Viquipèdia:Nom de la Viquipèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Com es va adoptar el nom de Viquipèdia? Aquesta és una de les preguntes més freqüents i sovint les respostes són incompletes. Aquesta pàgina pretén recollir la informació existent al voltant del nom de la Viquipèdia i donar algunes respostes.

El nom «Wikipedia»[modifica]

La Wikipedia, en anglès, és un projecte que es va iniciar el 15 de gener del 2001. El nom és una composició anglesa de "wiki" i "encyclopedia", és a dir, una enciclopèdia basada en un programari col·laboratiu. El primer programari wiki es va utilitzar el 25 de març del 1995 a WikiWikiWeb on, seguint les convencions d'Unix, es va abreviar a "wiki". El seu creador, Ward Cunningham, explica que wiki-wiki va ser la primera paraula hawaiana que va aprendre en arribar a les illes.[1] El "wiki wiki bus" és l'autobús llançadora de l'aeroport. Wiki vol dir 'ràpid', i la repetició wiki wiki és un augmentatiu: 'molt ràpid'.

El hawaià és una llengua amb moltes variacions lliures a l'oïda d'un catalanoparlant de manera que la paraula wiki-wiki pot ser transcrita com a /w'ikiw'iki/, /v'ikiv'iki/ o /ʋ'ikiʋ'iki/ ja que de fet els hawaians no seran capaços de discernir entre els diferents sons i prendran la paraula com a una mateixa.

El nom «Viquipèdia»[modifica]

El 16 de març de 2001 es va iniciar el projecte multilingüístic de la Wikipedia. La versió en català va ser la primera (i durant prop de dos mesos l'única) a tenir articles en llengua no anglesa.[2][3] Al cap d'un any ja existien setze edicions[4] i es va haver de fer un esforç d'adaptació multilingüística. Només la utilització de la ela geminada ja era un problema. Dintre d'aquestes adaptacions pròpies a cada llengua es va considerar adaptar també el nom de Wikipedia. La Fundació Wikimedia ha donat suport a aquests canvis i cada versió de la Wikipedia ha fet les seves pròpies adaptacions del nom.

La pàgina més antiga que es conserva i coneixem on surt la paraula «Viquipèdia» és un comentari signat el 8 de març de 2003.[5] Sembla que ja era d'ús habitual però el canvi definitiu es va produir entre el 19 i 21 d'abril mitjançant un acord entre els pocs usuaris actius del moment.[6][7]

La primera proposta de canvi de portada per tal de remarcar el nom de la Viquipèdia era[6]

Benvinguts a la
V I Q U I P È D I A

la qual tirà endavant amb lleugeres modificacions.[8]

Posteriorment, alguns usuaris han comentat que el nom Viquipèdia va sorgir per influència de la Vikipedio en esperanto. Altres diuen que es van descartar possibles transcripcions fonètiques (Uiquipèdia, Huiquipèdia, Güiquipèdia) per una qüestió estètica.[9] Per uns és una adaptació normal de l'anglès al català: de sandwitch a sandvitx, de Brunswick a Brunsvic, etc. Per altres és una adaptació forçada i precipitada.[10]

Com a curiositat, viqui amb fricativa labiodental sonora és la pronunciació de wiki en hawaià i en anglès hawaià. Però això és més una casualitat que una justificació.

Altres adaptacions[modifica]

El nom de la Viquipèdia en català no és una adaptació aïllada sinó que és una pràctica permesa i fins a cert punt promoguda per la comunitat viquipedista. Altres casos d'adaptacions a llengües són:

Consolidació de la Viquipèdia[modifica]

Després de la Viquipèdia han anat sorgint altres projectes germans:

Tots han adaptat el seu nom sota la influència de la Viquipèdia, considerant que després d'anys d'utilització s'ha consolidat el seu ús i s'ha fet popular.

En un document en estudi del Termcat[11] ja es proposa l'adaptació de la forma anglesa wiki per la forma catalana «viqui», i afegeix:

«L'exemple més conegut de web que utilitza aquest sistema és Wikipedia, que té des de fa temps una versió catalana, la Viquipèdia, que es pot considerar que difon una alternativa consolidada.»

Ús del nom de la Viquipèdia[modifica]

  • El nom de Viquipèdia, com el de tots els altres projectes, és propietat de Wikimedia Foundation Inc.
  • La Viquipèdia, com a nom propi en majúscula, és la Viquipèdia en català. Com a nom genèric en minúscula, viquipèdia, pot indicar qualsevol de les versions multilingües.
  • Per convenció s'intenta evitar la descripció de la «Viquipèdia catalana» per evitar confusió amb el gentilici de Catalunya. La «Viquipèdia en català» fa referència més explícitament a la llengua.
  • La Viquipèdia segueix la definició de la llengua de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La «Viquipèdia en català» és també la «Viquipèdia en valencià» en el context adequat.
  • A causa de l'ús d'enllaços drecera (vegeu VP:D), l'abreviatura usual és VP.

Referències[modifica]