Viquipèdia:La taverna/Ajuda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Errada en el títol en crear nou article[modifica | modifica el codi]

Bones. He fet la bajanada del dia i he creat un article amb un nom incorrecte: en comptes de «Escalada en bloc», hi he afegit sense adonar-me'n «Portada/» al davant. Em podríeu indicar què puc fer per esmerçar-ho? Gràcies d'avançada.--papapep (disc.) 11:43, 25 gen 2015

Res, resolt, ja m'he ficat el cervell dins la closca i he reanomenat la pàgina, gràcies igualment a tothom :D --papapep (disc.) 12:13, 25 gen 2015

Entrada Antònia Torrent Martori[modifica | modifica el codi]

Estic intentant pujar una fotografia a aquest artícle que està allotjada a Wiquimedia Commons. El nom de la fotografia és Antònia Torrent Martori. El problema és que fotografia no apareix.

Isabel Tudurí

@Isabel Tudurí: La foto ja surt a l'article. Ara bé, la foto l'has pujada a Commons com a "obra pròpia" teva, o sigui, dient la foto la vas fer tu quan l'Antònia Torrent era jove, fa una vuitantena d'anys, i a més la foto té tot l'aspecte d'haver estat escanejada d'un llibre imprès. Aleshores, és molt probable que a Commons posin en dubte que la foto la vas fer tu i l'esborrin. Per evitar-ho caldria trobar qui té els drets de la foto (l'autor o els seus hereus), que t'autoritzin a publicar-la a Commons amb una llicència lliure, i enviar l'autorització per correu electrònic. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.--Pere prlpz (disc.) 15:01, 15 feb 2015 (CET)
És la meva àvia. La foto està escanejada d'un llibre a l'autor del qual l'hi vam deixar, el problema és que ara no trobem l'original.el comentari anterior sense signar és fet per Isabel Tudurí (disc.contr.)
@Isabel Tudurí: Més que trobar l'original de la foto, del que es tracta és de trobar el fotògraf original (o els seus hereus) per que donin permís, i justificar d'alguna manera que aquest és el fotògraf original. Saber de quin any és la foto, quan es va publicar per primer cop i quan va morir el fotògraf, si fos possible, ajudaria a determinar si la foto està en domini públic, tot i que a priori no sembla probable.--Pere prlpz (disc.) 18:51, 16 feb 2015 (CET)

Articles orfes d'una categoria[modifica | modifica el codi]

Bones! És possible cercar els articles orfes d'una determinada categoria? Gràcies! --Yuanga (disc.) 17:22, 15 feb 2015 (CET)

@Yuanga: Sí, amb l'eina "intersecció" que surt a la pàgina de la categoria, intersecant la categoria que sigui amb la categoria:articles orfes. Per exemple, aquí tens els minerals orfes. Compte només que el que trobis dependrà de què s'hagi ficat a la categoria d'orfes, que és una qüestió debatuda (no tothom entén el mateix per article orfe) i probablement una feina incompleta.--Pere prlpz (disc.) 18:04, 15 feb 2015 (CET)
Moltes gràcies Pere, ara mateix provo l'eina! --Yuanga (disc.) 18:13, 15 feb 2015 (CET)

@Yuanga: Si realment estàs fent servir la categoria d'articles orfes, qualsevol dada sobre com la fas servir, si et serveix com és i què en canviaries pot ajudar al debat sobre els criteris d'inclusió d'aquesta categoria i sobre si val la pena mantenir-la.--Pere prlpz (disc.) 22:27, 15 feb 2015 (CET)

Gràcies novament @Pere prlpz:. Certament no la faig servir gaire ja que sóc del parer que no aporta gaire informació saber si un article està o no molt enllaçat. Moltes vegades s'accedeix a un article des d'una cerca a Internet (Google) i no des d'un altre article. --Yuanga (disc.) 13:12, 18 feb 2015 (CET)

Articles creats[modifica | modifica el codi]

Bona tarda a tothom,

Com puc fer per a què em surti tota relació d'articles creats per un usuari en concret?

Moltes gràcies.

--Albert SN (disc.) 17:23, 20 feb 2015 (CET)

En la seva pàgina clica a "Contribucions de l'usuari". Al final de pàgina hi ha una caixa d'utilitats amb un enllaç a "Articles creats". --V.Riullop (parlem-ne) 17:55, 20 feb 2015 (CET)

Cometes[modifica | modifica el codi]

No sé on demanar-ho. Els articles de Viquiprojecte:Xucladors/Zones humides que hem estat fent els darrers mesos tenen un problema. La dinàmica de la seva elaboració fa que les cometes, en comptes d'aparèixer amb el caràcter (') ho facin amb (’). Potser amb un bot d'aquests que alguns teniu es podria fer el canvi al format correcte de les cometes. Potser es podria fer abastable a tots els articles, si algú sap del cert que tots els usos del caràcter (’) són incorrectes. Si no es pot fer, tampoc s'acaba el món.--Medol (disc.) 10:49, 24 feb 2015 (CET)

No s'acaba el món, per ara. De fet l'apòstrof tipogràfic és més correcte que el recte. Si usem el segon és per la facilitat del teclat i uniformitzar els títols de pàgina. L'únic problema són els enllaços i redireccions. A l'alemanya han decidit fer-los tots tipogràfics: de:L'Aldea. Al Viccionari en francès també: wikt:fr:l'Arboç. Amb això no estic proposant canviar res, sinó que hi ha coses de les que no cal fer-ne un gra massa. --V.Riullop (parlem-ne) 11:58, 24 feb 2015 (CET)
D'acord, doncs res. Gràcies.--Medol (disc.) 15:27, 24 feb 2015 (CET)

Plantilla amb mal funcionament (o què no sé fer-la anar)[modifica | modifica el codi]

Hola, a Viquiprojecte:Xucladors/Diccionari Biogràfic de dones l'enllaç a Viquipèdia:Autoritzacions/Diccionari Biogràfic de Dones diu que: Podeu afegir una nota en la pàgina de discussió dels articles on s'utilitzi el text d'aquesta font enllaçant a aquesta pàgina o usar aquesta plantilla com a referència {{Diccionari Biogràfic de Dones}}, fet a Carmen Noguera Valero i funciona correctament.

També apareix un exemple per referenciar:

<ref name="DbD">{{Diccionari Biogràfic de Dones|id=id|nom=|consulta ={{CURRENTDAY}} {{del mes actual}} de {{CURRENTYEAR}}</ref>

que l'he usat a Carmen Noguera Valero i malgrat que el resultat és aparentment correcte (fent alguns ajustos a la plantilla), el nom no enllaça a fitxa de la interessada, si no a la plana inicial http://dbd.cat.

Llavors volia saber si hi ha prou amb indicar la procedència a la discussió o millor que hi figure a les Referències també, en eixe cas, què faig malament? O hi ha cap error de sintaxi a la referència? Gràcies, --pacopac (disc.) 00:52, 26 feb 2015 (CET)

Diverses coses:
  1. Per justificar la llicència o bé s'explica en la discussió o bé s'inclou en la referència. O una cosa o l'altra, no cal les dues.
  2. La sintaxi {{Plantilla Daixonses | http://example.com/id=555}} no funciona. Interpreta el paràmetre "http://example.com/id" igual al valor "555". La forma per solucionar-ho, indicant quin és el primer paràmetre i ignorant els signes "=" posteriors: {{Plantilla Daixonses | 1 = http://example.com/id=555}}
  3. Encara que la plantilla admeti un primer paràmetre lliure i sense nom, és millor seguir la sintaxi indicada en la documentació, tal com has posat més amunt. Amb el paràmetre id: {{Diccionari Biogràfic de Dones | id = 1321 }} ja genera l'url amb l'avantatge de poder-ho modificar fàcilment si algun dia canvia.
  4. Quan s'utilitza la mateixa referència en diversos punts de la pàgina, no cal repetir-la cada vegada. Per això existeix la sintaxi ref name="..." assignant-li un nom que es pot tornar a usar amb una simple etiqueta <ref name"..."/>.
--V.Riullop (parlem-ne) 09:55, 26 feb 2015 (CET)

plantilla ref-publicació[modifica | modifica el codi]

He vist que la "Plantilla:Ref-publicació", a la qual s'accedeix des de les pàgines "Modifica el codi" de qualsevol article, té una traducció equivocada de l'anglès: "Volum" i "Exemplar" són dues maneres de dir el mateix; per tant en el paràmetre amb camp per omplir que ara es diu "Volum" hauria de dir "Volum/exemplar" i al paràmetre que es diu "Exemplar o número" hauria de dir "número de l'article". Algú em pot indicar com es pot modificar això?.--Dafne07 (disc.) 18:31, 2 març 2015 (CET)

Jo ho veig d'una altra forma. Entenc que "Exemplar" és una traducció -potser desafortunada, no ho sé- de l'"issue" anglès, que significa el número de la revista (definició 3 per a "número" del diccionari de l'IEC); i "volum" seria l'equivalent al "volume" anglès, que fa referencia a una subdivisió de la revista que aplega diversos números. En aquest sentit, crec que la plantilla ja funciona bé. Jordi Roqué (Discussió) 22:21, 2 març 2015 (CET)
Estic d'acord amb Jordi Roqué. En molts casos sols s'indica el volum o l'exemplar, i ací cal esbrinar en quin camp col·locar el número. En altres casos s'indica el número del volum i l'exemplar, aquí el volum sol correspondre amb un any, mentre l'exemplar pot tenir una numeració autònoma o ser un fascicle o part del volum, per exemple:
Columbusalbus (disc.) 23:51, 2 març 2015 (CET)
Els Criteris de citació bibliogràfica del Termcat diuen:
Publicacions periòdiques:
Títol: Subtítol. Responsabilitat de la revista. Edició. Volum (data), número. Lloc de publicació: Editorial, any. ISSN
Articles de revista:
Responsabilitat Principal. “Títol de l’article”. Títol de la revista, Volum (any), número de l'exemplar, p. ISSN
No són traduccions. Una publicació periòdica pot estar organitzada en volums i en fascicles o exemplars amb un número. --V.Riullop (parlem-ne) 09:03, 3 març 2015 (CET)

Desastres de dab solver[modifica | modifica el codi]

Hola,

Estic mirant cosetes del Check Viquipèdia, i m'he trobat un munt d'errors involuntaris, generats per l'eina "dab solver". Un exemple és aquest canvi o aquest. Et penses que estàs arreglant una desambiguació, i de propina, t'insereix una secció de referències en anglès.

Potser ja ho han aturat i no me n'he assabentat, però n'hi ha una bona pila. Algú té més notícies sobre aquesta eina? --Joutbis (disc.) 00:38, 3 març 2015 (CET)

@Joutbis: Ja va sortir el mes passat amb resposta del Pere.--amador (disc.) 07:05, 3 març 2015 (CET)
@Joutbis: Hi afegeixo que, mentre no arreglin l'aplicació és fàcil que aquest error es coli. Ara bé, quan proposa els canvis, el Dab Solver diu a la banda de dalt de la pantalla quins altres canvis fa. Si l'avís esmenta les referències, només cal tornar a treure la secció afegida (o el tag de referències, si no ha afegit encapçalament) en previsualitzar. És molest, costa recordar-se'n i alenteix una eina que la gràcia que té és precisament que permet anar ràpid resolent desambiguacions, però com a mínim evita haver de mirar a baix cada vegada per comprovar si està duplicant les referències o no.
He obert una sol·licitud per arreglar amb bot els que pugui haver-hi.--Pere prlpz (disc.) 08:52, 3 març 2015 (CET)
D'acord, miraré de passar-hi un bot semi-manual, que veig que n'hi ha un munt.--Joutbis (disc.) 10:45, 3 març 2015 (CET)