Viquipèdia:Proves de plantilles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les plantilles són una característica potent del MediaWiki, però és fàcil cometre errades, fins i tot per part d'usuaris experimentats. El canvis en plantilles complexes s'haurien de provar abans. Les plantilles incloses en moltes pàgines solen estar protegides per evitar modificacions improductives que carreguin innecessàriament els servidors i per evitar canvis no desitjats que afectin a moltes pàgines.

Tipus de plantilles a provar[modifica]

És recomanable provar abans l'efecte que pot tenir una modificació en una plantilla que utilitzi funcions parser per generar diferents continguts segons el context, així com les que tinguin molts paràmetres o aquelles que tinguin diferents opcions amb l'operador #switch. En aquests casos caldria assegurar diferents casos de prova segons els diferents tipus de pàgina on la plantilla pugui estar inclosa. És una bona pràctica que la mateixa documentació tingui els casos de prova i així es poden comprovar ràpidament els efectes d'uns canvis.

Quan la plantilla genera sempre el mateix contingut, com per exemple en plantilles de navegació, llavors la prova es pot reduir a una previsualització de la mateixa plantilla, de la mateixa forma que es faria amb altres pàgines de contingut.

Qualsevol plantilla que estigui transclosa en milers de pàgines s'hauria de provar sempre abans de fer cap modificació. En aquests casos és habitual que la plantilla estigui protegida per seguretat i caldrà demanar les modificacions en la seva pàgina de discussió (vegeu {{modificació protegida}}). Per fer aquesta sol·licitud és una bona pràctica facilitar algun enllaç sobre les proves fetes.

Tipus de proves[modifica]

Segons la complexitat, hi ha diferents tipus de proves que es poden fer.

Expansió de plantilles[modifica]

Vegeu mw: Extension:ExpandTemplates

En la pàgina Especial:Expansió de plantilles es pot introduir un text wiki i mostra el resultat expandint les plantilles, funcions parser i variables. Es pot proporcionar un títol de pàgina per substituir en les variables que l'utilitzin, però no es poden proporcionar valors pels paràmetres de plantilla (p.ex. {{{1}}}).

La pàgina especial expandeix el text wiki proporcionant el mateix resultat intermedi que es produeix abans de processar-lo en desar la pàgina o previsualitzar-la. A més de fer proves, pot ser d'ajuda per entendre i analitzar el text expandit activant l'arbre XML.

Per provar plantilles simples, es poden escriure en el text amb la seva sintaxi i amb els seus paràmetres,

per exemple {{número mes|maig}}

o bé copiant el contingut de la plantilla es pot provar el resultat fent-ne modificacions (exemple). Pot ser útil per provar la sintaxi i la resposta de funcions parser en diferents condicions,

per exemple sintaxi #time i resultat per passat demà

o bé el comportament de diferents casos #if, #ifeq, #switch, etc o la resposta de variables ({{PAGENAME}}, ...)

Previsualització de pàgines amb plantilles[modifica]

En modificar una plantilla de contingut invariable segons context o paràmetres es pot previsualitzar el resultat com qualsevol altra pàgina. En cas contrari, pot ser interessant previsualitzar una altra pàgina que tingui inclosa la plantilla per veure com quedaria amb la plantilla modificada i encara no desada.

En la caixa d'edició d'una pàgina en l'espai de plantilles, sota del botó "Desa la pàgina" hi ha una caixa addicional amb el títol "Previsualització d'una pàgina amb aquesta plantilla". Introduint el títol de la pàgina la podreu previsualitzar tal com quedaria amb la plantilla modificada i encara no desada. Abans de la caixa d'edició es previsualitzarà la pàgina indicada en lloc de la mateixa plantilla.

És recomanable previsualitzar diferents pàgines on la plantilla pugui tenir diferents comportaments per assegurar que el resultat és el desitjat en tots els casos i que no afecta a altres pàgines amb resultats imprevistos. Si la mateixa plantilla està documentada mostrant diferents casos de prova, pot servir previsualitzar la seva subpàgina d'ús "Plantilla:Nom/ús". També pot ser útil comprovar l'enllaç de la caixa d'eines "Què hi enllaça" i provar diferents pàgines a l'atzar.

Espai personal de proves[modifica]

Per previsualitzar modificacions en més d'una plantilla, o per modificacions majors, es poden desar els canvis en una còpia de la plantilla o plantilles en l'espai personal de proves. Igualment per crear una plantilla nova complexa pot ser útil treballar-la primer en l'espai d'usuari. Pot servir qualsevol subpàgina de la vostra pàgina d'usuari. Per defecte està definit com a subpàgines de "Usuari:Nom/proves/".

Si la plantilla ja existeix i té la corresponent documentació podeu veure que a peu de pàgina apareix, entre altres enllaços d'ajuda: "Els editors poden fer proves amb aquesta plantilla al seu espai de proves". Clicant a l'enllaç "crea" que hi ha continuació es crea una còpia de la plantilla al vostre espai de proves "Usuari:Nom_d'usuari/proves/Plantilla:Nom_de_plantilla". Si afegiu de nou {{ús de la plantilla}} tindreu uns nous enllaços d'utilitat per a proves, entre altres:

Amb la pàgina especial de proves de plantilles (TemplateSandbox) podeu generar la previsualització d'una pàgina tal com quedaria substituint les seves plantilles per les que tingueu en el vostre espai de proves. Poseu la pàgina a previsualitzar en el camp "Pàgina a generar:". Per previsualitzar versions anteriors de la pàgina poseu el número de revisió (paràmetre oldid= de l'enllaç permanent) en el camp "Revisió a generar:". Per previsualitzar un text wiki poseu-lo en el camp "Text wiki a generar:" i ompliu també "Pàgina a generar:" per contextualitzar variables com {{PAGENAME}}.

Vegeu també[modifica]