 241. Es pot posar (si s'utilitza una plantilla) una línia en el paràmetre de "pàgina" en que digués "veure pàgines 8, 12, 18, 241", però si algú volgués trobar la pàgina d'una explicació en concret (en el llibre) hauria d'anar comprovant (en el llibre) quina és la que correspon. O, podríeu duplicar tota la citació per al llibre, en cada cas, això seria redundant.

Hi han tres solucions millors (de la menys aconsellable a la més aconsellable):

Format breu amb llista a peu d'article

Aquesta és una forma menys aconsellable. Alguns articles tenen referències reiterades a les mateixes obres. En aquest cas es pot utilitzar una referència breu, indicant l'autor, l'any i el número de pàgina, com per exemple <ref>Pujol 2010, p. 1.</ref> Com en el cas anterior, la llista es genera a peu de pàgina automàticament en una secció de "Referències". La citació completa llavors s'afegeix a la secció "Bibliografia".

Exemple d'edició (sense plantilles de referència):

El Sol és bastant gran,<ref>Miller 2005, p. 1.<ref> però la Lluna no tant.<ref>Brown 2006, p. 2.<ref> A més, el Sol és força calent.<ref>Miller 2005, p. 3.<ref>

== Referències ==
{{referències}}

== Bibliografia ==
*Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", ''Scientific American'': 2006, 51(78).
*Miller, Edward. ''El Sol''. Academic Press: 2005.

Així es mostrarà a l'article:

El Sol és bastant gran,[1] però la Lluna no tant.[2] A més, el Sol és força calent.[3]

Referències


 1. ^ Miller 2005, p. 23.
 2. ^ Brown 2006, p. 46.
 3. ^ Miller 2005, p. 34.

Bibliografia


 • Brown, Rebecca. "Mida de la Lluna", Scientific American: 2006, 51(78).
 • Miller, Edward. El Sol. Academic Press: 2005.

Amb el número de pàgina en la referència (mode 1)

Aquesta és una forma poc aconsellable, en utilitzar una plantilla obsoleta. Consisteix a adjuntar una {{rp|número}} just després del marcador de la nota i canviar "número" pel de la pàgina corresponent.

Exemple (amb plantilla de referència):

Schudson va dir que la Constitució conforma a la ciutadania de manera fonamental.<ref name="Schudson">{{Ref-llibre |cognom = Schudson |nom = Michael |títol = The Good Citizen: A Brief History of American Civic Life |editorial = Simon & Schuster |any = 1998 |url = http://books.google.com/books?id=aawMAQAAMAAJ |isbn =0-684-82729-8 }}</ref>{{rp|8}} Però les primeres eleccions a la política nord-americana no van generar molt interès.<ref name="Schudson"/>{{rp|12}} Mentre que generalment es van evitar la "discussió oberta de les diferències".<ref name="Schudson"/>{{rp|18}} La ciutadania més tard va canviar a una forma de govern essencialment de "ciutadans abstrets", d'acord amb la seva anàlisi.<ref name="Schudson"/>{{rp|241}}

<references />

Així es mostrarà a l'article:

Schudson va dir que la Constitució conforma a la ciutadania de manera fonamental.[1]:8. Però les primeres eleccions a la política nord-americana no van generar molt interès.[1]:12 Mentre que generalment es van evitar la "discussió oberta de les diferències".[1]:18 La ciutadania més tard va canviar a una forma de govern essencialment de "ciutadans abstrets", d'acord amb la seva anàlisi.[1]:241

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Schudson, Michael. The Good Citizen: A Brief History of American Civic Life. Simon & Schuster, 1998. ISBN 0-684-82729-8. 

Amb el número de pàgina en la referència (mode 2)

Aquesta és la forma més aconsellable. Consisteix a adjuntar una {{sfn|autor|any|opcions (de localització en l'obra)}} just després del marcador de la nota i canviar-ne les "opcions" pel de la pàgina o pàgines i, opcionalment o alternativa, un altre tipus de localització com pot ser el capítol.

Exemple (amb plantilla de referència):

Schudson va dir que la Constitució conforma a la ciutadania de manera fonamental.{{sfn|Schudson|1998|p=8}} Però les primeres eleccions a la política nord-americana no van generar molt interès.{{sfn|Schudson|1998|p=12}} Mentre que generalment es van evitar la "discussió oberta de les diferències".{{sfn|Schudson|1998|p=18}} La ciutadania més tard va canviar a una forma de govern essencialment de "ciutadans abstrets", d'acord amb la seva anàlisi.{{sfn|Schudson|1998|p=241}}

== Referències ==
{{referències}}

== Bibliografia ==
<ref name="Schudson">{{Ref-llibre |cognom = Schudson |nom = Michael |títol = The Good Citizen: A Brief History of American Civic Life |editorial = Simon & Schuster |any = 1998 |url = http://books.google.com/books?id=aawMAQAAMAAJ |isbn =0-684-82729-8 }}</ref>

Així es mostrarà a l'article:

Schudson va dir que la Constitució conforma a la ciutadania de manera fonamental.[1]. Però les primeres eleccions a la política nord-americana no van generar molt interès.[2] Mentre que generalment es van evitar la "discussió oberta de les diferències".[3] La ciutadania més tard va canviar a una forma de govern essencialment de "ciutadans abstrets", d'acord amb la seva anàlisi.[4]

Referències


 1. Schudson 1998, p. 8.
 2. Schudson 1998, p. 12.
 3. Schudson 1998, p. 18.
 4. Schudson 1998, p. 241.

Bibliografia


Schudson, Michael. The Good Citizen: A Brief History of American Civic Life. Simon & Schuster, 1998. ISBN 0-684-82729-8. 

Vegeu també