Viquipèdia:La taverna/Ajuda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes de la gent i els problemes tècnics. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Problemes per editar amb Mozilla-Firefox 31.0[modifica | modifica el codi]

M'he perdut alguna nota tècnica, és un mal genèric o tinc un problema personal ?. Fa uns dies que m'han deixat de funcionar certes facilitats, com ara que no apareix el reftoolbar, ni em surt la barra d'edició de l'extensió del Firefox, ni em mostra un pop-up quan em poso sobre les citacions, o no em fa la suggerència d'article quan començo a escriure a la caixa de cerca. He revisat els paràmetres de Preferències i estan com se suposa que han d'estar per a què aquestes coses passin. Alguna pista ?.amador (disc.) 17:21, 24 ago 2014 (CEST)

Diria que a mi amb Chrome em va bé.--Pere prlpz (disc.) 17:58, 24 ago 2014 (CEST)
Si. M'havia deixat dir que amb Explorer si que em funciona. Per això penso que deu ser un problema de (in)compatibilitat per algun canvi que no identifico. Merci,amador (disc.) 20:59, 24 ago 2014 (CEST)
amador A mi amb iceweasel (codi firefox) i linux em funciona perfectament, és possible que tinguis el javascript desactivat? --Anskar (disc.) 16:03, 28 ago 2014 (CEST)

Com diria un usuari típic "no he tocat res i ja em funciona". Gràcies i fins al proper misteri.--amador (disc.) 08:13, 31 ago 2014 (CEST)

Doncs a mi no, i vaig amb Chrome. Quan edito no em surt ni la barra d'edició ni els Viquiestris. En canvi, si que em surt la barra personal compacta (que funciona amb Javascript). També cal dir que en els projectes germans em va com una seda, tant la barra d'edició com els viquiestris. Però també té les seves coses positives, he hagut d'aprendre a posar la firma manualment ;) --Unapersona (Sóc tot orelles!) 11:22, 2 set 2014 (CEST)
Doncs a mi se m'ha canviat el tipus de lletra de la caixa d'edició amb Chrome. Ara és més petita i no hi ha manera de fer-la més gran (la de la pàgina "normal" sí que em va bé. En canvi, amb Mozilla cap problema. Sembla que els de Chrome han "tocat" alguna cosa perquè tinc algunes altres pàgines que no les veig bé. --MALLUS (disc.) 11:26, 11 set 2014 (CEST)

Trasllat de Deikaztelu a Dicastillo[modifica | modifica el codi]

El títol actual Deikaztelu (en basc) en lloc de Dicastillo (en castellà i potser en català) vulnera dues polítiques de Viquipèdia: Anomenar pàgines i Punt de vista neutral i per això demano que un administrador faci el trasllat. Ho explico a la pàgina de discussió de l'article. Gràcies. --Pompilos (disc.) 23:28, 15 set 2014 (CEST)

Fet. Gràcies. --Pompilos (disc.) 16:01, 16 set 2014 (CEST)
L'usuari Pompilos ha realitzat un reanomenament massiu de noms de localitats sense discutir res. Supose que els motius seran els mateixos que als articles anteriors, però no veig que s'haja discutit enlloc. ¿Segur que a cap d'eixos llocs el nom anterior de l'article responia a un ús real en català?--Coentor (disc.) 23:52, 18 set 2014 (CEST)
En tot cas, no es podien fer sense proposta ni discussió. La discussió de Deikaztelu ja ha estat molt exprés.--Pere prlpz (disc.) 23:57, 18 set 2014 (CEST)
Li he demanat que aturi els reanomenaments entretant no arribem a conclussions. Atès que el tema Lizarra/Estella ha atret moltes opinions, crec que podem usar la discussió i el resultat que en surti com a base per nous temes similars que puguin aparèixer. --Panotxa (disc.) 02:58, 19 set 2014 (CEST)
Contesto aquestes objeccions en la resposta al missatge de Panotxa. Salutacions. --Pompilos (disc.) 16:56, 19 set 2014 (CEST)
Potser Enric ens podria ajudar en aquests altres casos. Pau Cabot · Discussió 13:52, 21 set 2014 (CEST)

Pau, no tinc cap problema en demanar ajuda a l'Enric, però abans m'agradaria saber quina mena d'ajut necessitem. En el trasllat Deikaztelu > Dicastillo, i en els altres similars, he aplicat dues polítiques de VP ben establertes que fins ara ningú ha posat en qüestió (ni les polítiques en general, ni la seva aplicació en aquests casos en particular). Malgrat això m'has demanat que m'atures i jo ho he fet; però, donat que (tal i com he argumentat suficientment) no he fet res malament, mantenir aquesta prohibició s'assemblaria molt a un abús de poder. Què n'hi penses?

En Pere prlpz ha proposat en la discussió sobre Estella-Lizarra que "qualsevol reanomenament sense discussió d'un altre municipi navarrès, alavès o biscaí s'hauria de revertir mentre es discuteix" perquè, segons diu, "ha quedat clar que aquests reanomenaments són polèmics"; en Pau Cabot n'hi és d'acord. Jo no. L'únic reanomenament polèmic ha estat el de Lizarra > Estella, i s'ha degut al fet que no estava clar si l'exònim català més freqüent és un o l'altre. En canvi, els casos de Dicastillo i els altres són completament diferents. En aquests no n'hi ha d'exònim català, i les polítiques ja establertes de Viquipèdia són prou clares al respecte (s'ha d'utilizar l'endònim). De fet no hi ha hagut cap polèmica, ningú ha dit res ni contra les polítiques en general ni contra a la seva aplicació en particular. Establir aquesta limitació seria una mena de censura prèvia contrària a les polítiques de VP, per la mera voluntat expressada però no justificada de dos viquipedistes. Salutacions. --Pompilos (disc.) 23:05, 24 set 2014 (CEST)

Ha quedat perfectament clar a la discussió que el principal dubte és sobre quins noms són endònims o no pels municipis navarresos. És per això que cal veure cada cas.
Per altra banda, si mai es donés el cas que un editor interpretés de bona fe que Viquipèdia:llanceu-vos-hi vol dir que pot canviar tot el que li doni la gana d'acord amb la seva interpretació de les normes, tot i que hi hagi altres viquipedistes que les interpretin d'altres maneres (els creadors dels articles, per exemple, i molts dels participants a la discussió de Lizarra), és que hem d'explicar molt millor Viquipèdia:llanceu-vos-hi.--Pere prlpz (disc.) 23:11, 24 set 2014 (CEST)
El problema que hi ha amb la manera de procedir de l'usuari Pompilos és que no aporta fonts externes de referencia que recolzen allò que argumenta i, per tant, es tracten d'opinions seues. A més a més, té una manera de participar importada de wp-es, en què s'utilitza un criteri extensiu per a tot un conjunt d'articles de topònims. Allà ja sabeu el que va passar amb els topònims catalans i bascos més habituals, van imposar una font externa d'un llibre descatalogat (vegeu la llista) i gens conegut sobre suposats exònims en castellà farcit de noms inventats i sense ús actual ni en castellà, i no s'admet el qüestionament de la validesa d'eixa font.
Crec que el comportament de Pompilos és reprobable, i no s'hauria d'admetre cap més reanomenament si no es tracta cada article per separat i independent dels demés, aportant fonts de referència vàlides, conegudes i d'autoritat. --Joanot Martorell 09:17, 25 set 2014 (CEST)
Joanot, qualsevol pot llegir les referències externes que he aportat de manera espontània o a petició en els debats de Estella-Lizarra i Dicastillo-Deikaztelu. Pel que fa al que anomenes la meva "manera de participar", incorres clarament en la Fal·làcia de l’espantaocells. No sé pas quina és la política sobre topònims que es va acordar a WP:ES, perquè no vaig participar en la seva adopció ni tan sols l'he llegit (de fet tu en saps més), i per aixó es impossible que l'estigui important. Potser t'aniria millor que l'estigues fent, però no és el cas. Qui llegeixi les meves intervencions trobarà que m'he referit sempre a la directriu d'aquesta WP:CA Anomenar pàgines 1.6: Topònims, que diu: "1) Cal fer servir quan sigui possible les versions catalanes dels topònims, i 2) En el cas que no existeixi l'exònim en català cal emprar l'endònim". Això és un "criteri extensiu per a tot un conjunt d'articles de topònims" que legitima a no discutir cada article per separat. Encara diré més: es un bon criteri. Només li trobo el petit inconvenient de què no especifica quin endònim s'ha de preferir en el cas de llocs amb bilingüisme com és la zona mitja de Navarra (de totes les maneres, aixó tampoc afecta a Dicastillo i els altres municipis qu'he traslladat que son municipis monolingües en castellà). Aquest no és el lloc on obrir un debat sobre aquesta questió, sinó la pàgina de discussió de Anomenar_pàgines. El començaré aviat. Salutacions. --Pompilos (disc.) 01:10, 27 set 2014 (CEST)

Mapa llista coordenades en categories (i més coses) no funcionen[modifica | modifica el codi]

Fa uns dies que la plantilla {{mapa llista coordenades}} no funciona en categories, però només a la viquipèdia en català. Sembla que sigui un problema dels wmflabs amb la Viquipèdia, perquè:

La intersecció de categories tampoc funciona. https://tools.wmflabs.org/catscan2/quick_intersection.php?lang=ca&project=wikipedia&cats=P%C3%A0gines_creades_per_bot_pendents_de_revisar%0D%0AEl+Vendrell&ns=0&depth=6&max=30000&start=0&format=html&redirects=&callback= torna el missatge "There was an error running the query [Table 'cawiki_p.page' doesn't exist]" que em fa pensar que hi ha alguna cosa que no va a l'hora amb les dades de cawiki als labs.

Algú en sap alguna cosa o sap on s'hauria de preguntar?--Pere prlpz (disc.) 17:05, 20 set 2014 (CEST)

Tampoc funciona posant l'url directa de Google i Bing. Em sona que ja havia passat algun altre cop, sense explicació. He trobat que el creador de l'script és es:User:Para. Pels comentaris en la seva pàgina de Commons, sembla que hi ha problemes amb la base de dades del toollabs. --V.Riullop (parlem-ne) 11:07, 22 set 2014 (CEST)
Ahir semblava que s'havia arreglat, però avui tornen a no funcionar. I sí, pels missatges d'error i que fallin totes les eines a la vegada sembla cosa de la base de dades.--Pere prlpz (disc.) 13:36, 24 set 2014 (CEST)

¿Boixos?[modifica | modifica el codi]

Hola, al pròleg de L'Escanyapobres s'hi diu que una edició d'aquesta novel·la duia "boixos de G. Viader". M'imagino que té que vore amb la il·lustración de l'exemplar, però voldria confirmar-lo, perquè he buscat la paraula al DCVB, etc., i no he trobat gens. Ferbr1 (disc.) 13:35, 21 set 2014 (CEST)

A Eivissa, els nins s'anomenen boixos. La veu surt tant al DIEC com al DCVB. Pau Cabot · Discussió 13:39, 21 set 2014 (CEST)

La cita completa és: "la fortuna de L'Escanyapobres ha estat encara més minsa que la de les altres novel·les ollerianes, amb tot i que ha atret l'atenció dels bibliòfils, per a qui se'n va fer una edició el 1934, amb boixos de G. Viader, i una altra, el 1946, il·lustrada per R. Opisso". He buscat a la versió en línia del DCVB però no he trobat "boixo", només "boixó". I al DIEC tampoc no trobo gens. M'imagino que té que vore amb la il·lustració, però voldria tenir la definició més exacta.

No busques "boixo", busca "boix", i fixa't en l'accepció 3 d'aquest mot al DIEC2. De res. --Desesser (disc.) 15:24, 21 set 2014 (CEST)

Ets un crac [segons la definició del DNV, no la del DIEC ;) ], Desesser, moltés gràcies! :) Ferbr1 (disc.) 15:37, 21 set 2014 (CEST)

Sobrereferenciació?[modifica | modifica el codi]

En Panellet i jo no ens posam d'acord sobre el volum de referències a Metge vermell#Hàbitat i distribució geogràfica. Podríeu dir-hi la vostra a Discussió:Metge vermell? Gràcies, Pau Cabot · Discussió 13:42, 21 set 2014 (CEST)

Crec que en aquesta qüestió més aviat tens raó, la pàgina està sobrereferenciada. Això passa massa sovint, a vegades fins i tot en articles qualificats de qualitat, on quasi cada frase té una referència (de rellevància variada), en lloc d'haver buscat una bona font secundària per referenciar tot un paràgraf o secció. A veure si amb una mica de sort us poseu d'acord amb el metge vermell aquest. --Txebixev (disc.) 13:03, 24 set 2014 (CEST)
Tot i que per desgràcia també molt sovint passa el contrari, i en el cas de Font secundària resulta escandalós! --Txebixev (disc.) 13:09, 24 set 2014 (CEST)
Referenciar cada frase no és sobrereferenciació, sinó que les referències haurien de deixar clar d'on s'ha tret cada afirmació. Al repte dels éssers vius de l'agost vaig traduir algunes frases d'articles de la viquipèdia en alemany (molt bona en algunes coses però no en referències puntuals) i, en general, no sabia quina referència de les de l'article posar-hi perquè no deia quina referenciava el tros que jo traduïa.
I fer un article d'una única font, o fent servir una única font per cada paràgraf no dóna en general gaire bon resultat. Potser en temes bàsics de matemàtiques es pot fer (tots els llibres d'àlgebra diuen el mateix sobre les matrius, i gairebé ens podríem estalviar les referències), però descrivint un animal o un edifici la millor manera és mirar-se més d'una font. A més, molt sovint les fonts donen una cobertura parcial i cal combinar-les en una mateixa frase, com és el cas de les àrees de distribució del peix d'en Panellet (una altra cosa és si aquest peix concret es pot combinar amb algunes repeticions menys).--Pere prlpz (disc.) 10:39, 1 oct 2014 (CEST)

Referèndum o consulta?[modifica | modifica el codi]

Ens podríeu ajudar amb el nom de Referèndum d'autodeterminació de Catalunya? El debat el tenim aquí. Gràcies, Pau Cabot · Discussió 13:49, 21 set 2014 (CEST)

Agraïments[modifica | modifica el codi]

Bon dia. Em sap greu, sé que ja vaig fer una pregunta similar fa un parell de mesos, però no trobo la resposta. Quan vull agrair una edició, encara em surt "Do you want to send thanks for this edit?" o alguna cosa així. On s'ha d'anar per traduir-la al català? Hauria de ser quelcom com: «Voleu donar les gràcies per aquesta edició?». Mercès. — Leptictidium (digui, digui) 10:33, 22 set 2014 (CEST)

La traducció d'extensions Mediawiki estan centralitzades a translatewiki. Aquí tens l'enllaç a la traducció de l'extensió:Thanks.--KRLS , (disc.) 10:48, 22 set 2014 (CEST)
Hi ha dues formes ràpides per trobar els missatges:
  • A Especial:Missatges fent una cerca del text. Si el missatge està en vermell, la majoria, significa que prové de translatewiki amb el mateix nom però amb la subpàgina /ca. Als administradors en editar-lo ja ens dóna un enllaç directe. Per modificar a translatewiki no cal ser administrador sinó tenir drets de traductor.
  • Afegint a l'url ?uselang=qqx es mostra la pàgina amb els noms dels missatges en lloc del seu contingut.
--V.Riullop (parlem-ne) 10:00, 1 oct 2014 (CEST)

Usuari a Wikidata[modifica | modifica el codi]

M'agradaria que algú m'expliqués com s'edita ara al wikidata. Tinc un problema de fa temps. No em reconeix la clau com a usuari. He demanat el blanqueig però no m'envia una clau nova (tinc una demanada fa un mes i encara estic esperant). Tot i així fins avui podia editar. Tanmateix, ara no sé que dimonis han fet però ho han canviat tot i no puc editar. Així que passo de fer el pallús i posaré els interwikis manualment, com abans.Walden69 (disc.) 00:02, 1 oct 2014 (CEST)

@Walden69: El primer que hauries de fer és unificar tots els teus comptes amb l'enllaç Especial:Fusió de comptes, que també tens a les teves preferències. Amb això la mateixa sessió serveix per tots els projectes sense necessitat de registrar-se en cadascun. Per altra banda, si no reps en el mateix dia una nova contrasenya, comprova quina adreça de correu tens definida i comprova també el teu filtre antispam, potser el tens en la carpeta de correu brossa.
@Tothom: Es pot comprovar l'estat d'un compte amb l'enllaç Especial:CentralAuth. Fixeu-vos si hi ha la informació del compte global o bé diu que "No hi ha compte global". És recomanable que tothom fusioni els comptes en un de global. Fixeu-vos també si n'hi ha algun que digui "No s'ha adjuntat". D'aquí uns mesos poden rebre notificacions de que tots els comptes no unificats seran reanomenats ja que se suposa que poden ser d'usuaris diferents. Igualment, recomano a tothom que defineixi una adreça de correu en les preferències per poder recuperar el seu compte en cas de problemes amb la contrasenya. --V.Riullop (parlem-ne) 10:15, 1 oct 2014 (CEST)