Viquipèdia:La taverna/Novetats

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

El procés: la categoria[modifica | modifica el codi]

He creat la categoria del Procés: Categoria:Procés independentista català i una plantilla per facilitar-ne la navegació: {{Procés independentista català}}. El que veig menys clar és el nom i el criteri d'inclusió de la plantilla. Què en pensau? Gràcies, Pau Cabot · Discussió 09:14, 20 ago 2014 (CEST)

Em sembla una bona iniciativa, et felicito. No sé si els partits han d'anar amb Entitats o a banda. En tot cas, si agafem els subscriptors de la pregunta (no les opinions posteriors) faltaria ICV i UDC. EL capítol persones és complicat perquè hom pensarà que falta algú i serà un tema poc neutralitzable. En aquest tema està treballant molta gent de forma anònima i penso que serà complexe. Per exemple, ha d'estar el Santiago Vidal que ja ha escrit la constitució o no?. I els membres del CATN ?...ufff. Salut, company !amador (disc.) 06:32, 21 ago 2014 (CEST)
Gràcies, Amadalvarez.
  • Els partits van una mica a banda de les entitats (hi ha un <br> que els separa), però potser és cert que podrien tenir una secció per ells.
  • No vaig posar-hi ni ICV ni UDC perquè el títol era Procés independentista català i encara no està clar si aquestes dues formacions seran part del procés independentista o no. El que és cert, però, és que la reivindicació de la consulta és en certa manera part del procés i potser, per això mateix, el nom triat no és l'adequat, encara que el motor del procés sigui clarament l'independentisme.
  • Respecte de les persones, no hi podrem posar les anònimes (que ja haurien d'estar representades a les entitats), però potser sí que tendria sentit posar el president del CATN Carles Viver i Pi-Sunyer o el del PNDD, Joan Rigol (encara que es troba en les mateixes circumstàncies que ICV i UDC).
En general, estaria bé crear l'article Procés independentista català, que seria el que clarament ens diria què hi ha d'anar i què no, a la plantilla. Pau Cabot · Discussió 09:38, 21 ago 2014 (CEST)
He fet uns quants canvis dels proposats a la plantilla, de moment. Pau Cabot · Discussió 09:48, 21 ago 2014 (CEST)
Jo diria que, a hores d'ara, la categoria Categoria:Independentisme català ja és suficient (i més clara) per incloure tot això del procés. Em sembla. --Txebixev (disc.) 19:02, 4 set 2014 (CEST)
Per quin motiu trobes que no cal subcategoritzar quan de forma bastant clara s'hi poden incloure fins a 25 articles i que, a diferència de la categoria mare, se circumscriu clarament al segle XXI? Per quin motiu, si hi ha quòrum, no hauríem de subcategoritzar la Categoria:Independentisme català com feim amb totes les altres de la Viquipèdia? Pau Cabot · Discussió 20:25, 4 set 2014 (CEST)

Estrelletes d'or i de plata[modifica | modifica el codi]

Des del dia 19 ja està disponible a Wikidata la marca d'articles de qualitat i articles bons (badges). Un exemple: Manga amb distincions d'or i de plata. S'estan important amb bot i es poden editar quan s'edita un interwiki. Entre els dies 26 i 28 d'agost estarà disponible per que apareguin en les Viquipèdies, Viquitexts i Viquidites. --V.Riullop (parlem-ne) 15:16, 20 ago 2014 (CEST)

Perfecte! Ja tardaven!--Arnaugir (discussió) 15:48, 20 ago 2014 (CEST)
@Vriullop: molt interessant. Ja he completat les descripcions a Wikidata. Veig que només es permet assignar dos propietats (que serien AQ i Bo) però també hauria de ser possible marcar-ne d'altres (per exemple els {{massacurt}}? --Jey (disc.) 00:23, 21 ago 2014 (CEST)
No crec que calgui marcar els articles segons plantilles de manteniment a Wikidata. Dificultes l'edició als novells que voldrien treure-les i no és una qüestió transversal. A totes les viquipèdies els interessa saber/mostrar si un article és adq en un altre idioma, però no és important saber un article és un esborrany en anglès o no.--KRLS , (disc.) 05:52, 21 ago 2014 (CEST)
Entenc que la principal gràcia dels badges és no haver de posar a cada viquipèdia quins articles de les altres viquipèdies tenen distintius de qualitat, sinó que surti automàticament. Això només es fa amb les categories d'articles distingits però no amb les de manteniment, de manera que posar els {{massacurt}} a Wikidata no suposa cap guany per aquesta banda i a més és una complicació, com deia en KRLS.
A més, l'altre avantatge que suposaria posar les categories de manteniment a Wikidata, que és poder fer cerques, també el podem aconseguir fent servir les categories. Per exemple: articles amb text a millorar sobre personatges nascuts entre 1900 i 1980 que tenen article en anglès o alemany (si algú s'hi vol posar, en tenim 55).--Pere prlpz (disc.) 11:10, 21 ago 2014 (CEST)
Entenc que el propòsit és no haver de mantenir les plantilles {{Enllaç AD}} i {{Enllaç AB}}, ara afegides per bot i molt lligades als interwikis. Quan s'hagi migrat es podran eliminar. En canvi, no crec que serveixi per les plantilles {{Article de qualitat}} i {{Article bo}}, tot i que es pot pensar en sincronitzacions amb Wikidata. --V.Riullop (parlem-ne) 14:30, 21 ago 2014 (CEST)

No sé si hi ha alguna relació amb aquesta edició a Common.js, però avui he vist que Martin Heidegger ara té una categoria en vermell: Categoria:Viquipèdia:Articles destacats en la Viquipèdia en German.--QuimGil (disc.) 10:28, 28 ago 2014 (CEST)

N'hi ha unes quantes més a Especial:Categories demanades. S'haurien d'adaptar els noms per tal que usassin les categories que ja tenim i amb el nom correcte: Categoria:Articles destacats en altres llengües, Categoria:Articles bons en altres llengües i Categoria:Articles de qualitat en altres llengües. Pau Cabot · Discussió 10:43, 28 ago 2014 (CEST)
N'hi ha més de 1000 en aquesta categoria "German", i a mes totes les categories de Categoria:Articles de qualitat en altres llengües s'han quedat buides. Mirant les categories equivalents en altres viquipèdies, sembla que no se'ls han buidat excepte en asturià (ast:Categoría:Uiquipedia:Destacaos d'otres wikis), que està pelada com la nostra.--Pere prlpz (disc.) 10:50, 28 ago 2014 (CEST)
He preguntat a d:Wikidata:Contact_the_development_team#New_badges_and_missing_categories_in_cawiki si en saben alguna cosa.--Pere prlpz (disc.) 10:59, 28 ago 2014 (CEST)
El problema és per les darreres edicions a {{Enllaç AB}} i {{Enllaç AD}}, revertides: Especial:Diff/13980646. De totes formes, aquestes plantilles s'eliminaran com estigui disponible a Wikidata (VP:PMB#Dexbot) i per tant es perdrà la categorització. --V.Riullop (parlem-ne) 14:09, 28 ago 2014 (CEST) Per cert, en asturià han mogut les categories a ast:Categoría:Wikipedia:Destacaos d'otres wikis. --V.Riullop (parlem-ne) 14:16, 28 ago 2014 (CEST)
Podem anar esborrant, idò, Categoria:Articles destacats en altres llengües i les seves subcategories? Pau Cabot · Discussió 14:38, 28 ago 2014 (CEST)
Jo no tindria pressa. Si el motiu per crear-les encara existeix el que podem mirar és quina és la manera de mantenir-les. És probable que amb Autolist es pugui treure la mateixa informació, però no té la immediatesa d'una categoria. A més, estaria bé veure què fan les altres viquis amb aquestes categories abans de començar a esborrar.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 28 ago 2014 (CEST)
L'única solució que hi veig és fer un manteniment en local. En lloc de plantilles "Enllaç AD|xx" o "Enllaç AB|xx" per cada llengua, substituir-les per una nova "Categories AD-AB" i via Lua treure la informació de Wikidata per poder categoritzar com es desitgi. L'inconvenient és el manteniment per posar la plantilla en cada article que tingui algun badge a Wikidata. --V.Riullop (parlem-ne) 20:37, 29 ago 2014 (CEST)
Posar la plantilla no ho veig un problema greu, perquè és el mateix problema que tenim amb les plantilles que llegeixen dades de Wikidata i hem d'anar posant als articles quan apareixen aquestes dades a Wikidata (de moment {{autoritat}}, {{bases de dades taxonòmiques}}, {{projectes germans}} i variants, i {{cal coor}}). Si aquestes les podem mantenir amb bot, la dels badges també. Fins i tot en podríem agrupar algunes per estalviar feina.
Ara bé, la primera qüestió és si ens estan servint d'alguna cosa les categories d'articles de qualitat en altres llengües. Algú les utilitza? No seria més útil la llista (feta amb bot o Autolist) dels articles de qualitat en altres llengües que nosaltres NO tenim?--Pere prlpz (disc.) 13:59, 1 set 2014 (CEST)
La idea dels badges és estalviar manteniment. S'ha creat bugzilla:70209 per fer la llista en una pàgina especial de Wikidata d'on es pugui extraure la informació. Ara bé, jo també em pregunto per la seva utilitat i què és el que realment necessitem. --V.Riullop (parlem-ne) 10:29, 7 set 2014 (CEST)

Un altre problema que no crec que tingui res a veure amb els badges però que potser en podria tenir amb el Common.js és que m'ha desaparegut el mapa OSM de la capçalera dels articles amb coordenades, i només a cawiki (a dewiki, eswiki i frwiki em segueix funcionant).--Pere prlpz (disc.) 12:19, 28 ago 2014 (CEST)

Sip. En el canvi per actualitzar els badges hi han colat un error afectant a totes les funcions posteriors. Per tornar a veure el mapa cal VP:REFRESCA. --V.Riullop (parlem-ne) 16:21, 28 ago 2014 (CEST)

Repte 2014 Monuments[modifica | modifica el codi]

Hola companys,

Després de tres edicions de Wiki Loves Monuments, enguany es posarà el focus en la millora d'articles sobre monuments i engeguem el Repte 2014 Monuments. Espero que us hi sumeu! Més info. --Davidpar (disc.) 11:15, 27 ago 2014 (CEST)

Bones! Al Repte monuments hi falta gent! Necessitem mans per revisar, fusionar i millorar articles! Va!!! ;)--Kippelboy (disc.) 06:47, 3 set 2014 (CEST)

Wiki Loves Monuments 2014[modifica | modifica el codi]

Hola. En unes hores comença l'edició de 2014 de Wiki Loves Monuments, el concurs de fotografia lliure sobre monuments, que ha sigut el concurs més gran del món. Aquest any són de moment 38 els països on s'organitza el concurs, entre ells Espanya i França. Podeu trobar totes les dades que calen per a participar a Commons:Wiki Loves Monuments 2014, o sino pregunteu i us informem. Esperem que compartiu les vostres fotografies i ajudeu a ilustrar la Viquipèdia. --Millars (disc.) 22:48, 31 ago 2014 (CEST)

Navegació amb enllaços automàtics a projectes germans (beta)[modifica | modifica el codi]

A Beta ja podeu activar la barra de navegació per a projectes germans (anglès). Per exemple, a Joan Salvat-Papasseit es poden veure els enllaços a Viquitexts i Viquidites. Aquesta funcionalitat rutlla gràcies a Wikidata. Si trobeu que manca algun enllaç podeu solucionar el problema editant l'entrada corresponent a Wikidata.--QuimGil (disc.) 14:47, 1 set 2014 (CEST)

Com que és probable que això o una cosa semblant acabi essent l'opció per defecte, recordo que tenim per revisar Categoria:Pàgines amb enllaç commonscat diferent de Wikidata i Categoria:Pàgines amb enllaç commonscat diferent de Wikidata. Caldria corregir els errors de Wikidata abans que siguin els únics que apareguin. Eliminar els nostres paràmetres erronis per buida la categoria i ajuda a trobar els de Wikidata. Pot ser d'ajuda Usuari:PereBot/Commonscat i Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 15:04, 1 set 2014 (CEST)

Literatura catalana invitada a la Fira de Llibre de Göteborg[modifica | modifica el codi]

Hello!
(sorry for writing in English – la meva comanda de català no es perfecte)
I live in Göteborg, Sweden, and I'm active with the Swedish language Wikipedia. This year, Brazilian and Catalan literature will be in focus at the Göteborg Book Fair (100,000 visitors). This means a lot of Catalan writers will visit Göteborg, the last weekend of September. Me and a couple of my Swedish Wikipedia colleagues will be at the fair, with our cameras. We've started a project page, listing the invited writers, links to their mostly non-created articles in Swedish (they will at least be created during the month of September), writers that already have photos at Wikimedia Commons and those that do not. Maybe you would be interested to know how this annual project (we started last year with Romania) develops? If your have any questions regarding the project or advice to us regarding the writers/photos, please go ahead. Maybe we can do something for you. You can write questions/advice on our project discussion page in English or on my own svwp discussion page in Catalan. Here's the link to our project page. Salutacions!--Paracel63 (disc.) 18:38, 1 set 2014 (CEST)

Mirant la llista d'autors en català a sv:Wikipedia:Projekt_Bokmässan_2014#Närvarande författare (i projekt Brasilonien) només ens falta Mariona Cabassa, que pel que veig al Google no és escriptora sinó il·lustradora i de notabilitat gens evident.--Pere prlpz (disc.) 19:01, 1 set 2014 (CEST)
Moltes gràcies per la informació. Jo crec això que un dels noms catalans de la taula es un traductor o un journaliste o professor (de Girona). :-)--Paracel63 (disc.) 20:06, 1 set 2014 (CEST)
Sí, Javier Cercas és un escriptor extremeny en castellà, molt conegut, que fa anys que és professor de la Universitat de Girona. A més, la seva novel·la Soldados de Salamina passa a Catalunya.--Pere prlpz (disc.) 20:20, 1 set 2014 (CEST)

Un projecte molt interessant (malgrat tindre fotografiats a la majoria d'autors) i quin luxe que des de Suècia s'interessen en traduir els articles dels escriptors convidats. Potser els nostres amics poden aportar alguna fotografia que millore alguna de les actuals.--Coentor (disc.) 22:02, 7 set 2014 (CEST)

Gràcies! Sí, la majoria dels escriptors catalans ja tenen fotos. Però els articles s'han de crear així. Per la qual cosa serà un projectes amb moltes parts. Així els lusófons a pt:wp han fet una taula amb els escriptors (els catalanoparlants i els lusófons) invitats a Göteborg que no tenen un article en portuguès encara: [1] Una taula per ca:wp hauria ara de tenir aquest aspecte…
Escriptors/autors brasilers:
Escriptors/autors
catalans:
I la setmana que ve la nostra viquicompetició setmanal a sv:wp tindrà Brasil i els països catalans com a tema: [2] AlthepalHappyface.png Salutacions!--Paracel63 (disc.) 13:23, 10 set 2014 (CEST)

Taula rodona sobre Content translation[modifica | modifica el codi]

Estem organitzant una taula rodona on-line el proper divendres 5 de setembre (a les 18:00) per parlar sobre Content Translation. Content Translation és una ferramenta de traducció que tot i estar en una fase primerenca de desenvolupament, ja ha estat utilitzada per crear més de 100 articles a la Viquipedia. Volem reunir (a través de Google Hangouts) alguns dels editors que han creat articles amb Content Translation per a que comparteixen la seua experiència.

Podeu seguir la taula rodona a través de la pàgina de l'event tant en directe com posteriorment. Si la seguiu en directe, podreu també fer preguntes. Esperem la vostra participació i us agraïm tota l'ajuda que ja ens heu donat.

-- Pginer (disc.) 10:44, 2 set 2014 (CEST)

Gràcies Pginer per organitzar l'esdeveniment. Particularment volia compartir un enllaç que m'han semblat interessant sobre la revenció d'abús i animar-vos a que seguiu donant feedback. Avui s'ha comentat que treballen (entre altres coses) la possibilitat d'afegir enllaços vermells a la traducció, de traduïr a la inversa (castellà->català) i de treballar amb plantilles, tot i que evidentment el procés té dificultats. Comenten també que alguns problemes de funcionament que ens hem trobat poden ser deguts a la inestabilitat de l'entorn de desenvolupament i que no s'haurien de repetir quan estiguin a producció. Salut! --Jey (disc.) 19:33, 5 set 2014 (CEST)

Grants to improve your project / Ajuts per millorar el teu projecte[modifica | modifica el codi]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

(català)

Salutacions! El programa d'Individual Engagement Grants (subvencions individuals, o petits grups, per gent compromesa amb els projectes de Wikimedia) té oberta de l'1 al 30 de Setembre l'acceptació de propostes per finançar nous experiments. Les teves idees poden millorar els projectes de Wikimedia amb una nova eina o giny, un millor procés de suport a la construcció comunitària al teu wiki, una recerca sobre un tema important o alguna cosa sobre la que potser encara no hem pensat. Si necessitesn entre 200$ o 30.000$, els Individual Engagement Grants (IEG) poden cobrir el teu temps de dedicació al projecte o la contractació d'altres persones per tal d'ajudar-te.
Vaig rebre un IEG l'any 2013, si algú s'està pensant fer una proposta i em vol consultar que em contacti. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 18:34, 3 set 2014 (CEST)

10é aniversari de la Viquipèdia en asturià[modifica | modifica el codi]

X Aniversariu Wiki.png

Hola. No se si serà d'interés, però m'agradaria compartir que la Viquipèdia en asturlleonés (ast) va fer 10 anys el passat agost, però el proper cap de setmana (avuí és el Dia d'Asturies) es faran unes jornades a Oviedo per a celebrar-ho. Les jornades, organitzades per voluntaris de la Viquipèdia en asturià i Wikimedia Espanya, i amb el suport de l'ajuntament d'Oviedo, volen donar un reconeixement a la tasca feta pels voluntaris durant aquests deu anys, i donar un cop d'atenció a la societat asturiana per tal de veure si més editors arriben als projectes en una llengua que ara per ara ni tan sols és oficial. Una vegada allí, Wikimedia Espanya celebrarà la seva assemblea anual. No se si per ací hi ha cap asturià o algú estarà per Oviedo estos dies, però també és una forma de que la feina feta pels companys d'ast:wp siga reconeguda. El programa podeu trobar-lo a ast:Uiquipedia:Alcuentros/Celebración del 10u Aniversariu. --Millars (disc.) 19:06, 8 set 2014 (CEST)

Crec que relacionat amb aquest aniversari i aquesta trobada, darrerament s'ha creat un grapat d'articles a Categoria:Escultures d'Oviedo.--Pere prlpz (disc.) 19:13, 8 set 2014 (CEST)
Sí, Montse (alguns la vau coneixer a Wikimania) es va posar amb les escultures d'Oviedo. --Millars (disc.) 19:17, 8 set 2014 (CEST)

Change in renaming process[modifica | modifica el codi]

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 September 2014 (UTC)

Resumeixo: a partir del dia 15 els buròcrates locals ja no podrem canviar noms d'usuari. Aquests canvis ja es poden fer globalment, sense necessitat de demanar-ho en cada projecte. El propòsit és avançar en la unificació de comptes per poder desenvolupar més facilitats globals, com notificacions i llistes de seguiment. Un pas previ és que tots els comptes siguin globals i per tant no es poden fer canvis en un projecte que deslligui el compte del global. Si no teniu compte unificat, es recomana que aneu a la pàgina Especial:MergeAccount (els conflictes es resoldran en un futur indeterminat amb usurpacions massives). Ara mateix, només poden fer canvis globals els stewards prèvia petició a meta: m:SRUC (en anglès). Es crea un nou grup d'usuaris "global renamers" per descarregar els stewards i assumir la funció que fèiem localment els buròcrates. He demanat que m'assignin en aquest grup d'usuaris: m:SRGP. Quan estigui disponible, les peticions es podran continuar fent en català a VP:CNU (petició única, global, vàlida per a qualsevol usuari de qualsevol projecte [projectes germans, que prenguin nota]) però no per a l'atenció d'un buròcrata sinó d'un "global renamer" (jo mateix si m'aproven o d'altres). --V.Riullop (parlem-ne) 20:14, 9 set 2014 (CEST)
Ja avisaràs, jo mateixa a diversos projectes no em puc dir Barcelona, potser es podrà arreglar més fàcilment amb els global renamers (no m`'urgeix gens)--barcelona (disc.) 09:52, 12 set 2014 (CEST)
A mi em passa el mateix. Vaig usurpar el compte anglès però els altres no em corren pressa. Gràcies! --Jey (disc.) 13:21, 12 set 2014 (CEST)
La política d'usurpacions no ha canviat de moment, però s'hi està treballant. Hi ha més de 100.000 comptes no unificats amb conflictes amb comptes globals. Vegeu l'anunci sobre la identificació única d'usuari. El que ha canviat respecte a aquest anunci vell és l'ordre. Primer s'estableix l'eina de reanomenament global per evitar crear nous conflictes en local i desprès es resoldran el conflictes avisant-los per correu i finalment reanomenant al format "Exemple~cawikipedia" deixant-los lliures pel compte unificat. Només us afectarà si teniu altres comptes no unificats en algun projecte. En qualsevol cas, no és cosa dels nous reanomenadors globals sinó de l'equip SUL. --V.Riullop (parlem-ne) 14:50, 12 set 2014 (CEST)
Actualització: quan diuen que no hi ha data per completar el registre únic, en aquests moments la previsió és de 6 mesos, com a molt per mitjan de l'any que ve. --V.Riullop (parlem-ne) 13:30, 14 set 2014 (CEST)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[modifica | modifica el codi]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 09:29, 11 set 2014 (CEST).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Viquimarató Arqueologia[modifica | modifica el codi]

Bon dia,

comentar que el proper dissabte 18 d'octubre es durà a terme una viquimarató entorn de l'arqueologia i la prehistòria en l'organització de la qual ha participat Amical Wikimedia juntament amb altres entitats com el Projecte Raval 6000 anys d'història, el CSIC, el Grup Memora i la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu. Podeu trobar més informació i inscriure-us a la pàgina del Viquiprojecte.

Ens veiem allí, Vàngelis Villar