Viquipèdia Discussió:Patrulla de canvis recents

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquipèdia Discussió:Patrulla de canvis recents/Arxiu 1 en data 30-06-2015.

Annadecorts (discussiócontribucions)

Altres tipus de canvis recents

Amb la resta de canvis recents possibles procedirem de la mateixa manera que en el cas dels articles nous.

És a dir, d'una banda, marcarem com a patrullades les edicions acceptables que no requereixin cap intervenció. I, de l'altra, a les modificacions amb alguna mancança greu primer se'ls posarà una plantilla indicant la mancança i després es podran marcar com a patrullades.

Marcarem com a patrullades les edicions que compleixin tots els requisits següents:

  • que no siguin vandàliques. En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades.
  • que no incloguin canvis clarament contraris al consens de l'article. En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades.
  • en què no s'hagi esborrat informació injustificadament. En cas que d'haver-se fet, es revertirà primer i després es marcarà com a patrullada.
  • que no siguin reversions injustificades d'altres canvis.  En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades. NOTA: Assegureu-vos d'actuar amb coneixement de causa per evitar entrar en una guerra de reversions.
  • que no siguin enllaços externs propagandístics que no aportin informació enciclopèdica sobre el tema de l'article. Col·loqueu-hi la plantilla {{Enllaços externs}} o comenteu-ho a la discussió de l'article.
Resposta a «Proposta secció Canvis recents»
Annadecorts (discussiócontribucions)

En aquesta secció només substituiria l'última frase per una altra de pràcticament semblant:

Quan una categoria contengui menys de cinc articles, usarem la plantilla {{5 articles-categorització}


Per altra banda, quan em poso a sobre de l'enllaç adequat a les polítiques, em surt un missatge que diu: "Hi ha hagut un problema en mostrar aquesta previsualització." Aquest missatge ja me l'he trobat en altres llocs. En canvi, ara que el tinc enganxat al missatge, l'enllaç funciona: no entenc què passa.

Resposta a «Proposta secció Categories noves»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Proposo treure per obsolets els trossos on es parla de:

  • Plantilles cal coor, cal foto i esborrany.
  • El bot reversor.

I proposo afegir:

  • Que l'article tingui infotaula si n'hi escau una. Aquí podem afegir (o no) el requisit de tenir element a Wikidata que proposava en @Paucabot fa uns mesos.
Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord.

Annadecorts (discussiócontribucions)

Jo no tinc ni idea de com fer-ho. Ho podreu fer vosaltres, sisplau?

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Annadecorts (discussiócontribucions)

Sí, Pere.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Doncs diria que això ja està fet fa uns dies. Ho pots comprovar a l'historial.

Annadecorts (discussiócontribucions)

I tu, saps tractar les persones amb respecte? O és només a mi que em tractes així? Perquè em passen les ganes de tenir qualsevol tipus d'interacció amb tu.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Annadecorts Perdona, només t'he preguntat si sabies veure l'historial de la pàgina, perquè si no en sabies la resposta havia d'incloure explicar-te com mirar-ho, i si ja sabies com es feia podia ser més curta.

O sigui, t'agrairé moltíssim que m'expliquis detalladament on és l'ofensa, perquè no la veig per enlloc.

Annadecorts (discussiócontribucions)

@Pere prlz, no és la 1a vegada que em sento malament després de llegir comentaris teus. I no em passa amb cap més usuari.

Hi ha moltes maneres de dir les coses. I tu sembla que les diguis expressament perquè l'altra persona se senti malament. Si em dius: "Tranquil.la, això ja està fet. Surt a l'historial.", és una manera agradable de dir-ho. En canvi, si primer em preguntes només si ho sé fer, ja sembla que ho estiguis posant en dubte.

Annadecorts (discussiócontribucions)

El "diria" també està fora de lloc. Per què cal aquí la ironia? I tampoc necessito comprovar-ho a l'historial, si tu m'ho dius. Jo no t'estic qüestionant: per què ho fas tu?

M'he equivocat utilitzant l'expressió de que em faltes al respecte; no és ben bé això. Però igualment no em sento ben tractada.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Annadecorts A veure, has començat un fil molt llarg (i entenc que potencialment molt profitós) a la Taverna perquè algunes coses que als que portem temps ens semblem molt evidents resulta que no ho són tant. En aquell mateix fil exposes un cas concret que és molt d'agrair, on expliques el problema que et va suposar esbrinar quan una plantilla havia estat posada a l'article perquè no és evident consultar l'historial, i fins i tot diria ("diria" = "crec que és així però tampoc n'estic segur") que una proposta era enllaçar l'historial des de la plantilla per fer més fàcil trobar-lo.

Aleshores, a partir d'aquí dubto si saps consultar l'historial o no, i per això pregunto abans de respondre, perquè em sembla poc delicat (i poc útil) assumir que saps consultar l'historial si resulta que no, i també resulta poc delicat (i una pèrdua de temps) incloure l'explicació a la resposta si resulta que sí que ho saps.

Si resulta que l'experiència que explicaves a l'altre fil era cosa del passat i ara en la mateixa situació no tindries els mateixos dubtes, fantàstic, i en tot cas demano disculpes d'haver entès que encara era vigent.

I sobre el diria: abans de la teva pregunta jo estava segur que havia incorporat això fa uns dies a la pàgina. Ara bé, des d'aleshores tu la deus haver llegida atentament perquè hi has canviat moltes coses, i si preguntes és que no has vist que estigui fet i aleshores em fas dubtar, però jo diria que ho vaig fer. O sigui, ironia cap.

I espero que això que vaig a dir no t'ofengui perquè està fet amb la millor intenció d'ajudar i si no t'agrada pots oblidar-ho: la notificació que m'has fet no funciona i no l'he rebuda. Si t'interessa, algú amb més tacte que jo et pot explicar com fer servir els botons de sota la caixa d'edició.

Annadecorts (discussiócontribucions)

@Pere prlpz en primer lloc, jo no  he començat un fil "molt llarg", simplement he començat un fil. Si s'ha fet llarg no és cosa meva.

"I entenc que potencialment profitós" + "que és molt d'agrair": ironia camuflada de bondat. "D

Diria": verb en forma condicional. Es pot fer servir quan no estàs segur d'una cosa però també en sentit irònic.

Tu tires la pedra (les pedres, i unes quantes) i després amagues que la mà; però n'hi ha que no hem nascut ahir.

Tambè trobo irònic que parlis de que "et sembli poc delicat", quan l'únic que saps fer són comentaris poc delicats.

Quan parles dels canvis que "diries" que vas incorporar a la pàgina, et refereixes als canvis que vas fer depressa i corrent just després que jo digués a en Paucabot que l'editaria?

No he vist si has incorporat la infotaula a l'article, evidentment, sinó no ho preguntaria. Però si dubtes de si ho has fet, pots fer el que em recomanes a mi: consultar l'historial per estar-ne segur, abans de jugar amb el condicional.

"L'espero que no t'ofengui" és, en realitat un "vull ofendre't". I tampoc és veritat que la teva última intervenció "estigui feta amb la millor intenció d'ajudar". Si fos així, no et caldria dir-ho, es veuria clarament.

I, en últim lloc, sé que la notificació que t'he fet abans no funcionava; però també sé que podies veure el fil perquè quan respons a alguna cosa se t'activa automàticament  l'opció de seguiment. T'e

estic escrivint des del mòbil i els botons que dius no m'apareixen a sota de la caixa d'edició. Però NO CAL, gràcies, no m'expliquis pas com fer que hi apareguin perquè, com bé dius tu, abans ho demanaria a algú que tingués tacte. De fet, ja ho he descobert "tota soleta": no m'hi han aparegut fins que he pitjat l'opció "escriptori". Per això, ara sí que se t'activarà la notificació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No. El que vull dir és el que he dit. Aquí, a la resta del fil i crec que a tot arreu.

Si dic que el fil que has començat a la Taverna és potencialment profitós, és perquè crec que ha generat un debat interessant d'on poden sortir canvis positius.

Si dic que és llarg, és perquè té moltes intervencions i és llarg (i si té moltes intervencions deu ser perquè uns quants l'hem trobat interessant).

I si fins i tot quan dic una cosa objectivament certa i clarament positiva com que has començat un fil llarg i potencialment profitós a la Taverna et sembla ofensiu, jo ja no sé què puc dir que no hi vegis una ofensa.

Que et vagi tot molt bé.

Annadecorts (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, em sap greu haver-te tirat la cavalleria per sobre si no tenies intenció d'ofendre. Com t'he dit, no és la primera vegada que em sento malament amb un comentari teu, i això ha fet augmentar les meves suspicàcies. Disculpa'm. Si torno a tenir algun dubte sobre el que escrius, miraré de preguntar-te'l, abans de donar el que sigui per suposat.   

Resposta a «Coses obsoletes i coses que falten»
Annadecorts (discussiócontribucions)

Articles o pàgines nous

Es marcaran com a patrullats (supervisats) els articles o pàgines correctes o acceptables, és a dir, que no necessitin cap intervenció urgent.

En canvi, als articles amb alguna mancança greu, primer se’ls posarà una plantilla indicant la mancança i després es podran marcar com a patrullats. Seguidament es llisten les mancances possibles i les seves corresponents plantilles. Articles:

  • que compleixin les condicions per ser destruïts immediatament. S’utilitzarà la plantilla {{supressió}}.
  • que necessitin millores. Això inclou, entre altres coses: errors importants de format, manca d'enllaços interns, manca de categories, manca d'interviquis, traduccions automàtiques o mal fetes i mala ortografia. S’utilitzarà la plantilla {{millorar}}.
  • amb contingut sospitós de ser publicitari o no rellevant. S’usarà la plantilla {{Falta verificar admissibilitat}}. En casos greus es pot considerar la possibilitat d'esborrar-lo o demanar-ne la destrucció immediata: {{destrucció}}.
  • amb aparença d’haver estat copiats d'una pàgina web quan s'hagi intentat trobar la font original. Si es troba la font original, s’utilitzarà la plantilla {{copyvio}}. NOTA: Sol ser efectiu cercar al Google una frase sencera de l'article.
  • repetits. S’usarà la plantilla {{duplicat}} o bé es redigiran a l'article existent. NOTA: Es recomana sospitar dels articles nous sobre temes importants, sobretot si tenen un nom que no segueix la guia Viquipèdia:Anomenar pàgines.
  • que hagin de portar una infotaula, quan en tinguin una, encara que de moment no contingui informació.
  • amb noms incorrectes (d'acord amb Viquipèdia:Anomenar pàgines), quan s'hagin reanomenat o quan se n’hagi demanat el reanomenament a Viquipèdia:Petició als administradors.
  • amb múltiples noms possibles, un cop s'hagin creat les redireccions necessàries (feu servir l'eina Què hi enllaça per comprovar si les redireccions existeixen). En particular, cal vigilar que hi hagi redireccions des dels sinònims comuns del nom. També, en el cas de nous articles d'éssers vius que portin per títol el nom comú, cal que tinguin redirigit el nom científic. Si l'editor que revisa l'article no pot o no vol fer les redireccions, convindria afegir-hi la plantilla {{millorar|Falta redirigir-hi els sinònims}} o un missatge semblant.
  • que siguin esborranys. Es farà servir la plantilla {{esborrany}} o alguna de les seves variants.

Les accions esmentades són les mínimes per poder marcar l'article com a patrullat, ja que amb les plantilles els articles entren a Categoria:Manteniment, on seran arreglats o destruïts dins el marc del Viquiprojecte:Manteniment de la Viquipèdia.

Particularitats

Patrullatge per error

La marca de patrullat no es pot treure un cop posada. En cas de posar-la per error, expliqueu-ho a la pàgina de discussió.

No sé què fer

En cas de no estar segurs de quina acció emprendre davant un article nou, o quan no sapiguem si les accions empreses seran suficients, el més recomanable és deixar l'article sense patrullar perquè s'ho miri algú més i explicar-ho mitjançant un comentari a la discussió de l'article.

Mancances puntuals

Després de detectar mancances puntuals, és recomanable corregir-les o millorar-les. Porta menys temps i menys feina fer-ho nosaltres que no pas posar plantilles i esperar que sigui algú altre qui ho faci.

Moltes mancances

En canvi, per articles amb moltes mancances, sobretot aquells tan deficients que sigui previsible que acabin esborrats, estalviareu feina si els marqueu amb {{millorar}} i afegiu una breu explicació a la seva pàgina de discussió. També seria convenient que, si és el cas, s'informi al creador, mitjançant un recordatori, de les mancances de l'article.

Articles recents

Pels articles creats de fa poc, abans de marcar-los amb plantilles comproveu a l'historial que l'usuari que els ha creat no hi estigui treballant encara i l'estat actual no sigui només transitori. En aquests casos convé deixar-los sense patrullar i tornar-hi al cap d'una estona (o deixar-lo perquè hi passi algú altre més tard).

Annadecorts (discussiócontribucions)

Petit canvi: (o deixar-los perquè hi passi algú altre més tard)

Paucabot (discussiócontribucions)

La frase Després de detectar mancances puntuals, és recomanable corregir-les o millorar-les. Porta menys temps i menys feina fer-ho nosaltres que no pas posar plantilles i esperar que sigui algú altre qui ho faci. no és correcta del tot. O sí, però depèn del que s'entengui per puntuals. Jo la reescriuria més realistament com Si es detecten mancances puntuals i es poden corregir, es recomana fer-ho. Si no, almanco hem d'indicar-ho perquè quedi la mancança especificada.

Resposta a «Proposta canvi Secció Pàgines noves»
Annadecorts (discussiócontribucions)

La Viquipèdia ofereix la possibilitat de patrullar (revisar) tots els articles o canvis nous ("edicions" en el llenguatge de la Viquipèdia) i marcar-los com a patrullats (supervisats). L’objectiu és que qui fa el canvi i qui l'aprova no siguin la mateixa persona, ja que així augmenta la fiabilitat de la Viquipèdia.

Aquesta pàgina vol consensuar els criteris per marcar les edicions com a patrullades. Recordeu que cal aplicar-los amb flexibilitat i fent ús del sentit comú. Tots els usuaris amb més de 4 dies d'antiguitat poden fer-ho.

Podeu veure les edicions ja patrullades al registre de supervisió . (NOTA: Els administradors, els usuaris autopatrullats i els bots patrullen automàticament les seves edicions).

Paucabot (discussiócontribucions)

Em sembla bé.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El canvi de "patrullar" per "marcar com a patrullat" em sembla bé, però s'hauria d'aplicar a tota la introducció.

Per exemple, a la frase "Poden exercir de patrulladors tots els usuaris amb més de 4 dies d'antiguitat" també s'ha de canviar "exercir de patrulladors" per "marcar edicions com a patrullades", perquè patrullar (o sigui, revisar les edicions) ho pot fer tothom, anònims inclosos.

Annadecorts (discussiócontribucions)

Ho he canviat. També he tret les negretes de revisar i supervisat per generar "menys soroll" visual. Tot i això, com que la paraula que surt a la pàgina és "supervisat", no sé si s'hauria de marcar d'alguna manera.

Annadecorts (discussiócontribucions)

De moment, doncs, canvio la introducció actual per la modificada.

Resposta a «Proposta canvi introducció article»
Paucabot (discussiócontribucions)

Ara que tenim Wikidata, crec que estaria bé incorporar com a requisit per a marcar una pàgina nova (article, plantilla o categoria) com a patrullada que l'article tengués ítem a Wikidata.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

S'hi podria afegir, tot i que no sé quants patrulladors tenen activat el giny de veure si està enllaçat a Wikidata sense haver-ho d'anar a mirar.

Per altra banda, s'haurien de treure algunes coses obsoletes i segurament també afegir-n'hi alguna.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Repassant els requisits, crec que hi ha dos casos (molt freqüents) en que l'element de Wikidata és útil:

  • Quan hi hauria d'haver interviquis.
  • Quan hi hauria d'haver infotaula.

Ara bé, si posem el requeriment, aquest hauria de ser que s'haguessin enllaçat els interviquis i que la infotaula tingui un mínim (tot i que el mínim pot ser la infotaula buida). El dubte de si posar requeriments d'aquests és el dubte de si val la pena deixar sense patrullar els articles on no s'hagin buscat els interviquis i els articles amb la intaula buida.

Per altra banda cal reconèixer que si posem aquests requeriments que impliquen crear l'element de Wikidata a la majoria dels articles, demanar l'element de Wikidata a tots els articles simplifica les instruccions i el procés sense afegir gaire més feina.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Donant-li més voltes: l'objectiu de patrullar no és arreglar-ho tot sinó que el que no s'arregli entri al circuit de manteniment de la resta d'articles (per exemple, un article amb problemes de traducció, el marquem com a patrullat si ja té la plantilla que indica el problema). Les pàgines sense element a Wikidata no cal fer-hi res perquè ja surten a Especial:UnconnectedPages. Només pot ser útil dir que no les hem de marcar com a patrullades en els casos que Wikidata faci alguna funció més, i encara sobre això tindria dubtes.

I en general, crec que no hem de confondre els que seria bonic que els patrulladors fessin amb el mínim que s'ha de fer per marcar com a patrullat, que és el que va en aquesta pàgina.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí. Crec que d'acord amb tu, Pere. Ho podem deixar. Aniria més aviat a Viquipèdia:Manteniment (que necessitaria millorar molt també).

Resposta a «Nou requisit»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la llista de patrulladors té alguna utilitat, s'hauria d'explicar el significat de la llista. Si tots els usuaris poden patrullar, la definició d'"usuaris patrulladors" en el sentit de la llista no és gens òbvia.

Paucabot (discussiócontribucions)

Podria ser que el significat de la llista (de la qual hauríem de llevar els inactius) no fos dels usuaris que poden patrullar sinó dels usuaris que realment fan realment aquesta feina?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

He afegit una introducció a la llista, sobretot per que no es confongui amb una llista d'usuaris autoritzats a patrullar o alguna cosa semblant.

Sobre treure els inactius, notifico en @Javierito92 i en @Fractally per si tenen algun inconvenient en que els esborrem de la llista.

Resposta a «Llista de patrulladors»
Cap més tema anterior