Viquipèdia:La taverna/Propostes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia
Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia
Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Paragentilicis[modifica | modifica el codi]

Proposi d'afegir a totes les fitxes de municipis dels països catalans els paragentilicis (malnom que s’usa per a denominar les persones naturals d’un lloc determinat). el comentari anterior sense signar és fet per 89.84.140.203 (disc.contr.) 10:03, 27 set 2014 (CEST)

el problema és que sovint hi ha paragenticilis exònims i endònims, així que crec que la informació ha d'anar a l'article per poder explicar qui diu què--barcelona (disc.) 11:32, 30 set 2014 (CEST)
I amb referències suficients, i ben contextualitzat.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 30 set 2014 (CEST)

En el cas valencià, tenim els llibres de Sanchis Guarner "els pobles valencians parlen els uns dels altres". El problema és que eixa seria "una única font", i és més recull de dites que de malnoms, però hi ha bibliografia segur.--Coentor (disc.) 20:24, 30 set 2014 (CEST)

Base de dades de referències (llibres, publicacions, diaris...)[modifica | modifica el codi]

S'ha pensat en crear una base de dades de referències? ... o ja existeix i jo no ho sé? M'explico, em trobo que sovint faig servir un mateix llibre (el diccionari àrab-català, per exemple, per referenciar la traducció de mots àrabs, que és l'obra de referència en català)... tinc algun truquet com copiar-me la nota (referència de llibre) i anar-la enganxant (corta-pega-y-colorea), però potser seria més àgil poder emmagatzemar totes aquestes referències de llibres, publicacions, revistes, diaris més comunes en un "base de dades", de forma que, igual que podem fer dins un article, mitjançant una petita referència (per a l'exemple podria ser "DiccArCa") ja es creés la referència "automàticament"... això també faria que "tothom" cités igual les obres de referència més comunes... és viable? --CarlesVA (parlem-ne) 20:12, 9 oct 2014 (CEST)

@CarlesVA: Crec que el que demanes és Categoria:Plantilles per a obres de referència. Pau Cabot · Discussió 20:33, 9 oct 2014 (CEST)
@Paucabot: Tens tota la raó i ja m'imaginava que existia en forma de plantilles... tanmateix tal com està és poc àgil, no? i costa trobar les coses... saber que "1911" equival a l'edició de 1911 de l'Encyclopædia Britannica requereix com a mínim imaginació, no?... aleshores, té sentit que els que usem freqüentment una obra de referència en creem una plantilla? val la pena? --CarlesVA (parlem-ne) 20:43, 9 oct 2014 (CEST)
@CarlesVA: Es poden fer dues coses: 1. Reanomenar les plantilles amb noms menys críptics. 2. Crear Viquipèdia:Plantilles per a obres de referència per tal d'ajudar als viquipedistes a trobar les plantilles d'obres de referència que necessiten. Pau Cabot · Discussió 20:59, 9 oct 2014 (CEST)
M'he deixat la segona resposta: sí. Les altres plantilles ja creades demostren que té sentit crear aquestes plantilles. Pau Cabot · Discussió 21:01, 9 oct 2014 (CEST)
D'acord que té molt de sentit crear plantilles per obres de referència específiques que fem servir molt.
D'acord també que estaria bé fer una pàgina resumint les de plantilles per obres de referència que tenim, però el primer pas seria omplir la pàgina de documentació de les plantilles, que és una cosa que tendim a oblidar.
Reanomenar les plantilles a noms menys críptics no ho acabo de veure pràctic, perquè la gràcia és que els noms siguin curts. Si hem d'escriure noms llargs, es perd part de l'avantatge de no fer servir directament {{ref-llibre}}. També podríem reanomenar deixant redireccions curtes, però em sembla una complicació.--Pere prlpz (disc.) 22:41, 9 oct 2014 (CEST)
D'acord amb en Pere en gairebé tot. Potser hi ha noms més críptics que d'altres. {{Ref-llibre}}, per exemple, no és dels més complicats. En quant a fer redireccions més simples, crec que sí que ho podríem fer. Exemples com {{BDT}} o {{FR}} demostren que són molt útils. Pau Cabot · Discussió 07:04, 10 oct 2014 (CEST)
Els noms críptics no són un problema si és fàcil trobar a què equivalen. De fet és habitual en obres que citen repetidament una mateixa font abreujar-la de forma sovint críptica, però això se soluciona amb un índex d'abreviatures o referències al principi o final del llibre. Les enciclopèdies i diccionaris que citen fonts ho fan sistemàticament així (per exemple, el DCVB... i per descriure'l ja faig servir un acrònim ben comú i conegut). Potser sí que el que s'hauria de fer és un índex/llistat alfabètic per autors o títols de plantilles de referències per facilitar-ne la consulta. --CarlesVA (parlem-ne) 10:59, 10 oct 2014 (CEST)
Hi acabo de caure que aquesta llista, ordenada temàticament, ja la tenim a Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts, que es pot ampliar si cal. Començo a tenir més edicions que les que puc recordar (deu ser l'edat).--Pere prlpz (disc.) 11:16, 10 oct 2014 (CEST)
He redirigit Viquipèdia:Plantilles per a obres de referència a Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts. Pau Cabot · Discussió 13:15, 10 oct 2014 (CEST)

Eina de cerca[modifica | modifica el codi]

Si cerqueu "Jakob Hermann" a la ca:wiki, la cerca no us torna cap resultat (de moment: estic preparant l'article). Tanmateix, si aneu a l'article Jakob Bernoulli apareix el nom de Jakob Hermann perquè va ser un dels seus estudiants de doctorat. Això si, només se'l cita a la Infotaula científic. Suposo que les cerques no cerquen dins de les infotaules, cosa que no em sembla gaire lògica. No sé si algú més hi està d'acord per canviar-ho, si tècnicament és possible.--Ferran Mir (disc.) 19:23, 10 oct 2014 (CEST)

Teòricament hauria de trobar els noms de les plantilles[1] , no sé perquè no ho fa. Potser és un bug temporal. Si d'aquí uns dies no funciona ens podríem plantejar de preguntar-ho. --gerardduenasparlem-ne 20:34, 10 oct 2014 (CEST)
Cercant amb l'opció insource, que cerca en el text wiki sense expandir, sí que surt. Sembla un problema d'interpretació dels paràmetres complexos de la plantilla. Això no passa cercant un paràmetre més simple, com "Nicolas Malebranche" de la mateixa plantilla (surt el 8è). --V.Riullop (parlem-ne) 11:42, 11 oct 2014 (CEST)