Viquiprojecte:Preservació de recursos d'informació digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts al Viquiprojecte:Preservació de recursos d'informació digital. Aquest és un Viquiprojecte docent coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya amb el suport d'Amical Wikimedia, que es duu a terme durant el curs 2015-2016 des de l'Assignatura Preservació de recursos d'informació digital, amb la professora col·laboradora Karibel Pérez Villalba.

Presentació[modifica]

Els continguts relatius a la preservació digital són encara poc coneguts per la ciutadania, del nivell tecnològic que sigui. No són pocs els professors universitaris o científics que imprimeixen els seus correus electrònics per por a perdre la informació que contenen. La majoria de les persones no decideixen de manera conscient les propietats de les fotografies que prendran amb el seu mòbil, i que poden dificultar-ne el tractament posterior. Per tal d'afavorir l'assimilació dels continguts dels mòduls 1 i 2 de l'assignatura PRID; i estimular l'explicació en llenguatge natural dels mateixos, es proposa als estudiants col·laborar amb la Viquipèdia, proposant nous epígrafs relacionats amb la matèria de l’assignatura.

Objectius[modifica]

  1. Conèixer els conceptes bàsics relacionats amb la preservació en general, i específicament la digital, per facilitar el seguiment dels temes introduïts en els mòduls de l’assignatura.
  2. Entendre la manera en què la preservació de recursos digitals difereix de la dels materials tradicionals i la seva implicació per a les biblioteques.
  3. Reconèixer com les experiències anteriors de deteriorament col·lectiu i l’obsolescència tecnològica ajuden a enfrontar els perills actuals.
  4. Conèixer els principals perills per a la longevitat dels documents digitals.
  5. Entendre la importància de la selecció de materials de cal preservar i la identificació de les seves propietats essencials.
  6. Conèixer les principals opcions actualment –tant els seus avantatges com els inconvenients—per aturar la pèrdua de la informació.
  7. Entendre la problemàtica de garantir l’accés als recursos digitals en el futur, tot garantint la seva integritat i l'autenticitat.

Llista d'articles a crear i/o ampliar[modifica]

Alumne Article
Cristóbal Hilazo Data Seal of Approval (DSA)
Andrés Segura JHOVE (JSTOR/Harvard Object Validation Enviroment)
Mariam Baquero PRESERVICA
Miriam Milan PANDORA archive
Anna Mallol Rosetta (software de preservació digital)
Joan Puig Google Nearline
Ana Bordera DRAMBORA
Anita Fedulova DROID (Digital Record Object IDentification)
Vanessa Marquez Trustworthy Digital Repositories
Mercè Martínez PRONOM
Nil Casoliva Microsoft Azure
Marta Violeta 4Cproject: Collaboration to Clarify the Costs of Curation
Coia Anglès PBCore
Mònica Font DuraCloud
Carles Conejos Amazon Glacier
Salva Albiac Formats de fitxers recomanats en preservació digital a llarg termini
Marta Creus Bagit

Curs d'edició en línia[modifica]

Mentor[modifica]

Teniu algun problema i voleu parlar amb un col·laborador expert? Clique Contacta! per demanar l'ajuda d'un mentor.

Ajuda[modifica]

General

Imatges

Ajuda

Edicions anteriors[modifica]