Viquipèdia:GettingStarted

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

GettingStarted, o Primers Passos, és una extensió del MediaWiki que proporciona als usuaris registrats de nou uns suggeriments sobre com poden ajudar a millorar la Viquipèdia. La idea és assegurar-se que tot usuari que registra un compte tingui una idea de què pot fer i com ho pot fer, de forma que tingui una bona primera impressió per editar l'enciclopèdia.

Com funciona[modifica]

Mostra en anglès de suggeriments en un article modificable
Suggeriments en un article no modificable o en una pàgina que no és article

Després de registrar-se, els usuaris nous són dirigits a la pàgina on es trobaven abans de crear el compte (amb el paràmetre "returnto" de l'URL). Si no hi ha cap pàgina coneguda on retornar, són dirigits a la Portada.

En aquesta pàgina apareix un missatge emergent que els convida a

  1. contribuir en la mateixa pàgina on es troben (si es pot modificar), o bé
  2. intentar modificar un article suggerit. Aquests articles són escollits per un sistema de suggeriments a partir d'una categoria, i si no s'ha establert cap categoria de manteniment en un wiki on es puguin extraure tasques senzilles a fer, llavors només es proporciona la primera opció.

Només aquells que retornen a una pàgina especial, com ara la Cerca, són exclosos completament de mostrar suggeriments, ja que no podem garantir un comportament correcte en pàgines especials. Si l'usuari es troba en una pàgina que no és article, es tracta igual que un article protegir per a modificacions, és a dir només se'l convida a modificar una pàgina suggerida.

A continuació, si l'usuari escull modificar la pàgina on es troba, se'l mostra una visita guiada simple. Si l'usuari escull provar una tasca suggerida, se'l mostra un article recomanat de la categoria de pàgines marcades per a correccions. Apareix l'article amb una barra d'eines que descriu la tasca, permet saltar a un altre article recomanar i disposa d'un botó "Mostra'm com" per reactivar la visita guiada per ajudar a fer millores simples d'ortografia i gramàtica.

Una modificació, tant de la pàgina on es trobava com d'una pàgina suggerida, queda marcada amb una etiqueta d'edició: «⧼Tag-gettingstarted edit⧽». Es poden veure totes les modificacions fetes últimament amb aquesta interfície i ajudar en la benvinguda de nous editors.

Historial[modifica]

L'Extensió GettingStarted va ser activada per primera vegada el 13 de desembre de 2012 en la Viquipèdia en anglès, i l'11 de febrer de 2014 en altres projectes entre ells la Viquipèdia en català. És un resultat de l'equip de Creixement de la Fundació Wikimedia. Els comentaris sobre el seu funcionament són benvinguts en la pàgina de discussió, o podeu contactar directament Steven Walling.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: GettingStarted