Viquipèdia:La taverna/Propostes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

John Adams[modifica | modifica el codi]

El 8 de setembre a TV3 faran una pel·licula sobre John Adams. Seguint l'acostumada "cultura patillera" (ESM ©), tindrà una punta de consultes, com ja va passar amb Eva Peron o amb Vicenç Ferrer. Algun voluntari per ampliar-lo ?.amador (disc.) 20:04, 26 ago 2014 (CEST)

GerardBot[modifica | modifica el codi]

Hola a tothom , Fa un temps vaig presentar en GerardBot com un bot que detectava manques de referències i posava la plantilla {{FR}} en cas que l'article no contingués fonts. Es va discutir aquí a la Taverna si era una feina adequada per un bot i es va arribar a la conclusió de no posar-lo en funcionament. De la discussió va sortir la idea de enviar un missatge a la discussió de l'autor de l'article que no contingués referencies i aquí es va morir la discussió.

He redissenyat en GerardBot, el que fa ara és buscar articles sense referencies a la llista de articles creats recentment (amb la condició que hàgin passat 6h des de la creació de l'article per evitar que l'autor encara estigui editant i no hagi tingut temps d'afegir referencies) i en cas de obtenir positiu envia un missatge a la discussió de l'autor recordant-li l'ús de referències. A part de la discussió de si el bot ha d'entrar o no en funcionament, també s'ha de pactar el missatge, si fem servir {{AvísFR}} o Usuari:GerardBot/Plantilla:Avís falten referències(massa llarg per molta gent, amb possibilitat de modificacions). Enllaç a la petició i Codi del bot -gerardduenasparlem-ne 11:31, 27 ago 2014 (CEST)

Com et vaig comentar al xat, potser la tasca no és la més idònia: el que ens cal és un bot que ens ajudi en la tasca (que no vol dir que la faci) de baixar el nombre d'articles sense refs i no una tasca mecànica que, al cap i a la fi, necessitarà la supervisió de si cal {{FR}} o {{FVA}} i que no és gaire diferent al que s'està fent en aquests moments. Pensant una mica millor amb el que em vas dir (cerca les ref que hi ha en altres idiomes) potser la tasca estaria bé que fos aquesta:
 • Cercar les ref a partir dels iwlinks per les pàgines que són a wikidata i col·locar-los a la pàgina de discussió de l'article: no ens estalvia el repàs, però ens ajuda a tenir referències "en principi" fiables.
 • Per les pàgines que no són a wikidata la cosa és un xic més peluda, ja que ens podem trobar amb mooooolta palla, pel que convindria una estratègia més acurada, en la línia del que comentàvem blacklist de regexp (blog, wordpress....) en les url de pàgines i en tot cas una whitelist de pàgines que s'han usat.
De totes maneres amb el primer punt ja hi ha una feinada terrible, pel que proposaria que fos el primer pas... i el segon... ja vindrà
Què us sembla la proposta? --Anskar (disc.) 13:59, 28 ago 2014 (CEST)
La feina de posar l'avís {{FR}} és mecànica i jo crec que ens la podríem estalviar. L'avantatge, a més, seria que l'usuari creador rebria l'avís sempre, cosa que ara succeeix només de vegades. Substituir {{FR}} per {{FVA}} és una tasca menys important (en número de plantilles, s'entén) i que sí que es podria fer manual (tal com es fa ara). La meva experiència amb els recordatoris de FR, ara denostats, és que en un percentatge molt alt sí que tenen èxit a l'hora de convèncer de la importància de citar les fonts als usuaris. Normalment, l'usuari que ha rebut l'avís té en compte això, si no en l'article en qüestió, almanco en els propers articles. Pau Cabot · Discussió 14:47, 28 ago 2014 (CEST)
Això no lleva que pugui esser interessant aquest altre bot proposat per Anskar, que no fa la mateixa feina sinó una complementària. Pau Cabot · Discussió 14:52, 28 ago 2014 (CEST)
A veure si ho he entès bé ;).
 • Posar la plantilla {{FR}} a l'article amb bot (6 hores després de la 1a edició)
 • Posar la plantilla {{AvísFR}} a la discussió de l'usuari amb bot (qui diu en la que s'acaba de posar diu en la que hi ha recentment, i no ha estat el bot, i no s'ha avisat)
 • Repàs de si la plantilla {{FR}} és correcta o cal canviar per {{FVA}} manualment
 • Fer les mil-i-una per trobar referències. sumant la proposta anterior
Anem per aqui, no Paucabot? --Anskar (disc.) 15:39, 28 ago 2014 (CEST)
Posar sistemàticament {{FR}} ja vaig dir que em semblava contraproduent.
La feina d'avisar no em sembla malament, tot i els dubtes sobre el resultat. L'avís crec que hauria de ser molt més curt i ser un entremig entre el que ha proposat en Gerard i els Viquipèdia:recordatoris (o sigui, amable com pretén ser la proposta però clar i concís com pretenien ser els recordatoris).
La tasca que proposa l'Anskar de buscar referències als interviquis em sembla un experiment interessant, però he provat a l'atzar els interviquis d'alguns dels darrers articles creats i el que he trobat m'ha semblat poc esperançador. Potser una prova sistemàtica amb bot dóna resultats interessants per uns quants articles.--Pere prlpz (disc.) 15:47, 28 ago 2014 (CEST)
D'acord amb en Pere prlpz en la qüestió d'avisar als usuaris i en fer l'avís més amable i concís.
De la proposta de n'Anskar, tal com comenta en Pere, es podria fer un test amb un centenar d'articles com a màxim per, en tot cas, mirar de refinar el bot. El que no faria seria fer-ho arreu perquè les discussions passarien a ser molt poc aprofitables, m'ensum. Si es fa aquest bot, s'hauria de fer per tongades i anar-ho repassant, més a l'estil dels monuments del Vriubot que el de d'altres articles fets amb bot (o fins i tot fets manualment) que ningú no ha revisat mai. Es podria fer en el marc d'un viquiprojecte. Pau Cabot · Discussió 16:03, 28 ago 2014 (CEST)
El bot de les referències de l'Anskar, per ara, jo més aviat li faria deixar totes les referències que trobi (i les que no trobi) en una pàgina d'usuari, per que ens les puguem mirar en conjunt i veure què fem. Que passi el problema que deia en Paucabot dependrà dels falsos positius, o sigui, quan el robot torni uns resultats que no siguin referències aprofitables. Quan en trobi de bones, encara que sigui poc sovint, no hi ha problema, i quan no trobi res tampoc (aleshores no edita res).--Pere prlpz (disc.) 16:14, 28 ago 2014 (CEST)
Sí, millor fer les proves amb gasosa a una pàgina d'usuari. Pau Cabot · Discussió 16:31, 28 ago 2014 (CEST)

Penseu que tot el que estem discutint s'ha de provar abans d'aprovar, pel que es donava per suposat que les proves es fan en una plana usuarificada. Aleshores vaig deixant apuntats els punts en el que més o menys hi estem d'acord.

 • Posar {{FR}} a l'article Objecció Objecció
 • Posar {{AvísFR}} a la discussió d'usuari NeutralA favor Assumible
 • Cercar referències A favor Aprovació a l'espera de resultats de prova s'edita en subpàgina d'usuari

Ho dic perquè així en gerardduenas es pot fer una idea de les propostes i anar preparant el codi --Anskar (disc.) 16:33, 28 ago 2014 (CEST)

Completament d'acord Anskar. Paucabot pensava que haviem quedat no posar {{FR}} automàticament per no ocasionar una plantillitis. El que fariem seria el que ha explicat l'Anskar abans:
 1. Buscar pàgines sense referències
 2. Si no en tenen avisar el autor
 3. Per aquestes pàgines sense fonts buscar-ne a altres wikipedies a través de Wikidata.
 4. En cas de que no hi hagués cap iwlink o cap referència en el iw podriem buscar-ne per internet (tenint en compte les pàgines on les busquem, fariem una blacklist de blogs, pàgines poc fiables etc.) -->aquesta es la part més dificil i la que corre menys pressa.
 • Pensava posar totes les referències trobades de cada article a una platilla de format tipus {{Benvinguda}} a la pàgina de discussió de l'article i incloure aquest dins una categoria oculta de l'estil Articles amb referències per incloure.

Com ho veieu? --gerardduenasparlem-ne 12:37, 29 ago 2014 (CEST)

gerardduenas abans de pensar en plantilles a les pàgines de discussió hem de pensar en la fiabilitat de les ref que troba, la gasosa que comentava Paucabot ;) --Anskar (disc.) 12:52, 29 ago 2014 (CEST)
D'acord amb l'Anskar. Per arribar a algun lloc es pot començar per la segona operació i preparar la plantilla per avisar de la manca de referències. Si mai aconseguim que la tercera operació (buscar referències) doni uns resultats interessants, ja veurem quina és la millor manera d'aprofitar-los, però això ho veig encara en fase d'investigació.
Una cosa que pot ajudar és que el bot afegís les plantilles {{autoritat}} i {{bases de dades taxonòmiques}} si a Wikidata hi ha dades per aquestes plantilles, perquè són útils per trobar algunes referències. Per no omplir més els historials, això ho podria fer amb tots els articles nous el bot de l'Arnaugir que repassa el format de les referències quan n'hi ha (es pot treure codi per afegir-hi de Usuari:PereBot/robot posa plantilles variades).--Pere prlpz (disc.) 13:22, 29 ago 2014 (CEST)
La veritat és que no em convenç la idea. Òbviament, afegir FR per defecte em sembla contraproduent. Sobre afegir referències a la pàgina de discussió em sembla poc útil perquè en dubto de la seva qualitat. Si provenen de wikidata, dedueixo que seran refs majoritàriament a bases de dades i no es diferencia entre bones i males refs. Si provenen dels altres wikis, es fa un greuge entre viquipèdies al haver de triar de quines wikis agafem les referències i no hi veig la diferència entre mirar la discussió o mirar els interwikis. Aquest tipus d'edicions em semblen útils quan són articles sense interwikis (principalment locals) i que un usuari ha trobat referències amb molt contingut, però no disposa de temps de millorar-lo.--KRLS , (disc.) 21:33, 29 ago 2014 (CEST)
@KRLS, Paucabot, Pere prlpz, Gerardduenas: Ieps, aquí està la gasosa .... què, hi posem vinet?
 • Les referències no les cerca a wikidata, cerca els iwlinks a wikidata per cercar les referències en les viquis d'idiomes. He fet la gasosa amb poc gas, no fos cas que creés una bomba atòmica, i només cerca les 5 primeres pàgines de cada subcategoria FR,
 • Com que marca els articles que no tenen item a wikidata es podria intentar que cerqués el possible item de wikidata per les pàgines que encara no hi son, i deixés un avés de quin és l'element.
 • FVA podria ser el següent pas, però és prou difícil de gestional les urls desde google. --Anskar (disc.) 12:33, 30 ago 2014 (CEST)
Bona feina (i bona velocitat). La veritat és que és molt més prometedor del que m'esperava. Crec que agafar només les referències puntuals (si és el que fa el bot) ha estat una bona idea.
Comentaris:
 • Per fer-ho més fàcil de seguir, posaria les referències just darrera del seu article, i si pot ser just darrera de la versió que toqui del seu article.
 • Compte que no troba element de dades d'alguns articles que sí que en tenen (Afrodita, per exemple), tot i que pot ser que això no tingui relació amb el programa.
 • Un problema habitual de les referències d'altres viquis és que moltes fan servir plantilles que cal traduir o adaptar. Aquí no veig que això hagi passat. És casualitat que el bot no n'ha trobat cap de problemàtica o és que les has filtrat d'alguna manera? Que de 600 plantilles que té la pàgina no n'hi hagi cap de problemàtica sorprèn.
No totes les referències trobades són útils, però diria que per bastants articles n'està sortint alguna d'útil (tot i que la pàgina com està resulta difícil de seguir). Aleshores, crec que un cop polit el que calgui es pot pensar en anar-ho implementant.--Pere prlpz (disc.) 12:54, 30 ago 2014 (CEST)
M'agrada el resultat, però coincideixo amb Pere prlpz en què potser les referències haurien d'estar més a prop de l'article, per fer-ho més fàcil. Penso que li podrem treure molt de profit. Bona feina! --Yuanga (disc.) 13:13, 30 ago 2014 (CEST)

polint....

 • referències a lloc segons idioma
 • suposo que el miracle de les plantilles es deu a wikidata, que transclou directament la plantilla de l'enllaç que té quan no el troba a la pròpia viqui.
 • l'error de no trobar elements a viquidta es deu al bot,... depurant errors
 • un cop estigui estèticament polit els articles sense refs no seran llistats, sí els de wikidata

desperta bytes, endavant els hertz --Anskar (disc.) 15:12, 30 ago 2014 (CEST)

@Anskar: S'ha produït un problema amb les taules. A més, si els llistat és per que ens en fem una idea de conjunt del que hi ha, jo no amagaria res.--Pere prlpz (disc.) 15:20, 30 ago 2014 (CEST)
Rebaixo l'eufòria i toco de peus a terra ;)
 • Fins ara havia obviat les llengües on no hi trobava referències i donava per suposat que no hi hauria cap referència en català, gràcies a l'apunt de Pere prlpz a Afrodita i veure que hi ha articles amb {{FR}} i referències afegides, incloc el català i la llista d'idiomes sense refs.
 • Les taules se'm van destarotant i arreglant a mesura que faig proves.... els rotets de la gasosa.... :)
 • Hi ha força referències que em donen error per manca de text en un <ref name> o per falta de tancament de </ref>. El primer pot ser degut a que es posa el text en la plantilla de referències ¿? i el segon poca traça de regexp :(
 • Estic mirant de poder capturar els idiomes on són articles destacats (AdQ o AB)

--Anskar (disc.) 16:51, 30 ago 2014 (CEST)

Finalment he optat per copiar el codi html de l'apartat referències enlloc d'intentar posar les plantilles que no ens hi anirien bé (miratge del miracle, simplement no feien servir plantilles), també he pogut marcar els articles bons i de qualitat per tenir una millor visió dels articles que poden estar més "currats".

No es pot fer una entaulada en una sola pàgina de tots els articles que tenim en quarentena (a la que es posen 50 taules d'aquestes) la lentitud en desar és desesperant i m'ha arribat a donar errors en desar per conflictes d'edició.

Ja només falta decidir què fem amb l'script--Anskar (disc.) 21:32, 31 ago 2014 (CEST)

PageNotSaved: Usuari:Anskarbot/proves/refs: The content you supplied exceeds the article size limit of 2000 kilobytes
amb un límit de 5 articles per categoria no he pogut desar la última. Crec que el seu lloc són les pàgines de discussió de cada article una taula per pàgina, què us sembla?
Potser fer-ho ara no donaria gaire peu a les millores, es podria esperar a una viquimillora? --Anskar (disc.) 17:16, 3 set 2014 (CEST)
@Anskar: moltes gràcies per la gran feinada que has fet. Jo faria currar al bot fins que acabés i que anés deixant les referències a la pàgina de discussió de cada article (test=False fa l'ullet). Tornant al tema principal d'aquesta discussió, jo tinc el codi per deixar l'avís per falta de referències llest. Com ho veieu de començar a deixar missatges als autors de pàgines sense referències creades fa més de 6h?--gerardduenasparlem-ne 22:19, 3 set 2014 (CEST)

Relacionat: Des de fa un parell de mesos, gracies a un codi d'en Anskar, a Usuari:Mafoso/FR hi ha un seguiment del moviment de les categories FR i FVA.--Mafoso (Mani'm?) 09:11, 5 set 2014 (CEST)

@Anskar: Bona feina. Costaria gaire fer això amb totes les categories de manteniment? Potser més que fer-ho amb totes, es pot fer agrupant per supercategories.--Pere prlpz (disc.) 11:46, 5 set 2014 (CEST)
@Pere prlpz: et refereixes al moviment de categories? Tot és retocar el codi i fer una llista de les supercategories on es vol començar a veure els seus moviments i assignar-li la pàgina on desar. Ara el codi comença per les supercategories Articles sense referències i Articles amb FVA i cerca les pàgines dins les subcategories, el que caldria és assignar les pàgines d'escriptura a cada un dels repassos de categoria
Respecte el codi en discussió encara estic provant afegir enllaços externs i bibliografia.... ja queda poc --Anskar (disc.) 13:55, 5 set 2014 (CEST)
@Anskar: Em sembla que ara mateix seria interessant fer-ho per les categories d'articles a fusionar, vistos els missatges de fa temps d'alguns editors que troben les fusions difícils de seguir.
Possiblement amb les categories de manteniment de morts per any seria útil per detectar la gent que s'hi afegeix perquè la van matant a Wikidata i poder-ne repassar els articles. @Jey: Et sembla que seria útil?
Quan fem la quinzena de la qualitat, el mes de desembre, estaria bé que estigués activat per totes les categories que surten a la quinzena.
Per la resta de l'any i de categories, és una dada curiosa però a priori no li veig tanta utilitat pràctica.--Pere prlpz (disc.) 14:08, 5 set 2014 (CEST)
@Pere prlpz: Si ho dius per la Categoria:Persones vives a revisar jo crec que no és necessari (si que seria curiós). Salut! --Jey (disc.) 14:54, 5 set 2014 (CEST)
@Jey: No ho deia per aquesta, perquè la revisió d'aquesta consisteix en buidar-la i això, si està al dia, és fàcil de seguir. Em refereixo a les categories de morts per any, que si no ho he entès malament, feu servir per comprovar que els articles que hi surtin portin correctament l'any de la mort. Aquí sí que veig que si per exemple apareix un nou mort del 2012, perquè li han completat ara les dades a Wikidata, serà molt difícil adonar-se que aquest és nou i no ha estat revisat. Crec que en KRLS assenyalava en una altra ocasió que aquest era un dels desavantatges de fer servir una categoria en comptes d'una llista, però si el bot fa un historial de la categoria aquest desavantatge queda superat.--Pere prlpz (disc.) 14:58, 5 set 2014 (CEST)
@Anskar: Un cas semblant que sí que em pot ser útil a mi és la Categoria:Municipis amb coordenades a més de 5 km de les de Wikidata i la Categoria:Articles amb coordenades a més de 1000 km de les de Wikidata. Aquestes categories estan més o menys revisades i només hi queden falsos positius i errors de Wikidata, però si ara hi apareix un article nou que cal revisar difícilment me n'adonaré. Amb el teu historial del bot seria més fàcil.--Pere prlpz (disc.) 15:03, 5 set 2014 (CEST)
@Pere prlpz: @Anskar: : si teniu ganes i temps, Estaria bé actualitzar Viquipèdia:Manteniment tot acostant-lo al format de VP:QQ i fer un munt de subplanes de seguiment de les categories.--Mafoso (Mani'm?) 17:54, 5 set 2014 (CEST)
@Pere prlpz: A quina pàgina ho vols? vols una pàgina per cada taula o les dues en una mateixa? --Anskar (disc.) 22:16, 5 set 2014 (CEST)
@Anskar: Com que suposo que aquestes categories tindran poc moviment, amb una sola pàgina per totes n'hi hauria d'haver prou. Sobre quina pàgina, on vulguis. Si vols una subpàgina de l'espai d'usuari del bot, del meu, o del Viquiprojecte:Coordenades geogràfiques.--Pere prlpz (disc.) 22:20, 5 set 2014 (CEST)
@Anskar: Això funciona. Gràcies al bot, he pogut trobar les dues pàgines que hi han entrat avui i resoldre l'error. Bona feina.--Pere prlpz (disc.) 10:22, 9 set 2014 (CEST)

@Pere prlpz: Viquiprojecte:Coordenades geogràfiques/Moviments categories aquí les coordenades, @Mafoso: Viquipèdia:Manteniment/Referències i aquí les noves referències @Jey: aprofita que estem d'oferta

 • Bàsicament es necessita les categories principals on cercar les subcategoties.
 • Si alguna subcategoria no cal es pot obviar.
 • Actualització diària, però si no troba canvis, en la propera actualització esborra el dia anterior que no ha tingut cap variació, pel que la taula no s'extén més que els canvis que troba,
 • La pàgina on desar els canvis --Anskar (disc.) 01:43, 6 set 2014 (CEST)
@Pere prlpz: així admeto que té més sentit. Si es poguessin identificar nous articles que apareixen a "categoria:morts el 20x" potser si que valdria la pena revisar si les dades son correctes, però només si és fàcil de fer i algú més creu que se'n pot aprofitar (no prometo revisar-m'ho cada dia però estic a favor de l'experiment)! Gràcies per la oferta Anskar ;)! Salut! --Jey (disc.) 01:54, 6 set 2014 (CEST)

@Anskar: Aprofitant l'oferta, demano fer el seguiment de la Categoria:Pàgines creades per bot pendents de revisar (sense subcategories), sobretot per poder visualitzar el progrés del viquirepte actual encara que es facin més esborranys amb bot, com algú està demanant. No estic segur d'on és el millor lloc per posar la pàgina, potser una subpàgina del Viquiprojecte:Monuments.--Pere prlpz (disc.) 20:34, 10 set 2014 (CEST) @Pere prlpz: Fet Fet! Viquiprojecte:Monuments/Articles creats per bots --Anskar (disc.) 12:34, 11 set 2014 (CEST)

@Anskar: Bona feina, però la pàgina diu que hi ha 1450 articles i a la categoria n'hi ha 1950.--Pere prlpz (disc.) 15:50, 11 set 2014 (CEST)
Pot ser que la diferència sigui només que el bot ignori les pàgines que no són a l'espai principal? Si fos així, tampoc seria un problema.--Pere prlpz (disc.) 18:52, 11 set 2014 (CEST)
Acabo de veure que a més d'altres moviments, el bot de l'Anskar serveix per detectar reanomenaments.--Pere prlpz (disc.) 10:07, 12 set 2014 (CEST)
sí, bàsicament el que fa és llistar totes les pàgines que troba en la categoria demanada i desa la llista per l'endemà comparar les dues llistes, si un element es troba en les dues llistes no fa res, si la troba avui i ahir no hi era l'afegeix a in' i incrementa el +in i si ahir i era i avui no, l'afegeix al out i incrementa el +out a cada canvi de mes posa el contador +i-o a 0, per tant també compta les pàgines esborrades. Respecte el que vas comentar de fer els comptes amb les pàgines a fusionar, estava pensant en posar la pàgina de discussió on s'ha de decidir el traspàs, però encara tenim els bots irc a la UVI, qualsevol afegitó per moviments de categories simple es tracta de crear el diccionari que conté els paràmetres escollits, bàsicament són la categoria principal i les categories que no volem llistar. --Anskar (disc.) 17:35, 12 set 2014 (CEST)
Al seguiment de les categories per fusionar, jo hi posaria els articles que tinguin la plantilla de fusionar, perquè en general el que els interessa als que segueixin la categoria és veure els articles que desapareixeran, i això és difícil que ho dedueixi un bot a partir de les plantilles. Aleshores, millor que hi hagi tots els articles de la categoria encara que això vulgui dir que hi haurà tant els articles origen com els articles destí de les fusions.--Pere prlpz (disc.) 18:24, 12 set 2014 (CEST)

Diada Nacional de Catalunya de 2014[modifica | modifica el codi]

Caldria completar Diada Nacional de Catalunya de 2014. Qui s'hi anima?--Arnaugir (discussió) 20:18, 12 set 2014 (CEST)