Viquipèdia:Observatori del vandalisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:OBS
VP:-(

En aquesta pàgina se segueixen els casos de vandalisme per tal de poder posar-hi solució de manera coordinada i organitzada. Si us plau, abans de donar part de vandalisme, vos recomanem que estigueu segurs de no haver malpensat.

Articles susceptibles[modifica]

Tot seguit es llisten els articles més susceptibles de ser objectiu de vandalisme, d'acord amb el nombre d'atacs d'un temps ençà. D'aquesta manera, quan ens adonem que un d'eixos articles ha estat modificat novament, potser s'haurà de comprovar que no es tracte d'un altre cas de vandalisme. Per a calibrar la susceptibilitat d'un article ens basarem en el "soroll vàndal" que s'extreu de l'històric de la pàgina corresponent.

Registre setmanal[modifica]

Registre mensual[modifica]

Llista de vandalisme recent[modifica]

Per a consultar casos antics de vandalisme aneu a l'arxiu històric. Anoteu els avisos nous al principi, de manera que la llista estiga ordenada del més recent al més antic. Els últims 20 casos de vandalisme són els següents:

Avisos per pàgines[modifica]

Plantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalismePlantilla:Avís de vandalisme
Pàgina Autoria Modificació Mesures Observacions Observador

Avisos de croades[modifica]

Plantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlicaPlantilla:Avís de croada vandàlica
Usuari Pàgines Motiu Exemple Observacions Mesures Observador

Hola,

Estic fent les meues investigacions per poder lluitar contra eixe WoW. De moment m'he adonat que estan apareixent comptes dorments com és el cas de Stupids i Dabol-iu que ha aparegut després que foren blocat els comptes de LOL i Catalinopedia. He estat assessorant-me al canal de IRC de vandalisme de la Viquipèdia en anglès, més concretament a vandalism-en-wp amb AlienLifeForm,isnick. Li he preguntat com es podia obtenir la IP d'un usuari que es registra i m'ha dit que només ho pot fer un tipus d'usuari especial, els CheckUsers. I resulta que d'aixó no en tenim. No m'ho ha dit amb certesa però sembla ser que un buròcrata pot nomenar un checkuser, estaria bé que en nomenares un per a casos com el que t'he exposat.

De moment no podem fer més, realment sabem que no és efectiu blocar els seus comptes, però sí que se'ns revele les IPs. Seguiré buscant informació i formes de lluitar contra eixe vàndal malfeiner. –Pasqual bústia 22:36, 27 jul 2006 (UTC)

Bé, crec que tot el que m'has dit ho entenc, ho tinc en compte i ho sé de sobra, però es pot saber perquè et fiques tan ceremoniós i utilitzes frases sentencials sense abordar el tema pel que he intervingut?
La veritat que no t'entenc. I, parafrasejant a un bon usuari anònim, o no m'entens o no vols entendre'm.
Estic parlant de frenar al WoW o el seu imitador, ja que entén el català i en té coneixements ortogràfics. Estic parlant d'averiguar si els usuaris Stupids i Dabol-iu s'han registrat amb la mateixa IP que el LOL i Catalinopedia, i també si V^2 tenia la mateixa IP que V. Per tant parle de blocar eixos usuaris en cas de que foren de la mateixa IP ja que van confessar que eren WOW i han sigut blocats, i per tant donar part als de la wiki anglesa per que l'assumpte puga ser coordinat amb ells.
Pel que dius de revelar les IPs, llevat de la teua caricaturització, és clar que no seria gens ètic i que qui tinga el càrrec de checkuser haurà de ser una persona que realment s'haja guanyat la confiança dels altres usuaris, preferentment crec que hauria de ser un administrador que tinga el càrrec prou de temps i sàpia de què va tot aixó. Supose que en Joanjoc o Martorell donen la talla, i sincerament, a tu no te vist massa toquejant temes de programari.
En fi que la cosa no s'acaba ahí, perquè igual que Vilallonga sóc partidari que hi haja un altre buròcrata, per mi proposaria a Joanjoc, i en segon lloc a Martorell i també augmentaria el nombre d'administradors, com el Pepetps o el mateix Vilallonga que encara que estiga actiu només 8 mesos supera els requisits.
Es tracta d'augmentar les probabilitats i l'eficàcia dels administradors de torn.
Sé de sobra que la paciència és la millor arma. –Pasqual bústia 18:44, 28 jul 2006 (UTC)
M'has deixat de pedra amb aixó de la dimissió! Ets l'administrador més sensat, entregat i, com no, pacient que conec... Si n'estàs saturat desconecta-te'n per un temps, però tant com dimitir... –Pasqual bústia 19:21, 28 jul 2006 (UTC)
Potser tingues virtuds que en un altre de més tècnic no li les trobariem. –Pasqual bústia 19:22, 28 jul 2006 (UTC)
Creus que he de seguir endavant amb la meua batalleta o es trcta d'una paranoia que m'he montat jo a soles i és millor que ho deixe. Et promet que et faré cas. –Pasqual bústia 21:13, 28 jul 2006 (UTC)
Totes aquestes discussions sobre el vandalisme trobe que ho hauriem de centralitzar a Viquipèdia:Observatori del vandalisme, creant-hi un apartat per a discutir-hi. És un poc complicat seguir les discussions llegint entre diferents pàgines de discussió d'usuari.
Per altra banda, ¿no hem mirat a altres viquipèdies si hi han usuaris amb el mateix nom d'eixos vàndals? Si n'hi haguera, ¿per què no mirem quina solució hi han posat?. Segurament podriem aconseguir les IPs que utilitzen. Ja sé que tu, Plàcid, no n'ets gaire a favor de blocar IPs, i encara menys intervals d'IP. Però crec que és un mal menor que s'ha d'assumir, més val evitar que el vandalisme descoratge usuaris tan valuosos i tan lleials com tu. Un vàndal que gaudeix de prudències garantistes fot molt més mal al projecte que blocar els IPs d'una empresa d'un barri sencer per una setmana. Mai el bloqueig per IPs hauria de ser infinit. En qualsevol cas, almenys jo mire on són ubicades geogràficament les IPs per decidir la magnitud del bloqueig, de manera que com més lluny, més temps hi fique. El mínim, al meu judici, per a casos molt reiteratius i sistemàtics, és una setmana. Us enrecordeu del vàndal blavero que actuava per proxies? Ja no hi ha tornat, i totes les IPs que feia servir ja no estan blocades. --Joanot Martorell 00:50, 5 ag 2006 (UTC)
Bé ja hi són. El nom no sé si pot dir res, això del nom a la wiki és un nick, i no el malnom del poble que ha vegades el posen els altres i el dus sempre aferrat. És un nick que cada un es pose el que vol. El blaver o blavero, o blavers, va coincidir (no hi veus una cosa un xic estranya?) amb el temps de S. Josep. Es veu que els esclafits de les mascletaes, o el fum de la pólvora, el van trastornar, pobret. ;-) Plàcid Pérez Bru 05:14, 5 ag 2006 (UTC)
Sí que està a altres Wikis: Long term abuse: Willy on Wheels –Pasqual bústia 08:27, 5 ag 2006 (UTC)
I el següentenllaç és sobre les seues aparicions en totes les wikis: Appearances outside of the English Wikipedia. –Pasqual bústia 08:44, 5 ag 2006 (UTC)

Indicis de vandalisme[modifica]

Possible registre massiu d'usuaris:

Possible hora d'inici: 06:37 18 de desembre de 2007

Usuaris: usuari:LordUrun, usuari:Arodenas, usuari:Mbarral , usuari:Pgallardo, usuari:Jgomez, usuari:Dfernandez, usuari:Egimenez.

Hora d'acabament dels registres massius: 06:50

Disculpau si heu estat inclòs en aquesta llista de vandalisme i no és el vostre cas.

Gairebé amb tota seguretat forma part dels registres massius que estem tenint aquests dies pel Viquiprojecte:Estudiants.--Lohen11 (discussió) 23:10, 18 des 2007 (CET)[respon]

El Lazarillo de Tormes[modifica]

L'article El Lazarillo de Tormes ha estat manipulat per centrar-se en les teories frikiparanoiques i antiacadèmiques d'en Bilbeny. Seguint les normes del punt de vista neutral no crec que calgui eliminar aquestes teories sempre i quan se citin les fonts. Amb aquesta fi hi havia una plantilla de millora, una de neutralitat i una altra de petició de referències per fer notar al lector que se centrava massa en una teoria (ignorant completament les altres), que faltaven referències i que per tant no era neutral. L'usuari Socarrat elimina unilateralment, vandàlica i insistent aquestes plantilles per imposar la teoria bilbenyiana. Evolució (discussió) 15:26, 21 des 2007 (CET)[respon]

Insisteix en el seu comportament vandàlic i veient l'historial ja ha revertit com a 5 persones adduint als mateixos motius. Evolució (discussió) 10:22, 22 des 2007 (CET)[respon]


Guerra de edicions a Corona d'Aragó[modifica]

He tinc una disputa amb l'usuari Primmirat sobre com editar la successió de Peronella i Berenguer a Corona d'Aragó, i vull demanar ajut i consulta als administradors abans de embolicar-me en una guerra d'edicions amb ell.

A la pàgina de discussió del article corona de aragó, he tingut una discusió amb ell, i ha degenerat en lo que jo crec que són clarament atacs personals seus cap a la meva persona (He enllaçat als que han sigut esborrats de la pàgina de discusió, la resta encara estàn allí).

La discusió es particular es sobre aquest canvi que ell va fer [1] on jo pensava que va esborrar fets provats que s'havien de conservar, per lo qual vaig tornar a posar el texte al dia següent [2], provant de integrar-hi aportacions seves de la seve edició com "els nobles aragonesos el juraren en vasallatge i fidelitat, acte propi de nominació dels reis" i afegint referéncies al autor Parellada que ell m'estava citant a la discusió, i que avui han sigut revertides per ell al seu texte [3].

A més, a partir de una frase seva sobre expulsions a la wikipedia en espanyo, vaig demanar-li si ell era el usuari Mastegot, el qual va ser expulsat per servir títeres per editar articles sobre la corona de aragó, bandera de catalunya, etc. en especial l'usuari Clonick. Ell va esborrar tant el seu comentari (esborrant proves contra ell?) com la meva pregunta dient que alló no era un forum i va canviar de tema sense contestar res ni tan sols negar-lo [4]. Per tant, vaig tornar a preguntar-li, aquest cap a la seva pàgina de discusió, i ho va tornar a esborrar sense negar res [5]

Al seu comentari ara diu que l'he amenaçat i diu: "(Torna'm a amenaçar i aniré jo als administradors a denunciar-te per vàndal)".

També diu que Caius Parellada és una font fiable, cosa en la que no estic d'acord degut a que és el autor de la teoria de la catalanitat de Critofol Colom, la qual crec que ha sigut totalment desacreditada, i per qué va servir dades que es pot comprovar fàcilment que han sigut cherry-picked per escollir només els paràgrafs que recolcen les seves teories (encara que aquest últim punt no el vaig arrivar a discutir amb Primmirat per prevenció respecte a com podria ell reaccionar).

També, cert comentaris com "vómit aragonesista" (sic) per anomenar certes teories sobre la successió de Peronella (que ell va esborrar al contestarme a mi sis mesos més tard) [6]. (esborrant proves o només adonant-se de que havia utilitzat paraules massa fortes?)

Vist els seus comentaris a la pàgina de discusió sobre qui és historiador de prestigi i quin no, tinc la sospita de que rebutja com "aragonesista" qualsevol intent de cercar informació en llModificació pendent de patrullaribres de Ubieto, etc., colocant les tesis de Caius Parellada per damunt de les de Ubieto (els que sàpiguen de historiografia aragonesa sabràn qui és Ubieto i la importància que té).

El seu últim comentari ha sigut fer servir uns textos en llatí que he posat a la pàgina de discusió per discutir-lo allí com a "prova" de que faix servir fonts que no enten. Al veure com s'utiliza la meva aportació a la discusió per atacar-me personalment, m'he adonat de que la cosa havia arrivat massa lluny ja.

Per lo tot l'anterior, he deixat de creure posible el arribar a una solució de consens amb l'usuari Primmirat per editar l'article de la corona d'aragó de manera constructiva i, amb la experiència de haver caigut abans en disputes similars sense arribar a res de bó, demano ajut i consulta als administradors per no ficar-me en una guerra de edicions i descalificacions personals.

Sospito que l'adequat és queixar-se de que no intenta cercar el conséns, no respecta POV, no aporta fonts fiables, no neutralitat (esborra els fets que no recolcin les teories que ell creu correctes), esborra parts d'articles sense raó, ataca personalment i reverteix de manera destructiva a qui edita les seves edicions, fa afirmacions com "aquest autor ha refutat la teoria" sense citar els que suporten al teoria (no recordo com es diu aixó, etc. --Enric Naval (discussió) 22:58, 27 gen 2008 (CET)[respon]

P.D.: Cal que avisi al usuari acusat de vandalisme de aquesta queixa meva aquí? Per si cal que es defensi aqui o alguna cosa, vull dir. --Enric Naval (discussió) 00:02, 28 gen 2008 (CET)[respon]

La gent sí que coneix Ubieto, és qui es va inventar que a València els moros parlaven mossàrab (llatí) i per tant el valencià no prové dels pobladors catalans quan, de fet, Jaume I en el Llibre dels Fets parla 17 vegades de traductors per negociar amb els moros. L'Enric Naval és un rebotat de la wiki espanyola que utilitza totes les tretes d'allà per fer-me fora aquí. El seu text semi-anònim en la meva discussió és mobbing com una casa de pagès. A més a més, és un mafiós que comprova IP's de la gent i quan no li quadren em diu que sóc un troll i que em denunciarà si no "m'èstic quietet". La tàctica espanyola és la següent: 1r- una edició parcial sense cap consens, 2n- si la vols revertir et diuen que a la wiki es treballa per consens (el que ells no fan) i que ho discuteixis abans. 3r- Passen setmanes, mesos i anys i no s'arriba a cap tipus de consens (és una presa de pèl), és a dir, el text no es toca. L'usuari començarà a rebre amenaces (com la que em fa l'Enric Naval) per crear-li mal rotllo. En un 99% dels casos deixarà de connecar-s'hi (expulsió encoberta de què parlava l'altre dia), molt pocs aguantaran fins el bloqueig definitiu. En resum, L'Enric Naval, després de demostrar públicament que no s'ha llegit un llibre d'història en sa vida ha començat a pressionar-me per crear-me mal rotllo i que foti el camp d'aquí.
Prego els administradors que esborrin qualsevol missatge d'ell en la meva discussió, no vinc a aquí a perdre el temps amb ell ni a aguantar amenaces. L'article Bandera de Catalunya no l'he acabat encara, per la meva part em falta poc, sobretot la part de les tesis aragonesistes i poca cosa més. Si algú vol posar el rètol de en construcció, o com es digui, el poseu sense problemes. --Primmirat (discussió) 15:05, 28 gen 2008 (CET)[respon]
Jo, per la meva part, senyalo els atacs "ad hominem", la acusació de que estic seguint una "tàctica espanyola" (suposo que en col·laboració amb el "cau filo-feixista de la wikipedia espanyola"?), la desacreditació de qualsevol autor amb teories "aragonesistes" com Ubieto que té credencials impresionants (arxiver i catedràtic a la Universitat de Zaragoza, centenars de treballs relacionats amb el tema del article, etc), i moltes altres infraccions ja llistades de les normes del llibre d'estil de la wiquipèdia i de les seves regles. (cal que faci una llista amb examples?)
He provat d'arribar a una solució de consens, peró vist els atacs personals i llenguatje pejoratiu amb que m'ha respost a modificacions i teories distintes de les seves, he desistit pel moment. En retrospectiva, puc veure que hauira pogut actuar molt millor al fer les edicions i buscat millor el consens, peró trobo que la resposta de Primmirat ha sigut totalment desproporcionada.
També recordar que dues vegades ha rehuit ja el contestar si és ell el usuari que va ser expulsat de la wikipedia en espanyol per infringir algunes de les regles que jo l'acuso d'infringir aquí. (de fet, ja gairebé fan tres, ja que tampoc ha contestat aquí).
Demano a algun administrador que intervingui o digui alguna cosa. Per la manera que ha evolucionat la cosa en només tres o quatre dies, l'única forma de veig jo per combatre aquestes infraccions de les regles sense l'ajut de un administrador es entrar en una frustant guerra de edicions que acabaria en una reversió+bloqueig del article de la corona d'aragó, en una pluja de atacs personals cap a la meva persona i en una penosa imatge donada per la viqui. He deixat d'editar aquell article de moment per evitar embolicar més la troca. --Enric Naval (discussió) 18:13, 28 gen 2008 (CET)[respon]

Intento aclarir alguns punts:

  1. Els administrador no poden decidir sobre el contingut d'un article, sobre Caius Parellada o sobre Ubieto. Estalvieu-vos traslladar aquí discussions que són pròpies de l'article.
  2. Cal usar el qualificatiu de vandalisme amb cura quan el que hi ha és una diferència d'opinions.
  3. No es poden prejutjar intencions. El que hagi passat a eswiki no es pot tractar aquí. Centreu-vos en fets comprovables a cawiki.
  4. Si es parla d'amenaces cal aportar l'enllaç concret per verificar-ho.

--V.Riullop (parlem-ne) 19:24, 28 gen 2008 (CET)[respon]

D'acord, m'adono que he prejutat al usuari Primmirat per coses del pasat, i que hauria d'haver sigut menys agressiu. També hauria d'haver buscat més consens abans de revertir. Provaré de reduir el to i de buscar consens paràgraf a paràgraf. La meva intenció no és expulsar a ningú de enlloc sino millorar els articles de la viquipèdia. --Enric Naval (discussió) 15:51, 29 gen 2008 (CET)[respon]

Historiograficament Caius Parellada no es nomès una font fiable. Es dels homes que mes temps ha passat a l'Arxiu Reial de Barcelona (batejat per Franco com Archivo de la Corona de Aragón), cercant i trobant molta documentació. I, per cert, la teoria del Colom català està molt viva. No opinaré sobre el sr Ubieto ni cap altre historiador, pero si vull dir que les coses no es veuen igual desde tot arreu. Per exemple no es el mateix el Cid vist desde Burgos o desde Barcelona, ni tampoc es igual Jaume I vist desde Saragossa a vist desde Valencia, i totes les opinions son respectables encara que siguin divergents. --XpoferenS (discussió) 20:43, 29 ago 2008 (CEST)[respon]

falta de consens i POV a Bandera de Catalunya[modifica]

Aquest usuari també ha editat al seu gust l'article Bandera de Catalunya d'una manera en que discrimina totalment les tesis sobre l'origen aragonés de les barres, teories que l'article anomena aragonesistes, on va tindre una topada amb l'usuari Andarella, que va resultar en una mini-guerra d'edicions i aquest comentari [7] on l'usuari Andarella renuncia a continuar editant l'article.

Usuari Janun[modifica]

La pàgina Ferran Lagarda Mata molt possiblement és auto-publicitat, i així ha estat marcada a la wiki-és. Diverses IP s'han dedicat a posar bibliografia del tal Lagarda en una sèrie d'articles a la wiki-es. Aquestes IP s'han encarregat també de la pàgina en qüestió ... sembla prou clar

Perdoneu el meu català, però és que sóc gallec.--Maañón (disc.) 23:17, 29 abr 2010 (CEST)[respon]

Encara més clar: Un altre usuari anomenat Sobradiel va crear la pàgina Ferran Lagarda Mata . Si ens fixem en les seves contribucions, e.g. aquesta, observem que ha inclòs enllaços externs a pàgines creades per "Janun informàtica" !!!. --Maañón (disc.) 23:23, 29 abr 2010 (CEST)[respon]

Usuari Nousas[modifica]

Turbina Pelton , Turbina Francis ,...--Roger Liart (disc.) 15:40, 4 des 2010 (CET)[respon]

Els articles anteriors estàn sabotejats. Corregiu-los si us plau.--Roger Liart (disc.) 22:27, 7 des 2010 (CET)[respon]

Usuari Lohen11[modifica]

L´usuari u:Lohen11 insisteix a eliminar la bandera de Espanya en els articles de les ciutats agermanades amb Barcelona. (Comprovable en el seu historial). La norma de viquipèdia consisteix en el nom de la ciutat més el país, no la comunitat. Si ell creu una altra cosa, no és rellevant, ja que aquesta wiki no és una font primària.

--Wiki erudito (disc.) 22:31, 2 abr 2012 (CEST)[respon]

Realment abans no hi eren, i sense un consens no s'haurien de ficar. Les edicions que poden considerar-se vandàliques no són les seves.--Àlex (Discussió) 22:34, 2 abr 2012 (CEST)[respon]

IP Vàndala[modifica]

Veieu La discussiço de 37.14.61.247. Per si algú dubta de la seua mala fé, teniu la seua resposta al meu avís sobre vandalisme a la meua plana de discussió.--Coentor (disc.)

Vegeu també[modifica]

IP block request[modifica]

Sorry for writing in English. Please block User:31.4.205.152. Reason: large scale pov pushing, see their edits. Thanks and regards, Wutsje (disc.) 02:06, 3 set 2023 (CEST)[respon]

Hola @Wutsje, sí, els administradors ja n'estan avisats aquí. Gràcies. AlbertRA (disc.) 02:13, 3 set 2023 (CEST)[respon]
Ok, thank you. I didn't know where this request should be made, my apologies. Wutsje (disc.) 02:14, 3 set 2023 (CEST)[respon]

Sorry for the English. This user's currently engaging in cross-wiki vandalism. On this wiki, they're creating a bunch of inappropriate pages. Please consider blocking this user and deleting those pages. Thanks! OutsideNormality (disc.) 05:57, 22 nov 2023 (CET)[respon]