Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a enllaços entre diferents projectes (p. ex. entre la Viquipèdia i el Viccionari) vegeu Ajuda:Enllaç interviqui
Drecera:
VP:IW
Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica

Es poden crear enllaços entre diferents projectes Wikimedia, anomenats interwikis (iw). El cas més habitual és el dels enllaços entre viquipèdies que permeten de trobar l'equivalent d'una pàgina de la Viquipèdia en d'altres llengües. Aquests enllaços normalment es visualitzen a l'esquerra de l'article, en la secció «en altres llengües». Un altre cas és un enllaç dins del text a una pàgina en una altra llengua. Els dos casos es fan de forma diferent i s'expliquen a continuació.

Llista d'enllaços en altres llengües[modifica | modifica el codi]

Les pàgines de la Viquipèdia poden tenir una llista de pàgines equivalents en altres llengües. Per exemple, la Viquipèdia en occità té una pàgina sobre la Vall d'Aran, anomenada "Val d'Aran", i l'article de la Viquipèdia en català enllaça al corresponent en occità i viceversa. Aquesta llista d'enllaços pot estar en dos llocs: des del març 2013 centralitzada a Wikidata, o bé en local en el mateix text de la pàgina. En general, la manera recomanada és és que els enllaços siguin a Wikidata i no en local, tot i que en local segueixen funcionant i encara pot ser útil per algun cas especial. A més hi ha bots que es dediquen a traslladar els enllaços locals a Wikidata.

Enllaços de Wikidata[modifica | modifica el codi]

Wikidata és un altre projecte que té el propòsit de construir bases de dades col·laboratives. Un dels objectius és centralitzar els enllaços entre llengües de totes les Viquipèdies. Una entrada a Wikidata per a una pàgina és un conjunt de dades que té, entre altres coses, una llista d'enllaços d'aquella pàgina en altres llengües. Aquesta llista es mostra en la pàgina de la Viquipèdia. Es pot accedir a l'entrada corresponent de Wikidata clicant a «modifica els enllaços» al final de la llista de llengües. Si la pàgina és nova en la Viquipèdia en català, aquest enllaç el trobareu probablement en les pàgines corresponents en altres llengües.

Recordeu que Wikidata és un projecte multilingüe. Podeu definir en les preferències de Wikidata la llengua de la interfície, utilitzant el mateix compte global de la Viquipèdia en català.

Per afegir un nou enllaç, al final de la pàgina de Wikidata hi ha una línia en blanc amb l'opció [afegeix]. S'obren dues caixes de text, una per la llengua i una altra pel títol de l'article. Per exemple, ca i Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies per aquesta mateixa pàgina, o oc i Ajuda:Ligam interlenga per la versió en occità.

Per modificar una entrada, cliqueu a [modifica] de la línia corresponent. Podeu canviar el títol o suprimir-lo.

Per editar a Wikidata cal tenir el JavaScript habilitat en el vostre navegador web. No és possible editar els enllaços amb versions anteriors del navegador Internet Explorer 9.0.

Refrescar la pàgina[modifica | modifica el codi]

Després d'editar els enllaços a Wikidata, pot ser que no els vegeu a la pàgina de l'article. Això sol ser perquè esteu veient els enllaços d'una versió anterior que encara és a la memòria cau del servidor. Per veure'ls actualitzats cal refrescar (purgar) la pàgina. Es pot fer de tres maneres:

Llista local d'enllaços[modifica | modifica el codi]

Per fer una redirecció a una altra llengua, utilitzeu un codi com el següent (per exemple per a l'article llit):

[[es:cama]]

Aquest exemple enllaça a l'article es:cama de la viquipèdia en castellà (es).

Com fer un interwiki ben fet[modifica | modifica el codi]

Cerqueu l'article equivalent en una altra viquipèdia[modifica | modifica el codi]

Quan creeu un article nou, intenteu de buscar l'equivalent en una altra Viquipèdia i copiar els enllaços entre viquipèdies des d'allà. La versió en anglès és la que conté més articles, i per això sol ser més fàcil trobar-hi l'article equivalent.

Per exemple els articles equivalents de llit són es:cama (espanyol), en:bed (anglès), i fr:lit (francès) ...

Afegiu l'enllaç interwiki al final de l'article de la viquipèdia en català[modifica | modifica el codi]

Aquest tipus d'enllaços es poden situar a qualsevol lloc de la pàgina, però, per claredat, es recomana d'aplegar-los, per ordre alfabètic, al final de tot. Si copieu els enllaços d'una altra viquipèdia, per exemple l'anglesa, penseu d'afegir-hi l'enllaç a la viquipèdia en anglès (que òbviament allà no hi és !)

 [[en:Bed]]  <- Aquest cal que l'afegim manualment.
 [[es:Cama]]
 [[fr:Lit]]
Afegiu l'enllaç interwiki català a l'article de l'altra viquipèdia[modifica | modifica el codi]

També podeu afegir un enllaç cap a l'article en català a la viquipèdia que hagueu agafat de referència.

 [[ca:Llit]]  <- Aquest l'afegim a l'article equivalent
 [[es:Cama]]
 [[fr:Lit]]
Els robots fan la resta...[modifica | modifica el codi]

Contínuament es creen nous articles en moltes llengües diferents, de manera que els enllaços entre viquipèdies solen quedar desfasats aviat. Per sort, hi ha robots que actualitzen aquesta informació regularment comparant diferents viquipèdies.

Una vegada dos articles d'una viquipèdia estan relacionats mútuament, per exemple l'article en català llit apunta al castellà es:cama i viceversa, els bots que ronden per la viquipèdia, amb uns dies de marge, s'encarregaran d'afegir els altres enllaços interwikis que manquin per sempre més.

En casos d'enllaços conflictius, si no voleu que els bots afegeixin enllaços incorrectes, podeu afegir-hi la plantilla {{Interwikiconflict}}.

Ordre dels enllaços[modifica | modifica el codi]

La Viquipèdia en català fa servir l'ordre alfabètic del codi, que és l'ordre per defecte i majoritari. Altres projectes poden tenir definit un ordre diferent. Els bots que actualitzen els enllaços segueixen les especificacions de m:Interwiki sorting order.

Els articles que es diuen igual s'enllacen automàticament ?[modifica | modifica el codi]

Si tenim dos articles amb el mateix nom en viquipèdies diferents, aquests no s'enllacen automàticament, ja que poden correspondre a conceptes diferents. Per exemple l'article cama en català i l'article es:cama en castellà, tenen el mateix nom, però es refereixen a dos conceptes totalment diferents. Existeix una eina externa Interwiki-Link Checker per detectar aquestes pàgines i permetre decidir als viquipedistes si els articles tracten sobre el mateix tema en les dues llengües o no.

Enllaços dins del text[modifica | modifica el codi]

Per posar enllaços a altres viquipèdies dintre de les pàgines de discussió, és a dir, per citar pàgines dintre del text, cal prefixar l'enllaç amb dos punts. Per exemple, [[:en:Interlanguage link]] produeix en:Interlanguage link.

Les categories, també haurien de portar enllaços interwiki que dirigeixin a les categories equivalents en altres viquipèdies. Per exemple la Categoria:Ciència conté els següents interwikis;

...
[[en:Category:Science]]
[[es:Categoría:Ciencias]]
[[fr:Catégorie:Sciences]]
...

Com puc ajudar[modifica | modifica el codi]

Afegiu sempre que sigui possible enllaços interwikis als articles o categories que creeu.

A la pàgina de tasques de manteniment hi ha una secció específica per detectar i reduir el nombre d'articles sense interwikis. Vegeu Viquipèdia:Manteniment#Enllaços_interwikis.

Podeu fer servir aquesta eina, d'ús força senzill, que permet trobar pàgines sense interviquis dins d'una categoria i les seves subcategories (i alguns refinaments més).

A Usuari:PasqualBot/log:sense IW/categories, un bot actualitza periòdicament aquest llistat de categories sense interviquis.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]