Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Sobre aquest tauler

Jove (discussiócontribucions)

Enciclopèdia Catalana ha canviat el portal i això està tenint impacte en les plantilles. Ara l'URL de cada article no es representa amb un codi numèric sinó alfabètic.

  • GEC: funcionen les usades fins ara, cal veure com adaptar-la d'ara endavant.
  • EEC: no funcionen les usades fins ara, cal veure com adaptar-la d'ara endavant.
  • DLC: no funcionen les usades fins ara, cal veure com adaptar-la d'ara endavant.

És possible que l'adaptabilitat de la migració sigui una qüestió de temps. Tanmateix, cal preveure com incorporar els nous enllaços, especialment els corresponents a identificadors de WD.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que fa uns anys, quan vam fer un viquiprojecte per enllaçar l'Enciclopèdia, estaven interessats en que els enllaços existissin i funcionessin. No sé qui hi va contactar però potser ara estarien interessats a mantenir els enllaços existents o a proporcionar les dades per actualitzar-los.

Vriullop (discussiócontribucions)
Jove (discussiócontribucions)

A veure si acaben de funcionar els enllaços fets fins al moment. La GDLC no l'he citat perquè, efectivament, segueix funcionant en tant que s'inclou una paraula i no un codi numèric. Així i tot, caldrà veure com es fa a partir d'ara. Es poden extreure idees de com solucionar-ho prenent de referència el canvis recents de codi a la BNC? Penso que cal algú amb coneixements tècnics.

Vriullop (discussiócontribucions)
Jove (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Ara que ja sembla estable:

En tots els casos han canviat identificadors alfanumèrics pel títol formatat com a URL. He creat una funció per obtenir-ho del títol, si és que coincideixen:

  • {{#invoke:encode|hyphens|Ramon Llull}}: ramon-llull
  • {{#invoke:encode|hyphens|Esquí nòrdic}}: esqui-nordic

Caldrà discutir-ho a Wikidata a veure com s'arregla. He trobat https://mix-n-match.toolforge.org/#/catalog/109. Ping KRLS, alguna idea?

KRLS (discussiócontribucions)

@Vriullop Penso que tenen intenció de mantenir la retrocompatibilitat (potser temporalment), però estan tenint molts problemes per mantenir la plataforma dempeus. Si entreu a un enllaç antic de la GEC, us redirigirà al nou enllaç. Si mireu les peticions que es fan (F12 > network) veureu que internament es fa un 301 Moved Permanently amb el qual podríem usar per tal reparar les URLs existents. També he mirat el codi font i els enllaços interns seus enllacen als les urls antigues. A mi em preocupa més que ja no tindrem cap Patró de concordança de l'URL (P8966) a les noves URLs.

Vriullop (discussiócontribucions)

Si mires els identificadors de Ramon Llull, d:Q193660#identifiers, n'hi ha alguns d'aquest estil amb URL human readable tal com recomana Google. El patró seria per la darrera part [a-z]+(\-[a-z]+)*, pendent de revisar si també pot incloure números o altres caràcters reservats per a URL.

Per cert, he modificat {{GEC}} i {{EEC}} per generar-ho a partir del títol. Funciona prou bé, excepte si no s'ha afegit correctament: Special:Diff/30112721.

Jove (discussiócontribucions)

Gràcies @KRLS i @Vriullop per aportar els vostres coneixements tècnics. A mi em va gran.

Certament vaig veure que el canvi esdevindria un risc imminent a l'hora de poder citar articles en un futur. La fusió de tots els articles de l'univers de l'Enciclopèdia Catalana no ens suposarà un problema en casos que hi hagi GEC + DLC o GEC + EEC, per exemple, però sí en els casos que només hi hagi DLC o EEC si no han redirigit ja els enllaços a l'article matriu que han creat.

Gràcies a tots dos per posar fil a l'agulla.

FogueraC (discussiócontribucions)

Pel que fa a Wikidata, suposo que caldria crear identificadors nous i marcar els actuals com a obsolets, tal com es va fer amb l'identificador CANTIC. Si les redireccions dels enllaços vells als nous funcionessin, els identificadors nous es podrien omplir a cop de bot.

KRLS (discussiócontribucions)

Bé, he preparat un codi que repara els items de Wikidata que donin un 301. Necessitaria saber com voleu procedir. Creem un nou item i marquem com a obsolet aquest? Creem un identificador global per enciclopedia.cat? O simplement retirem les urls antigues i afegim l'actual?

KRLS (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

D'entrada crec que caldria mantenir identificadors per obra. Encara que siguin tots URL de enciclopedia.cat, els usos i definicions són diferents. Si cal modificar els identificadors actuals o crear-ne de nous, caldria discutir-ho a Wikidata. El precedent és Identificador CANTIC (antic) (P1273). Si vaig entendre la discussió, un argument era que VIAF mantenia el codi vell i això facilitava la migració al nou. No sé si hi ha altres motius per mantenir identificadors obsolets.

FogueraC (discussiócontribucions)

Un altre motiu per mantenir identificadors per obra és que un mateix element pot tenir article en més d'una obra. Com a mínim, pot tenir-lo a la GEC i alhora tenir-lo a la GEM i al DLC. Sembla, però, que han unificat a la GEC els articles duplicats entre la GEC i l'EEC, i entre la GEC i el DCC, cosa que em sembla una mica estranya, perquè els que només eren a l'EEC i el DCC continuen essent-hi.

Sobre si reutilitzar els identificadors actuals, no ho tinc clar. Entenc que la gràcia de crear una nova propietat i mantenir els valors antics és que, si tenim prou valors antics i alguna base de dades externa els utilitza, els pot ser útil. Però no sé si el cas és aquest.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si volem conservar els valors antics es pot posar dos valors a la declaració i marcar els antics com a obsolets. Entenc que tenir una propietat nova només valdria la pena si haguéssim de fer servir molt els antics.

KRLS (discussiócontribucions)

Crec que no podem fer conviure els valors antics amb els nous donat que l'url canvia dràsticament. A més a més, el problema de mantenir els antics és que perdem la restricció d'un sol valor Restricció d'un sol valor (Q19474404), el qual era molt útil alhora de trobar categoritzacions errònies (es podria filtrar per query, però complica la query. Quan parles de marcar-les com a Obsolet proposes usar Causa de la descontinuació (P2241) - Obsolet (Q107356532) o Valor d'identificador retirat (Q21441764) o Reemplaçament (Q23009439)?

Us compro que millor mantenir les propietats dividides.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em refereixo a que a Wikidata cada valor d'una mateixa propietat es pot marcar com a "rang preferit", "rang normal" i "rang obsolet". Crec que les restriccions de valor únic s'apliquen als valors de rang màxim (o sigui, que hi hagi un únic valor de rang normal i cap de preferit, o un únic valor de preferit), però no és problema que hi hagi més valors de rang diferent al màxim. A més, la majoria de queries de Wikidata tornen només el valor de rang màxim (valors truthy, crec que en diuen per algun lloc). De vegades ho he vist fer servir quan hi ha un valor erroni que té referències, per deixar-ne constància però amb rang obsolet.

Marcar els valors obsolets amb un qualificador explicant per què són obsolets està bé però tampoc és imprescindible.

Flamenc (discussiócontribucions)

Amb els tecnicismes estic perdut. Voldria fer una article sobre ecètica. Ben ensinistrat per @Amadalvarez, vull començar amb la fitxa a wikidata que encara no existeix. Com hec d'omplir el camp «identificador a la Gran Enciclopèdia Catalana, el que després s'hauria de presentar a la plantilla autoritat?

Gràcies a la bestreta per a l'ajuda.

Altre cosa: no oblideu qu'aquesta reorganització també toca la GEMUS.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tenim aquest tema parat de fa mesos i l'hauríem de resoldre. Què fem?

Faig una proposta expeditiva que no sé si funcionaria. No conec com funciona Format d'URL (P1630): És possible posar-hi una mena de "if" que faci coses diferents si l'identificador té números (format antic) que si no en té (format nou)? Si és possible, proposo que fem un format "flexible", i a partir d'ara pugem l'identificador nou. On hi hagi l'antic i vulguem posar-hi el nou, deixem l'antic com a obsolet.

Alternativament, si l'"if" funcionés a partir d'un qualificador en comptes de mirar si l'identificador és un número, també seria una manera viable de mantenir els dos.

Si la meva proposta expeditiva no funciona aleshores hem de veure si volem conservar la versió antiga creant una propietat nova o si substituïm la vella amb la nova fent servir la mateixa propietat. En aquest darrer cas caldrà fer ràpid el canvi perquè entre que canviem Format d'URL (P1630) i que amb bot canviem els codis vells pels nous (si es pot) la propietat no estarà funcionant.

KRLS (discussiócontribucions)

Ningú s'ha llençat a demanar la creació d'una nova propietat. Ho explica el Vicenç aquí: Property_talk:P1296 ("The numeric ID is obsolete, although currently it redirects to new URL. We need a new property with new alphabetic identifiers.").

Jove (discussiócontribucions)

Així mateix, m'agradaria posar en relleu la incapacitat sobrevinguda d'incorporar la GEC amb l'identificador pertinent com a referència a Wikidata.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per EEC, DLC i GEMUS, on segons aquest fil no funcionen les categories actuals, val la pena demanar una propietat nova o n'hi ha prou amb canviar el format de la que ja existeix?

Jove (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, per EEC em consta per font directa de l'equip informàtic de la transició del portal que convergirà amb GEC seguint el mateix format.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aleshores vol dir que no necessitarem una propietat EEC perquè podem fer servir la mateixa de la GEC?

Jove (discussiócontribucions)

Exacte, no hi haurà problema. Amb la plantilla {{GEC}} serà suficient.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hauríem de demanar el canvi a Wikidata d'un cop i tinc dubtes de com.

Per començar, sembla que han deixat de funcionar els enllaços antics. Si més no, en molts casos la plantilla GEC no funciona. Aleshores, si l'enllaç antic no va, no cal guardar-lo i potser seria més curt canviar les restriccions per seguir fent servir la mateixa propietat en comptes de crear-ne una de nova.

L'altre dubte és si demanem propietats noves per cada obra o si n'agafem una de sola que inclogui la part de la URL que indica l'obra. Per exemple, podríem tenir els següents enllaços amb una sola propietat o amb tres propietats diferents:

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/franz-schubert

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-de-la-musica/ferdinand-lukas-schubert

https://www.enciclopedia.cat/cronologia/franz-schubert-compon-la-simfonia-en-si-menor

Manlleus (discussiócontribucions)

De moment, no toquem els articles? Afecta en una part important dels articles del projecte dels 10.000, i també dels 1.000.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que no cal fer res als articles. Es pot actualitzar els enllaços que es facin servir a les referències (tot i que l'antic encara hauria de funcionar) però no cal més. La plantilla GEC ja està actualitzada per funcionar amb l'identificador antic i el nou i en @KRLS va pujar els identificadors nous a Wikidata fins on es va poder fer amb bot.

AlbertRA (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

No veig el motiu d'eliminar-lo, i menys quan els enllaços encara funcionen.

I la capacitat de confondre'ns que tenim els editors deu ser infinita, però diria que en aquest cas és difícil confondre's perquè la propietat ja porta "(obsolet)" al títol i perquè si hi introdueixes l'identificador nou et surt un llamp gros i lleig que quan t'hi poses ja et diu que el format és incorrecte i que aquest element hauria de dur la propietat nova (amb un enllaç).

Aleshores, jo no esborraria la propietat, igual que diria que no se solen esborrar propietats a Wikidata en circumstàncies similars, i no veig que faci nosa. De tota manera, si algú ho veu diferent el lloc per proposar-ho és d:Wikidata:Properties for deletion. Curiosament, la primera propietat en discussió diria que és un cas semblant a aquest i el fil porta encallat des del 2020.

Resposta a «Plantilles Enciclopèdia Catalana»
Walden69 (discussiócontribucions)

Algú ha tingut problemes avui en enllaçar els articles a wikidata ?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

N'he fet un aquesta tarda i no hi ha hagut problema.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I jo he estat editant a Wikidata sense problemes.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Wikidata»
Kippelboy (discussiócontribucions)

Actualitzant bio de Salvador Illa en CA, ES i EN he vist que en fer servir una referència de Vilaweb, l'eina de generació automàtica de referències m'inclou "Vilaweb" en castellà i anglès, però no en català, on ho he de posar manualment. Sabeu pq pot passar? No ho entenc. Mateixa URL feta servir en els tres idiomes.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ho acabo de provar i ho ha fet bé. És cert que, no recupera tot: li manca la publicació/editor i la data de publicació, però la resta està bé.

Pots tornar a provar-ho, no sigui que ha tingut un mal moment ?.

Kippelboy (discussiócontribucions)
Resposta a «Metadades Vilaweb»
Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia. Em podríeu dir si aquesta llista no funciona perquè l'he feta malament o perquè el bot no funciona? Gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Em sembla que no funciona el Listeria però no sé per què.

Ahir vaig provar de refrescar un parell de cops un altra llista en producció i em deia el mateix que aquesta.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot Veig que finalment ha funcionat. Has fet alguna cosa, o només deixar passar el temps, com ell deia ?.


Veig que la que jo havia deixat estar, s'ha acabat executant !!

Paucabot (discussiócontribucions)

No, no he fet res

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Doncs, ja ho sabem. El refresc no és immediat, però sembla que acaba fent-se.

Això fa menys àgil fer proves....

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Darrerament el refresc no és gens immediat. Quan cliques ara surt un missatge que et diu que et posa a la cua i actuarà en un minut però la meva experiència és que si actua triga hores.

És més, mirant les edicions del ListeriaBot d'avui diria que hi ha algunes llistes que he anat clicant durant el cap de setmana.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Avui sembla que el Listeria s'ha activat de cop, ha fet tota la feina que tenia endarrerida i quan cliques funciona gairebé instantàniament.

El que no sé és per què no actualitza la llista dels articles absents d'en Pau.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

He provat la consulta tota sola, i tot i simplificar-la traient-ne el service de trobar el label (que no cal perquè ja el busca sol el ListeriaBot), la consulta es penja per excés de temps.

SELECT ?item ?sitelinkCount WHERE {
  ?item wikibase:sitelinks ?sitelinks.
  FILTER(?sitelinks >=  70)
  MINUS {
    ?article schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>;
             schema:about ?item.
  }
  MINUS { ?item wdt:P31/wdt:P279* wd:Q17442446. }
  BIND(COUNT(?sitelinks) AS ?sitelinkCount)
}
GROUP BY ?item ?sitelinkCount
ORDER BY DESC(?sitelinkCount)

Prova-ho !

Suposo que s'hauria de veure com es pot optimitzar.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ah, gràcies, Pere. Ja em semblava que feia totes les altres tasques però no la meva. Ara miraré si la puc simplificar.

Resposta a «Listeria»
19Tarrestnom65 (discussiócontribucions)

Hola, he traduït del castellà aquest article millorant el que hi havia, té una plantilla de criteris de admissibilitat, puc esborrar-lo ho ha de fer-ho algú amb capacitació adequada?19Tarrestnom65 (disc.) 19:53, 6 març 2024 (CET)

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja l'he llevat jo. L'avís era de fa sis anys quan l'article gairebé no tenia text ni cap referència. Ara, és tota una altra cosa. Bona feina!

Resposta a «Séquia Comuna de Gandia»
Bernatargentona (discussiócontribucions)

Bon dia, Fa un parell de dies que estic mirant la categoria:Marques i fabricants de cervesa i veig que algunes infotaules estan posades com a infotaula beguda i altres com infotaula organització. En alguns casos ho comprenc, ja que es parla d'una cervesa concreta i per tant no seria la infotaula d'organització, però en altres com la BrewDog no hauria de tenir la infotaula d'organització?

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, l'article xerra de l'empresa, no d'una beguda.

Bernatargentona (discussiócontribucions)

Gràcies Pau, ho canvio i reviso els altres articles

Resposta a «Infotaules cerveseres»

Error en la mesca de ImageMapEdit i ImageLabel

1
Resum per KajenCAT

Resolt.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Volia mesclar aquestes dues plantilles a aquí Plantilla:Mapa de les zones de Tarragona, però no he trobat enlloc que ho fessin. Així que he volgut intentar-lo pel meu compte i semblava que ho havia aconseguit, excepte perquè surt "[[Fitxer:" al principi i "|400px|enllaç=]]" al final.

Com les puc treure?

Gràcies,

No es mostren els plantilles de navegació

3
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)

Totes les pàgines no mostren plantilles de navegació al mòbil

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Resposta a «No es mostren els plantilles de navegació»

cd4d0bda-9f23-414d-acc9-6d51aa3782af] 2024-01-11 06:36:22: Excepció fatal del tipus «TypeError»

1
Masoud.h1368 (discussiócontribucions)

Rebo aquest error en restaurar les preferències per defecte:

[cd4d0bda-9f23-414d-acc9-6d51aa3782af] 2024-01-11 06:36:22: Excepció fatal del tipus «TypeError»

Quina és la solució?

Resposta a «cd4d0bda-9f23-414d-acc9-6d51aa3782af] 2024-01-11 06:36:22: Excepció fatal del tipus «TypeError»»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Humanwiki (abans WIGI), el portal de Wikimedia sobre estadístiques sobre biaix de gènere, està força trencat pel que fa a comparar o graficar dades per filtre de llengua. He obert un tiquet a Phabricator per si hi teniu interès o hi voleu aportar res.

Resposta a «Humanwiki trencat»