Viquipèdia:Sala dels administradors

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Wikipedia Administrator.svg Sala dels administradors
Drecera:
VP:SA
Aquesta sala és un espai de trobada per als administradors, per a reportar les seves accions, frustracions, explicacions, o per fer preguntes i demanar recomanacions d'altres administradors. Si sou un administrador nou, no dubteu en fer ús d'aquesta pàgina per a sol·licitar el consell d'un company amb més antiguitat.

No és necessari ser administrador per a participar. Si teniu alguna pregunta o voleu alguna explicació sobre l'actuació dels administradors, feu ús d'aquesta sala també! Tanmateix si teniu una petició específica que no requereix de cap discussió prèvia o si voleu l'acció immediata d'un administrador, llavors, demaneu-la directament a Viquipèdia:Petició als administradors.


Instruccions:

  • Aquesta és una pàgina de discussió comunitària. Utilitzeu la pestanya "Nova secció" per a obrir un nou fil de discussió i signeu els comentaris.
  • Si es parla sobre algun usuari, cal avisar-lo.
  • Si es tracta d'una discussió que té lloc en alguna altra banda, deixeu un avís amb l'enllaç i seguiu la discussió al seu lloc per no fragmentar-la.IMPORTANT: Revisió de l'activitat dels administradors[modifica | modifica el codi]

Hola. Recentment ha estat adoptada una nova política sobre la retirada de "drets avançats" (administrador, buròcrata, etc) per consens comunitari global (aquesta comunitat va rebre un avís sobre la discussió). D'acord amb aquesta política, els stewards estan revisant l'activitat dels administradors en les wikis menors. Fins on sabem, el vostre wiki no té cap procés formal per la retirada de "drets avançats" als comptes inactius. Això vol dir que els stewards se'n faran càrrec per aquest wiki d'acord amb la nova revisió d'activitat dels administradors.

Hem trobat que els següents usuaris compleixen els criteris d'inactivitat (cap edició i cap acció registrada durant més de 2 anys):

  1. Joanjoc (buròcrata, administrador)
  2. Jordicollcosta (administrador)
  3. Makinal (administrador)
  4. Oersted (administrador)

Aquests usuaris rebran aviat una notificació demanant-los que iniciïn una discussió comunitària si desitgen mantenir algun o tots els seus drets d'accés. Si l'usuari no respon llavors els seus drets avançats seran retirats pels stewards.

Tanmateix, si vosaltres com a comunitat voleu crear el vostre propi procés de revisió d'activitat reemplaçant el global, si voleu prendre alguna decisió diferent sobre aquests usuaris inactius amb drets avançats, o si ja teniu una política al respecte que se'ns hagi escapat, llavors notifiqueu-ho als stewards a Meta-Wiki per saber si no hem de procedir amb la revisió de drets en el vostre wiki. Gràcies, Rschen7754 09:11, 4 abr 2014 (CEST)

Jo seria partidari de crear el nostre propi procés. En el cas del Jordicollcosta, per exemple, em sembla claríssim que hauria de conservar els drets d'administrador.– Leptictidium (digui, digui) 09:33, 4 abr 2014 (CEST)
d'acord amb el Lepti, pensem com fer-ho, no de forma automàtica--barcelona (disc.) 09:35, 4 abr 2014 (CEST)
Podem desenvolupar el nostre propi procés, o podem buscar les discussions arxivades i justificar que per ara el nostre consens actual és no treure els botons als administradors inactius. Potser el primer és preguntar a la taverna si volem seguir com fins ara, si deixem fer als stewards o si fem la feinada de fer un procés propi. De fet, no crec que un procés propi sigui gaire diferent de deixar fer als stewards.
El cas del Jordicollcosta s'hauria de discutir si mai fem una política de revisió, però avanço que en altres viquis (crec que ho vaig llegir a en-wiki) el procés habitual amb els usuaris difunts és no blocar-los a menys que hi hagi indicis que el compte hagi estat robat, però retirar-los tots els privilegis per precaució. Personalment opino que si hi ha alguna raó per treure els botons als administradors inactius (que encara no ho tinc clar), em sembla que aquesta raó serà especialment vàlida pels que ja no seran actius mai més. La qüestió de fons és que l'estatus d'administrador és una eina i no un guardó de bon viquipedista, de manera que les decisions de fer o desfer administradors no d'han de veure com un reconeixement ni un demèrit a l'editor afectat, sinó que s'han d'avaluar des del punt de vista pràctic. Si volem fer-li un homenatge (merescut) a en Jordicollcosta tenim moltes més maneres de fer-lo, i de fet a Viquipèdia:Administradors hi hauria d'haver una llista d'ex-administradors amb les raons per les que han deixat de ser-ho, que pot servir d'homenatge i agraïment a tots els antics administradors.--Pere prlpz (disc.) 11:39, 4 abr 2014 (CEST)
(afegit) Sobre el que fan a en-wiki amb els permisos dels comptes dels editors difunts, podeu veure en:Wikipedia:Deceased Wikipedians/Guidelines (l'apartat "On the account").--Pere prlpz (disc.) 23:44, 4 abr 2014 (CEST)
D'acord amb el Pere. Fer un procés propi suposa fer una feina de revisió periòdica, només per canviar els paràmetres de meta que són molt prudents. Si hi ha necessitat per ser més estrictes (1 any d'inactivitat en lloc de 2?), endavant. Necessitat de ser-ho menys (3 anys?) no la veig. En el cas del Jordi, amb tots els respectes, no té cap incidència, llevat del que s'apunta que algun dia li trobin la contrasenya. En qualsevol cas, tal com diu la nota, es pot prendre una decisió comunitària cas a cas o bé global, o bé deixar fer. --V.Riullop (parlem-ne) 12:17, 4 abr 2014 (CEST)
A mi personalment m'agraden els criteris fixats a nivell global, la qüestió és si hauriem de ser nosaltres mateixos qui apliquéssim aquest seguiment o ho han de fer els stewards. Hi ha algun administradors disposat a fer aquest seguiment? Si és així, doncs, demanem fer-ho nosaltres mateixos, en cas contrari, deixem-los fer. Respecte el gran Jordi Coll crec que ha arribat el moment de retirar-li els poders (perquè la xifra sigui real), però deixant menció a la pàgina d'administradors.--KRLS , (disc.) 12:30, 4 abr 2014 (CEST)
Només recordar que ja tenim un procés de revisió de checkusers que no estem aplicant puntualment. --V.Riullop (parlem-ne) 12:42, 4 abr 2014 (CEST)
D'acord en aplicar els criteris generals si no hi ha qualque motiu que de moment se m'escapa. L'homenatge a en Jordi Coll es pot fer de moltes altres maneres que no siguin mantenint-li perpètuament els drets d'administrador. La proposta d'en Pere prlpz de posar la llista d'exadministradors a Viquipèdia:Administradors em sembla bé. També d'acord amb ell que els administradors no som viquipedistes condecorats. Pau Cabot · Discussió 18:14, 4 abr 2014 (CEST)
A mi em sembla prudent el criteri general i al cap i a la fi, si féssim un procediment propi no crec que acabéssim massa lluny, però si voleu provar de fer-ne un de diferent, endavant! Respecte en Jordi Coll, la proposta de Pere prlpz també em sembla assenyada. --Panotxa (disc.) 08:06, 5 abr 2014 (CEST)
D'acord en fer el nostre procediment, d'acord en retirar els drets del Jordi i de fer una llista d'exadministradors per motius. Pel que fa al procediment, seria partidari de que fos bastant restrictiu per tenir en llista els realment actius i permissiu per tornar a entrar.--Lohen11 (disc.) 10:39, 5 abr 2014 (CEST)
D'acord en tot els que diu en Lohen11. Faig 2 apunts per intentar ajudar: Revisió d'activitat de l'últim any i Discussió del 2011 sobre baixes d'administrador. --Beusson (disc.) 00:36, 6 abr 2014 (CEST)

Rellegint totes les intervencions, sembla que no hi ha acord en si hem de crear el nostre propi procés o no. Les persones que advocau per crear les nostres pròpies normes, podríeu fer una proposta concreta per poder comparar aquesta proposta amb la default de meta? Pau Cabot · Discussió 09:23, 1 maig 2014 (CEST)

Si no hi ha més intervencions ni propostes per al nostre propi procés, propòs tancar la discussió i assumir els criteris globals. Pau Cabot · Discussió 10:32, 14 juny 2014 (CEST)
Per mi, endavant! --Panotxa (disc.) 11:59, 14 juny 2014 (CEST)
Em sembla bé.--KRLS , (disc.) 12:34, 14 juny 2014 (CEST)

Pel que veig a Especial:Usuaris/sysop, malgrat el temps passat, encara no s'ha aplicat la política. Sabem si s'aplicarà automàticament o hem de demanar explícitament? Pau Cabot · Discussió 12:50, 14 juny 2014 (CEST)

Per cert, una eina interessant per veure l'activitat dels administradors (avís: tarda bastant a carregar). Pau Cabot · Discussió 12:52, 14 juny 2014 (CEST)
Sí que s'està aplicant a tot arreu, però per ca-wiki sembla que estan esperant que acabem una discussió local, segons meta:Admin activity review/2013/Data#ca.wikipedia.org (4 Apr). L'enllaç que hi han posat no funciona, però sospito que la discussió en qüestió és aquesta en la que estem.
D'acord amb tancar si no hi ha més propostes i avisar els stewards. No estaria de més explicar-ho també a la taverna.--Pere prlpz (disc.) 14:33, 14 juny 2014 (CEST)
Tanc idò: . Qualcú ho podria dir a la taverna? Hem d'informar de la decisió presa a Meta? Pau Cabot · Discussió 14:40, 14 juny 2014 (CEST)
Notificat als stewards. --V.Riullop (parlem-ne) 16:51, 14 juny 2014 (CEST)
I a la taverna: Viquipèdia:La_taverna/Novetats#Revisi.C3.B3_de_l.27activitat_dels_administradors. Mireu si el que he escrit és la conclusió d'aquest debat.
Em queda un dubte, per causa d'un buit normatiu: quina és la política actual si un administrador inactiu torna un cop li hagin tret els drets? Entenem que no tenim un procés especial i per tant ha de passar el procés normal per escollir administradors? O per contra entenem que no ha perdut la confiança de la comunitat i que pot recuperar l'estatus d'administrador només demanant-lo a un buròcrata?--Pere prlpz (disc.) 17:19, 14 juny 2014 (CEST)

Crec que la política de re-administració o tornar a ser-ho després de molt temps s'hauria de parlar, no es dedueix del debat cap conclusió de consens--barcelona (disc.) 20:26, 14 juny 2014 (CEST)

José de Anchieta[modifica | modifica el codi]

Vandalisme de l'usuari u:Dagglio, amb clar proselitisme religiós. Aquest usuari va per altres pàgines en altres idiomes realitzant vandalisme reiterat. Demano bloquejar l'article de José de Anchieta.--CanaryIslands (disc.) 10:37, 6 abr 2014 (CEST)

@CanaryIslands:Hola! Gràcies per l'avís. Per un altre cop, aquesta disscussió hauria estat millor que l'haguéssis començat a VP:PA. Està bé que hagis desfet l'edició polèmica, però això no és motiu de bloqueig d'un usuari (hi ha tots uns passos a seguir explicats a VP:V, l'Anskar ja ha li ha fet un avís), ni d'una pàgina. Si es fessin moltes edicions polèmiques en una pàgina i no es donés l'abast per desfer-les, si que es pot considerar bloquejar-la. Si tens qualsevol dubte no dubtis a escriure'm. Gràcies per contribuir a la Viquipèdia! --gerardduenasparlem-ne 18:56, 7 abr 2014 (CEST)
Yes check.svg Tancat--gerardduenasparlem-ne 17:53, 11 juny 2014 (CEST)

Makinal[modifica | modifica el codi]

Fa un parell de dies un usuari anònim que diu que és l'administrador Makinal (que va deixar d'editar el 2008) demanava ajuda aquí. Vaig fer un @ping a en Vriullop, però aquests dies justament no està massa actiu, així que aquí us ho deixo per si algú s'ho vol mirar.--Carles (enraonem) 18:47, 13 juny 2014 (CEST)

És una IP dinàmica. Makinal, si em llegeixes aquí, no tens més remei que anar provant si trobes la contrasenya. En algun moment, fa temps, es va demanar confirmació de les adreces de correu i si en tenies alguna ja no hi és. L'única alternativa és crear un compte nou, però els drets d'administrador es retiraran per inactivitat per la notificació de més amunt #IMPORTANT: Revisió de l'activitat dels administradors. --V.Riullop (parlem-ne) 21:01, 14 juny 2014 (CEST)
Hola, sóc Makinal (escrivint des d'usuari anònim a la meva IP dinàmica). Ahir vaig conèixer casualment a Arnaugir i li vaig demanar ajut respecte a aquest tema. Si em confirmeu que no hi ha manera humana de recuperar el compte em faré una altre i, per tant, el compte de Makinal es pot borrar. El problema és que vaig perdre la contrasenya i el compte està associat al compte de mail de la universitat, el qual ja no existeix, per tant, a l'intentar recuperar la contrasenya, es deu enviar un mail a aquella adreça que fa anys que no existeix.
A veure si em podeu ajudar. Em faria il·lusió recuperar el compte des del qual vaig fer milers i milers d'edicions. M'imagine que m'enteneu.
Salutacions,
Makinal.
Sí, s'entén, però com es pot comprendre ningú té accés a les contrasenyes. Només es pot generar una nova automàticament via correu i ara mateix el compte Makinal no en té definida cap pel que he dit, en el seu moment es va demanar confirmar-les totes. Si no trobes la contrasenya no s'hi pot fer res. L'única sortida seria crear un compte nou amb un nom que recordi l'anterior, per exemple Makinal2. Hi ha una protecció per evitar noms similars, però els administradors ens el podem saltar sota petició. --V.Riullop (parlem-ne) 21:16, 28 juny 2014 (CEST)
D'acord. Entesos. Salutacions. Makinal.
P.D.: Si voleu, podeu treure, doncs, tots els permisos d'administrador a Makinal.
Les baixes d'administradors les fan els stewards de meta, o per petició pròpia en aquest cas impossible, o per decisió comunitària cosa que no tenim cap procés establert, o per llarga inactivitat. Ja seguirà el seu procés de revisió. Si vols recuperar-ho amb un nou compte hauries de demanar l'aprovació. Es tracta d'un cas especial però preval la confiança comunitària. --V.Riullop (parlem-ne) 23:10, 28 juny 2014 (CEST)
No, gràcies, no cal que em retorneu el permís d'administrador. Malauradament, puc dedicar tant poc temps que no paga la pena. Salutacions. Makinal.