Viquipèdia:Guia bàsica/Fonts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Info icon.svg IntroduccióClassificação Etaria Livre.JPG BenvingudaGnome-help-faq-dark.svg Guia bàsicaCurly Brackets.svg Apunts breusNuvola apps filetypes.svg Plantejament de preguntesGnome-help.svg Ajuda

Inici   Modificar   Format   Enllaços   Fonts   Discussió   Criteris   Resum

Si afegeixes informació a un article, et demanem que hi incloguis les fonts utilitzades, ja que els fets no verificables poden ser suprimits. La millor forma és citar les fonts dins del text ja que així els lectors i els altres editors ho podran comprovar més fàcilment. A més, assegura't que les fonts que utilitzes siguin fiables i autoritzades.

Notes a peu de pàgina[modifica | modifica el codi]

La manera més senzilla de posar citacions al text és utilitzant notes a peu de pàgina. Això es pot fer amb marcatge wiki, afegint el següent:

  1. En primer lloc, cal afegir la teva font a continuació de la frase o paràgraf que vols referenciar entre etiquetes ref, de la següent manera. <ref>LA FONT</ref>. Pots fer servir el botó corresponent de la barra d'eines per generar la referència: Toolbar insert reference.png.
  2. I, en segon lloc, cal afegir l'etiqueta {{referències}} o <references/> sota un encapçalament ==Referències== al final del cos de l'article (si és que encara no hi era).

Si la font és un lloc web, hauràs de crear un enllaç extern a l'adreça del lloc web. No utilitzis altres articles de la Viquipèdia com a fonts.

Per crear un enllaç extern a la vostra font, posa l'adreça del lloc web (URL) entre claudàtors després del text que hi fa referència. Mira el següent exemple:

  • <ref>[http://www.domini.cat/ Domini .cat]</ref>

És una bona pràctica, encara que no imprescindible, proporcionar una breu descripció just després de l'adreça web. Aquesta descripció es mostrarà com a títol del lloc extern, en comptes de l'URL.

Hi ha plantilles preparades per donar format a les referències, com ara citacions bibliogràfiques. Veges Viquipèdia:Citau les fonts#Plantilles sobre referències o fes servir la barra d'eines (secció "citar ref"). No dubtis en preguntar a La taverna o a algun viquipedista mentor si tens dubtes.

Més informació a Ajuda:Notes a peu de pàgina.

La secció d'enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Molts articles de la Viquipèdia tenen una secció separada anomenada Enllaços externs. Aquesta secció és per enllaçar a llocs web amb informació addicional significativa i fiable sobre el tema d'un article. No tots els enllaços externs són apropiats per afegir-los en un article de la Viquipèdia; veges les directrius a Viquipèdia:Enllaços externs. Abans d'afegir un web en una secció d'«Enllaços externs», és recomanable suggerir-ho en la pàgina de discussió de l'article.

Si escrius directament l'URL sencer de la pàgina a enllaçar, el wiki tractarà aquest text com a un enllaç i mostrarà l'adreça en brut, incloent la part http://.

http://www.domini.cat

Es recomana que no utilitzis gaire aquest format, ja que és massa tècnic i sovint no dóna cap informació sobre què és realment aquest lloc web.

Afegint un espai després de l'URL, i dins del parell de claudàtors, pots posar el text que serà visible. Per exemple:

[http://www.domini.cat/ Domini .cat]

farà que només es vegi el text després de l'espai, mantenint-lo enllaçat:

Domini .cat


Prova el que has après

Pàgina següent