Viquiprojecte:Col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya/Guia pel professorat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Guia per al professorat


BENVINGUTS, MESTRES I PROFESSORS!

En aquesta guia trobareu ajuda, complementària a la que veureu per diferents llocs de la Viquipèdia (teniu un menú força complet a l'esquerra). El millor que podeu fer si voleu conèixer la Viquipèdia, però, és passejar-vos-hi una estona o preguntar els usuaris més avançats. Si heu arribat fins aquí és perquè ja sabeu una miqueta què és aquest projecte, i si no mireu la pàgina d'acollida per a tots els usuaris: Pàgina d'acollida

Per a què em pot servir la viquipèdia a les meves classes?[modifica]

La viquipèdia és una enciclopèdia lliure feta entre tots. Podeu usar-la de moltes maneres diferents, tant com a font d'informació com per escriure-hi articles. És molt recomanable que els alumnes pengin articles com a resum d'un tema, per veure si l'han entès, com a pràctica de redacció o com a pas dins d'un projecte més ampli, com per exemple una webquest.

Usar la viquipèdia té alguns avantatges respecte els treballs tradicionals o exposicions:

  • Augmenta la motivació, perquè els agrada més treballar amb ordinadors que amb un treball escrit normal i sobretot perquè aquest projecte és públic: tothom pot veure el que fan, tenen un destinatari i un sentit més enllà de la nota.
  • Ensenya a treballar col·laborativament: el redactat és únic, el wiki facilita treballar realment junts i no dividint-se només les parts del treball. A més a més, com tothom, sigui de l'escola o no, pot editar i canviar els seus articles, ensenya a acceptar el consens.
  • Forma part d'un projecte més ampli, ja no és sols una feina de l'escola, els alumnes poden ser una part important, constructors de coneixement. Això els allibera del rol passiu que normalment tenen a les aules i millora la seva autoestima.
  • Desperta la curiositat pel coneixement, si els alumnes s'acostumen a usar la viquipèdia, és fàcil que alguns d'ells s'enganxi a llegir i tocar articles, aprenent moltes coses noves.
  • Millora la seva competència digital, un dels objectius del currículum que a vegades és difícil de tractar, ja que no sempre es veu clara la relació entre les TIC i el que estem donant a classe. La Viquipèdia ajuda a escriure textos relacionats amb la lliçó.
  • Ajuda a la interdisciplinarietat, ja que diverses àrees poden treballar en un projecte comú, respectant les hores de cada matèria i amb una coordinació senzilla. Ara podreu anar més enllà dels temaris estrictes i tocar temes que considereu importants.
  • Suposa un aprenentatge significatiu perquè la viquipèdia no admet còpies d'altres fonts (llibres de text inclosos; de tota manera si que cal citar les fonts), per tant els alumnes han de redactar el tema amb les seves paraules, lligant-lo amb el que ja saben.

Quins articles han de crear els alumnes?[modifica]

Vegeu també aquesta pàgina on es recullen propostes d'articles a fer i millorar pensades per a estudiants.

Poden crear qualsevol article, sempre que respecti els criteris d'inclusió.

Us heu de plantejar si deixeu que els alumnes triïn el tema o si el maneu vosaltres, que estarà molt relacionat amb com feu servir la viquipèdia a classe. Si trieu vosaltres el tema, us assegureu que sigui rellevant per al currículum, que sigui del temari. Si trien ells, és més probable que els interessi el que estan fent.

Alguns suggeriments:

  • Crear o millorar l'article de la vostra localitat o dels llocs d'interès que contingui, així com biografies de personatges rellevants de la cultura local. Aquí hi trobareu una guia amb consells.
  • Completar els articles bàsics de la vostra assignatura, que serveixin com a resum per estudiar i aprendre (recorda, però, que no pot ser una còpia del llibre de text).
  • Usar temes tradicionalment juvenils (les seves aficions, literatura, esports, música, televisió, videojocs,...)
  • Completar els articles demanats per la pròpia viquipèdia, encara que estiguin lluny del temari (això provocarà una recerca dels alumnes que pot ser molt positiva per aprendre a sintetitzar informació). Trobareu articles demanats aquí i aquí.
  • Traduir articles importants d'altres viquipèdies, així milloren els seus idiomes i s'acostumen al format wiki. Els alumnes nouvinguts poden aprofitar per usar la seva llengua materna, practicar el català i poder parlar dels seus costums, per una vegada seran ells els experts!

Tot això és extensible a l'apartat de millorar articles, recordeu que l'important és fer una enciclopèdia de qualitat i no amb molts articles. En aquesta llista trobaràs articles que són esborranys, és a dir, per completar: Esborranys

Puc col·laborar d'altres maneres?[modifica]

I tant! La viquipèdia admet molts tipus d'ajuda, algunes idees

  • Animeu als alumnes a fer fotografies que il·lustrin els articles (recorda que han de cedir els drets d'autor). Trobareu una ajuda específica sobre imatges aquí.
  • Feu concursos per localitzar i corregir errades ortogràfiques i de redacció, així millorarà la seva expressió d'una manera més lúdica.
  • Useu la Viquipèdia com a font d'informació (amb proves per trobar alguna dada per als petits o com a eina de consulta per a projectes amplis per als grans).
  • Milloreu aquesta guia o qualsevol altra, participeu en les discussions de la comunitat del projecte (a la taverna) o expliqueu les vostres experiències docents amb la Viquipèdia a la pàgina d'experiències del viquiprojecte.
  • Pengeu definicions dels termes estudiats a classe al Viccionari (un projecte germà), així repassaran els termes bàsics de cada àrea.

Però jo no sé gaire informàtica![modifica]

No cal ser un expert per dominar el codi wiki, tenim ajudes molt completes (consulteu el menú esquerre). I no patiu, que aquest projecte és democràtic i es fa entre tots, si algun article no compleix les normes o li fa falta un format més adequat, entre tots ho arreglarem. Podeu demanar ajuda a qualsevol usuari! A més, no cal que ho feu tot de cop, com en tot, s'aprèn pas per pas.

Consells per a l'aula[modifica]

  • Intenteu corregir els articles que pengen els alumnes, per no donar tanta feina a la comunitat viquipèdica i evitar que pengin coses que no toquen (incloses dades personals: penseu que això no és el MySpace ni el Messenger i que tothom pot veure les dades que posin). Que us passin un llistat dels articles que han editat si cadascú en té un de diferent perquè pogueu mirar-los, avaluar-los i canviar el que toqui.
  • Registreu-vos abans de començar a editar, la Viquipèdia permet l'accés lliure i anònim però serà més fàcil contactar amb vosaltres i ajudar-vos, només cal que doneu un àlies i un correu (que no veurà ningú si no voleu).
  • L'escriptura de l'article és la fase final, primer, com en qualsevol redacció, cal que s'informin, que facin esborranys, etc. Això no cal que sigui a la Viquipèdia si teniu poques hores d'aula d'informàtica.
  • El ritme dels alumnes és molt desigual, penseu coses perquè els més ràpids puguin avançar pel seu compte o s'avorriran i començaran a navegar per altres pàgines.
  • Intenteu usar abans vosaltres la viquipèdia per conèixer-la una mica, aprendre com funciona i pensar com lligar-la a la programació, que no sigui una cosa aïllada. Si no sabeu com lligar-la, pregunteu a usuaris experimentats.
  • Recordeu les normes d'estil elementals: es comença definint el terme (que va en negreta la primera vegada que surt), els articles no se signen perquè són de tothom, la redacció ha de ser objectiva i original. Si seguiu aquests consells evitareu que esborrin els articles, amb al frustració que això suposa.

Comptes d'usuari[modifica]

Convé que cada alumne tingui un compte d'usuari. Avantatges:

  • Podreu veure quines edicions fa cadascú, cosa que us permetrà fer el seguiment de la seva feina i fins i tot avaluar-los.
  • Els altres usuaris es podran comunicar més fàcilment amb ells, a través de la seva pàgina de discussió.
  • En el cas que algun alumne fes bajanades i no quedés més remei que bloquejar-lo temporalment, el bloqueig no afectaria la resta de la classe ni el conjunt del centre.
  • Podran tenir la seva pàgina d'usuari. A més de la gràcia que pugui fer-los omplir-se-la d'etiquetes o parlar d'ells mateixos, és útil que hi posin la plantilla {{usuari escolar}} perquè els altres usuaris extremin la paciència amb ells. A Viquipèdia:Etiquetes d'usuari/Estudis hi trobareu més etiquetes per indicar el nivell d'estudis.

Per donar d'alta els comptes dels estudiants cal de tenir en compte que el programari no deixa crear més que sis usuaris nous des d'una mateixa adreça IP en un mateix dia, de manera que si el grup és més gran probablement no els podreu crear tots els comptes a la vegada des de l'escola.

Aleshores teniu diferents solucions:

  • Crear 6 comptes cada dia des de l'escola (normalment és una solució inviable).
  • Que els alumnes es registrin des de casa.
  • Posar a Viquipèdia:Petició als administradors la llista amb els usernames que vulgueu i l'adreça de correu electrònic on us poden enviar les contrasenyes. Els administradors no tenen la limitació dels 6 comptes i poden crear-ne per vosaltres tants com convingui.

No cal que creeu un compte pel centre ni per l'aula si els alumnes ja en tenen un per cadascú, però sí que vosaltres com a professors tingueu un compte; de fet, està tot pensat perquè hi hagi un compte per persona. El que sí que ens pot ajudar a ajudar-vos és que a la vostra pàgina d'usuari expliqueu una mica què penseu fer. Si d'alguna manera identifiqueu quins són els comptes dels vostres alumnes, ja sigui indicant-ho a les seves pàgines d'usuari o posant-ne la llista a la vostra, podrem contactar més fàcilment amb vosaltres davant de qualsevol incidència.

La interacció amb l'entorn[modifica]

A diferència de l'aula, la Viquipèdia és un entorn obert on es pot interactuar amb molta gent dedicada a la tasca comú de construir una enciclopèdia, i cal aprofitar les interaccions per enriquir l'experiència.

Edicions d'altres usuaris[modifica]

Tot i que hi ha molts articles en que un sol usuari ha escrit la major part del text, els articles de la Viquipèdia són una obra col·lectiva i els pot editar qualsevol encara que no estiguin acabats. Això permet recollir aportacions diferents i, pels novells, de vegades facil·lita que d'altres usuaris resolguin algunes qüestions tècniques amb més rapidesa.

Si, per algun motiu, voleu demanar que d'altres usuaris no editin gaire l'article en que estan treballant els vostres alumnes, hi poden fer servir la plantilla {{inacabat}}, però feu-la servir amb moderació i recordeu-los que la treguin tant aviat com pugueu.

Pàgines de discussió[modifica]

Totes les pàgines de la Viquipèdia tenen associada una pàgina de discussió on discutir-ne els continguts. La pàgina de discussió associada a les pàgines d'usuari és la pàgina de discussió de l'usuari, on els altres viquipedistes li poden deixar missatges. Si els vostres alumnes estan registrats, el primer missatge que rebran serà probablement una benvinguda amb alguns enllaços útils, cosa que sovint els fa gràcia. No és necessari respondre a la benvinguda (a la pàgina de discussió de l'usuari que els hagi donat la benvinguda, i que signarà al final), però fer-ho pot ser útil per practicar l'ús de les pàgines de discussió.

També pot ser que rebin missatges d'altres usuaris donant consells o plantejant-vos alguna qüestió sobre les vostres edicions. Per a errors freqüents és probable que rebin recordatoris, que són missatges que ja tenim redactats i preparats per enganxar quan calgui. Mireu de tenir-los en compte, tant si és per seguir els consells com si és per respondre que no esteu d'acord amb les objeccions que us plantegen.

Tingueu també en compte el que es diu a les discussions dels articles que editin. Les discussions de la majoria d'articles estan buides, però en alguns articles polèmics pot haver-hi hagut feina per arribar a un consens. Penseu que el un consens es pot fer canviar, però no feu canvis contraris a les opinions recollides a la pàgina de discussió sense consensuar-ho abans, o com a mínim sense avisar-ho.

Plantilles de manteniment[modifica]

Pot ser que als articles que estan editant els vostres alumnes els apareguin plantilles de manteniment, que pretenen assenyalar mancances (normalment formals) dels articles i servir d'ajuda per a resoldre aquestes mancances. No us ho prengueu com una crítica i feu servir els enllaços que tenen la majoria d'aquestes plantilles per anar a les pàgines d'ajuda relacionades. Si necessiteu més ajuda podeu recórrer a la taverna o al mateix usuari que ha posat la plantilla (veureu qui és a la pàgina d'historial de l'article).

Un cas especial són les plantilles d'esborrany que identifiquen els esborranys, que són articles curts i ampliables. No indiquen una mancança sinó són una invitació a ampliar-los. Tots els esborranys queden classificats a la categoria:Esborranys, on podeu buscar articles del tema que us interessi per ampliar-los.

Bloqueig d'usuaris[modifica]

Blocar un usuari és una acció radical, que només pot fer un administrador i que només s'emprèn en casos d'usuaris que cal aturar en una acció perjudicial. El cas més freqüent és el bloqueig de vàndals, que és com anomenem els usuaris que es dediquen a escriure bajanades, a esborrar text sense solta i d'altres activitats disruptives. No es bloca ningú per ser novell, per no saber editar prou bé o per no posar les negretes on toca, sinó que es bloqueja els editors que, tot i avisant-los, continuen fent bajanades. La durada dels bloquejos sol ser curta, però pot anar augmentant en cas de reincidència i fins i tot arribar al bloqueig indefinit.

Què faig si em bloquen un alumne[modifica]

El primer pas per resoldre un bloqueig és evitar que es repeteixin les circumstàncies que l'han provocat:

  • Per esbrinar el motiu del bloqueig:
    • Aneu a la pàgina d'usuari de l'alumne.
    • A la caixa d'eines de l'esquerra, cliqueu l'enllaç "Contribucions de l'usuari" i veureu les darrers articles que ha editat l'alumne (o sigui, les últimes edicions abans del blocatge).
    • A l'esquerra del nom dels articles hi ha un enllaç "dif" que mostra els canvis que ha suposat cada edició. Proveu-ne alguns per veure què feia.
    • Anant a la pàgina de discussió de l'alumne podeu veure també els missatges que ha rebut, entre els que hi pot haver avisos.
  • Feu-li a l'alumne les reflexions que pertoquen al cas, de la manera que cregueu més formativa.
  • Prengueu les mesures oportunes perquè aquesta mena d'edicions no es repeteixin quan s'aixequi el bloqueig. Entre d'altres motius, això és important per evitar un segon bloqueig de més durada.

Un cop fet això, si creieu que per la vostra activitat docent és important que s'aixequi el bloqueig abans del seu termini, podeu demanar-ho a Viquipèdia:petició als administradors.

Truc: Si voleu saber quan acaba un bloqueig, feu servir l'enllaç "Registre de bloquejos" que trobareu a la part superior de la pàgina de contribucions de l'usuari.
Vegeu també: Viquipèdia:Contacte/Blocatge

Pot una escola tenir el seu propi wiki?[modifica]

Usant MediaWiki[modifica]

Oi tant! La Viquipèdia funciona gràcies al programari MediaWiki, i a www.mediawiki.org us el podreu descarregar i instal·lar, sigui a Internet, a una Intranet o localment a un sol ordinador.

Moodle[modifica]

Una altre alternativa és posar el Wiki dins l'aula al campus virtual. Això permet treballar de forma més controlada i confon menys els estudiants. El programari lliure de campus virtual Moodle és el més usat a Catalunya i implementa un mòdul de wiki, i també podeu usar el mòdul wiki alternatiu NWiki fet per desenvolupadors de la UPC i que funciona amb el mateix llenguatge Wiki que Wikipedia. Tanmateix, l'esperit del wiki és una mica contradictori amb les restriccions d'accés i d'edició que planteja Moodle i, molt probablement, és millor treballar en entorns oberts i lliures.

Petit curs sobre la Viquipèdia[modifica]

Fonts d'informació externes[modifica]


Pàgines del projecte Col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya
Drecera:
VP:CDE/GP
Projecte · Benvinguda · Documentació · Articles nous · Millora d'articles · Guia pel professorat · Experiències · Plantilles · Viquipedistes
Porta d'entrada