Viquipèdia:La taverna/Novetats

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

L’#editorvisual: el canvi més significatiu de la història de la Viquipèdia[modifica | modifica el codi]

The Economist va definir l'editor visual com el canvi més significatiu de la història de la Viquipèdia. Aquesta nova eina permet a la gent editar sense necessitat d'aprendre la sintaxi wiki, l'antic codi necessari per editar la Viquipèdia. Amb l'editor visual, el format apareix en pantalla a mesura que s'escriu (WYSIWYG), de manera similar a com s'escriu un document en un processador de textos.

Per als novells, editar la Viquipèdia és ara molt més fàcil. Ja no hi ha excusa! És per això que Amical Wikimedia llança una campanya entre el 24 de novembre i el 19 de desembre per donar a conèixer l'eina i promoure l'edició a la Viquipèdia en català a tomb d'aquest nou sistema de treball: http://www.wikimedia.cat/2014/11/24/millorar-la-viquipedia-una-experiencia-visual/

Per tal de captar nous usuaris, proposo aquest bàner, com el que vam fer pels 400.000 articles:

Què us sembla?

El bàner enllaça a Viquipèdia:Millorar la Viquipèdia mai havia estat tan fàcil, feu-hi qualsevol millora que creieu adient ;) --Davidpar (disc.) 22:10, 24 nov 2014 (CET)

A mi em sembla bé donat que és temporal. Tot i així espero que hi hagi algun indicador per mesurar si hi ha un augment de registres durant aquests dies? Ho teniu pensat?--KRLS , (disc.) 22:24, 24 nov 2014 (CET)
Encara no tinc opinió sobre si el banner és bo o dolent, però si s'arriba a posar el que hauria de ser diferent és la pàgina on va a parar l'enllaç: no cal que vagi a una pàgina que expliqui que Amical està fent una campanya, sinó que el que cal és que expliqui com editar. O sigui la pàgina explica "que Amical Wikimedia llança una campanya entre el 24 de novembre i el 19 de desembre per donar a conèixer l'eina i promoure l'edició", però la pàgina no dóna a conèixer l'eina ni promou l'edició.--Pere prlpz (disc.) 23:46, 24 nov 2014 (CET)
Si, jo també ho trobo una mica contradictori. Podem mirar el registre d'usuaris o les contribucions amb editor visual? Caldria insistir amb la "prova de les tres edicions" i després redirigir cap al bus turístic? No tinc respostes, només preguntes :P --Jey (disc.) 00:23, 25 nov 2014 (CET)
La pàgina l'havia creat una mica a corre-cuita del post al blog d'Amical. Crec que ara està millor. --Davidpar (disc.) 10:59, 25 nov 2014 (CET)
Jo en sé poc de disseny, així que si algú vol millorar la pàgina, endavant :-) --Davidpar (disc.) 11:17, 25 nov 2014 (CET)
Els bànners no són el meu fort, però suggeriria canviar una mica el copy i fer-lo més atractiu visualment: posaria una sola frase tipus "Millorar la Viquipèdia mai havia estat tan fàcil" i alguna imatge petita divertida, tipus aquesta :p (ara, ja us dic que no sabria fer cap d'aquestes coses que suggereixo... >·<') --Marionaaragay (escriu-me) 11:37, 25 nov 2014 (CET)

a mi també em sembla correcte incorporar el banner--barcelona (disc.) 00:28, 26 nov 2014 (CET)

OK a posar el baner i OK a que enllaci a un a pàgina de benvinguda o similar.Kippelboy
Fet Fet! He afegit el bànner de l'editorVisual proposat. Després d'una setmana de debat, he vist que hi hagut canvis importants respecte la proposta inicial. El bàner s'ha reduït de mida i s'ha reduït la presència sobre Amical i la WMF, i ha pres pes el que pertocava que era l'editorVisual. També s'ha enllaçat al Bus turístic i al sistema de mentors. Penso mantenir el bàner actiu en principi fins el 19 de desembre que acaba la campanya. Després de veure que un de les veus reticents (Jey) ha donat el vist-i-blau també via twitter (espero que el pròxim cop ho féu des d'aquí) i al no haver una oposició frontal, crec que la posició de consens és posar el bànner.--KRLS , (disc.) 22:15, 1 des 2014 (CET)
@KRLS: Disculpes, no tenia constància que la discussió seguia en peu i pensava que ja s'havia activat per usuaris no registrats. Tampoc era una intervenció reticent sinó que comentava possibles millores que ja es van contemplar. Endavant! --Jey (disc.) 22:38, 1 des 2014 (CET)

No sé si només m'ho sembla a mí, però diria que avui que hi ha el banner hi ha més vandalisme de l'habitual els dies feiners. Mirant les edicions marcades pel filtre de paraulotes, sembla que avui n'hi ha més. A més, crec que em trobo moltes edicions que no canvien res (canviar per canviar) i alguna petita correcció [1]. Esperem que a la llarga atregui col·laboradors.--Pere prlpz (disc.) 20:36, 2 des 2014 (CET)

Cada dia compto i anoto les dades de contribuïdors actius, edicions amb l'editor visual i usuaris registrats. Entenc que l'augment de vandalismes que comentes ve degut a un augment d'edicions anònims i de novells, però crec que cal esperar un marge més gran de dies per treure'n conclusions. --Davidpar (disc.) 12:19, 3 des 2014 (CET)
Completament d'acord que fins d'aquí uns dies (o fins al final de la quinzena del banner) no tindrem prou dades com per treure'n conclusions ben fonamentades.--Pere prlpz (disc.) 12:26, 3 des 2014 (CET)

Comencem a tenir dades: mirant a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Canvis_recents&tagfilter=paraulotes les paraulotes del darrer mes, el desembre (amb el banner) tenim una mitjana de 13,61 paraulotes per dia, i al novembre (sense el banner) teníem només 7,33 paraulotes/dia. La resta de vandalisme, no detectat pel filtre, podem suposar que s'ha incrementat en la mateixa proporció. A més, cal tenir en compte que al desembre hi ha hagut els dies del pont de la Púríssima amb poques edicions i poquíssim vandalisme, cosa que emmascara a la mitjana l'augment encara més gran de vandalisme els dies feiners.

Per cert, si no m'he descomptat ja fa més de quinze dies que tenim el banner, no?--Pere prlpz (disc.) 00:15, 19 des 2014 (CET)

En @Davidpar: crec que té algunes dades que ha anat recollint al respecte la campanya. Segons posa amunt, la campanya acaba avui.--KRLS , (disc.) 00:43, 19 des 2014 (CET)

Crec que podem fer una nova tanda de municipis amb bots[modifica | modifica el codi]

Hola a tothom. L'usuari @Asfarer: està fent un treball excel·lent amb els municipis eslovacs (p. ex.: Dolné Lefantovce, Babindol, Tajná...). La creació d'aquests articles ens permet perfilar millor el nostre entorn geogràfic. Com que, malgrat la seva gran feina, l'Asfarer no és omnipotent, proposo que l'ajudem amb la creació d'altres municipis amb bot. Ara mateix es complirien els requisits establerts a la presa de decisions corresponent per fer un país més. Com a candidats, proposo els municipis d'Itàlia o el Marroc, que són els dos països més propers que encara no tenim totalment coberts. Què us sembla? el comentari anterior sense signar és fet per Leptictidium (disc.contr.) 12:46, 28 nov 2014 (CET)

A favorA favor Suport Totalment d'acord. Si hagués de triar entre Itàlia o el Marroc, triaria Itàlia perquè estic segur que hi deu haver molts més enllaços vermells en articles ja existents que apuntin a poblacions italianes que a marroquines. De tota manera, segons he estat mirant a la presa de decisions hi ha un límit orientatiu del 10% d'articles generats per bot sobre el total. No sé ben bé com mirar quin és aquest percentatge actualment, però estaria bé tenir dades concretes, perquè si fos així potser podriem fer els municipis de diversos països de l'Europa central relativament petits (estic pensant en llocs com Eslovàquia, Eslovènia, Rep. Txeca, Sèrbia, per exemple). Tenim moltes biografies de personatges històrics, músics, científics, militars, esportistes, originaris del centre d'Europa que comencen dient: nascut a tal lloc i és un enllaç vermell.--Carles (enraonem) 13:07, 28 nov 2014 (CET)
Objecció Objecció D'acord a fer una tanda d'esborranys de municipis amb bot perquè puguin ser ampliats, però primer hauríem d'esborrar els municipis que no hagin estat ampliats i que només continguin palla, procedents de les tandes dels anys anteriors (exemple).--Pere prlpz (disc.) 13:14, 28 nov 2014 (CET)
Objecció Objecció per Pere. Fins que no arreglem els municipis dels Estats Units traient tota la brossa m'oposo a que tirem més articles amb bot.--Arnaugir (discussió) 13:43, 28 nov 2014 (CET)
D'acord amb les objeccions. Primer s'haurien de millorar els de les tongades anteriors però també els infraesborranys que fa el propi Asfarer com Rabča. Són articles que no arriben al mínim d'informació d'un article i que estan gairebé tots sense referenciar. Són candidats a formar d'un futur viquiprojecte com el d'aquest estiu o a la fusió en llistes de municipis russos o similars.
En lloc d'animar-lo a fer-ne més, li hauríem de demanar que millori els que ja ha fet perquè arribin als mínims que demanam per a un article i que tengui en compte que s'han de citar les fonts sempre, cosa que no sembla tenir gaire clara malgrat no esser un usuari novell. Pau Cabot · Discussió 16:36, 28 nov 2014 (CET)
Ningú no millorarà mai Shady Grove (comtat de Cherokee) llevat que algun dia hi hagi alguna notícia d'una catàstrofe que passi justament allà, o que el lloc es faci famós per algun motiu, però per mi és millor tenir l'article tal com està que no tenir res. En qualsevol cas, no hi ha gaire diferència entre el nostre article i la versió de les viquipèdies grans, així que no crec que l'haguem d'esborrar. En fi, dec ser massa inclusionista.--Carles (enraonem) 16:44, 28 nov 2014 (CET)
Aviam, molts dels articles de municipis estatunidencs no s'ampliaran mai, siguem realistes. Ho dic perquè molts no s'han ampliat ni tan sols a la Viquipèdia en anglès, que és la que correspon al seu àmbit geogràfic. Així doncs, em pregunto: quan demanem que primer s'arreglin els articles dels Estats Units, no estem exigint una condició «impossible»? Aquest requisit no és, a efectes pràctics, una prohibició total de crear articles amb bots? —Leptictidium (digui, digui) 17:07, 28 nov 2014 (CET)
No he proposat esperar a que s'ampliïn tots els articles de les tandes anteriors plens de palla, perquè això seria esperar indefinidament. He proposat esborrar els que no s'hagin ampliat ni millorat. Això no té res d'impossible.--Pere prlpz (disc.) 17:37, 28 nov 2014 (CET)
@Pere prlpz: Em referia al comentari de l'Arnaugir més amunt.—Leptictidium (digui, digui) 17:44, 28 nov 2014 (CET)
D'acord en què no és gaire realista esperar que s'ampliïn multitud d'articles que no arriben als mínims del que entenem per un article. Tenim milers de masos, colls, poàcies i granotes que confirmen el que dic. És per això que propòs que siguem una mica més restrictius a l'hora de crear-los. O almanco que no animem els usuaris a fer-ho. Si s'han de crear articles amb bot, que siguin més de l'estil dels monuments que de l'estil de Shady Grove (comtat de Cherokee). Pau Cabot · Discussió 18:00, 28 nov 2014 (CET)
@Paucabot: Aviam, molts d'aquests municipis en la pròpia Viquipèdia en eslovac no tenen res més que això, el nom del municipi, en quina regió es troba, i dóna gràcies, pensem que són municipis de potser 100 a 500 habitants, no hi ha ni informació en la Viquipèdia eslovaca, què s'hi podria dir, com es podria ampliar? Crec que almenys és millor tenir el municipi amb una línia que no pas no tenir-lo, almenys així està recollit a l'enciclopèdia. Això també m'ho he trobat quan feia tots els "khútors" i "possióloks" de Rússia, són viles que ni tan sols són municipis, i que moltes d'elles tenen una o dues famílies com a població (de fins i tot 1 a 100 habitants), i en la viquipèdia en rus només hi apareixia el nom de la vila i prou. Com es poden millorar aquests articles quan en les seves pròpies viquipèdies no tenen res d'informació? --asfarer (disc.) 14:54, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Els municipis eslovacs de menys de 500 habitants són susceptibles de ser ampliats com ho són els municipis catalans de menys de 500 habitants com Collsuspina. Una altra cosa és que no tenguem les dades a internet o que estiguin totes en eslovac. Jo crec que s'hauria de fer un esforç per fer un mínim de recerca més enllà de la Viquipèdia i citar les fonts a l'article. Si no aconseguim fer això, no feim un article, simplement feim el que podria fer un bot agafant les dades de l'INE eslovac.
En el cas de Rabča que he citat més amunt, i sense anar més enllà dels interwikis alemany, anglès i polonès, es pot fer una ampliació substancial. Mira també la web del municipi on hi ha un extens apartat d'història. Jo crec que la informació hi és, el que falta és que l'anem a cercar. Pau Cabot · Discussió 15:18, 29 nov 2014 (CET)
@Paucabot: I tant que hi ha fonts, evidentment, però això suposa anar pàgina web per pàgina web de cada municipi i traduir de l'eslovac la part d'història, i jo, de moment, no tinc tant de nivell en eslovac com per traduir aquests textos. Si algú s'hi atreveix, que ho faci, jo ja proporciono l'article base sobre el qual qualsevol hi pot treballar, que per això és una enciclopèdia lliure. Qui en tingui més inforamció, que la hi afegeixi, jo només proporciono la base, i sempre que pugui, tota la informació que hi ha disponible en altres viquipèdies (com l'anglesa o la francesa), on de vegades sí que hi ha breus apartats d'història, de turisme, de llocs d'interès, etc. Això sempre que puc ho tradueixo per fer una mica més llarg l'article, però quan en totes les viquipèdies no hi ha cap informació jo no tinc ni el temps ni els coneixements necessaris com per buscar-la en fonts externes (pàgines webs dels municipis). Així que només deixo feta la base de l'article. I sí, ho podria fer un bot, però com que no ho ha fet, per això vaig decidir fer-ho jo manualment amb una plantilla que m'he fet en versió word.--asfarer (disc.) 15:42, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Jo crec que tens els coneixements, el temps i la informació, però prioritzes fer el màxim d'articles nous en lloc de deixar-los amb un mínim de continguts perquè els poguem considerar vertaders articles. Recorda que és obligatori citar les fonts d'on has tret la informació i en ben pocs articles teus hi ha referències. Recorda també que si tradueixes un article d'una altra viquipèdia, has de complir amb la llicència tot indicant a la discussió que el microesborrany que has fet és una traducció. Pots usar la plantilla {{Traduït de}} per això. Pau Cabot · Discussió 16:07, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Un altre exemple. El que acabes de fer ara fa quatre minuts, Vyšný Kubín, és perfectament ampliable: en:Vyšný Kubín i sk:Vyšný Kubín. Pau Cabot · Discussió 15:30, 29 nov 2014 (CET)
@Paucabot: Ja està, informació afegida. Qui vulgui hi pot contribuir afegint-hi tota la informació que trobi en altres viquipèdies. --asfarer (disc.) 15:47, 29 nov 2014 (CET)
(conflicte d'edicions) @Asfarer: Curiosament, de totes les maneres possibles de col·laborar a fer créixer la Viquipèdia, una de les que atreu més col·laboradors, esforços i il·lusions és la de fer esquelets d'articles (a mà, amb bot, o amb una traducció automàtica sense revisar) per ajudar d'aquesta manera a que vingui algú altre i faci l'article. Costa comptar-ho bé, però probablement el fruit aquest entusiasme son algunes desenes de milers d'esquelets oferts generosament a qui vulgui convertir-los en alguna cosa presentable.
Per contra, sembla que una de les manera de col·laborar que menys interès desperta és la de convertir esquelets en articles, de manera que amb l'argument que així és més fàcil que s'ampliïn, se'ns acumulen els esquelets impresentables que ningú ampliarà mai.
Aleshores, com a ampliador d'esquelets [2][3] sapigueu que els creadors d'esquelets d'article teniu el meu agraïment i la meva admiració pels ingents esforços que feu per facilitar-nos la feina. Ara bé, en aquest moment ja tenim més esquelets d'article que el que tots els ampliadors actuals arribaríem a ampliar en unes quantes vides. O sigui, no calen més esquelets. El que cal és convertir en articles els milers d'esquelets que ja tenim o desar-los en un armari o altre.--Pere prlpz (disc.) 16:19, 29 nov 2014 (CET)
@Pere prlpz: Una manera d'ampliar mínimament els articles de municipis eslovacs (sobretot pobles i viles molt petites) seria afegir el resum històric que hi ha en la versió en esperanto. Són quatre ratlles que expliquen de quan daten les primeres referències escrites de la vila i els noms que ha tingut al llarg de la història. --asfarer (disc.) 16:27, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: Seria fantàstic incorporar aquesta informació a aquests articles nous, i a la secció de llocs d'interès (en esperanto) també hi ha informació fàcil d'aprofitar que afegiria interès a l'article. De la secció d'història, compte que la meitat és una frase estereotipada, igual a tots als articles, i que no és de la història del poble sinó que és un resum del canvi de fronteres d'Eslovàquia al segle XX.--Pere prlpz (disc.) 16:41, 29 nov 2014 (CET)
@Asfarer: I amb tots plegats hauríem de fer com amb qualsevol altre article: dir-hi el que diuen del tema les fonts fiables. Si les fonts no en diuen res, o no en diuen més que que hi viuen dues famílies, o en diuen més però no hi ha ningú amb interès d'ampliar l'article, aleshores aquesta informació estarà millor en una llista de khútors i possióloks de l'oblast, o senzillament afegida en una frase a l'article on sigui més adient, si existeix. Ve a ser el que fa molts anys que ja vam fer amb els articles de nuclis de població catalans que no deien res i s'han convertit en una línia en una taula de l'article del municipi.--Pere prlpz (disc.) 15:36, 29 nov 2014 (CET)

┌─────────────────────────────┘
ep, jo pel que fa als municipis dels EUA no proposava esborrar-los, sinó treure'n la palla (és a dir, tota la secció de demografia). Un cop això estigui fet podríem procedir a fer-ne més d'altres països si s'escau. També d'acord amb en Pau que els articles que fa Asfarer haurien de contenir una mica més d'informació. Realment el que està fent ell ho pot fer un bot sense gaires problemes.--Arnaugir (discussió) 19:01, 28 nov 2014 (CET)

@Arnaugir: Si als articles de les entitats de població dels Estats Units els traiem la palla, queden com els pobles eslovacs, cosa que és una millora però tampoc diu més que el que diria una llista.
@Leptictidium: Sí, havia respost com si el comentari anés per mi.--Pere prlpz (disc.) 19:43, 28 nov 2014 (CET)
Hola a tothom. Per participar el el debat, i com a part interessada, he agafat un article qualsevol (Vignole Borbera) dels centenars que he realitzat sobre municipis italians. Per mi és un article que compleix els requisits mínims del que hauria de tenir un article qualsevol. En la meva opinió millora els articles eslovacs que he mirat, que necessitarien alguna informació més per poder tenir uns mínims de qualitat, i els de Estats Units encara els considero pitjors (és el mateix amb més palla i fets per un bot). Fer mes articles amb bot? sempre que de sortida ja tinguin uns mínims d'informació són acceptables. Però la pregunta que faig jo: és fa falta fer-los? m'agrada molt la feina dels bots en quan a millora/correcció/ d'articles (encara que a vegades no estigui d'acord amb alguns canvis) però la creació botera d'articles és una cosa que no veig tant clara (potser per què em xafa la feina, sóc una mica un homo-bot XD). Seguiré el debat amb atenció!--Beusson (disc.) 07:50, 29 nov 2014 (CET)
@Beusson: Primer de tot, dir que aprecio moltíssim la feina que fas amb els municipis italians. Si t'apuntessis al VP:UE amb aquests articles, segur que ens superaries a tots menys el Solde i la Marisa (ja amb estatus llegendari). La pregunta que proposes («fa falta crear-los?») és una diferent manifestació de la pregunta bàsica que hauria de guiar totes les decisions que prenem a la Viquipèdia: «quina opció serà més útil per a l'usuari?». Potser l'única manera de sortir de la viquibombolla i descobrir què prefereixen els usuaris és fer-los un sondeig. —Leptictidium (digui, digui) 08:30, 29 nov 2014 (CET)
@Leptictidium: M'agrada el VP:UE però no tinc prou temps per tot. Vaig a rauxes:ara intento arreglar articles de poàcies... Fer un sondeig estaria be, sempre es bo veure el que es pensa ara dels temes. Si a algú li interessa podria fer una proposta demanant entre altres coses si hi ha botaires per fer el bot, de quin país fer-ho, quants articles es poden fer per no sobrepassar el limit establert (+ o -),...--Beusson (disc.) 08:46, 29 nov 2014 (CET)

@Pere prlpz: pels articles dels EUA m'agradaria deixar-los com els portuguesos: pt:Shady Grove (Oklahoma) (o similar). Totalment en contra d'esborrar-los, si no aquests articles no els tindrem mai...--Arnaugir (discussió) 09:49, 29 nov 2014 (CET)

@Arnaugir, Beusson:
  • pt:Shady Grove (Oklahoma) és el que quedaria dels nostres pobles d'Oklahoma si en traiem la palla, cosa que ja és una millora. Ara bé, l'únic que fa diu el text de l'article són algunes coses que ja són a la infotaula o al mapa.
  • Vignole Borbera està molt millor que els municipis americans o eslovacs que hem vist. La gràcia d'un article d'un municipi és que digui alguna cosa més que una taula o un mapa (per exemple, que té una església barroca del segle XVIII i un castell). En aquest municipi es podria fer fàcilment aprofitant una miqueta més els peus de foto de la galeria i no amagant-los.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 29 nov 2014 (CET)

En general, i ho dic per experiència pròpia, els viquiconcursos/viquiprojectes/viquireptes que valorin només la creació d'un article sense tenir en compte si aquest article arriba als mínims, només fan que crear un problema que s'haurà d'arreglar tard o d'hora. Altra vegada, el sistema de puntuació del viquiprojecte Monuments és un bon exemple per mirar d'evitar infraesborranys. Pau Cabot · Discussió 11:42, 29 nov 2014 (CET)

Servidor no es pot posicionar: desconec que farà el bot, no s'ha provat ni comentat si el que farà es considera suficient i encara menys ajudat a millorar la ferramenta. Tot el fil es ple d'apriorismes (en un sentit i en un altre). A mi em costa de veure quina diferencia hi ha entre un "esquelet" manual i un de bot, ambdós son iguals. La discussió és centra en que és contingut "mínim" acceptable: si tenir un article "bàsic" d'infotaula i dues ratlles en prosa del que diu la infotaula o no. D'entrada em venen al cap obres de referencia on hi ha un munt d'articles d'una o dues ratlles on els "professionals" no perden els anells incloent-ho en la seva obra: pobles tractats com a "accidents geogràfics" ("entitat de població de tal municipi", "municipi de tal regió"), un personatge de l'antigor que apareix en un document de l'any de la picor i que s'expressa amb un "Mafosus senador romà de la tarraconense cap l'any 45 a.c.". O bé les entrades de pat.mapa dels monuments on hi ha una fitxa resum (Exemple). Per a mi la qüestió de fons és si el subjecte és o no admissible la resta és qüestió de completesa de l'article: el poble X dels estats units que està en el comptat Z de l'estat Y és informació enciclopèdica, que té 100 habitants també, que es ampliable amb altra informació enciclopèdica vers la seva historia d'acord (com també vers un munt de altres camps), però no per això el que hi ha deixa de ser enciclopèdic.
La "gracia" de la norma de la creació d'articles amb bot està en col·laborar en fer una ferramenta que generi un bon "esquelet", mirar a partir d'un punt d'entrada (d'atac) d'un seguit de subjectes admissibles de quina forma generem l'"esquelet" per tal d'incorporar tot el que mecànicament podem incorporar amb el bot, que no pot fer el bot per tal de poder sol·licitar que manca en aquests subjectes per completar (ja sigui via explicació viquiprojecte, incrustant text ocult a l'article, posant plantilles, etc...).
És aquí on hi trobo la utilitat real d'aquesta creació massiva (ja sigui amb bot, manual, semi-mecanitzada): generem entrades sota un àmbit del saber i "dirigim" unes demandes per tal de completar l'article en allò que a priori considerem "mínim" per considerar l'article prou complert/"útil" (o com ho vulgueu anomenar).--Mafoso (Mani'm?) 10:28, 1 des 2014 (CET)
Per exemple, amb municipis de Polònia. —Leptictidium (digui, digui) 12:06, 4 des 2014 (CET)

Nivell màxim de vandalisme[modifica | modifica el codi]

Hola a tots, us escric entre reversió i reversió, perquè estem en ple atac de vàndals. Bé, el cas és que com a mínim a partir d'ahir, estem gairebé sempre al nivell màxim (Ahir, no vaig fer res més que revertir, posar {{destrucció}} i avisos als usuaris, com podeu comprovar a les meves contribucions). Per això demano que, els que normalment patrulleu els Canvis Recents continueu fent-ho (feu una gran feina!) i els que normalment no ho feu gaire us hi aneu passejant de tant en tant. Pels que no ho sàpiguen, al Portal Viquipedista hi ha un indicador del nivell actual de vandalisme, així com als mateixos canvis recents. A revertir s'ha dit! :)--Unapersona (Sóc tot orelles!) 20:01, 11 des 2014 (CET)

Nova secció tavernera: Tecnicismes (amb Flow)[modifica | modifica el codi]

Tecnicismes és l'espai nou reciclat de la Taverna dedicat al suport i la col·laboració en temes tècnics. Tota pregunta o proposta tècnica hi té cabuda, tant si està relacionada amb la Viquipèdia com amb qualsevol dels projectes germans. Si podeu copiar aquest anunci en tavernes germanes us ho agrairem. Tecnicismes arriba amb la tecnologia més recent, com ha de ser, :) donat que està basat en Flow, el nou sistema de discussions desenvolupat per la Fundació Wikimedia. El català és el quart idioma en el qual Flow ha estat activat. A més de ca.wiki, Flow està desplegat en diverses pàgines de discussió a la Viquipèdia en francès, hebreu i anglès, a més de mediawiki.org.

La idea de (re)obrir un fòrum tècnic a la Taverna va sorgir a la Viquitrobada tècnica 2014 el mes passat a Tarragona, i la proposta de combinar Tecnicismes (2005-2011) amb Flow va ser aprovada recentment. L'equi desenvolupador de Flow es va engrescar molt amb la idea, i va activar la funcionalitat a la Viquipèdia aquesta setmana. Si teniu preguntes o propostes tècniques, us hi esperem. Si voleu tastar i testejar Flow, ho podeu fer sense por de trencar res a Viquipèdia Discussió:Flow/proves.--QuimGil (disc.) 10:53, 13 des 2014 (CET)

Viquiprojecte Medicina[modifica | modifica el codi]

Hola!. És per donar-te a conèixer el Viquiprojecte Medicina, un lloc de trobada dels que som editors de temes de salut. Jmarchn (disc.) 12:42, 13 des 2014 (CET)

Antic Roca[modifica | modifica el codi]

Hola: Avui he creat un article per Antic Roca, un polígraf català del segle XVI. Jo només he desenvolupat una mica la seva obra matemàtica (és el meu camp de coneixement). Invito a editors que sàpiguen més que jo de medicina, filologia i/o filosofia per a que ampliïn l'article glosant l'obra d'Antic Roca en aquests àmbits; cosa que jo em veig incapacitat per fer-ho (perquè no en tinc ni idea): només he posat les quatre vaguetats que diu la «Antic Roca». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.. Gracies avançades als qui hi col·laborin! --Ferran Mir (disc.) 20:27, 14 des 2014 (CET)

Viquipèdia parlada[modifica | modifica el codi]

Hola a tothom. Fa unes setmanes us vaig comentar la proposta relacionada amb la Viquipèdia parlada i la cessió d'imatges astronòmiques per al seu ús a la Viquipèdia, en col·laboració amb la Universitat d'Arizona. Ens ha arribat el primer text.

Com funciona?

Ens envien un parell de textos traduïts al català. El voluntari llegeix el títol, fa una pausa curta i llegeix el text. La ID de l'observació, que segueix el títol, no s'ha de llegir. El format ideal per a l'enregistrament és l'MP3, però se n'accepten d'altres.

Exemple en anglès:

http://www.uahirise.org/media/audio2/ESP_038117_1385.mp3

La Universitat d'Arizona fa servir aquests enregistraments per acompanyar descripcions d'imatges astronòmiques i fer un canal de YouTube astronòmic en català. Les imatges en qüestió són alliberades al domini públic perquè les puguem utilitzar a la Viquipèdia tot seguit, però com a cortesia ens demanen que ens esperem dues setmanes abans de carregar-les a la Viquipèdia perquè tinguin 14 dies d'exclusivitat. A més de poder fer servir les imatges, nosaltres podem reutilitzar els enregistraments per acompanyar els peus de foto de les imatges en el Viquiprojecte de la Viquipèdia parlada.

Si voleu que se us atribueixi l'enregistrament al web de la Universitat d'Arizona, demanen el vostre nom real. En tot cas, a la Viquipèdia l'atribució es farà de la manera habitual.

Primer text a enregistrar

Un dipòsit de tonalitat clara al Caos d'Arsínoe ESP_037545_1730

L'objectiu d'aquesta observació és examinar un dipòsit de tonalitat clara en una regió considerada com a “terreny caòtic”, a la base del sistema de congostos dels Valles Marineris.

El dipòsit mostra una superfície rugosa que contrasta amb la uniformitat de l'àrea que l'envolta. Parts de la superfície semblen erosionades per un fluid que llisca en direcció nord-sud, però també podria ser que les hagués esculpit el vent. Aquesta àrea també es pot veure en una imatge de la Context Camera. És possible que aquest dipòsit estigui relacionat amb d'altres d'interiors disposats en capes en el Valles Marineris, el qual sembla que s'hauria pogut formar en un antic llac.

Qui vol fer-lo? —Leptictidium (digui, digui) 11:39, 17 des 2014 (CET)

És una proposta engrescadora. Ara bé, si jo volgués enregistrar-ho, podria fer-ho directament amb el micròfon integrat del meu ordinador o cal una cosa més professional? Em fa patir que les gravacions siguin molt brutes i no les puguin aprofitar. Si algú té alguna recomanació per fer-ho, jo encantada! --ESM (disc.) 17:53, 17 des 2014 (CET)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (December 2014)[modifica | modifica el codi]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.01:22, 18 des 2014 (CET)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.