Viquipèdia:Sobre les proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pàgines de proves
en altres projectes

La Viquipèdia ofereix diferents possibilitats per a fer proves i disposa d'algunes pàgines dedicades a aquest propòsit per no interferir ni causar problemes en el desenvolupament col·laboratiu del contingut.

Pàgina de proves general[modifica]

La Viquipèdia:Pàgina de proves és una pàgina del projecte posada a disposició de tots els usuaris per a fer proves i experimentar amb la sintaxi wiki.

El propòsit de la «Pàgina de proves» és que us hi llanceu. Aquí no són aplicables la majoria de normes. Per exemple, no cal que seguiu el llibre d'estil o que cerqueu el consens per fer grans canvis. Però cal mantenir el sentit comú i no es poden permetre continguts maliciosos o difamatoris. Periòdicament la «Pàgina de proves» serà buidada.

Una pàgina alternativa de proves lligada al tutorial d'introducció és Viquipèdia:Introducció.

Espai personal de proves[modifica]

Si teniu un nom d'usuari registrat podeu crear les vostres pròpies pàgines de proves com a subpàgines de la vostra pàgina d'usuari. Per exemple, l'«Usuari:Daixonses» pot tenir la pàgina «Usuari:Daixonses/proves». Trobareu la vostra pàgina de proves a Especial:Pàgina personal/proves (si no existeix, creeu-la).

La diferència d'una pàgina pròpia de proves és que per deferència ningú més l'editarà. També podeu usar la vostra pàgina de proves com a plantilles. En aquest cas, per incloure-la només cal posar: {{Usuari:Daixonses/proves}}

Proves de discussió[modifica]

Per a fer proves dels formats i tècniques utilitzats en pàgines de discussió disposeu de la pàgina Viquipèdia Discussió:Pàgina de proves. Per provar missatges dirigits als usuaris, ho podeu fer a Usuari Discussió:Exemple. L'usuari Exemple és un compte fictici creat com a mostra de pàgina d'usuari.

Per al nou format experimental de discussions Flow, podeu fer proves en la pàgina Viquipèdia Discussió:Flow/proves.

Proves de plantilles[modifica]

Com que les plantilles estan incloses en altres pàgines, les proves poden ser més complexes segons el tipus de plantilla. Potser caldrà comprovar abans de quina manera una modificació en una plantilla afecta a altres pàgines. Vegeu Viquipèdia:Proves de plantilles.

En cas de proves de mòduls Lua són vàlides les consideracions per a plantilles. Vegeu Viquipèdia:Lua#Proves de mòduls.

Previsualització[modifica]

Per fer proves menors mentre esteu editant un article, podeu usar el botó «Mostra previsualització». És convenient no «Desar la pàgina» fins que no tingueu el resultat desitjat.

Altres tipus de proves desades fora de les pàgines recomanades més amunt podran ser editades immediatament per qualsevol editor, o bé podran ser suprimides segons Viquipèdia:Criteris de supressió ràpida.

Categories[modifica]

Eviteu posar de manera permanent categories a les pàgines de proves, per evitar que apareguin dins d'aquestes categories. Compte també que algunes plantilles categoritzen els articles automàticament.

Si voleu conservar el codi de les categories podeu fer servir <nowiki></nowiki> (el text posat entre <nowiki> i </nowiki> no és interpretat com a codi). Podeu aprofitar també que els articles no es categoritzen fins que es desen els canvis; però previsualitzant veureu les categories a la pàgina sense el problema que aparegui la pàgina a la categoria.

Proves en altres projectes[modifica]

Les «Pàgines de proves» en altres llengües les podeu trobar a la llista de la dreta, així com les d'altres projectes. Recordeu però que els enllaços seran interns a cada projecte. A més, els prefixos dels espais de noms poden ser diferents (p.ex. Fitxer:, File:, Datei:, ...) No obstant, els noms de prefix en anglès funcionen a tots els projectes. Les plantilles pot ser que no existeixin o que tinguin un nom diferent.

MediaWiki[modifica]

Si el que voleu és fer proves amb el programari MediaWiki, vegeu Test Wiki.

Per provar els serveis web API, vegeu Especial:ApiSandbox.

Enllaços externs[modifica]