Viquipèdia:La taverna/Propostes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Premis Nobel[modifica | modifica el codi]

D'aquí 15 dies començaran a anunciar els guardonats amb el premi Nobel d'aquest any. Potser a algú li interessaria fer la biografia d'algun dels que surtin. Les dates són: PHYSIOLOGY OR MEDICINE - Monday 6 October, 11:30 a.m. at the earliest PHYSICS - Tuesday 7 October, 11:45 a.m. at the earliest CHEMISTRY - Wednesday 8 October, 11:45 a.m. at the earliest PEACE - Friday 10 October, 11:00 a.m. ECONOMIC SCIENCES - Monday 13 October, 1:00 p.m. at the earliest LITERATURE - The date will be set later el comentari anterior sense signar és fet per Sajolida (disc.contr.) 21:54, 21 set 2014 (CEST)

Viquitexts o Viquillibre[modifica | modifica el codi]

Hola, He trobat aquest canvi d'alguna benintencionada que fa dues coses que no havia vist fins ara: enllaçar amb un Dropbox i que el contingut siguin un repositori de partitures. Tenen cabuda les partitures en algun projecte germà ?. Si el contingut que han penjat en el dropbox és lliure (o es pot alliberar), valdria la pena carregar-ho ?. Bé ho deixo pels especialistes. Salut !--amador (disc.) 20:53, 25 set 2014 (CEST)

Mentre trobem un especialista, poso uns quants enllaços:
  • nl:s:Marseillaise: exemple de partitura a viquitextos en neerlandès, fent servir la plantilla nl:s:Sjabloon:Muziek. Segurament un recull de partitures lliures hauria d'anar a viquitexts, tot i que a viquitexts en català crec que hi ha poca tradició de fer edicions col·laboratives actuals d'obres antigues. Fer un cançoner a viquillibres també és possible.
  • La proposta d'un projecte de partitures va ser rebutjada perquè ja poden anar viquitexts: m:WikiScores.
  • La manera de posar una partitura en un viqui hauria de ser amb una plantilla de l'estil de en:Template:Music. Alternativament es pot fer servir una imatge. Hi ha hagut propostes de fer amb les partitures com es fa amb les fórmules matemàtiques però no sé que hagi arribat a res (m:Music markup).
  • Les edicions de partitures d'obres lliures no sempre són lliures. Partir dels pdf d'aquest dropbox pot ser poc recomanable, si no impossible, perquè son adaptacions, m'imagino que modernes (treure'n imatges encara pitjor, perquè passar a net una partitura genera drets sobre la imatge resultant). Potser la millor manera és fer com es fa habitualment a viquitexts: partir d'edicions en domini públic escanejades.
  • L'enllaç a aquest dropbox hauria d'anar a la secció d'enllaços externs, perquè no és una font fiable ni original, sinó unes adaptacions de l'obra de la compositora de l'article.--Pere prlpz (disc.) 22:22, 25 set 2014 (CEST)
Sobre les partitures wiki, vegeu Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2013/04#Partitures wiki i mw:Extension:Score. A Viquitexts ja les fan servir: s:Especial:Enllaços/Ajuda:Partitures s:Ajuda:Partitures i s:Categoria:Pàgines amb partitures amb format. --V.Riullop (parlem-ne) 22:51, 25 set 2014 (CEST)
Algunes precisions, alguns dubtes i altres:
  1. La Viquipèdia i Viquitexts tenen activat l'Extensió Score, així doncs ja no cal recórrer a la plantilla en:Template:Music, sinó que s'ha d'usar aquest llengua de programació (manual fet per l'Anskar aquí: s:Especial:Enllaços/Ajuda:Partitures). Ara mateix la Viquipèdia ja té un bon grapat de partitures breus amb aquesta extensió.
  2. Pere no entenc "hi ha poca tradició de fer edicions col·laboratives actuals d'obres antigues"?
  3. Es va consensuar que no hi hauria un projecte segregat sobre partitures lliures sinó que seria integrat a Wikisource. S'està treballant, perquè es creï un subdomini pel wikisource de partitures per donar cabuda a aquelles que no tenen lletra. Aquelles que tinguin lletra, podran/poden estar albergades en la llengua corresponent i/o en el projecte general.
  4. Faré els pròxims dies una mirada a veure si hi ha alguna que sigui antiga, però les que he vist eren adaptades per una tercera persona com comenta en Pere i no són lliures. Veig que a la Memòria Digital de Catalunya no hi ha cap partitura d'ella.--KRLS , (disc.) 01:04, 26 set 2014 (CEST)
@KRLS: Pots provar de demanar-li. Si les té en un dropbox que aporta com a EE, potser les allibera. Merci a tothom per l'interès. Ho deixo a les vostres mans.--amador (disc.) 12:34, 26 set 2014 (CEST)
Gràcies a tots dos pels aclariments.
Aclareixo això de la meva impressió que "hi ha poca tradició de fer edicions col·laboratives actuals d'obres antigues" a Viquitexts en català (que no és una crítica): Ara mateix el que tenim a Viquitexts són transcripcions d'edicions antigues d'obres en català, respectant fins i tot la grafia original. Res impediria agafar aquests textos i corregir-ne l'ortografia i fer-ne una nova edició a Viquitexts, més enllà dels impediments pràctics, com la falta de mans i el risc que algú caigui en la temptació de copiar d'una edició moderna; fins i tot se'n podrien fer reculls nous, com ara reculls de poemes dispersos de poetes o, com en aquest cas, un recull de composicions musicals. En anglès fan algunes coses més, com ara una traducció original de la Bíblia a partir del grec i l'hebreu (en:s:Wikisource:WikiProject Wiki Bible) però en català diria que de moment no s'ha fet res de semblant, i si s'ha fet no és a les parts més visibles de Viquitexts.--Pere prlpz (disc.) 10:58, 26 set 2014 (CEST)]])
@KRLS: Si puc ajudar amb qualsevol cosa de les partitures de Wikisource, m'interessa molt el tema (toco el piano). Aquesta wiki conté moltíssimes partitures lliures a les quals s'hi podria enllaçar o es podrien incorporar a Wikisource (no se fins a quin punt es pot fer això). Cal remarcar que hi ha algunes (com passa a commons amb algunes imatges) que tenen copyright, s'ha d'anar amb compte. --gerardduenasparlem-ne 14:59, 29 set 2014 (CEST)

Redireccions d'ordres a ordes[modifica | modifica el codi]

Tenim un grapat de redireccions d'ordres a ordes (vegeu Especial:Cerca per prefix/Ordre ), tot i que no en tenim per tots els ordes amb article. Això són redirireccions des d'una falta d'ortografia relativament freqüent. Habitualment mantenim un cert equilibri entre no fer redireccions amb faltes d'ortografia (per evitar fomentar que hi hagi faltes als articles) amb fer-les (per ajudar a cercar i evitar fomentar que es dupliquin articles) però no és evident quin és el punt òptim d'equilibri.

En aquest cas, jo m'inclino per esborrar per la via ràpida totes aquestes redireccions amb faltes després d'haver-ne arreglat els enllaços, però abans de començar a posar {{destrucció}} m'agradaria saber què en penseu.

Aprofito per notificar a en Jaumeortola i en Leptictidium, que habitualment corregeixen errors d'aquest tipus amb bot, per si volen arreglar els enllaços a aquestes redireccions i les faltes d'ortografia "orde/ordre" (exemple d'enllaços: Especial:Enllaços/Orde_del_Canadà)--Pere prlpz (disc.) 13:39, 26 set 2014 (CEST)

Jo seria partidari de mantenir-les, ja que són faltes molt habituals, que en alguns casos ja provenen de reanomenaments i que ajudaran als nostres lectors a trobar als articles (i també ens evitaran haver de fusionar nous articles quan qualcú els creï amb el nom erroni). Una bona opció seria deixar-los però tenir-los controlats a Categoria:Redireccions de noms incorrectes. Pau Cabot · Discussió 16:14, 26 set 2014 (CEST)
D'acord amb el Pau. Quan són errors habituals ajuden a trobar articles cercats erròniament i eviten que es creïn duplicats. És un cas previst a Ajuda:Redirecció#Propòsit d'una redirecció: errors ortogràfics comuns. --V.Riullop (parlem-ne) 18:14, 26 set 2014 (CEST)
Gràcies pels comentaris. Veig que valia la pena preguntar abans de començar a demanar destruccions.
I aleshores la pregunta és la contrària: la meitat d'ordes que tenim deuen tenen la redirecció "ordre". Val la pena fer (amb bot, per exemple) les que manquen?
Tenir ben controlades les redireccions amb faltes d'ortografia estaria molt bé perquè ajudaria a corregir-ne els enllaços amb bot.--Pere prlpz (disc.) 10:30, 27 set 2014 (CEST)

En el mateix sentit, jo seria partidari d'eliminar les redireccions des de paraules que contenen alguna ela geminada amb grafies errònies (amb dos caràcters, amb bullet, punt baix, etc.). N'hi ha milers. No es veuen, però són molt incòmodes per als bots (amb l'objectiu precisament de corregir les eles geminades). Són redireccions sense cap mena d'utilitat pràctica, perquè es tracta de grafies que no es poden entrar des dels teclats (amb l'excepció del punt baix, l.l).--Jaumeortola (disc.) 18:06, 26 set 2014 (CEST)

En aquest cas jo no eliminaria les redireccions sinó que corregiria els enllaços que van cap a aquestes redireccions, perquè són títols que no són incorrectes, tot i no ser l'opció recomanada en les nostres polítiques. Sobretot la del punt baix em sembla important mantenir-la i fins i tot crearia la redirecció per als articles que no la tinguin.--Pere prlpz (disc.) 10:30, 27 set 2014 (CEST)
D'acord amb en Pere. Crec que és la política que havíem estat aplicant fins ara. Pau Cabot · Discussió 10:39, 27 set 2014 (CEST)

A tot plegat, hi afegeixo que estaria molt bé que algú modifiqués el detector de desambiguacions perquè detectés enllaços a redireccions de noms incorrectes, sobretot si ens posem a omplir la categoria.--Pere prlpz (disc.) 12:26, 27 set 2014 (CEST)

Ho he intentat Special:Diff/14081684 però no funciona. Potser l'script se salta les redireccions. --V.Riullop (parlem-ne) 13:14, 27 set 2014 (CEST)
En contra d'esborrar les redireccions perquè són errors habituals. A favor que l'EVA arregli els enllaços si em doneu una llista a partir de la qual pugui treballar.— Leptictidium (digui, digui) 11:22, 28 set 2014 (CEST)
@Leptictidium: De moment, per començar tens Categoria:Redireccions de noms incorrectes, tot i que encara està molt buida, i pots buscar totes les redireccions que tinguin "l.l".--Pere prlpz (disc.) 18:47, 29 set 2014 (CEST)

Paragentilicis[modifica | modifica el codi]

Proposi d'afegir a totes les fitxes de municipis dels països catalans els paragentilicis (malnom que s’usa per a denominar les persones naturals d’un lloc determinat). el comentari anterior sense signar és fet per 89.84.140.203 (disc.contr.) 10:03, 27 set 2014 (CEST)

el problema és que sovint hi ha paragenticilis exònims i endònims, així que crec que la informació ha d'anar a l'article per poder explicar qui diu què--barcelona (disc.) 11:32, 30 set 2014 (CEST)
I amb referències suficients, i ben contextualitzat.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 30 set 2014 (CEST)