Viquipèdia:Taulell de consultes/Arxiu 1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:TC

Benvinguts al taulell de consultes de la Viquipèdia en català. Aquí podeu fer preguntes de caire enciclopèdic, i els usuaris i editors provaran de donar-vos una resposta. Llegiu-vos les normes per evitar que la vostra pregunta sigui esborrada.

Nova consulta

Normes

  • Esforceu-vos per trobar la informació abans de preguntar. La Viquipèdia té 746.812 articles, així que probablement ja n'hi ha un que respon als vostres dubtes.
  • Aquest és un servei de consultes enciclopèdiques, no un servei de fer els deures.
  • Conformement amb el Viquipèdia:Avís d'exempció de responsabilitat, no s'accepten preguntes d'ajut mèdic, legal o similar. Sí que es poden respondre preguntes sobre aquests àmbits sempre que siguin peticions d'informació i no peticions de consell.
  • Doneu-nos tanta informació com pugueu a l'hora de formular la demanda, així ens ajudeu a trobar la resposta més pertinent a les vostres preguntes.
  • Les preguntes es respondran únicament en aquesta pàgina, així que no afegiu la vostra adreça de correu electrònic, correu postal, fax o qualsevol altre mitjà de comunicació. La Viquipèdia no es fa responsable del que puguin fer terceres persones posteriorment amb aquestes dades de caràcter personal.
  • Signeu les vostres demandes i sigueu pacients perquè la gent tingui temps de respondre. Tingueu en compte que els col·laboradors són voluntaris, sense cap engatjament i que no són [necessàriament] experts en la matèria. No és segur que obtingueu una resposta ni que aquesta hagi de ser 100% fiable.
  • Les demandes sobre el funcionament de la Viquipèdia van a Viquipèdia:Plantejament de preguntes.

Consultes


Citació bibliogràfica d'un article "x" de la vikipèdia

Em podeu dir com es fa correctament la citació d'un article qualsevol de la Viquipèdia? Gràcies Antoni

A en:Wikipedia:Citing Wikipedia hi ha una pàgina d'ajuda sobre el tema, que aquí no tenim traduïda.--Pere prlpz (disc.) 14:29, 3 març 2014 (CET)
Al menú de l'esquerra de qualsevol article, a Eines hi apareix l'enllaç Citau aquest article. Si hi entreu veureu com citar l'article en diferents estils (a la url d'aquestes citacions no hi apareix el tros de http:, no sé si és un error). També podeu anar directament a Especial:Citau i introduir el nom de l'article.--Salvi «Ssola» (discussió) 20:54, 3 març 2014 (CET)

Fotografia de l'usuari "PMRMaeyaert"

Bon dia, companys,

Sóc historiador i m'acabo registrar amb la il·lusió de poder contribuir a divulgar el nostre patrimoni històric i la memòria col·lectiva. El cas és que amb un company estem fent un llibre sobre la Guerra de Successió i m'interessaria poder contactar amb l'usuari "PMRMaeyaert" per poder reproduir una foto seva del Castell de Castellmeià que apareix a l'article mateix de Viquièdia.

Espero rebre una resposta el més aviat possible per posar-nos a treballar i a fer feina.

Gràcies i seguim en contacte,

Genís

@Genís Frontera: A la seva pàgina d'usuari commons:User:PMRMaeyaert hi ha un parell de correus electrònics. A més, podeu fer servir l'eina "Envia un missatge de correu electrònic a aquest usuari" que hi ha a l'esquerra de la mateixa pàgina, i també li podríeu deixar un missatge a la seva pàgina de discussió (tot i que veig que porta mesos inactiu).
La pàgina Commons:Reutilització de contingut fora de Wikimedia també us pot ser útil, sobretot si no trobéssiu el fotògraf.--Pere prlpz (disc.) 11:19, 4 març 2014 (CET)
Si la fotografia és la que apareix a Castell de Castellmeià sembla que l'usuari és Antoni Grifol --Anskar (disc.) 11:37, 4 març 2014 (CET)... reedito, no és la foto de la infocaixa, disculpes per la intromissió --Anskar (disc.) 11:44, 4 març 2014 (CET)

Poema

És correcta la frase "abans la guerra" inclosa en un poema? el comentari anterior sense signar és fet per 62.174.48.230 (disc.contr.) 16:08, 31 oct 2014 (CET)

Hola. Depèn del context. Pot ser correcta si se sobreentén «abans [prefereixo] la guerra», o alguna cosa així. —Leptictidium (digui, digui) 16:30, 31 oct 2014 (CET)

Pantingot i Mandinga

quan érem petits, al poble se sentia l'expressió "semblen Pantingot i Mandinga" com a voler dir que formàven una parella ben avinguda. Mai he sabut l'origen d'aquesta frase ni ningú m'ha sabut donar-ne cap orientació. el comentari anterior sense signar és fet per 88.0.172.217 (disc.contr.) 16:07, 31 oct 2014 (CET)

Doncs no té ni un sol resultat a google.... Això sí, els Mandinga sembla que son un un poble malià. --Jey (disc.) 18:23, 31 oct 2014 (CET)
@88.0.172.217, Jey: Al poble he sentit dir "ser com en Peret i en Mandinga" amb el sentit de ser dos amics inseparables. A Google es troben resultats per "Peret i Mandinga" en el mateix sentit Jordi Roqué (Discussió) 15:26, 11 març 2015 (CET)

Carles Mauné i Alai

Hola, us vull fer una consulta.

L’any 2010, una persona em va fer una pàgina dedicada al meu avi, Carles Mauné i Alai. Fa uns dies, la vaig revisar i vaig trobar un afegit, que no m’hi havia fixat fins ara. Com que el meu avi era músic i ara estic fent un estudi d’ell, el que van afegir, va ser una orquestra on ell havia tocat i jo ignorava aquesta data. Per tant, m’agradaria poder trobar la persona que ho va escriure, ja que es molt important per mi.

A la discussió només hi ha un número 37.15.177.77 i es va fer el 8 d’abril de 2013.

A veure si em podeu ajudar, repeteixo es importantíssim per el treball de recerca que estic fent en aquests moments.

Salutacions el comentari anterior sense signar és fet per Montserrat Mauné (disc.contr.) 16:06, 31 oct 2014 (CET)

Benvolguda @Montserrat Mauné:: et desitgem molta sort en el treball de recerca, però em temo que serà impossible determinar quina persona física ho va escriure des d'aquesta IP, si més no sense cometre una greu violació del dret a la privacitat d'aquesta persona. —Leptictidium (digui, digui) 16:20, 31 oct 2014 (CET)

Mechtas

No he pogut documentar la paraula "mechtas" que he trobat mentre corregia l'entrada "Algèria francesa". Algú en sap alguna cosa? el comentari anterior sense signar és fet per Margaga (disc.contr.) 09:31 18 nov 2014

@Margaga: En el context, la traducció que em semblaria més aproximada seria "poblets" (Definició de diccionari) Jordi Roqué (Discussió) 15:22, 11 març 2015 (CET)

Ajuda amb una plantilla

Hola.

Estic intentant crear de mica en mica els requisits que necessiten els nacionals d'un país per poder entrar a un país. He començat per Xile, però tinc un problema amb la plantilla del "Es necessita visat" https://ca.wikipedia.org/wiki/Requeriments_de_visat_per_a_ciutadans_de_Xile

Com podeu veure, si el país en qüestió no necessita visa, ja queda prou maco de color verd, però no en tinc ni idea de com canviar el "(noruec)" per una plantilla que digui "Es necessita visa"

Cap de vosaltres em pot donar un cop de mà?

Gràcies --Marc (disc.) 20:44, 27 des 2014 (CET)

Em sembla que ja ho ha resolt un company Jordi Roqué (Discussió) 18:31, 24 març 2015 (CET)

Essers vius.

Quin es el grup d'éssers vius mes abundant? el comentari anterior sense signar és fet per 62.57.212.171 (disc.contr.) 21:58 10 març 2015

Potser ho sàpiga en @Leptictidium: Jordi Roqué (Discussió) 15:14, 11 març 2015 (CET)
Hola! Quantificar el nombre d'espècies que hi ha al món resulta molt complicat perquè encara queda per descobrir-ne la gran majoria. El més probable és que siguin els bacteris, per la seva ubiqüitat, varietat i facilitat de multiplicació. —Leptictidium (digui, digui) 23:44, 15 març 2015 (CET)
Ara bé, el el grup amb més espècies descrites, són els insectes, amb un milió d'espècies, i dins dels insectes els coleòpters.--Pere prlpz (disc.) 11:31, 16 març 2015 (CET)

Consulta sobre cotxes

Per fer un cambi de nom de un coche de 2ª ma els impostus de transmisions on es pagan! el comentari anterior sense signar és fet per 188.84.183.164 (disc.contr.) 21:34, 13 abr 2015

Hola. Hauries de trucar al 012, el número d'atenció de la Generalitat de Catalunya. Aquí només resolem dubtes enciclopèdics. Bona nit. --Xavi Dengra (MISSATGES) 22:40, 13 abr 2015 (CEST)

COM PUC ESCRIURE LA REFERÈNCIA D'UN MAPA.

Estic preparant un article amb prou referències enllaçades a Internet, però una dada que és important, l'altitud d'aquest poble, no està a l'Enciclopèdia Catalana. Tot i així, a l'Enciclopèdia Catalana tenim prou informació. A la biblioteca he vist un Mapa Topográfico Nacional de España, del Ministerio de Fomento, Instituto Geográfico nacional: Beranúy 213-III, escala 1:25.000. Està publicat a Madrid. En aquest mapa està l'altitud. Aquesta és tota la informació escrita que vos puc donar com a referència, però no sé com fer-ho. Gràcies anticipades--General Basset (disc.) 09:07, 30 abr 2015 (CEST)

Sembla una consulta més per la taverna. A la Ajuda:Com_es_modifica_una_pàgina pots trobar com citar referències. Amb les dades que dónes, jo ho tractaria com un llibre i faria "{{ref llibre|títol=Beranúy|lloc=Madrid|editorial=Ministerio de Fomento - Instituto Geográfico Nacional|any=s.a.|col·lecció=Mapa Topográfico Nacional de España escala 1:25.000, 213-III}}", cosa que ens donaria " Beranúy. Madrid: Ministerio de Fomento - Instituto Geográfico Nacional, s.a. (Mapa Topográfico Nacional de España escala 1:25.000, 213-III). " Si al mapa hi aparegués l'any, en comptes de "s.a." posaria la data, és clar. Jordi Roqué (Discussió) 11:07, 30 abr 2015 (CEST)
@Jordi Roqué: Moltes gràcies--General Basset (disc.) 13:02, 30 abr 2015 (CEST)

Ajuda - Edició pràctica

Bon dia,

Som uns professors de València. Estem interessats en fer un treball d'una lectura d'aula a través de Viquipèdia (els alumnes hauran de completar l'article amb tot el que això suposa). Tenim el problema que necessitem un lloc, una pàgina en blanc, on ells puguen practicar com fer canvis amb Viquipèdia. Una cosa com una fulla en blanc on puguen practicar. Existeix alguna cosa així en Viquipèdia? Teniu alguna idea de com podríem fer-ho perquè diversos grups treballen a l'hora en el mateix article?

Mil gràcies.el comentari anterior sense signar és fet per Guiadus2 (disc.contr.)

@Guiadus2: Teniu la Viquipèdia:Pàgina de proves que és una pàgina on qualsevol usuari hi pot fer qualsevol prova. Però pel que expliqueu, sembla millor la solució de crear-vos tantes subpàgines de proves d'usuari com vulgueu. Veig que ara mateix ja t'has creat Usuari:Guiadus2/proves, i això es pot fer fins a l'infinit: Usuari:Guiadus2/proves/1, Usuari:Guiadus2/proves/2, etc... o fins i tot Usuari:Guiadus2/proves/Alumne1, o qualsevol variació pareguda. Salut!.--Carles (enraonem) 13:10, 8 maig 2015 (CEST)
O, afegeixo, si cada alumne es crea un usuari, tots ells tindràn la seva pròpia pàgina de proves.--Carles (enraonem) 13:12, 8 maig 2015 (CEST)
Ho acabe de descobrir ara mateixa!!! No sabia que cada usuari registrat tenia la seua pròpia pàgina de proves. En eixe cas, crec que el millor que podem fer és que tots els alumnes es registren, de manera que cadascú puga editar des de la seua pàgina de proves individual. Després simplement podem copiar i pegar a informació de cadascú en l'article principal. Si tots treballaren en el mateix article, seria per tornar-se bojos.
Mil gràcies!!!el comentari anterior sense signar és fet per Guiadus2 (disc.contr.)
@Guiadus2: Correcte. Si cada alumne es registra amb un usuari, tots podràn treballar en una pàgina pròpia de proves. No hi ha cap inconvenient en crear tantes pàgines de proves com vulgueu. Si cada alumne té un usuari diferent, també, mirant l'historial de les contribucions de l'usuari, podreu saber quines aportacions ha fet exactament cada alumne.--Carles (enraonem) 13:37, 8 maig 2015 (CEST)
@Guiadus2: En qualsevol cas, jo us recomano treballar tant com sigui possible a la pàgina de l'article definitiu i no en pàgines de proves excepte pels primers passos. Treballar el contingut a banda i després intentar combinar-lo en un sol article sol portar més feina i quedar pitjor, sobretot si cada editor s'ha preocupat molt del "seu" tros i poc de com queda l'article.
A més, penseu que tots els canvis queden a l'historial i sempre es pot revertir qualsevol canvi inadequat o accidental o recuperar de l'historial coses que s'hagin esborrat.--Pere prlpz (disc.) 16:43, 8 maig 2015 (CEST)
I sobretot visiteu el Portal:Educació!! --Jey (disc.) 19:34, 8 maig 2015 (CEST)

Mashup (Música)

Bona Tarda,

Vull fer una consulta per saber si puc fer una entrada sobre Mashup (música). Hi ha una entrada que porta el titul de Remescla, pero parla sobre una web hibrida, no sobre aquest genere musical. En cas que la pugui fer, amb quin titol l'hauria de publicar? Amb el titol de Remescla (música) o amb el titol de Mashup (música)?

Moltes gracies, micaalb8.

@Micaalv8: Veient altres viquipèdies, sembla que el terme té prou notabilitat com per fer-ne un article.
El nom hauria de ser el que facin servir les fonts en català, si convé desambiguant. Així, remescla (música) o mashup (música) serien acceptables si tenen referències. A més, s'hauria de posar una nota de desambiguació a remescla.--Pere prlpz (disc.) 13:34, 26 maig 2015 (CEST)