Viquipèdia:La Viquipèdia pren el teu municipi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Wiki Takes... o Wikipedia Takes..., que es pot traduir com La Viquipèdia pren [el teu municipi o ciutat], és una gimcana fotogràfica amb el propòsit d'obtenir imatges en llicència lliure sobre un indret particular, on els participants competeixen per prendre fotografies de tantes vistes locals com sigui possible per a complementar articles. Via Wikimedia Scavenger hunt hi trobareu una eina dedicada a facilitar la organització d'aquest tipus d'esdeveniments (amb informació addicional).

Compilant una llista[modifica]

El primer pas per organitzar un esdeveniment d'aquests és preparar una llista d'objectius: pots començar a elaborar-la tot recollint dades des de les categories Categoria:Articles que necessiten una foto o bé elaborant la llista manualment tot prenent nota dels articles al voltant del tema de la jornada. Així mateix és possible que hi hagi articles que necessiten una fotografia actualitzada, de més qualitat o prenent cura de detalls que les imatges que disposem actualment no reflecteixen, és a dir: el fet de disposar d'una fotografia en un article no necessàriament l'exclou de la llista d'objectius.

La llista hauria de ser organitzada, amb adreces i altres elements que en facilitin la localització, és molt recomanable que s'estableixi un codi per tal de facilitar la identificació correcte de les fotografies obtingudes.

Instruccions per als participants[modifica]

La llista d'objectius s'hauria de publicar junt amb unes breus instruccions per tal de ser repartides en el punt de trobada a l'inici de l'esdeveniment.

Per a cada objectiu és recomanable prendre diferents fotos. Poden ser vistes generals o de detall, però sovint és útil situar el context. Abans de començar una sèrie de fotos d'un objectiu, és important que els participants facin primer una "fotografia d'identificació". Això pot ser una placa o un panell explicatiu, o simplement de la pàgina impresa amb el codi d'identificació. D'aquesta forma serà més senzill classificar després les fotografies i identificar-les correctament.

Animar als participants a formar petits grups o equips és una bona pràctica (fer un recorregut en petit grup sol augmentar el factor de diversió entre els participants). L'equip hauria de compartir una única càmera per facilitar la reconstrucció de la seva participació.

Es pot establir un sistema de puntuació concret: per exemple es pot establir una puntuació de 10 punts per a localitzacions normals, 5 punts de gratificació per a localitzacions que també tenien fotografies d'interior, i 30 punts per a localitzacions allunyades del centre de ciutat.

Cal recordar als participants que respectin les lleis en vigor. No es poden fer fotos de la gent sense el seu consentiment (si no són preses generals) i no es pot entrar en propietats privades sense autorització.

Carregant les fotografies[modifica]

Un cop finalitzada la "cacera" s'han de carregar les fotografies. És el moment de fer una petita festa, recopilar els resultats dels participants i acordar els guanyadors de la jornada. Si es pot disposar d'un local amb connexió a internet, es pot ajudar als participants no experimentats.

La millor manera de fer el carrega és mitjançant l'eina de Wikimedia Scavenger Hunts. Alternativament, un programa com Commonist pot ser utilitzat, junt amb l'ús de plantilles especifiques per identificar l'esdeveniment, per exemple quelcom similar a {{WTM}}, {{WTMid}} i {{WTMtag}}.

Exemples d'esdeveniments[modifica]

2008[modifica]

2009[modifica]

2010[modifica]

2011[modifica]

2012[modifica]

2013[modifica]

2014[modifica]

  • Wiki takes Lloret

2015[modifica]

  • Wiki takes Falset

2016[modifica]

  • Wiki takes Garraf i Alt Penedès

Idees per esdeveniments[modifica]

Vegeu també[modifica]