Viquipèdia:Dossier de premsa/Wiki Loves Monuments

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dossier de premsa de la nota de premsa de Wiki Loves Monuments

Logo
Logo

Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Torre de Babel
Torre de Babel

La Viquipèdia, en anglès Wikipedia, és una enciclopèdia lliure, col·laborativa i multilingüe. Existeixen versions en més de 280 llengües amb més de 19 milions d'articles constituint la major base de coneixement pública i un dels 5 llocs web més visitats del món, sent el primer no comercial. Les versions més grans són en anglès, alemany i francès. La Viquipèdia en català va ser la primera versió amb contingut després de l'anglesa. Avui és la tretzena en volum, amb més de 350.000 articles.

L'objectiu de la Viquipèdia és posar a disposició de qualsevol persona el màxim de coneixement possible en la seva llengua. El projecte, fundat per Jimbo Wales i Larry Sanger, està en marxa des de 2001. La versió en català de «l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar» va començar el març del 2001; enguany hem celebrat el desè aniversari. Ser lliure significa que qualsevol article d'aquest projecte pot ser reproduït, modificat i ampliat, ja que el contingut de la Viquipèdia s'ofereix sota la llicència Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-BY-SA) 3.0.

La Viquipèdia en català fou la segona versió idiomàtica en comptar amb algun article (després de la versió anglesa) i la tercera en ser creada. El primer article de la Viquipèdia en català (i el primer en una versió no anglesa) fou «Àbac», creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 UTC per un viquipedista andorrà. Després d'ell vingueren milers de viquipedistes més que, ja sigui arreglant algun error ortogràfic o creant centenars d'articles, han fet de la Viquipèdia un gran projecte lliure, col·laboratiu i en català. La majoria de col·laboradors són catalans, valencians o balears, però també hi ha gent de tot el món amb diferents nivells de coneixement del català. El punt en comú és la llengua i, com a tal, se segueixen les definicions i els criteris normativitzadors de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Es respecten les varietats dialectals acceptades normativament. En el context adequat, la Viquipèdia en català és també la Viquipèdia en valencià.

El 25 d'agost de 2011, aquest mes, la Viquipèdia en català va assolir els 350.000 articles amb l'article Torre de les Hores, de Solsona. De tots aquests articles, més de 520 han estat distingits i, de fet, som la desena Viquipèdia amb més articles de qualitat. Cal destacar també que, des de fa més d'un any (2 de gener de 2010), la Viquipèdia en català lidera la llista de 1000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir mes rera mes.

Segons les dades d'aquest mes de juliol, la Viquipèdia en català ha servit 23,7 milions de pàgines, és a dir una mitjana de 33.000 pàgines per hora, cosa que representa un augment del 98% de visites respecte el mateix mes de l'any anterior (vegeu La Viquipèdia en català dobla el nombre de visites el mes de juliol). El rumb del nombre de visites d'aquest mes agost van pensar que la Viquipèdia en català fregarà el rècord històric de visites assolit aquest abril (27,5 milions).

Volem aprofitar aquest gran aparador que és l'enciclopèdia lliure per donar a conèixer tots els monuments del patrimoni cultural d'Europa.

Més informació: Viquipèdia:Dossier de premsa

Wikimedia Commons, la mediateca

La Viquipèdia té diversos projectes germans que complementen a l'enciclopèdia: el Viccionari, Viquillibres, Viquidites, Viquitexts, Viquinotícies, Viquiversitat, Viquiespècies i Wikimedia Commons.

Wikimedia Commons és un banc d'imatges i altres fitxers multimèdia lliures. Es tracta d'un projecte multilingüe, és a dir, amb les descripcions dels fitxers en diverses llengües de forma que poden ser utilitzats per les diferents versions de la Viquipèdia, a més d'altres usuaris. Es va iniciar el 7 de setembre de 2004 i al novembre del mateix any ja emmagatzemava 10.000 arxius. Actualment supera els 10,8 milions de fitxers reutilitzables lliurement, 3.600 de les quals són Imatges destacades.

A diferència dels dipòsits multimèdia tradicionals, Commons és lliure. Es permet que qualsevol arxiu s'usi, es copiï, i es modifiqui mentre se citi la font i els autors i, en alguns casos segons la llicència escollida, amb la condició que es publiquin les còpies/millores amb la mateixa llicència. Per aquest motiu, en aquest concurs els fitxers s'hauran de carregar a Wikimedia Commons (tal com indica aquí) o a través de Flickr seguint aquests passos.

Galeria d'alguns dels monuments que es poden trobar a Wikimedia Commons:

Organitzadors

La infraestructura necessària per fer funcionar la Viquipèdia i els seus projectes germans és proporcionada per la Fundació Wikimedia, radicada als EUA. Però el treball col·laboratiu que els fa possibles és portat a terme per milers de persones arreu del món que es coordinen en comunitats segons el projecte al que participen. Aquest ampli moviment social és conegut com a "moviment Wikimedia". Per iniciativa dels participants i sota l'estímul de la fundació han sorgit diverses organitzacions locals per recolzar aquest moviment.

Diverses associacions del moviment Wikimedia organitzen la segona edició de la iniciativa Wiki Loves Monuments, aquest any 2011, es durà a terme a diversos països d'Europa.

Amical Viquipèdia

L'associació Amical Viquipèdia és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu principal promoure els projectes de la Fundació Wikimedia en l'àmbit cultural català a dins i fora de la xarxa, per tal de captar nous col·laboradors que ajudin a fer-la créixer i millorar-la, així com donar a conèixer el seu funcionament entre la societat. Entre aquests projectes es troben la Viquipèdia i els seus projectes germans. Entre les activitats desenvolupades darrerament es poden destacar els diversos actes celebrats per commemorar el desè aniversari de la Viquipèdia o les activitats GLAM amb museus del territori català.

Amical Viquipèdia participa a Wiki Loves Monuments organitzant el concurs per a Andorra i, en coordinació amb altres capítols locals de Wikimedia, per a altres territoris del domini lingüístic català.

Més informació a http://www.viquimedia.cat

Projectes de la família Wikimedia
Projectes de la família Wikimedia

Àmbit europeu

Wiki Loves Monuments és un concurs paneuropeu de forma federada amb les associacions i organitzacions i la Fundació Wikimedia. Aquesta fundació és l'organització sense ànim de lucre matriu de Viquipèdia i tots els seus projectes germans instituïda sota les lleis de Florida (Estats Units). S'encarrega d'unificar els aspectes tècnics i algunes normes per a totes les versiones de l'enciclopèdia i els seus projectes germans.

Diversos capítols locals col·laboren en les fases territorials. Wikimedia España i Amical Viquipèdia treballen de forma conjunta per muntar el concurs a l'estat espanyol.

Wiki Loves Monuments 2010

En la primera edició del 2010 feta als Països Baixos es van obtenir més de 12.000 fotografies amb un ampli ressò. Es van concedir 10 premis a les millors fotografies, dos premis temàtics sobre la ciutat de Vlissingen i tres premis als participants que van aportar més monuments fotografiats. El premi per quantitat se’l va endur un participant que va aportar 1.371 fotografies de diferents monuments.

Per a l'edició global de 2011 s'espera ampliar significativament el material fotogràfic disponible, de forma que es tingui una àmplia visió de conjunt i una informació útil dels catàlegs del patrimoni immobiliari dels països participants. "Europa té centenars de milers de monuments, la majoria dels quals encara no tenen imatges disponibles gratuïtament a Internet, i no estan disponibles a la Viquipèdia", va dir Lodewijk Gelauff, un dels organitzadors del certamen europeu.

Vegeu més informació sobre l'edició pilot a Wiki Loves Monuments 2010.

Contacte