Viquipèdia:La taverna/Ajuda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Abreviació fR[modifica | modifica el codi]

He vist que en alguns articles sobre l'antiga Roma es fa servir l'abreviació fR, per exemple en Apuleia agraria, i no sé què vol dir. Potser algú em pot ajudar? Em sembla que quan es tracta d'abreviacions d'ús poc freqüent seria millor afegir una explicació a la secció "notes" al final de l'article.--Dafne07 (disc.) 18:23, 18 gen 2015 (CET) Ja no em cal ajuda, acabo de tenir la intuïció que fR vol dir "fundació de Roma".--Dafne07 (disc.) 18:47, 18 gen 2015 (CET)

Penso que no hi ha motiu per no utilitzar la forma completa. El lector mitjà pot no saber a què es refereix.--Arnaugir (discussió) 18:54, 18 gen 2015 (CET)
Mira que és rebuscat. Hagués estat més raonable a.u.c. --V.Riullop (parlem-ne) 22:13, 18 gen 2015 (CET)
Jo també estic a favor de canviar-ho --gerardduenasparlem-ne 14:58, 19 gen 2015 (CET)

sens dubte molt més comú, a favor--barcelona (disc.) 13:02, 20 gen 2015 (CET)

Es pot fet alguna cosa per evitar que quan s'escriu "fR" a la caixa per buscar articles no surti l'article franci?, em sembla que l'abreviació d'aquest element només es correcta si la lletra "r" s'escriu en minúscula.--Dafne07 (disc.) 15:07, 20 gen 2015 (CET)
Diria que l'única manera és crear l'article FR.--Pere prlpz (disc.) 17:36, 20 gen 2015 (CET)
O simplement redirigir-lo a «Ab urbe condita». —Leptictidium (digui, digui) 10:58, 21 gen 2015 (CET)
Voleu dir: crear FR i després redirigir aquest article cap a «Ab urbe condita»? A mi em sembla bé. Jo acabo d'afegir una explicació en «Ab urbe condita».--Dafne07 (disc.) 12:48, 21 gen 2015 (CET)
Això vull dir. —Leptictidium (digui, digui) 16:49, 21 gen 2015 (CET)
Fet Fet! He creat la pàgina fR.--Dafne07 (disc.) 11:40, 24 gen 2015 (CET)

Apòstrof davant d'inicials[modifica | modifica el codi]

Bon dia. Conec bé les regles d'apostrofació davant de sigles i acrònims, però em trobo davant d'un cas que és similar, però no igual: les inicials. He buscat a Google, però no he trobat cap web que ho tracti. Així doncs, quina de les dues frases seria correcta:

 • Les obres de M. de Cervantes inclouen «El Quixot» i «La Galatea». (considerant que la M es pronuncia «Miguel», com la paraula que representa)
 • Les obres d'M. de Cervantes inclouen «El Quixot» i «La Galatea». (considerant que la M es pronuncia «ema», com el nom de la lletra)

Sé que en aquest exemple concret podria sortir del pas posant el nom complet, però voldria conèixer la regla per aplicar-la en casos en què posar el nom complet no sigui desitjable. Moltes gràcies. —Leptictidium (digui, digui) 10:58, 21 gen 2015 (CET)

És una abreviatura, i pel que tinc entès, una abreviatura es llegeix sencera. Exemple: "Sr. Leptictidium" es llegeix "senyor..." i no "esaerra Leptictidium". --V.Riullop (parlem-ne) 12:53, 21 gen 2015 (CET)
Seguint la pista d'en V.Riullop: apostrofació d'abreviatures : "Les abreviatures s’apostrofen seguint la norma general, de manera que l’article singular (el, la) i la preposició de, quan entren en contacte amb abreviatures, es comporten de la mateixa manera que si els seguissin els mots sencers." --Mafoso (Mani'm?) 15:43, 21 gen 2015 (CET)
Si els "casos en què posar el nom complet no sigui desitjable" són casos en que l'escriptor o el lector no saben el nom complet, aleshores es pot entendre que llegiran la lletra i no el nom, i s'hauria d'apostrofar en conseqüència, no?--Pere prlpz (disc.) 16:36, 21 gen 2015 (CET)
Gràcies, Marc i Vicenç. @Pere prlpz: Més aviat pensava en casos com el de H.G. Wells, del qual coneixem el nom complet però gairebé sempre ens hi referim per les inicials. O en els casos de les espècies biològiques, en què per evitar la repetició sovint s'abrevia el nom d'un gènere quan apareix citat diverses vegades en un mateix text. —Leptictidium (digui, digui) 16:40, 21 gen 2015 (CET)
D'acord en el cas dels gèneres, però diria que l'H.G. Wells l'he sentit pronunciar Hac Ge Wells. Precisament aquest és un cas en que el lector (jo) no sap el nom complet (el mot sencer que correspon l'abreviatura), tot i que el podria esbrinar, però no és d'esperar que el lector es documenti per poder llegir el text, sinó que llegeix el text com pot, dient les lletres (a més que per aquest personatge concret, aquesta és una manera corrent d'anomenar-lo). Seria diferent si al mateix text s'hagués esmentat anteriorment la versió sencera, que és el que passa quan s'abrevien els gèneres perquè ja s'han esmentat primer i no hi ha ambigüitat.--Pere prlpz (disc.) 16:51, 21 gen 2015 (CET)
És un cas de nom de ploma, igual que Joan B. Culla, llegit per les inicials i no com a abreviatura. En altres casos d'abreviatures desconegudes caldria evitar-les. --V.Riullop (parlem-ne) 17:27, 21 gen 2015 (CET)
Crec que no s'ha d'apostrofar. En el supòsit que no sabéssim o no volguéssim dir el nom complet, la lletra s'hauria de dir pel nom de la lletra (M. = ema), i els noms de les lletres no s'apostrofen mai (la ema, de ema, la hac, de hac,...). --Jaumeortola (disc.) 00:59, 22 gen 2015 (CET)
Bona! No hi havíem caigut en això! --V.Riullop (parlem-ne) 11:20, 22 gen 2015 (CET)

Plantilla sfn[modifica | modifica el codi]

Bona tarda a tothom. Agrairia que algú amb més coneixements de la plantilla {{sfn}} m'ajudés a arreglar el problema amb les referències de l'article "Lagidium ahuacaense". Moltes gràcies. —Leptictidium (digui, digui) 18:17, 22 gen 2015 (CET)

Fet Fet!--Medol (disc.) 18:37, 22 gen 2015 (CET)
@Medol: Moltes gràcies! —Leptictidium (digui, digui) 18:37, 22 gen 2015 (CET)

La coma dels decimals[modifica | modifica el codi]

M'ha sorprès trobar al llibre d'estil que es considera incorrecte posar la coma dels decimals a la part de dalt. Quan jo estudiava la coma en qualsevol concepte matemàtic anava a dalt, mentre que entre paraules anava a baix. Sé que en anglès no tenen aquesta tradició però m'agradaria saber, si algú ho sap, en quin criteri es va basar la vikipèdia catalana per adoptar aquesta norma.--Dafne07 (disc.) 11:49, 24 gen 2015 (CET)

Hola @Dafne07: <nostàlgia>Jo recordo un professor d'institut que sempre ens deia: "les comes [decimals], a sota", i esborrava els apòstrofs que havíem escrit a la pissarra... Ai quins temps...</nostàlgia> Independentment d'això, no sé amb quin criteri es va redactar el llibre d'estil, peró l'Institut d'Estudis Catalans estipula que el separador decimal ha de ser la coma.[1] Salutacions! --Álvaro (disc.) 13:17, 24 gen 2015 (CET)
En realitat no és una qüestió de nostàlgia, el que passa és que em sembla una contradicció perquè els llibres de matemàtica que es fan servir actualment a Primària encara fan servir la coma a dalt (apòstrof). Gràcies @Alvaro Vidal-Abarca: per la informació sobre el document de l'IEC.--Dafne07 (disc.) 14:03, 24 gen 2015 (CET)
Jo també recordo la coma decimal a dalt, i m'agrada més. A vegades hem d'enumerar diversos objectes matemàtics separats per comes i si aquests són nombres expressats amb desenvolupament decimal la coma a baix crea confusió. --Txebixev (disc.) 19:22, 24 gen 2015 (CET)
El llibre d'estil de la Viquipèdia, en l'apartat Estil científic, ara mateix, dóna la possibilitat d'usar l'apòstrof en vectors o coordenades que tenen elements separats per comes. A mi no m'agrada aquesta solució, perquè no és coherent amb l'ús general del separador decimal en la Viquipèdia i no és coherent amb els estàndards internacionals. Crec que s'hauria de buscar una altra solució. No és difícil. Simplement s'hauria d'usar un altre separador d'elements: espai o punt i coma. De totes maneres, pel que he vist a la Viquipèdia l'ús d'aquest tipus de notació (vectors o coordenades amb nombres decimals) és molt baix; pràcticament no n'hi ha. --Jaumeortola (disc.) 17:11, 30 gen 2015 (CET)
La norma en:ISO 80000-1 utilitza punt i coma per separar quantitats multidimensionals. Tot i que l'apartat corresponent "Printing rules" no està obert i és de pagament, posa com exemple: in Cartesian components (Fx; Fy; Fz) = (−31,5; 43,2; 17,0) N, or (Fx; Fy; Fz) = (−31,5 N; 43,2 N; 17,0 N). --V.Riullop (parlem-ne) 19:06, 30 gen 2015 (CET)

Errada en el títol en crear nou article[modifica | modifica el codi]

Bones. He fet la bajanada del dia i he creat un article amb un nom incorrecte: en comptes de «Escalada en bloc», hi he afegit sense adonar-me'n «Portada/» al davant. Em podríeu indicar què puc fer per esmerçar-ho? Gràcies d'avançada.--papapep (disc.) 11:43, 25 gen 2015

Res, resolt, ja m'he ficat el cervell dins la closca i he reanomenat la pàgina, gràcies igualment a tothom :D --papapep (disc.) 12:13, 25 gen 2015

Article del dia[modifica | modifica el codi]

L'article del dia d'avui al portal posa que es tracta d'un animal extint de no se sap quan i al costat en surt una foto. A l'article diu que la foto és d'un animal que s'hi assembla però hi ha un dibuix. No seria millor canviar la foto pel dibuix? Jo no ho faig perque no sé com es fa. :P --Sajolida (disc.) 12:49, 25 gen 2015 (CET)

@Sajolida: Fet Fet! Per arribar a la plantilla que s'ha d'editar, pots clicar "Arxiu" al costat de l'article.--Pere prlpz (disc.) 13:04, 25 gen 2015 (CET)

Mapa de colles castelleres[modifica | modifica el codi]

Aviat farà dos anys vaig crear un mapa de les colles castelleres existents en aquell moment (aquí teniu: Fitxer:Mapa de municipis de Catalunya amb colla castellera - temporada 2013.png). En un món casteller en expansió i creixement constant de fa uns quatre o cinc anys, aquest mapa necessita actualització ja que actualment hi ha colles noves respecte fa dos anys. Pensant-hi bé crec que es podrien afegir algunes novetats i necessitaria un cop de mà:

 • És possible "enganxar" al mapa Catalunya Nord (hi ha tres colles) i Andorra (n'hi ha una de nova)? També per municipis.
 • Dins del mateix fitxer i en espai a part s'hi podria afegir un mapa municipal de les Illes Balears (hi ha dues colles)?

I potser el que seria més interessant:

 • Seria possible enllaçar els noms de les colles al mapa amb el seu article? A l'estil de 2010 FIFA World Cup#Venues, per exemple. Potser amb tantes colles quedaria un mapa poc llegible, no ho sé, però m'agradaria provar-ho tot i que no sé fer-ho.

Què me'n dieu? Gràcies! :) --Catalaalatac 00:08, 26 gen 2015 (CET)

Començo per la resposta a la tercera pregunta, que me la sé millor.
 • El mateix que fan a 2010 FIFA World Cup#Venues ho podem fer aquí, perquè tenim les mateixes plantilles (exemple). Fins i tot és fàcil canviar la forma i el color dels punts per posar el color de cada colla o fer servir l'escut en comptes d'un punt.
 • Pel mapa de fons, si et serveix el de Plantilla:Location map Catalunya el podem fer servir directament.
 • Si no et servís i el volguessis amb municipis o amb els colors indicant el nombre de colles hi ha dues parts:
  • Fer la imatge. Per això cal saber inkscape o un altre programa vectorial, però suposo que es pot fer (suggereixo fer servir les mateixes imatges que es van fer servir per fer File:Mapa de localització a les comarques catalanes.svg i que són a la descripció i combinar-les igual però sense eliminar els municipis). Alternativament, hi ha programes que fan mapes però no els conec.
  • Fer una plantilla location map específica a partir de la imatge. No ho he fet mai amb una imatge nova, però suposo que no serà difícil calcular els valors.
 • El mapa de les Balears (o de Mallorca) jo el posaria en una plantilla a banda. Posar-lo superposat complicaria l'ús de les plantilles.
 • Jo també tinc els meus dubtes sobre si cabran totes les colles en un mapa, per gran que el fem, especialment en algunes zones.
Alternativament a tot plegat, hi ha mapes clicables com el de Portal:Wiki Loves Monuments/Catalunya, però no crec que serveixi per posar-hi colles castelleres.--Pere prlpz (disc.) 00:39, 26 gen 2015 (CET)
Crec que el mapa Fitxer:Mapa de localització a les comarques catalanes.svg o la plantilla {{Location map Catalunya}} no em serveixen. Seria molt interessant que fos un mapa de municipis i ara que ho has dit, estaria molt bé pintar cada terme municipal d'un color diferent en funció de si té una colla, dues, tres, quatre o més (amb una llegenda que ho especifiqui). D'aquesta manera no hi hauria un color per referir-se a colles en formació, que crec que tampoc cal.
 • Sobre el fet d'afegir les Balears (o Mallorca) crec que tens raó i que hauria d'anar en un fitxer a part. Ara bé, en el mapa de fons estaria molt bé que també hi hagués Andorra i Catalunya Nord per municipis.
 • Sobre el fet de marcar les colles amb punts al mapa crec que, com dius, acabaria quedant massa atapeït. Se m'acut una idea tot i que no sé si seria possible: fer-ho sense punts i quan situïs el cursos sobre un municipi (mapa a l'estil de Portal:Wiki Loves Monuments/Catalunya) que apareguin els noms de les colles que hi ha (a l'estil de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes: quan situes el cursos sobre el nom d'un usuari apareix "Discussió" i "contribucions"). D'aquesta manera no hi hauria tot el batibull de noms de colles i només apareixerien els que passessis el cursos per sobre el municipi respectiu. Espero fer-me entendre. --Catalaalatac 02:43, 26 gen 2015 (CET)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Hola. Fa molt de temps que no edito a la viquipèdia i tinc alguns dubtes. Si extrec informació d'una font bibliogràfica, com puc fer referència al llibre del qual he extret la informació? Moltes gràcies --S. (disc.) 23:50, 26 gen 2015 (CET)

@-Sònia: hola! si edites amb l'editor visual (botó "Modifica" i no "Modifica codi") tens un botó a la barra d'eines que serveix per posar referències. Si moltes referències són sobre el mateix llibre, millor posar el llibre en una secció final "Bibiliografia" i dins el text referenciar la pàgina del llibre. Per ajuda veges Viquipèdia:Citau les fonts.--Arnaugir (discussió) 21:50, 27 gen 2015 (CET)

Nova extensió per fer gràfics[modifica | modifica el codi]

Hola a tothom,

Acabem d'instal·lar l'extensió Graph que permet crar gràfics a partir d'un format json. Per inserir un gràfic a una pàgina poseu entre els tags <graph></graph> un codi Vega. Podeu trobar un tutorial sobre aquest codi aquí, és molt intuïtiu i fàcil de fer servir.

Encara està en fase experimental per tant és molt possible que doni errors, si us plau comuniqueu-los per ajudar a millorar l'extensió.

@Arnaugir, Amadalvarez, Pere prlpz: em sembla que estaveu interessats


Espero que sigui d'ajuda,

gerardduenasparlem-ne 20:37, 28 gen 2015 (CET)

Després de traduir[modifica | modifica el codi]

Hola, he traduït Usuari:Dvdgmz/Assassinat de Sònia Rescalvo Zafra amb assistència de l'eina nova de traducció. Ara què hauria de fer? Re-anomenar la pàgina per passar-la a entrada enciclopèdica o bé crear la pàgina i copiar-hi la traducció. No sé què se sol fer. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 22:58, 28 gen 2015 (CET)

Hola @Dvdgmz: Jo acostumo a crear la pàgina i fer copiar-enganyar del codi font. Crec que és més còmode, per tal de no generar redireccions des de la subpàgina de l'espai personal cap a la definitiva... Però només és un costum meu. No t'oblidis de lligar la nova pàgina a les creades en altres idiomes, i de col·locar {{traduït de}} a la pàgina de discussió del nou article. Que vagi bé! --Álvaro (disc.) 23:13, 28 gen 2015 (CET)
Ho he fet com dius. Es perd l'etiqueta de l'Historial que s'ha fet amb el traductor, però com bé dius lo de la redirecció és millor no tenir-la en un espai d'usuari. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 23:53, 28 gen 2015 (CET)
(conflicte d'edició) Millor reanomenament per mantenir l'historial de creació per l'eina de traducció, i demanar esborrar la redirecció amb {{destrucció}}. --V.Riullop (parlem-ne) 23:55, 28 gen 2015 (CET)
D'acord amb en Vriullop, Dvdgmz, jo faig exactament el que diu, perquè normalment és més interessant no perdre l'historial de canvis.--Carles (enraonem) 06:20, 29 gen 2015 (CET)
Ok, suposo que no vindrà d'aquest primer article; a partir d'ara ho faré com dieu, resol les dues qüestions, perfecte! Gràcies a tots. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 10:39, 29 gen 2015 (CET)
Jo també ho faig com diu en Vriullop, però si us preocupa la petita molèstia que pot suposar esborrar la redirecció, com que tampoc fa nosa es pot deixar sense problemes.--Pere prlpz (disc.) 11:20, 29 gen 2015 (CET)

Sir[modifica | modifica el codi]

Patrullant els canvis recents, tinc dubtes sobre si revertir o no aquesta edició. No em sona que, tal i com diu el resum d'edició, hàgim acordat no fer servir el Sir. Algú m'il·lumina?--Carles (enraonem) 06:17, 29 gen 2015 (CET)

En general no fem servir els títols i tractaments, a menys que formin part de la manera habitual d'anomenar el personatge en català, de manera que no comencem articles amb "Sa Magestat ...", "Sa Santedat ...", "El Molt Honorable ..." o "Sir ...". Tot i això, diria que tenim una certa vacil·lació, amb nombroses excepcions sense una causa particular.--Pere prlpz (disc.) 11:11, 29 gen 2015 (CET)

Plantilla atletes[modifica | modifica el codi]

Hola, estic fent un article sobre una atleta i la plantilla:Atletes no té informació. És aquesta la correcta o és obsoleta?--Sorenike (disc.) 17:49, 29 gen 2015 (CET)

"Català", pot significar "dels Països Catalans"?[modifica | modifica el codi]

O potser faria més patxoca "catalànic" :-) La meva pregunta és perquè fa una setmana vaig sotmetre a consideració el possible reanomenament de Balls_i_danses_tradicionals_catalans (sense reacció a la corresponent pàgina de discussió). El contingut abraça, o vol abraçar, les danses folklòriques de tots els territoris catalanoparlants, i potser l'adjectiu "català" no és del tot adequat. M'agradaria saber si hi ha alguna directriu al respecte. --Txebixev (disc.) 18:18, 30 gen 2015 (CET)

@Txebixev: Bona pregunta.. però amb tant remolí polític que s'hauria de deixar de banda, crec que és millor deixar-ho com està sense inventar-se declinacions, entenent que parla sobre un fet que ocorre amb persones i/o llocs on l'idioma predominant és el català (sense definir territorialisme). Si l'article parla sobre una qüestió d'una localització es sol posar en el mateix títol, com per exemple Balls i danses tradicionals de les Illes Balears, Balls i danses tradicionals del Japó, etc. Espero haver-t'he ajudat. Salutacions!--Manlleus (disc.) 08:55, 31 gen 2015 (CET)
En aquest cas, crec que el nom porta a confusió i que s'hauria de trobar un nom més adient. Si l'article parla del conjunt del territori, s'hauria de dir "dels Països Catalans" o una forma equivalent.--Pere prlpz (disc.) 11:58, 31 gen 2015 (CET)
Més descriptiu i amb menys connotacions polítiques seria "dels territoris de parla catalana". Però potser la qüestió de fons és si té sentit parlar en genèric de "Balls i danses" d'aquests territoris o si té més sentit fer-ho per separat, si el que tenen en comú entre sí ho tenen també amb altres pobles mediterranis... sobretot si fonts rigoroses han argumentat unes característiques comunes com per parlar-ne com a cos coherent en una mateixa entrada enciclopèdica. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 12:14, 31 gen 2015 (CET)
La divisió sempre és una mica arbitrària (o molt, com a Categoria:Geografia d'Europa per estat). Crec que l'article té sentit per l'origen cultural comú dels Països Catalans ("Països Catalans" és un terme més versàtil i concís, però si voleu ser "políticament correctes" ho podem discutir). Hem de fer servir divisions que, tant com sigui possible, tinguin sentit, vinguin avalades per les referències, tinguin coherència amb la resta del projecte i no imposin un punt de vista únic. De vegades podem tenir diferents criteris i solapaments (Dansa d'Espanya, del Països Catalans, del Pirineu...), però ens ho podem manegar discutint cada cas.--Salvi «Ssola» (discussió) 13:26, 1 feb 2015 (CET)

Any 0[modifica | modifica el codi]

He vist que, als articles Dècada del 0 aC i Dècada del 0, la caixa de navegació per anys, dècades i segles té el segle mal assignat (*segle II/II aC en comptes de segle I/I aC). Aquesta caixa de navegació està basada en la plantilla {{dècada}}, però l'he vist massa complicada com per rectificar-la jo mateix. Algú em pot ajudar? Gràcies! --Álvaro (disc.) 12:41, 31 gen 2015 (CET)

Corregit, simplificant la meva pròpia sintaxi complicada. En 5 anys alguna cosa dec haver après. Segurament es podria simplificar més però ho deixo aquí mentre funcioni. --V.Riullop (parlem-ne) 16:15, 31 gen 2015 (CET)
Gràcies @Vriullop:! --Álvaro (disc.) 17:42, 31 gen 2015 (CET)