Viquipèdia:PMF/Articles sobre un mateix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Preguntes que sorgeixen sobre articles que tracten sobre el propi interessat o un tema amb el que un hi està estretament relacionat.

La informació en el meu article és incorrecta. Com la puc corregir?[modifica]

La Viquipèdia és una enciclopèdia que tothom pot editar, però en general demanem a la gent que ho eviti quan es tracta d'articles sobre un mateix. Això és perquè la Viquipèdia té com a norma editorial presentar la informació amb un punt de vista neutral i és molt difícil que un sigui realment objectiu sobre ell mateix.

Tanmateix, també volem que la informació sigui precisa, per tant agraïm que la gent ens assenyali errades o problemes en qualsevol article. En general, podeu editar el vostre article en certs casos:

  • Si conté errades menors, com una data incorrecta, una errada ortogràfica o un enllaç a corregir, llavors corregiu-los.
  • Si conté publicitat, coses sense cap sentit o altres tipus de vandalisme, llavors traieu-los.
  • Si conté informació privada que no voleu difondre, especialment si no sou una persona pública, llavors traieu-la. Poden ser exemples la vostra adreça de correu electrònic, altres dades de contacte privat, data de naixement, afiliació religiosa, orientació sexual.
  • Si el redactat és clarament despectiu sense ser atribuït a cap font, o a alguna font qüestionable, llavors traieu-ho, però aneu amb compte.

Aneu amb compte quan editeu. Si la gent pensa que esteu tergiversant la veritat o esteu tractant de promocionar-vos, de vegades això pot causar més perjudicis a la vostra reputació que un mal article de la Viquipèdia.

Si no ho voleu modificar, hi ha altres formes per corregir l'article:

  • Cliqueu en la pestanya anomenada “discussió” de dalt de la pàgina de l'article. Això us portarà a la pàgina de discussió per a aquest article. Us animem que hi feu comentaris aquí. Simplement expliqueu què penseu que és incorrecte i com creieu que s'hauria de corregir. Hi ajudarà si podeu aportar referències a fonts que facilitin la validació dels fets.
  • Si no voleu comentar-ho en la pàgina de discussió, o si no heu pogut persuadir a ningú perquè faci els canvis que voleu, podeu intentar enviar-nos la informació via e-mail. Tingueu en compte, però, que els correus són atesos per voluntaris que potser no han llegit l'article en qüestió.

Si l'article us sembla que és difamatori o que es pot demandar legalment d'alguna manera, vegeu la pregunta sobre «qüestions legals» més avall en aquesta pàgina.

No m'agrada la foto que hi ha en el meu article[modifica]

Envieu-nos-en una de millor! Podeu col·laborar alliberant l'ús d'una bona foto sota les condicions d'una llicència lliure adequada. Vegeu més informació sobre com enviar-nos una foto.

Treballo de relacions públiques i m'agradaria arreglar l'article sobre la persona o companyia a qui represento. Ho puc fer?[modifica]

Possiblement, si ho feu d'una manera que respecti l'objetiu de la Viquipèdia de ser una font d'informació precisa i imparcial.

Allò que podeu fer:

  • eliminar vandalisme evident (vegeu Ajuda:Revertir canvis per fer-ho tan netament com sigui possible)
  • corregir errors menors d'ortografia, gramàtica o fets
  • proporcionar referències precises a la informació que ja hi ha en l'article (especialment de fonts fiables publicades per tercers)
  • afegir o actualitzar dades, com data i lloc de naixement, la seu d'una empresa o el nombre d'empleats, o detalls sobre un esdeveniment recent - si ho feu, citeu les fonts perquè els editors ho puguin verificar
  • carregar imatges o enregistraments de veu sota una llicència lliure
  • declarar el vostre interès en la pàgina de discussió de l'article o en la vostra pàgina d'usuari

Allò que no podeu fer de cap manera:

  • intentar utilitzar la Viquipèdia per promoure o publicitar el vostre client (vegeu més informació sobre el conflicte d'interessos)
  • eliminar informació negativa, excepte el material previst en la norma sobre persones vives
  • copiar i enganxar el contingut d'un lloc web, encara que gestioneu aquest lloc web (si sou l'autor i titular dels drets d'aquest text, vegeu Ajuda:Republicació/Autor de text)
  • afegir informació que no es pugui verificar de forma independent, o que no sigui prou significativa per a un article enciclopèdic
  • afegir, esborrar o modificar text que sigui particularment controvertit o de fets disputats (excepte informació controvertida sense referències sobre persones vives)

Si no esteu segur si una modificació determinada serà acceptada, llavors pregunteu abans en la pàgina de discussió de l'article.

Tingueu en compte que altres usuaris modificaran el que heu escrit, que l'historial de tots els articles és públic i mostrarà exactament què heu canviat. Si no esteu disposats a acceptar-ho, llavors no l'editeu.

Quan faig uns canvis en el meu article algú altre els desfà. Per què?[modifica]

Poden passar moltes coses diferents. Potser algú ha pensat que el vostre canvi era d'autopromoció o esbiaixat. Potser els fets estan en disputa. O pot ser simplement que algú hagi pensat que el material no era digne de ser inclòs, o estava escrit en un estil no adequat per a una enciclopèdia.

Per saber què ha passat, la primera cosa a fer és comprovar l'historial de la pàgina. Això us dirà qui ho ha canviat, quan i sovint per què. Després comproveu la pàgina de discussió de l'article. Si no trobeu cap motiu que us ho expliqui, demaneu cortesament en la pàgina de discussió què ha passat amb els vostres canvis. En general, algú explicarà per què els canvis han estat revertits.

Puc fer un article sobre mi, sobre la meva empresa o sobre la institució a la qual pertanyo?[modifica]

No hauríeu de fer-ho. La Viquipèdia pretén ser un recurs neutral i és molt, molt difícil que algú sigui totalment objectiu sobre ell mateix, la seva empresa o la institució o entitat a la qual està vinculat.

Si la vostra vida i els vostres èxits són verificables i veritablement notables, llavors tard o d'hora algú més segurament en crearà l'article. Si escriviu un article propi o de quelcom amb què tingueu una vinculació directa hi ha una probabilitat alta que sigui esborrat, a més a més que altres usuaris del projecte possiblement us ho reprovaran per ser un acte gens moral i que contravé les polítiques del projecte. No es pot mantenir una enciclopèdia objectiva si cadascú escriu sobre si mateix o dels llocs d'on pren part, per molt que penseu que ho esteu fent bé i sou imparcials.

Tingueu en compte que qualsevol cosa que escriviu a la Viquipèdia serà editada sense consideracions per altres persones. De vegades la gent que escriu sobre ella mateixa acaba demanant que el seu article sigui eliminat perquè el redactat original, amb el temps, ha canviat de forma que no els agrada.

Si no esteu segurs de crear un article propi, la millor opció és demanar-lo (i si és prou rellevant amb el temps algú l'escriurà amb un to neutral) o redactar-lo en una pàgina de proves i demanar opinions per a la seva revisió.

Com puc treure un article sobre mi o la meva empresa?[modifica]

En general animem a millorar els articles en lloc d'eliminar-los. Dir que un article és "dolent" (o inexacte, esbiaixat o mal escrit) no és raó suficient perquè sigui esborrat: preferim que ens ajudeu a fer-ho millor. Si realment creieu que el tema no és prou notable per justificar un article, potser val la pena ho expliqueu en la pàgina de discussió.

Us vull demandar per mentir en el meu article. Com procedeixo?[modifica]

En els casos en què tingueu un problema legal important, us demanem que ens ho expliqueu immediatament. Si hi ha un problema, ens agradaria tractar de solucionar-lo.

Envieu un correu electrònic a info-ca﹫wikimedia.org, afegint l'URL exacte de l'article i explicant quin creieu que és el problema i per què.

Algunes coses a tenir en compte:

  • El correu electrònic serà respost per un voluntari que té com a objectiu ajudar a resoldre el problema. Aquesta persona és poc probable que hagi estat involucrada en l'article, o fins i tot que en sàpiga res. No hi ha cap motiu per enfadar-se amb el voluntari que està responent al correu.
  • No us amoïneu, no farem públic ni l'adreça de correu ni el seu contingut.
  • No us podem donar informació d'altres usuaris, com l'adreça IP.
  • No envieu múltiples correus a altres adreces de la Viquipèdia, no farà més que complicar-ho i retardar les coses.
  • Configureu el vostre filtre de correu brossa per poder rebre una resposta. Si no teniu cap notícia, comproveu la carpeta de correu brossa.
  • No us podem trucar, encara que ens ho demaneu. La gent que respon els correus són voluntaris, no tenen recursos per fer-ho ni reben cap compensació per la seva dedicació.
  • La Viquipèdia ha rebut moltes amenaces d'accions legals, però mai ha estat demandada amb èxit. Segons la llei dels Estats Units i el dret internacional, la Fundació Wikimedia no es considera responsable de difamacions publicades en la Viquipèdia. A efectes legals, la Fundació Wikimedia i la Viquipèdia tenen la seu a San Francisco, Califòrnia, EUA.

On puc trobar més informació sobre aquest tema?[modifica]