Viquipèdia:Guia per a candidats a administrador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una guia sobre les pràctiques del procés de candidatures a administrador, el mecanisme pel qual la comunitat decideix qui és administrador. Per ser administrador cal que hi hagi un consens clar de que un està compromès amb la Viquipèdia i que es pot confiar en el coneixement i aplicació de les polítiques i normes existents.

Cal prendre aquesta pàgina com unes recomanacions basades en les pràctiques d'aquesta Viquipèdia i d'altres versions, però no és cap política. Les valoracions i les necessitats d'administració percebudes per la comunitat poden variar i el que compta és la valoració individual en cada cas. En cap cas no es pot interpretar aquesta guia com una sèrie de requisits que suposin una barrera per accedir a administrador ni serveix per justificar el rebuig a un candidat.

Resum general[modifica]

Una candidatura a administrador és un procés de discussió on la comunitat expressa si hi ha consens en que un usuari tingui les funcions d'administrador, bàsicament la possibilitat d'esborrar pàgines, protegir-les, editar pàgines protegides i blocar usuaris.

No hi ha cap requisit especial per esdevenir administrador de la Viquipèdia. Qualsevol pot presentar-se independentment de la seva experiència, no obstant això no significa que no hi hagi una sèrie de punts a tenir en compte.

La realitat és que un administrador ha de disposar de la confiança de la comunitat i aquesta és difícil d'expressar quantitativament. Cada usuari tindrà la seva pròpia manera d'avaluar la preparació dels candidats i la comunitat pot tenir diverses expectatives no escrites.

Basant-se en l'experiència de candidatures anteriors, hi ha unes expectatives bàsiques comunes:

  1. intensitat i durada de l'experiència en el projecte;
  2. disposició i conducta apropiades com a membre de la comunitat (bona interacció i capacitat de treballar en grup);
  3. comprensió de les polítiques i normes més importants i de la seva filosofia (el seu esperit i intenció i que un entén les normes que un administrador ha de seguir).

Per assegurar-se sobre el comportament futur com a administrador, poden presentar-se evidències sobre dubtes existents o plantejar preguntes. Igualment, els signes de disposició a ajudar i del treball dut a terme amb la comunitat es veuran de forma positiva.

Recomanacions pels candidats[modifica]

El procés de candidatura no pretén ser un fòrum per votar sobre la popularitat d'un usuari o el prestigi com a editor. Es tracta d'una discussió per generar un consens sobre si un editor ha de disposar de les funcions d'administrador. No es pot interpretar el resultat com un reconeixement o una crítica dels esforços d'un usuari com a editor. Es tracta d'una avaluació de la seva probable capacitat d'utilitzar adequadament les eines d'administrador.

Una candidatura és un procés de votació molt obert en el qual s'analitzarà el vostre historial per part d'usuaris experimentats (potser també obstinats) que ja han pres una decisió sobre quin tipus de persones volen com a administradors. El procés és obert a tothom, incloent aquells amb els que s'hagin tingut desacords en el passat, així com usuaris novells sense experiència que poden estar en desacord amb el tractament als nouvinguts.

Alguns usuaris poden trobar que el nivell d'escrutini sigui poc amigable. Cal pensar que sotmetre un candidat a pressió és una forma de saber com pot reaccionar en el futur. No es jutja el valor d'un editor de la Viquipèdia i cal pensar que un bon editor no ha de ser necessàriament un bon administrador.

Abans d'acceptar una nominació[modifica]

Coses que un potencial candidat hauria de considerar abans d'acceptar o presentar una nominació:

  • Hi ha un munt de coses que es poden fer sense ser administrador! Si sou aquí perquè heu fet alguns centenars d'edicions i el vostre entusiasme wiki busca ara nous desafiaments, noves formes d'ajudar... doncs hi ha un munt de tasques d'administració que es poden fer sense ser administrador, per exemple:
Hi ha tantes tasques d'administració que un ja pot fer que, fins que realment un no comenci a trobar que hi ha coses d'aquestes que no pot fer, no té gaire sentit intentar convertir-se en administrador. De fet, només quan tingueu prou experiència en totes aquestes tasques administratives, és probable que tingueu èxit en una candidatura.
  • Una candidatura pot ser un procés dur. El vostre historial estarà sota escrutini i les accions qüestionables poden donar lloc a una intensa discussió oberta. Si no teniu experiència en la gestió de conflictes, això pot ser molt molest. D'altra banda, podeu prendre l'experiència com una oportunitat per mesurar les vostres habilitats en la resolució de conflictes.
  • Quantes menys edicions, menys probabilitat de tenir èxit. Un candidat pot ser rebutjat només per no tenir prou experiència valorada pel nombre d'edicions, per l'antiguitat del seu compte o per tenir llargs períodes d'inactivitat. De totes formes, no hi ha uns barems precisos per valorar aquesta experiència. Si us trobeu en el cas, heu d'estar preparat per respondre a aquestes objeccions o, encara millor, expliqueu en la vostra presentació per què creieu que a pesar això podeu ser un bon administrador. Per tenir una idea, als candidats amb el procés en vigor fins el 2012 se'ls demanava una antiguitat superior a 9 mesos i una contribució mínima de 1.000 edicions d'articles i 300 edicions d'altres pàgines. Encara que aquest requisit ha estat eliminat en favor d'una valoració més flexible i qualitativa, pot servir d'orientació.
  • Els usuaris tenen diferents criteris sobre el que consideren acceptable d'un candidat. Aquesta pàgina pretén ajudar explicant alguns criteris, però cada usuari és lliure de fer la seva pròpia valoració. Alguns votants poden utilitzar criteris que semblin irracionals o perversos. En general, no està ben vist que un candidat qüestioni la validesa o la bona fe d'un votant. Però, com que cada participant pot utilitzar el seu propi criteri, li podeu preguntar per què considera que aquest criteri és important. En cas que clarament no tingui cap sentit o no sigui de bona fe, pot ser descomptat en la valoració final.
  • Alguns s'oposen sense explicar el motiu. Això no invalida el seu vot. Tot i que generalment es considera com una mala pràctica no explicar els motius d'un rebuig, ja que no facilita al candidat cap informació útil, els participants no estan obligats a explicar la seva oposició. Alguns participants poden no volen explicar els seus motius per evitar entrar en discussions desagradables. En aquest cas, no us sentiu ofesos, probablement no és res personal. Per contra, un hauria de ser honest si vol votar i no hauria de tenir por a ferir els sentiments del candidat. És millor abstenir-se que votar de forma deshonesta.
  • Pregunteu-vos: estic preparat per ser administrador? Els administradors sovint poden trobar-se més involucrats en disputes que els editors. Si penseu que és probable que no respongueu bé en aquestes situacions, potser és millor no ser administrador. La funció no és una declaració de reconeixement o acceptació de la comunitat. Alguns dels editors més valuosos i actius han dit que no volen ser administradors, i alguns administradors descobreixen que prefereixen col·laborar bàsicament editant articles.
  • Podeu refusar. Refusar una possible nominació no serà utilitzat en contra i pot mostrar una reflexió madura. Sempre es pot acceptar una nominació més endavant.
  • La funció d'administrador no és un premi. Els editors que considerin ser administrador com un reconeixement de les seves contribucions com a editor o un premi per ser bon editor o altres bons serveis, se sentiran decebuts. Ser administrador no us col·loca en un estatus més elevat dins de la Viquipèdia. En canvi, pot passar tot el contrari ja que molts editors creuen que els administradors han de seguir un codi de conducta més estricte que l'usuari mitjà. Tot editor de bona fe, des del més novell fins el buròcrata més experimentat, té el mateix estatus dins de la Viquipèdia. No us guanyareu el respecte simplement per ser administrador. Essencialment, els administradors són el personal de neteja de la Viquipèdia (sovint s'utilitza el motxo per representar la funció).
  • Necessitat de més administradors. És més una percepció global de la comunitat que sobre el candidat. Hi ha hagut discussions sobre el nombre idoni d'administradors, si n'hi ha prou o se'n necessiten més. Una candidatura pot ser rebutjada només perquè "ja hi ha prou administradors". En tot cas, pot estar bé expressar quina funció creieu que cal ser reforçada i com hi podeu col·laborar.
  • Si us proposeu ser administrador com a principal objectiu, tindreu menys probabilitats d'èxit. En canvi, si el vostre objectiu és que la Viquipèdia sigui millor llavors ser administrador esdevindrà de forma natural.

Seguiu les instruccions[modifica]

Abans de presentar una candidatura llegiu-vos les instruccions. S'espera que un administrador llegeixi i segueixi les polítiques. En no seguir les instruccions correctament es mostra un mal símptoma que pot ser tingut en compte pels participants. Si alguna cosa no resulta clara, millor pregunteu abans no us hagin de corregir.

Allò que s'espera d'un candidat[modifica]

Els votants volen veure un historial de participació i evidències de que podeu aplicar les polítiques de la Viquipèdia amb calma, maduresa i imparcialitat. El que sovint es desitja és:

  • Historial d'edicions consistent amb força aportacions substancials als articles de la Viquipèdia.
  • Experiència diversa. Un candidat que hagi col·laborat principalment en un sol aspecte deixant-ne de banda d'altres (per exemple, poques edicions en articles, o poca participació en decisions de pàgines a esborrar, fusionar o millorar, o poca participació en debats sobre polítiques i processos) tendirà a ser més controvertit que aquell que tingui una col·laboració més àmplia i variada.
  • Interacció amb usuaris. Evidències de parlar amb altres usuaris en pàgines de discussió d'articles o en pàgines de discussió d'usuari. Aquestes interaccions han de ser servicials i correctes.
  • Fiabilitat. Evidències de que utilitzareu les eines d'administració amb compte evitant danys irreversibles, especialment en les situacions d'estrès que poden sorgir amb més freqüència per als administradors.
  • Ajudar amb les tasques. Evidències de que ja esteu participant en tasques i decisions d'administració com patrulla de canvis recents i propostes per esborrar pàgines.
  • Nivell destacat dels articles. Una bona mostra és haver aconseguit la distinció d'articles de qualitat o articles bons.
  • Consideració del consens. Un historial de treball ajustat a les polítiques, mostrant una comprensió del consens.
  • Resums de les modificacions. Un ús constructiu i freqüent del resum de les modificacions es una mostra de la disposició a explicar correctament les vostres accions. Si no heu marcat en les vostres preferències l'avís en cada edició de que heu deixat el resum en blanc, val la pena que ho feu abans d'iniciar la candidatura. Vegeu Ajuda:Resum de la modificació.
  • Un registre de blocatges net com a evidència d'un bon comportament editant. Si teniu algun blocatge de fa més d'un any, la gent esperarà una explicació per assegurar-se que heu canviat i que no tornarà a passar.
  • Activació del correu electrònic. Pot ser important per poder contactar amb els administradors per part d'usuaris blocats.
  • Respostes en el procés de candidatura. No respondre a les qüestions o fer-ho de forma pobre o no convincent pot ser mal percebut. Preneu-vos el temps necessari per preparar les respostes i feu un seguiment del procés de la vostra candidatura.

Aquests punts no són obligatoris i sempre hi ha excepcions o diferències de percepcions, però si penseu en el vostre historial de col·laboracions i trobeu que falla algun punt, és una bona idea mirar d'ampliar la vostra experiència abans de presentar la candidatura.

Allò que no s'espera d'un candidat[modifica]

Independentment de la vostra experiència, hi ha alguns punts que poden causar problemes. A continuació teniu algunes coses, en ordre decreixent de gravetat, que si es troben en el vostre historial seran plantejades i debatudes a fons:

  • Vandalisme: un vàndal persistent i no reformat mai serà administrador. Una de les principals tasques dels administradors és la lluita contra el vandalisme, i un administrador realment dolent podria causar seriosos danys al lloc. Fins i tot un desordre relativament menor, com fer una edició de broma en un article, pot causar problemes.
  • Falta de civilitat: Si un candidat ha respost a usuaris desagradables o irritants deixant missatges insultants que violen l'esperit de la civilitat.
  • Intransigència: Si un candidat s'ha negat a participar en els esforços de bona fe per arribar a un consens en pàgines de discussió i, en canvi, ha participat en guerres d'edició.
  • Activitat polèmica en discussions d'esborrament: Votar segons criteris no pertinents pel propòsit discutit, proposar persistentment esborrar certs tipus d'articles ja discutits o d'èxit inversemblant, i d'altres (per no parlar de casos més explícits).
  • Marcar incorrectament articles per a supressió ràpida: fer-ho quan no es compleixen els criteris de supressió ràpida farà témer als participants que el candidat esborrarà equivocadament articles sense una correcta revisió.
  • Abús del procés: si el candidat ha iniciat propostes inadequades, o ha presentat queixes suposadament frívoles a través de canals diversos.
  • Guerres d'edicions: Si un candidat és propens a repetir la mateixa edició després que s'ha fet evident que hi ha un desacord. Per a la majoria dels participants, no importa qui té la raó, importa el comportament d'un candidat durant un debat en desacord.
  • Promoció de la candidatura: Una campanya de promoció de la candidatura en pàgines de discussió d'usuari pot ser contraproduent. L'objectiu és l'avaluació imparcial d'un candidat, no mesurar la popularitat. Fer campanya entre els més afins pot ser vist com una forma d'evadir el consens i una voluntat pobre de servei a la comunitat en general. En canvi, es pot informar de forma neutra sobre l'existència d'una candidatura oberta, per exemple en la pròpia pàgina d'usuari o altres mitjans generals previstos en les preses de decisions.
  • Blocatges: Si heu estat blocat, els participants voldran saber per què i el que heu après d'això, especialment si no és un blocatge antic.
  • Signatures elaborades: Alguns poden tenir una pobre impressió d'aquells que volen destacar amb signatures de fantasia, especialment amb caràcters especials i imatges.
  • Períodes llargs d'inactivitat: És preferible poder constatar en l'historial una constància d'activitat, llevat que tingueu un bon motiu d'absència que podeu explicar en la vostra pàgina d'usuari.
  • Ús de comptes titelles per evitar l'escrutini o per amagar a la comunitat un historial d'edicions anterior.
  • Excés d'entusiasme: Noves candidatures en poc temps poden ser interpretades com no acceptació del consens i com excessiva ànsia per aconseguir alguna cosa.

Tanmateix, una candidatura pot tenir èxit a pesar d'algun punt anterior. Els factors determinants són:

  • Temporització. Si un candidat ha mostrat alts nivells de conducta en els últims mesos, els participants poden no tenir en compte comportaments anteriors no desitjables.
  • Reconeixement. Si un candidat explica ell mateix els seus errors passats, i es disculpa o explica com aquests errors s'evitaran en el futur, els participants poden considerar la seva rectificació.
  • Aproximació, forma d'encaixar els vots en contra. Les respostes serenes, racionals i, si cal, disculpant-se, seran a favor de la confiança en el candidat. En canvi, si mostra enuig, frustració o reacciona agressivament davant l'oposició, probablement provocarà encara més oposició.

Condicionaments personals especials[modifica]

Alguns usuaris poden tenir alguna malaltia o alguna circumstància personal que condicioni les seves actuacions. La majoria d'usuaris són solidaris en situacions especials greus. No obstant és de suma importància assegurar l'estabilitat del projecte i la capacitat d'un candidat per dur a terme les tasques d'administrador sense una tensió indeguda ni amb més problemes afegits. Unes condicions clíniques cròniques o greus (per exemple, esquizofrènia) no són necessàriament impediments per a ser candidat. Les preocupacions legítimes són sobre l'impacte en el projecte, l'impacte en la capacitat de judici i de relacionar-se, la possibilitat de causar problemes, evidències de que es pot controlar sense problema, etc.

Si teniu algun condicionament o circumstància que pugui afectar les vostres edicions, ho hauríeu d'explicar. No cal un historial mèdic ni fer-ne un assaig, els participants només necessiten saber el nivell de risc, l'impacte o gravetat que pot tenir en el projecte i si es pot controlar.

Controvèrsies amb usuaris[modifica]

Si heu estat involucrat en discussions sobre articles controvertits, la candidatura pot ser objecte d'objeccions acalorades en base a la participació en aquestes pàgines. És un bona idea que poseu en relleu la controvèrsia explicant com l'heu tractat i com la tractaríeu en el futur. Poseu exemples de les vostres edicions i respostes a comentaris poc educats que s'hagin produït. Ara bé, si heu estat involucrat en guerres d'edicions (a banda de vandalisme evident) o no us heu comportat amb civilitat, llavors serà contraproduent.

Una possibilitat és fer una autoavaluació i posar-se en contacte amb tots els editors amb els que heu tingut conflictes. Si teniu les possibles objeccions abans de presentar la candidatura, llavors podreu respondre millor i valorar les vostres possibilitats de ser administrador.

Recomanacions pels nominadors[modifica]

Els nominadors han de ser curosos en la seva decisió de nominar a algú per a administrador. El procés pot portar en ocasions resultats indesitjables. Cal considerar la possibilitat d'un impacte negatiu sobre un candidat, i assegurar-se que s'estan fent nominacions apropiades.

Una nominació consta d'una presentació motivada d'intencions. En elaborar una candidatura, sigui pròpia o proposant a algú altre, heu d'explicar per què creieu que el candidat hauria de ser administrador. Podeu incloure alguna informació sobre l'àrea on el candidat ha fet una feina significativa, on ja ha estat ajudant en tasques d'administració, durant quant de temps i la seva capacitat per manejar situacions delicades.

Si esteu proposant a algú altre, pregunteu-li abans si està disposat a acceptar. Una vegada creada la candidatura, és una bona idea treballar conjuntament amb el candidat. Podeu corregir errors o arreglar el format de la candidatura, el podeu assessorar en les seves respostes i en general seguir la candidatura fins l'èxit final. Una candidatura mal preparada o mal portada pot ser vista com una mostra de la falta d'atenció o respecte pel procés o com una falta de preparació per a dur a terme algunes tasques.

En cas que el procés no vagi com s'esperava, considereu recomanar al candidat l'opció de renúncia.

Procés de candidatura[modifica]

El procés ha anat evolucionant amb el temps a mesura que la comunitat ha anat creixent i madurant. Vegeu per exemple els sistemes del 2003, 2006 i 2009. El sistema actual pretén ser prou flexible, obert i basat en el consens.

Una candidatura pot ser oberta pel mateix candidat o per algú altre que el proposi. Tothom pot ser candidat i tothom pot proposar un candidat. Cal tenir en compte, però, els punts expressats més amunt i mirar de no cremar un potencial candidat amb poques probabilitats d'èxit. Si esteu pensant en proposar a algú altre, parleu primer amb ell. El procés no es donarà per iniciat fins que no accepti explícitament.

Una candidatura està oberta durant 15 dies per donar temps a tothom a expressar-se. No hi ha presa. Consta fonamentalment de tres apartats:

  1. Presentació. El mateix candidat o el seu presentador explica per què seria bo per la comunitat tenir-lo com a administrador. Aquesta presentació haurà d'estar signada pel candidat, si l'ha fet ell mateix, o afegint un comentari de que l'accepta. Una vegada complimentat aquest primer pas en la subpàgina amb el nom del candidat, llavors es pot afegir a l'apartat de "Candidatures actuals" de la pàgina Viquipèdia:Candidatura a administrador i es dóna per iniciada. La presentació pot ser ampliada per altres que es vulguin afegir com a proposants destacant els aspectes que creguin rellevants.
  2. Preguntes. Se solen plantejar algunes preguntes per conèixer millor alguns aspectes del candidat. Poden ser genèriques sobre la visió de la funció dels administradors, o particulars sobre actuacions anteriors del candidat que puguin estar relacionades amb la futura funció d'administrador. A més de preguntes, poden incloure alguns comentaris d'interès als que podeu respondre igualment. Tothom hi pot participar, sempre que les preguntes i comentaris siguin pertinents i educats. El candidat haurà de seguir el procés per respondre puntualment. No fer-ho seria un mal símptoma, però també cal prendre el temps necessari per madurar les respostes.
  3. Discussió. És l'apartat on es determina si hi ha prou consens. Pot tenir el format de vot o expressar el suport, els inconvenients o els dubtes. Tothom hi pot participar. En general, es demanen uns requisits mínims per participar en les votacions comunitàries, però com que la relació d'un administrador amb un nouvingut pot ser determinant, també són valuoses les opinions dels nouvinguts. Quedarà a criteri del buròcrata que tanqui la candidatura determinar si els vots dels que no compleixin els requisits mínims d'experiència són útils o no.

Passats els 15 dies, un buròcrata revisarà el procés i tancarà la candidatura determinant si hi ha consens o no. Es considera que per sobre del 80% o per sota del 70% la decisió és clara, i pels valors intermedis caldrà analitzar-ho detingudament. En aquest recompte, el buròcrata pot no tenir en compte els vots no fets de bona fe o de validesa qüestionable. Una possibilitat és prorrogar el termini per aclarir algun aspecte. Si no esteu d'acord amb la decisió final, poseu-vos en contacte amb el buròcrata. Si les objeccions són raonables, pot utilitzar l'opció de pròrroga. Una altra possibilitat és prendre's un descans, analitzar objectivament els motius expressats pels participants, intentar corregir algun aspecte i tornar-se a presentar.

Una vegada oberta una candidatura, el candidat pot renunciar en qualsevol moment. No cal explicar els motius si no ho desitgeu. Simplement indiqueu la vostra renúncia en l'apartat de "Presentació".

Reincorporació d'administradors[modifica]

Un antic administrador pot presentar de nou la seva candidatura per aquest mateix procés.

Si l'administrador es va donar de baixa voluntàriament, pot demanar de nou la seva alta a un buròcrata saltant-se el procés de candidatura. Si no es van donar circumstàncies controvertides en el moment de la baixa, ni tampoc existeixen actualment, el buròcrata pot donar-lo d'alta de nou. Si hi ha motius per pensar que això no tingui consens comunitari, caldrà seguir el procés d'una nova candidatura. El principi general és que la funció d'administrador només es concedeix aplicant el desig comunitari.