Viquipèdia:La taverna/Arxius/2006/Juny

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tauler de juny

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


No en sóc responsable

Avís:

No sóc responsable de la recreació de l'article de Mariàngela Vilallonga Vives que hi ha hagut al 3 de juny de 2006. No he estat jo que ha fet aquesta col·laboració. Espero que qualsevol nova acusació injustificada pugui ésser desautoritzada amb aquest aclariment.

Vilallonga 11:19, 3 jun 2006 (UTC)

Purga d'articles amb cartell de fora

Hi ha votacions per esborrar articles que ja s'han acabat. Algun administrador ho podria revisar i treure els cartells.

Moltes gràcies

Vilallonga 11:29, 3 jun 2006 (UTC)

Quan caduquen, les votacions? Jo he vist administradors votant en votacions iniciades fa sis mesos, o sigui que tinc la sensació que no caduquen i es queden emprenyant en l'article fins que algú, sibil·linament, i sense deixar comentaris, l'esborri... --83.32.66.168 12:30, 3 jun 2006 (UTC)

L'escola Mata de Jonc i la Viquipèdia

Introducció

Durant el present curs, els alumnes de quart d'ESO, dins l'assignatura d'informàtica, de l'escola Mata de Jonc, han començat a fer ús d'una eina de treball cooperatiu: el Mediawiki. Hem escollit aquesta aplicació, precissament per ser el mateix programa que utilitza la Viquipèdia, que és part de l'objectiu del projecte, que està dissenyat de la següent manera:

El projecte

  • Els professors dissenyam un espai d'ajuda i unes normes.
  • Els alumnes comencen el seu propi wiki allotjat al servidor de la mateixa escola. Allà fan una sèrie de treballs amb les seves pàgines d'usuari, i un com a grup. D'aquesta forma es familiaritzen amb l'eina en sí, comencen a conèixer la sintaxi, i sobretot, s'acostumen a fer feina en grup de forma virtual.
  • Quasi immediatament, s'exporta el mateix model de treball a altres assignatures.
  • Arribats a aquest punt, i conscients de les dificultats que implica aquest tipus de treball, amb edicions d'articles múltiples, algunes d'anònimes, i per múltiples autors, decidim entrar a la Viquipèdia.
  • Escollim un projecte, on als alumnes no els sigui possible "copiar i enganxar" sistemàticament la informació, tendència natural i molt popular en aquesta edat. El projecte treballarà els barris de la seva ciutat, Palma de Mallorca, que ells coneixen, però que no han tractat ni treballat mai enciclopèdicament. D'aquesta manera ens asseguram de que siguin els autors del que escriuen, majorment, o aporten, en qüestió de material gràfic. També consideram que els barris de la ciutat de Palma, o els municipis de qualsevol població tenen cabuda més enllà de cap dubte dins el que és una enciclopèdia, de manera que la nostra acció pedagògica, serà a la vegada una aportació als continguts de la Viquipèdia.

La viquipèdia i l'escola

Nosaltres entenem el que ha de ser la nostra relació amb la Viquipèdia com una simbiosi. Esperam obtenir-ne beneficis, pedagògicament parlant, i esperam també, que la formació d'estudiants dins un àmbit de caire cooperatiu, els acostumarà a un estil de treball i actitud determinades pròpies de la Viquipèdia. Això assegurarà uns futurs col·laboradors, esperam que de qualitat, i amb una sensibilitat ja estructurada i educada dins l'experiència de la mateixa Viquipèdia. El costum, els coneixements adquirits dins la pràctica, seran molt bones eines a tenir en compte, pels que seran un dia, esperam i amb molt d'optimisme ;) els futurs administradors o simplement editors d'articles de qualitat. Però clar, tot això, tot aquest optimisme té un principi, i tampoc tothom té les mateixes habilitats, destresa, o recursos intel·lectuals. Evidentment, cal tenir una mica de paciència, i donar-nos temps, però el resultat final, ben segur que valdrà la pena. A més a més, també està clar, que no tots els usuaris habituals de la viquipèdia són exemples de qualitat contrastada. Només demanem que ens tenguin en compte, i ens respectin com a estudiants, que volem aprendre i participar d'un projecte tan ambiciós com és la Viquipèdia.

Pens que la incorporació de les escoles dins la Viquipèdia, sempre amb criteri, i dins el que és per definició pròpia la Viquipèdia, serà sempre una font de riquesa, diversitat, i una aposta de futur.

El projecte i els administradors

Després de parlar amb alguns dels administradors i usuaris, dins les corresponents pàgines de discussió, hem acordat seguir les seves recomanacions, i començar les següents accions:

  • Etiquetes noves (encara en preparació) per als articles on treballin els nostres alumnes, de manera que quedaran identificats com a part del projecte.
    • Ara mateix ja tenim etiquetes pels nostres estudiants-usuaris que els identifica com a alumnes de l'escola Mata de jonc.
  • Presentació del projecte a la taverna
    • És el text que estau llegint ara mateix i esperam les vostes contribucions amb gran interès. Pensam tenir en compte totes les vostres aportacions, i estam oberts a escoltar a tothom.
    • D'aquí veurem que sortirà. Pensam que amb les idees dels altres usuaris, millorarem molt.

Conclusions

Hem vist que els alumnes s'han topat amb els mateixos problemes que es troba un editor nouvingut. Potser serà qüestió de prèviament donar molta més informació sobre el que volem que sigui un article a la Viquipèdia.

Una mesura de control que ens ha semblat molt bona és que els alumnes facin els seus intents d'article a la seva àrea d'usuari i que, aquests, no passin a ser "públics" fins que tenguin un mínim de qualitat, cosa que, evidentment, decidirà el professor. En alguns casos ho hem fet així, i ha anat molt bé.

De moment, podem aportar feina i entusiasme, i esperam que en el futur, haurem fet aportacions més valuoses dins el que són articles de qualitat. Creim que la viquipèdia i les escoles poden mantenir una relació molt sana, i que fins i tot, si cal, com ha sigut el cas de la Viquipèdia en anglès, es pot crear una secció per a educació. Mentrestant, vull insistir, que si la Viquipèdia, seguint la seva política actual amb els nouvinguts, anima als més joves a participar, sempre amb supervisió si és possible, i criteri, les repercussions seran sempre positives, i les perspectives de futur per al projecte, no només quedaran assegurades, sinó que dirigides en la línia que més li convengui a la Viquipèdia.

-- Llorenç mercer

Salutacions i benvinguts, tant els alumnes com els professors. Et proposo utilitzar una plantilla com {{inacabat}}. Una adaptació d'aquesta plantilla permetria identificar els articles inacabats d'aquest projecte i facilitaria el seguiment per part dels professors. --VRiullop (parlem-ne) 13:39, 5 jun 2006 (UTC)

Viquitexts!

Acabo de veure que ens han creat el Viquitexts en català! Com és això? Que hi havia alguna sol·licitud? En tot cas, caldrà traslladar els texts que estaven en el "directori" principal de Wikisource (wikisource.org) cap a la nova versió en català?--SMP (missatges) 12:05, 5 jun 2006 (UTC)

Ací en tenim un bon llistat: http://wikisource.org/wiki/Category:Catal%C3%A0 --Joanot Martorell 18:45, 5 jun 2006 (UTC)

Política per a esborrar articles

He iniciat una proposta, que està oberta a debat, per a tenir una política sobre els articles a esborrar. Tots els que hi estiguin interesats hi poden participar a Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Política per a esborrar articles. --VRiullop (parlem-ne) 17:11, 24 mai 2006 (UTC)

La proposta ja té un redactat final consensuat al debat previ. Podeu anotar el grau d'acceptació en el sondeig previ a l'aprovació. --VRiullop (parlem-ne) 12:45, 11 jun 2006 (UTC)

Si us plau ajudeu la comunitat catalana

Després d'un arrebat de prepotència, es va decidir canviar el codi del Viccionari passant per sobre de la nostra comunitat. Ara directament "passen" de nosltres tancant els problemes com si no hi hagués hagut cap petició. No ens fan ni el més remot cas segurament per què la nostra és una llengua petita. Sinó s'afanyarien a canviar-ho ràpid. Si us plau ajudeu a fer pressió per arreglar-ho afegint comenteris i votant a http://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=5075 . No és gens normal que en cap dels projectes de MediaWiki es passi per sobre de la democràcia de les comunitats d'aquesta manera i m'empipa que ho estiguin fent amb nosaltres d'aquesta manera. Llull · (vostè dirà) 21:27, 12 jun 2006 (UTC)

Pots fer-nos-en 5 centims ? Entenc que el que ha passat es que per alguna rao han activat la distincio majuscula/minuscula a principi de paraula, i aixo porta problemes al viccionari en catala, es aixi ? Xevi 22:04, 12 jun 2006 (UTC)
Es veu que en els diccionaris en altres llengües com els alemanys (i para de comptar) entren les paraules amb minúscula o majúscula per norma per tal de mostrar com s'ha d'escriure (en l'alemany tots els substantius van en majúscula). A nosaltres no ens importava, els nostres diccionaris no tenen ni el costum ni la necessitat de fer-ho i a més a l'inici de l'article es tornava a escriure la paraula amb la grafia correcte (Wörterbuch n - diccionari, publicació normalment en la forma d'un llibre...). En altres llengües els va agradar la nova característica i la varen demanar com nens. Nosaltres no, però com que els feia mandra canviar el codi dels diccionaris un a un van decidir canviar a tort i a dret sense importar si ho havien demanat. Ara la versió catalana distingeix entre majúscules i minúscules. Ens vam queixar, i més o menys ens varen respondre que s'hi pixaven i que tancaven l'avís per les bones. En alemany deu ser una característica molt interessant, però en català ens obliga a escriure la totalitat dels enllaços amb la forma [[diccionari|Diccionari]] i/o farcir-ho tot de redireccions d'una forma cap a l'altra, cosa que per altra banda no veig efectiva per evitar duplicacions. A més, tenint en compte l'ortografia de la nostra llengua és ridícul fer un article per a "Biologia" explicant que és el nom d'una carrera o assignatura i el de "biologia" explicant que és una disciplina. El mateix per a Església/església, Renaixement/renaixement o Estat/estat, Il·lustre/il·lustre... és senzillament absurd la feina que ens carreguen per aquest canvi de codi però el que més m'empipa ha estat la prepotència i el menyspreu que ens han tractat, atípic en el sistema de democràcia de les comunitats habituals de la Viquipèdia. Des que es va aplicar el canvi a part de descollonar-se tot el sistema de plantilles la col·laboració ha decrescut a gairebé zero. Per això us animo que hi voteu i hi deixeu un missatge demanant el canvi. Llull · (vostè dirà) 19:26, 13 jun 2006 (UTC)
Fet. Registreu-vos-hi, i voteu perquè arreglen això al següent enllaç: http://bugzilla.wikimedia.org/votes.cgi?action=show_user&bug_id=5075 --Joanot Martorell 15:22, 14 jun 2006 (UTC)


Resposta d'en Brion VIBBER:

Yowza, that's some language. :)

xavier, Joanot et al: changing this setting *is* particularly
disruptive. If there really is a strong community preference
to switching it yet again in some particular place, I need:

1) A very clear, open, strongly supported discussion and community
consensus agreement. Usually with a change this size there are
people supporting both options, both sides being very vocal.
Given the overwhelming overall support, I went ahead and switched
all Wiktionaries to the same setting to at least get the system
consistent.

If we're stuck in the position where only some people want a change
and there's no clear benefit to it, I'm not going to waste your
time or mine by switching which half is angry.

2) A promise that it will never, ever be asked to change again
(until future version which has true case-insensitivity is
available, at least).

This bug is closed because it's unspecific and unsupportable.
If a specific, supportable request for a particular wiki is
available, then ask for that and provide the supporting
evidence.

This bug report is *NOT* a suitable discussion forum.

Què fem doncs? Una votació a la taverna del Viccionari per a decidir si volem majúscules o no?--SMP (missatges) 08:18, 15 jun 2006 (UTC)

Jo he iniciat una votació –Pasqual bústia 11:50, 15 jun 2006 (UTC)


Gent, estaria bé que us passessiu a votar. De fet, potser es pdoria posar un cartell superior avidant-ho. Llull · (vostè dirà) 20:37, 16 jun 2006 (UTC)

Si no participeu, condemneu el projecte a la inactivitat. Au, va, que no us costa res. Torno a plantejar la proposta de posar un missatge al capdemunt demanant la participació en les votacions. Llull · (vostè dirà) 21:34, 30 jun 2006 (UTC)

Hola, tinc un problem

Hola, perdón por hablar catalán (soc gallec). Los artículos de Cataluña (catalunya) y Países Cataláns (països catalans) están bloqueadas, cómo puedo añadir los interwikis para las páginas de esos artículos de la Galipedia??--81.41.170.148 20:07, 14 jun 2006 (UTC)

Aquests articles estan blocats per usuaris anonims perque es vandalitzaven constantment. Pots fer 2 coses:
  1. Enregistrar-te com a usuari, o si no
  2. Deixa aqui el codi necessari i ja li afegirem.
gracies, Xevi 20:57, 14 jun 2006 (UTC)

Bon intent, blavero, però no ha colat. La pàgina seguix bloquejada.

Si us plau, que algú es miri Mercè Molist

Si us plau, que algú es passi per Mercè Molist i s'ho miri. Hi ha informació errònia i en què l'única font és la pròpia interessada i que xcaballe no em permet arreglar. --80.39.155.165 22:45, 25 jun 2006 (UTC)

Més motius contra el Fair Use

Ja he expressat al meva opinió contrària al fair use alguna vegada, però després de veure l'ús indicriminat que se'n fa a alguns articles com Google Talk (segur que amb molt bona intenció per part de l'autor :), no ho dubto) he estat buscant informació. A es:Wikipedia:Sobre el fair use expliquen millor que enlloc els greus problemes que l'ús d'imatges sota aquesta clàusula pot causar. Per cert que a es: ja han decidit prohibir-ne l'ús. Per què no engeguem, aquí també, una votació al respecte?

Hi estic d'acord, i ja he comentat que aniria més lluny: deixar de pujar imatges a la Viquipèdia i utilitzar nomès commons tal com han fet a l'espanyola es:Wikipedia:Votaciones/2006/Cambiar políticas y reglas de uso de imágenes. Això necessita una reflexió a fons i una Viquipèdia:Presa de decisions. --VRiullop (parlem-ne) 20:44, 28 jun 2006 (UTC)
Crec que Walden69 va plegar emprenyat pels problemes que li posaven per carregar imatges a commons. Em sembla que algu li va suggerir precisament que passes de commons i les carregues directament aqui, pero no se que va passar al final. Algu sap quin era el problema ? Era un malentes, o realment les imatges tenien algun problema ? Xevi 21:11, 28 jun 2006 (UTC)
Mira el seu historial a commons i veuràs que tenien tota la raó. Pel que recordo li van demanar moltíssimes vegades que fes cas de les polítiques i ell passava. --81.39.161.206 21:27, 28 jun 2006 (UTC)
El problema és que hi ha molta gent que no es pren seriosament el que és el commons...--SMP (missatges) 09:28, 29 jun 2006 (UTC)
Jo hi estic força d'acord, però potser seria un inconvenient en quant als logos, que entren perfectament sota la premisa de fair use sempre i quant estiguin a una resolució baixa, i que són força útils en una Viquipèdia petita com la nostra.--SMP (missatges) 09:28, 29 jun 2006 (UTC)
Tenim centenars d'imatges d'origen o llicència desconeguts Categoria:Viquipèdia:Imatges d'origen desconegut, a part de les que no s'han identificat encara. Tenim imatges que fa mesos i fins i tot anys que tenen el copyright penjat Categoria:Drets d'autor a revisar. Tenim plantilles de llicències obsoletes que són rebutjades a altres llocs: compareu {{Captura de pantalla}} i en:Template:Screenshot. El fair use és una argúcia legal nord-americana discutible. Teòricament s'hauria d'afegir el motiu pel que un pensa que pot saltar-se el copyright com a ús legítim en:Help:Image_page#Fair_use_rationale. O tanquem l'aixeta (no som advocats i si hi ha un projecte Wikimedia específic que s'hi dediquin ells) o bé ens arremanguem per fer una feinada de neteja i clarificació definint exactament què es pot carregar aquí i què s'ha de carregar a commons. Jo prefereixo dedicar-me a qüestions enciclopèdiques. Si un article no té imatges no passa res. --VRiullop (parlem-ne) 19:58, 29 jun 2006 (UTC)
El que passa és que si tanquem l'aixeta haurem de fer moltíssima feina per traslladar les imatges que ja tenim en aquesta, com per exemple tots els escuts i banderes de Catalunya o tots els gràfics de localització de municipis dins la comarca pertinent, molts dels quals són tan antics que no tenen ni llicència ni cap tipus d'informació del seu origen...--SMP (missatges) 09:59, 30 jun 2006 (UTC)
No cal. Es tracta de no acceptar més imatges per no anar fent el problema més gros. --VRiullop (parlem-ne) 10:23, 30 jun 2006 (UTC)
I això es pot fer? En tot cas s'hauria de votar (jo hi estaria a favor).--SMP (missatges) 10:46, 30 jun 2006 (UTC)
Ho han fet a sis de les viquipèdies més grans que la nostra pt:Wikipedia:Posição das wikipédias em relação ao fair use. --VRiullop (parlem-ne) 12:31, 30 jun 2006 (UTC)
Doncs jo no trobe bé que es vullga llevar la llicència fair use. Hi ha imatges que són necessàries com logos i imatges que són, de veritat, il·lustratives i fan l'article en sí com fotos de una persona en qüestió o d'un grup de música i aquestes normalment estan amb copyright. Aquesta política amb l'admissió de certes imatges amb fair use ho fan a la Viquipèdia sueca. No m'agrada l'actitut que es té amb les coses de la Viquipèdia, no tot ha de ser blanc o negre, ha d'haver una regulació dels continguts com: si una foto fair use és realment necessària o es pot substituir per una de lliure o si està a la Viquipèdia en anglés, etc. Això sí, el sistema de penjada d'arxius ha d'estar millor regulat que ara i cada imatge que es vullga penjar en fair use ha d'estar mirada amb cautela i si pertany a un tipus d'imatge realment necèssaria per a la Viquipèdia. Així que, per favor, mireu els pros de les coses i no anar en contra de tot el que cause un poc de problema. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 18:06, 30 jun 2006 (UTC)

Jo estic del tot a favor de l'ús racional i correcte de les imatges "fair use". Els arguments en contra solen ser més basats en la radicalització fins a l'absurd de la filosofia de la informació lliure que en les reprecusions realistes que puguin desenvolupar-se a partir del seu ús. Les denuncies sobre infraccions en l'ús d'imatges amb drets d'autor no tenen possibilitats de prosperar quan al primer avís per part del propietari de l'existència de drets sobre les imatges, aquestes són enretirades a l'acte. Cap jutge espanyol fallaria en contra de la Viquipèdia en unes condicions com aquestes, menys per fer servir imatges de portades, caratules o cartells publicitaris, casos en els que trobo interessantíssim l'ús d'aquest tipus de llicència. Això, a més no evitarà l'ús incorrecte de les imatges pel que sempre caldrà seguir vetllant. En el passat vaig intentar marcar una línia dura amb les imatges que no complien els requisits marcats en lletres grosses i clares abans de pujar, però em vaig cansar de què em diguessin el nom del porc. És una feina feixuga. Llull · (vostè dirà) 21:08, 30 jun 2006 (UTC)

Trasllado aquesta discussió a Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2006/Política d'imatges. Aquí hi ha molt a discutir, s'haurà de prendre alguna decisió, sigui dràstica o sigui de simple modificació, i tenim un estiu pel mig que no és el millor moment per prende decisions en calent. Proposo seguir la reflexió sobre el tema i no prendre cap decisió fins al setembre. --VRiullop (parlem-ne) 11:13, 1 jul 2006 (UTC)

Renúncia d'ambaixador

Hola, suposso que algú ja s'haurà adonat, però aviso de que tant el meu temps lliure com el meu accès a internet s'han vist tan limitats que fa temps que no puc col·laborar amb el projecte. Per això presento la meva renúncia com ambaixador per tal de que penseu en possar-hi una altra persona al meu lloc. Suposo que algún dia tornaré :P --Arturo Reina 08:06, 29 jun 2006 (UTC)

Hauríem d'escollir algú altre, no? Només amb en Peleguer no hi ha prou. Per altra banda, i tal com ha dit el Llull, estaria bé que hi anés algú que sapigués força esperanto.--SMP (missatges) 09:30, 29 jun 2006 (UTC)

X Japan

Estic expandint l'article de X Japan, com que és la traducció d'una latra pàgina web, voldria saber si és correcte això o no ho és, mercès, per cert, hi ha alguna imatge o quelcom que infringeixi les regles a l'article? mercès.

Hauries de citar aquesta pàgina web com a referència. Si ja és als enllaços externs ho pot posar a continuació, p.ex. "(utilitzada com a referència)". A més, hauries de revisar la llicència de Imatge:Yoshikiyoung2.jpg. --VRiullop (parlem-ne) 14:58, 30 jun 2006 (UTC)

Votació de nou administrador a commons.

Doncs això, per als que contribuim sovint a Commons, potser us interessaria la votació que s'hi està duent a terme per a un usuari que és administrador a la wiki en castellà: Administrators/Requests and votes/Dodo. Salutacions. --Joanot Martorell 13:36, 30 jun 2006 (UTC)

Tertúlia de juny

A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes d'abril, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Categoria:Escoles i instituts

M'agradaria que es prengués un criteri clar sobre si els articles sobre escoles / instituts / centres educatius tenen lloc a la Viquipèdia, perquè si no, hi ha persones que han de fer una feinada per posar els cartells de "fora" a cada article sobre una escola i d'altres (entre els que m'incloc) que hem de fer una feinada per votar-hi en contra. Millor prendre un criteri comú que discutir-ho cada vegada, no?

La meva modesta opinió és que sí que hi tenen lloc. I donaré tres motius:

  1. Si hi ha articles sobre associacions com el GOB, perquè no n'hi pot haver sobre altres tipus d'organitzacions?
  2. Si s'ha arribat a la conclusió que els personatges de Pokémon son d'interès enciclopèdic. Quin és el criteri per dubtar de que les escoles i instituts no ho són?
  3. A la Viquipèdia anglesa, existeix aquesta categoria i, a dins, hi ha articles.

Gràcies a tothom per les vostres intervencions. --Paucabot 10:12, 3 jun 2006 (UTC)

Perquè l'argumentació a favor fos convincent, caldria donar algun argument positiu, no basat només en comparacions. A mi els personatges de pokémon tampoc em semblen, d'un en un, d'interès enciclopèdic. La qüestió que planteges no es pot resoldre tan fàcilment. No té sentit decidir que cap escola pot entrar ni que poden entrar totes les escoles.
En tot allò que no forma part estrictament del coneixement, res no és rellevant per definició: ni els grups musicals, ni els artistes, ni els escriptors, ni les associacions, ni els clubs esportius, ni les escoles. Cal aplicar a les escoles i similars exactament el mateix criteri que a qualsevol altre tema: si és rellevant s'inclou, si no ho és, no s'inclou. Si una escola determinada té alguna rellevància per la seva antiguitat, tradició, caràcter precursor, influència en la societat i la cultura, etc., llavors endavant. Per a mi un cas així té lloc a la viquipèdia. Però qualsevol escola, només pel fet d'existir, no justifica una entrada enciclopèdica. --Nevenka 14:46, 5 jun 2006 (UTC)

creia que ja havíem decidit que sí les accpetàvem (tot i que continuo mantenint dubtes) Caldria demanar, però, una informació mínim: ubicació, projectes on participa, oferta singular, característiques del centre, alumnes il·luestres, anècdotes seleccionades...--barcelona 07:57, 9 jun 2006 (UTC)

Llicències

Tenim un problema amb les llicències de les imatges. Falta una revisió a fons. Penso que hauriem de fer un pas endavant ja que tinc la impressió de que coses que es rebutgen o rebutjarien a Commons es carreguen aquí sense dificultat. A la càrrega ja diu "recomanem especialment que carregeu els vostres fitxers a WikiCommons" i desprès "Si considereu que realment s'hauria de carregar el fitxer a aquesta Viquipèdia per algun motiu, aneu..." Potser hauriem de passar de "recomanar especialment" a una fòrmula més dràstica i definir exactament què es pot carregar aquí i per què no fer-ho a Commons. --VRiullop (parlem-ne) 12:34, 9 jun 2006 (UTC)

La principal diferència entre carregar a commons o aquí és que aquí admetem fair use i allà no. En altres viquipèdies, però, s'ha prohibit el fair use, ja que presenta dubtes respecte a la misió que propugna la Viquipèdia (v. es:Wikipedia:Sobre el fair use). Uns exemples en són les wikipedies en castellà, en alemany, portuguès, polonès i japonès. Tot i que jo estic en contra de l'ús del fair use, crec que la Viquipèdia en català l'hauria d'admetre per a poder donar més informació, com a mínim fins que no es decideixi a treure'l més generalitzadament de les wikipèdies (quan ho prohibeixin a l'anglesa, ho prohibim aquí també). Ara bé, el que sí crec és que hauríem de regular en quins casos admetem el fair use i en quins no. Jo faria que només es permetés per a logos, per a portades de llibres, discs o pel·lícules en mida reduida i poques coses més. També hauríem de potenciar que la major part de fitxers lliures estiguin a commons, traslladant tots els escuts, per exemple. Per altra banda, el que sí és primordial és que d'una vegada per totes ens dediquem a esborrar sistemàticament les moltíssimes imatges sense origen o sense llicència correcta.--SMP (missatges) 15:53, 9 jun 2006 (UTC)
És raonable el que dius. El que no ho és, que m'he trobat últimament, és carregar imatges de Commons a la Viquipèdia. És un contrasentit. La veritat és que estic per tancar més la porta de càrregues per estalviar-nos les discussions i comprovacions de llicències i deixar-ho per Commons que hi tenen més pràctica. És una font de problemes i es tracta d'evitar convertir-nos en la porta falsa de les coses rebutjades a commons. --VRiullop (parlem-ne) 14:11, 11 jun 2006 (UTC)

Hiperenllaços

Hola,

Trobo que s'hauria de posar algun tipus d'informació al llibre d'estil (o a l'article perfecte o a llocs així) sobre quina és la política de la Viquipèdia amb el tema dels enllaços interns. Potser ja hi és, però no ho he sabut trobar enlloc.

Me n'he adonat llegint un article de la Wikipèdia en anglès que tenia tendència a sobreenllaçar els articles. [1] Potser estaria bé dir-ne alguna cosa explícitament per als nouvinguts.

Fins aviat!

Muriel 18:03, 16 jun 2006 (UTC)
L'únic que tenim és Viquipèdia:Llibre d'estil#Enllaços interns. No estaria malament utilitzar l'anglès Wikipedia:Only make links that are relevant to the context.--VRiullop (parlem-ne) 20:15, 16 jun 2006 (UTC)

Gallecs

Hola, perdonad que no hable catalán pero es que soy gallego. Na categoría europeos tedes a españoles, vascos y catalanes, pero porqué no a los gallegos? Siguiendo el mismo criterio que para catalanes y vascos, los gallegos también somos una nación reconocida como nacionalidad histórica al igual que éstos. Según expertos genetistas, Galiza es la nación más diferenciada de la Península Ibérica, y sin embargo siempre se les suele olvidar a los españoles que somos una nación, al igual que se olvidan que fuimos un reino independiente o que un grandísimo número de gallegos murieron por defender nuestra patria: Galiza. Bona nit.

Però tots els gallecs són espanyols. En canvi hi ha catalans i bascos que no.
Els bascos estan més diferenciats geneticament.

Cafetera de juny

Als tecnicismes de la Taverna hi tenen lloc converses sobre qüestions tècniques del programari de MediaWiki, codis wiki, i afers relacionats amb qüestions informàtiques. Actualment es mostren les converses del mes d'abril, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu dels tecnicismes per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Wikitexts

Algú que en sàpiga podria modificar la plantilla {{Wikisource}} perquè enllaci a la wikisource catalana i no a la wikisource general?

La qüestió és que no pot ser un link extern [http://ca.wikisource.....] sinó intern (no sé com). rf 08:07, 12 jun 2006 (UTC)

Ja ho he solucionat jo mateix. rf 17:13, 12 jun 2006 (UTC)

Impedir que un robot modifiqui un article

Hola, fa uns dies vaig editar dos articles referents a papirs egipcis matemàtics. Aquests articles són el Papir de Rhind i el Papir de Moscou. La versió anglesa té editat un article que és Moscow and Rhind Mathematical Papyri però com que l'únic que tenen en comú els dos papirs és que són egipicis i que parlen de matemàtiques vaig creure convenient escriure'n articles separats. El problema és que ara mateix les versions estrangeres són un caos, perquè mentres la majoria d'idiomes enllacen el Papir de Rhind a l'article en anglès, la russa hi enllaça el Papir de Moscou i de tant en quant hi ha un robot que enllaça l'article rus del Papir de Moscou a l'article en català del Papir de Rhind perquè fa servir com a referència l'article en anglès.

Hi ha alguna manera d'impedir que aquest robot que afegeix enllaços en rus modifiqui l'article del Papir de Rhind?

--albert1ls 12:37, 22 jun 2006 (UTC)

Normalment s'aturen en quant estan arreglats tots els wikilinks de totes les llengues. Ara bé, si això no afecta a la wiki catalnòfona jo no m'hi escarrassaria.--SMP (missatges) 16:34, 22 jun 2006 (UTC)
Es pot posar un advertiment amb la plantilla {{Interwikiconflict}}. --VRiullop (parlem-ne) 18:29, 25 jun 2006 (UTC)

Pluja d'idees de juny

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Recuperar l'article sobre Mariàngela Vilallonga Vives

No sé on s'ha de fer esta sol·licitud, però demanaria que reincorparareu l'article Mariàngela Vilallonga Vives, ara hi ha un però el que va redactar en Vilallonga era molt més complet. Jo vaig participar en la votació de l'eliminació de l'article, actuant precipitadament influenciat pel comentari del que va proposar-ne l'eliminació (Nevenka?). –Pasqual · bústia 12:10, 9 jun 2006 (UTC)

Primer hauríem de reanomenar l'actual per si hi ha alguna dada que es puga aprofitar. –Pasqual · bústia 16:44, 9 jun 2006 (UTC)

Heroi Socialista del ViquiTreball

Hola companyes i companys. Us volia fer una proposta un xic esbojarrada. Es que l'altre dia navegant per altres viquipèdies em vaig trobar amb una condecoració que és molt caxonda i curiosa i aleshores em vaig dir...per què no??? i aqui està la meva proposta que és una mica esbojarrada.

Voldria saber si tindrieu algun problema en instituir la condecoració del Heroi Socialista del ViquiTreball. Aquesta es donaria de forma subjectiva i arbitrària a aquelles companyes i companys que es distingueixin per les seves aportacions a la nostra viquipèdia. Ja se que existeixen aquest tipus de distincions, però aquestes són de caire seriòs i "oficials", però la proposta que presento és una distinció que no ha de tenir necessariament un contingut polític de cap típus. És una distinció en mig en broma, mig en serio ja que crec que està bé tenir sentit de l'humor.

Tampoc vull que ningú es cregui que vull acaparar distincions ni molt menys. Ja se que no sóc administrador i que com aquell que diu sóc pràcticament un nouvingut a la viquipèdia i per tant no vull ferir sensibilitats, però si que m'agradaria que ens animessim i fessim iniciatives d'aquest típus que són un xic esbojarrades.

Pel què fa qui otorga la distinció crec que es podria constituir un Politburó Central (torno a repetir que no hi han connotacions polítiques darrera de la meva proposta) que prendria en consideració (com als antics països socialistes es feia) les demandes o propostes de distinció amb la condecoració al Heroi Socialista del ViquiTreball.

Per acabar vull comentar-vos que això tampoc és una maniobra subversiva de l'autoritat dels administradors ni cap cosa per l'estil. Vull que no surti d'aquella vessant de nota d'humor que proposo.

Si algú està interessat en veure la condecoració i tot allò la pot trobar a la meva pàgina d'usuari, tot i que potser seria millor crear una pàgina pròpia amb la seva pàgina de discussió.

Bé, que en penseu? Digueu-me la vostra opinió!!!!

--Hugoaes 00:03, 25 jun 2006 (UTC)

Jo estic d'acord amb aquestes coses que serveixen per enfortir el sentiment de comunitat viquipedista, però també crec que no poden estar relacionades amb la Viquipèdia, sinó només amb els seus usuaris. Per això, si creus que aquesta condecoració pot ser interessant te la inventes tu i la otorgues juntament amb el Politburó que tu decideixis. Qualsevol usuari pot inventar-se la condecoració que vulgui, i entregar-la a qui li roti, com si algú vol entregar el "pixapí del semestre" a qui més col·labori en articles sobre Barcelona o "escuder major" a qui es dediqui a vectoritzar escuts. Em sembla que la única distinció que dóna la comunitat viquipedista van ser les viquiestrelles que es van donar fa un any.--SMP (missatges) 14:49, 26 jun 2006 (UTC)

Barra de juny

A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Etiquetes d'usuari

Algú podria fer una etiqueta d'usuari com les que diu "Aquest usuari te grans coneixements en biologia" però en paleontologia? Jo no la faig perquè no les se fer :S KekoDActyluS 11:24, 3 jun 2006 (UTC)

Música Catalana

Necessitaria ajuda, no aconsegueixo trobar una definició precissa de Música Catalana. Algú em podria ajudar? Moltes Gràcies.

El que tenim es troba a Categoria:Música de Catalunya. --VRiullop (parlem-ne) 17:40, 12 jun 2006 (UTC)

Carretera del Karakorum

La traducció de la setmana és Carretera del Karakorum (zh, en), i no sé si el nom d'aquesta serralada s'escriu així o bé Karakoram, Karakòrum o Karakórum. Algú sap com s'escriu correctament en català?--Gpatgn 11:09, 12 jun 2006 (UTC)

Ho he buscat a la GEC, i apareix com Karakoram. Així doncs, reanomeno a Carretera del Karakoram.--Gpatgn 14:45, 13 jun 2006 (UTC)

Cedir un nom d'usuari

Un redactor de la Wikipedia en francès m'ha demanat si li puc cedir un nom d'usuari que feia servir jo i que vaig abandonar precissament perquè creava confusió. Hi ha cap usuari amb "poders especials" que pugui donar un cop de ma? :) --Álvaro M 20:02, 28 jun 2006 (UTC)

Canvia la contrassenya i digues-l'hi

Terrassa de juny

A la secció general de la Taverna són benvingudes les participacions sobre afers de la Viquipèdia en general que no troben lloc a les seccions definides. Actualment es mostren les converses del mes d'abril, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de la secció general per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Actualitza | Amunt | Inicia un nou tema


Txé, algú li dedica una pàgina?, que poc folkòric que som nois! hehehe, RIP tristesa –Pasqual · bústia 19:47, 2 jun 2006 (UTC)

Rocío Jurado (castellà) + traductor = Rocío Jurado (en el que es triga a llegir tot corregint)

Gràcies

Per no anar contestant a cadascú dono aquí les gràcies a tots per la confiança, els ànims i la feina que em doneu. Ja que som a una taverna esteu tots convidats a una copa de cava (beguda). Si la copa ja està beguda és per problemes tècnics. Mentre no es solucionen podeu deixar les vostres contribucions a la platareta. M'en vaig a sopar abans algú no s'ho repensi si hi toco prou. --VRiullop (parlem-ne) 19:41, 22 jun 2006 (UTC)

una novata...

hola! sóc nova com a col·laboradora de la viquipèdia i he escrit un article sobre el doblatge... el problema és q l'he fet com a pàgina de proves i no sé si s'ha penjat o no. Si s'ha penjat, no hi he posat cap enllaç ni res... de fet, tampoc no sé si aquest és el lloc correcte per escriure tot això! algú em podria donar una ajudeta? gràcies!

Ja ho has fet be. Si cliques a doblatge veuras que funciona perfectament. Tambe pots veure que ja hi ha articles que enllacen a doblatge: [2] (segurament des d'abans que tu fessis l'article !). Tambe podries mirar si hi ha d'altres articles que haguessin d'enllassar a doblatge (p.ex. cinema ?). Xevi 21:18, 25 jun 2006 (UTC)
p.s. si t'enregistres i signes els comentaris (botonet n. 10 a la barra de dalt), la comunicacio es mes facil.

Història de la Wikipedia

He penjat alguns textos sobre la història de la Wikipedia. Per si algú vol fer-hi una ullada, l'adreça és [3] :) --Álvaro M 08:12, 28 jun 2006 (UTC)